Joop

Kom op voor de vegaburger

  •  
03-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
19283463218_b9f903fc82_b

© cc-foto: https://barnimages.com/

U wilt mij verbieden. U wilt dat ik een andere naam krijg.
Beste Landbouwcommissie van het Europese Parlement,
Mijn naam is Sanne Vogel, ik ben een Europese burger. Een burger? Zeg ik dat nu echt? OMG, denkt u nu dat ik zo’n rond gebakken samengeperst vleesrondje ben, dat precies op uw broodje past? Begint u nu te watertanden? Wilt u mij nu opeten??? OMG, wat misleid ik u nu hè? Wat hou ik u voor de gek!
Ik ga nog een stapje verder, ik ben dus ook nog een veganist, ik ben dus eigenlijk een vegaburger! Wat zeg ik nou? Gadverdamme, ‘vega’? Nee, nee, nee… dat is niet de bedoeling. Daar zijn jullie vriendjes van de vleeslobby niet blij mee.
U wilt mij verbieden. U wilt dat ik een andere naam krijg. Want de naam burger is alleen voor dat ronde vleesplakje, gemaakt van een dood dier, dat u lekker naar binnen propt bij de parlementaire barbecue terwijl de poolkappen smelten, snaveltjes van kipjes worden verwijderd, de staartjes van varkentjes worden afgeknipt zodat de dieren elkaar geen pijn kunnen doen in overvolle stallen.
OMG wat zeg ik nu? Daar zouden jullie van de Landbouwcommisie toch best wat tegen kunnen doen? Maar nee, u heeft het te druk met het verbieden van misleidende woorden voor vegaproducten zoals ‘burger’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 apr. 2019 - 15:35

Het heeft er volgens mij gewoon mee te maken dat er op alle producten enkel mag staan en ook moet staan wat erin zit, er geen misleiding mag plaatsvinden. Dan krijg je dit soort zaken!

3 Reacties
hartpine
hartpine4 apr. 2019 - 21:39

Is dan een burger of een bal per se een vleesproduct? Dan zou het woord tennisbal ook verboden moeten worden. Wat een onzin.

ValsPlat
ValsPlat5 apr. 2019 - 12:09

Dus weg met de ossehaas, varkenshaas, blinde vink, slavink, vleestomaat, kalfsoesters etc? Of gaat jouw redenering maar 1 kant op? De grap is natuurlijk dat vegetariers en veganisten heel bewust zoeken naar de vega alternatieven. De vleeslobby is bang dat flextariers te frequent vleesvervangers gaan gebruiken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 apr. 2019 - 22:19

Dat heeft dus niet zoveel met de naam te maken, een slavink is ook geen (dood) vogeltje en arnhemse meisjes zijn ook koekjes.

Van Tax
Van Tax4 apr. 2019 - 8:10

Zolang het geen reclame-uiting is valt een woord als vegaschnitzel onder het normale spraakgebruik. Daar kan de EU niets aan doen. Free speech! geborgd in de grondwet. Wat mij betreft is de taal zover ontwikkeld dat je worst spreekt voedsel cilindervormig is en om te bakken. Meer een aanduiding van de vorm, niet van de inhoud. Hetzelfde geldt voor burger en schnitzel, dat gaat ook over de vorm. Het heeft dus niets meer met misleiding te maken. (Zie tweet van de dag : Dat is misleiding (schandalig!)). Taal is dynamisch en steeds in ontwikkeling, onzinnig om dat te reguleren. EU moet zich realiseren dat ze dit soort onzin niet moeten doen (zeker niet voor de verkiezingen!).

Truus Boterkoek
Truus Boterkoek4 apr. 2019 - 7:29

Margarine mag ook geen boter heten.....

Vim Schuurmans
Vim Schuurmans4 apr. 2019 - 6:16

De Troetelschijf, in een rode hartvormige verpakking. Modelburger ?

Bennie van de Potgerukt
Bennie van de Potgerukt3 apr. 2019 - 19:49

Het zal mij een zorg zijn hoe ze al die vegetarische producten noemen die dienen te lijken op de van vlees vervaardigde originelen. Het komt wat textuur en smaak betreft nog steeds niet in de buurt van het origineel, dus als ik iets op mijn bord wil wat naar vlees smaakt dan is het daar ook van gemaakt.

Ozon
Ozon3 apr. 2019 - 17:23

Waarom de behoefte vegetarische produkten te noemen naar vleesprodukten?

3 Reacties
quatsch
quatsch3 apr. 2019 - 22:12

Kan je die vraag niet zelf beantwoorden?

JanB2
JanB23 apr. 2019 - 22:33

Waar maak je je druk over. In een hamburger zit ook geen ham.

hartpine
hartpine4 apr. 2019 - 21:40

JanB 4 april 2019 at 00:33 Waar maak je je druk over. In een hamburger zit ook geen ham. En al helemaal geen vlees van een inwoner van die stad

theepot2
theepot23 apr. 2019 - 17:10

Zet liever met graagte mijn tanden liever in een vogel dan een burger.

Claesz Pieter
Claesz Pieter3 apr. 2019 - 16:17

Ich bin ein Vegaburger?

Jorah
Jorah3 apr. 2019 - 15:00

Aan het woord vegaburger hoeven ze wat mij betreft niets te doen. Een burger van vlees heet immers een hamburger. Maar vele andere woorden voor vegetarische producten die vlees zouden moeten vervangen gaat men wel te ver. De EU heeft gelijk. Als je kiest voor vegetarisch dan heb je geen verwijzing naar vlees nodig. Jammer dat dit ene puntje behandeld wordt in de media en het veel grotere plaatje (grote hervormingen mbt EU landbouw beleid) compleet genegeerd worden.

Rick Hofland
Rick Hofland3 apr. 2019 - 14:57

Op zich vind ik de naam vegaburger ook wat tekort doen aan sommige van de vleesvervangers die kwalitatief de vleesvariant voorbij zijn. Vegaburger klinkt als een b-product terwijl het soms veel betere producten zijn. Laatst heb ik een voortreffelijke Bietstuk gekregen van een goeie chef, ik had daar meer plezier aan dan mijn tafelgenoot die een entrecote kreeg opgediend. Ik ben geen 100% vegetariër maar kies vaak heel bewust voor de vegetarische gerechten in een restaurant als ik weet dat er een goede chef werkt.

1 Reactie
Hank Nozemans
Hank Nozemans3 apr. 2019 - 17:41

Inderdaad, mijn enige criterium is ook of het lekker is of niet. In Indonesia bestelde ik vaak de tempeh burger, die was beter dan de hamburger.

Bouwman2
Bouwman23 apr. 2019 - 14:56

Het is opvallend hoe de Nederlandse taal binnen een paar jaar gelardeerd is met van die fijne verkleinwoorden. Het gaat maar van biggetjes, kippetjes, lammetjes en kalfjes en nooit es over een enorme krodil of een griezelige grizzly beer. Die gigantische beer wordt steeds een weeïg knuffelbeertje en die krokodil loopt steevast de onnatuurlijke kleur paars op. Er bestaat een verband - volgens mij dan - tussen de steeds hardere maatschappij en de urgente behoefte aan romantiek. Aan lekker primitief aan mekaar zitten zoals apen doen. Lekker lui ruikend aan een bosje lavendel, behaaglijk liggend tussen de violen of languit op een vleugel van Erard. Romantiek is decadentie, je verstoppen voor de werkelijkheid, wegkruipend onder moeders lange rokken zoals dat kleine.jongens en kleine meisjes betaamt. Het is op het infantiele af. Bedenkt toch dat een kalfje maar twéé dingen rest: óf een koe worden óf te worden opgegeten. Het leven is hard, ook voor veganisten.

1 Reactie
KM2
KM23 apr. 2019 - 15:36

"Het is opvallend hoe de Nederlandse taal binnen een paar jaar gelardeerd is met van die fijne verkleinwoorden." Gelardeerd, het larderen van: het doorrijgen van een product met spek, daarbij gebruikmakend van een lardeernaald.

KM2
KM23 apr. 2019 - 14:35

Waarom zou men een product, zoals de vegaburger, willen laten lijken op een product dat men vanwege verschillende redenen juist niet wil? Je bent vegetarier of veganist voor een reden, is het dan, vanuit marketingoogpunt, juist niet slim om de vegetarisch producten niet te laten klinken of lijken op de vleesproducten?

1 Reactie
kweenie2
kweenie23 apr. 2019 - 17:30

Dat ligt eraan waar de winst ligt. Vegetariërs eten al vegetarisch. Die benader je met andere producten. Maar de grote meerderheid van mensen eet regelmatig vlees. Dat is een veel grotere, en daarmee aantrekkelijke markt. En die weet niet of hij een vegetarisch product lekker gaat vinden of waar het naar gaat smaken. Tenzij je hem wat sturing geeft door het een naam te geven van een vleesproduct waar het enigszins op lijkt. Dat kan denk ik de koudwatervrees verminderen. En denk eens aan de mensen die uitgaan van de standaard combinatie groente-aardappelen-vlees. Het is waarschijnlijk een grotere stap om het vlees te vervangen door wat anders als je dan ook moet nadenken over de combinatie met groente en aardappelen. Maak iets vegetarisch dat op vlees lijkt, en je trekt misschien mensen over de streep. Plus, waarom zou je vlees niet willen imiteren. Er zijn meerdere redenen dat veel mensen vlees eten, en een daarvan is dat de smaak en textuur heel erg aantrekkelijk is.

kweenie2
kweenie23 apr. 2019 - 13:42

Het EP laat zich hier op een absurde manier voor het karretje spannen van de vleesindustrie. Volstrekt idioot. En ik zeg dit als overtuigd en zeer regelmatig vleeseter. Dit ging al helemaal nergens over toen de VVD het 2 jaar geleden voorstelde, en het gaat nog steeds nergens over. Zou vooral willen adviseren om de ophef te gebruiken als gratis reclame voor vegetarische producten. Hopelijk komt er dan ooit genoeg geld voor onderzoek vrij dat ze ook nog daadwerkelijk lekker genoeg worden om (vaker) te eten.

1 Reactie
ValsPlat
ValsPlat3 apr. 2019 - 15:27

Het is een teken dat de vleesindustrie zich zorgen maakt over het toenemend aantal vegetariers, veganisten en met name flextariers die kunnen kiezen uit hoogwaardige en smakelijke alternatieven.