'Moeten we bezuinigen in Nederland. De schuld van Brussel. Hoge werkloosheid. Europa heeft het gedaan'
9 mei is de Dag van Europa. Om tegenwicht te bieden aan de eurosceptici brengen acht bekende Nederlands vrijdag een ode aan dit continent.
Afgelopen jaren heb je,… de manier waarop er over Europa wordt gesproken is totaal veranderd. Het is niet goed of het deugd niet. Moeten we bezuinigen in Nederland. De schuld van Brussel. Hoge werkloosheid. Europa heeft het gedaan. Migranten? Schuld van Brussel.
De tijden zijn veranderd, meent Klaver. Vroeger werd Europa actief gepromoot door de overheid. Hij verwijst naar de Bassie & Adriaanreeks van 1993 “Op reis door Europa’, waar de toenmalige staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Piet Dankert, aan mee deed:
Hoe anders was het dus begin jaren negentig. Kun je nu voorstellen dat Mark Rutte of dat minister Timmermans, die twee, een clown en acrobaat inhuren? Niet alleen inhuurt, maar mee speelt om te vertellen hoe belangrijk Europa is. Dat er politici zijn die zeggen ‘het is zo belangrijk de verschillen te kennen in Europa’. En om samen te werken. Nu is het bijna alleen nog maar over alles wat niet deugd en dat het slecht is. Nou ja, goed. Het was een totaal andere tijd. Jaren negentig.
Vrijdag verscheen in NRC-Next een liefdesverklaring van de initiatiefnemers:
Onze liefde voor Europa is divers. Wij vinden niet allemaal hetzelfde mooi aan haar. De één houdt van haar lange armen, die reiken tot aan de vergadertafels in Genève, New York en Doha. Een ander houdt van haar gewicht in de strijd tegen economische grootmachten, armoede, oorlog en klimaatverandering. Een derde houdt van haar ogen, die onze markten en banken nauwlettend in de gaten houden. Maar wij houden allemaal van haar creatieve geest, die de Acropolis in Athene, lasagne, Goethe, Vivienne Westwood en Ikea heeft voortgebracht.
De datum, 9 mei, is niet zomaar gekozen. Deze dag kreeg in 1950 het predicaat ‘Dag van Europa’ van de regeringsleiders als eerbetoon aan de initiatiefnemers van de Europese samenwerking. Zes landen besloten op 9 mei 1950, waaronder Nederland, een Europese Gemeenschap van Kolen en Staal op te richten.