Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Kom op Nederland, doe mee aan ramadan!

  •  
13-06-2015
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_ed100e6cc4.jpg
Dertig dagen lang is te veel voor een ongevraagde beproeving. Maar drie dagen moet te doen zijn.
Woensdag of donderdag aanstaande (afhankelijk van wanneer de nieuwe maan zich laat zien) begint de islamitische vastenmaand. Ramadan in Nederland is geen pretje. Als je geïntegreerd bent en wel volop participeert tussen de Hollanders, dan zit je pas echt goed fout met de ramadan. Bestookt door vragen, die eigenlijk geen vragen zijn maar afkeurende opmerkingen: “Het is toch hartstikke ongezond, dertig dagen vasten? Drink je ook niets van zonsopgang tot zonsondergang? In Mekka gaat de zon toch veel eerder onder?“
De ergste en veel dwingendere vraag is: doe jij ook al aan ramadan? Daarin liggen wellicht duizenden verwijten verborgen. De eigenlijke subtekst is: ik dacht dat je weldenkend en geëmancipeerd was; bevrijd van het achterlijke geloof.
Geloven in het metafysische van de mens ligt moeilijk in Nederland. Er wordt gelijk gedacht aan de dwingelandij van een geïnstitutionaliseerde religie, zoals vroeger het van buiten opgelegde hypocriete katholicisme heeft huisgehouden, wat met een Beeldenstorm vervangen werd door het geloof van de genotvervloekende protestanten. Of men denkt aan recente misdaden in naam van het geloof, vooral aan de horrorislam van de Taliban, Al Qaida en IS.
Houvast Ramadan belijden word dan ook echt een beproeving in Nederland, veel meer dan in Mekka. Het is niet alleen je lichaam dat tegen het dieet van deze geestelijke retraite in opstand komt, je moet ook regelmatig duiken voor de afkeurende blikken en vragen van de Hollandse scherpschutters. De Nedermoslims zijn trouwens zelf ook medeverantwoordelijk voor de Hollandse anti-ramadan-houding. 
Vooral de jonge opkomende grote groep moslims uit de middenklasse, vindt in het praktiseren van de islam – ieder op de eigen manier en met eigen invulling – rust en troost in het wankele innerlijke evenwicht tussen het westen en het oosten en tussen het materialisme en het metafysische. Het is een dierbare spiritueel houvast en een bron van heling. Weinigen zijn in staat om de juiste woorden, beelden en verhalen te vinden om het met de grotere samenleving te delen.
Wat er tot nog toe aan pogingen zijn ondernomen om ramadan met de Hollandse medeburgers te delen vond plaats onder de grote paraplu van Ramadanfestival.nl. Dat was mij te vaak een platitude in de vorm van een koloniale verhouding: de onderdanige houdt de baas zoet om daarmee de eigen rituelen te mogen beschermen. Wij stellen dertig dagen onze lichaam en onze geest op de proef, jullie krijgen lekker eten en vermaak, zodat jullie onze ramadan tolereren. De Hollander mag te gast zijn, hetzij thuis bij moslims, hetzij in een feesttent of een busje, zich verlustigen aan lekkernijen en hier en daar een muziekoptreden. 
Festivaliseren Met het festivaliseren van de ramadan wordt wat mij betreft geen spirituele ervaring gedeeld met de Hollandse medeburger. Dergelijke festivals geven geen tegenwicht aan de dominante materialistische consumptie- en lustcultuur. Ze laten de Hollanders enkel passief consumeren, vooral eten, met hier en daar een beetje muziek en wat storytelling . Ramadanfestival.nl, zo lees ik op hun site , is zich in 2015 aan het bezinnen. Het doet even niks en dat is maar goed ook.
Hoe moet het anders? Een unieke formule is er niet. Dat spiritualiteit vooral een beleving is en alleen te vatten door het te praktiseren, staat voor mij wel vast. Voor de ramadan van dit jaar heb ik mij voorgenomen om op kleine schaal te beginnen met het doorbreken van mijn Hollandse eenzaamheid in de vastenmaand. Niet door het delen van lekkernijen onder mijn Nederlandse vrienden, ook al gun ik het ze wel, maar alleen hun magen vullen, is mij te armoedig voor een ware vriendschap. 
Ik ga ze vragen de spirituele ervaring, die de ramadan is, met mij te ondergaan. Dertig dagen lang is te veel voor een ongevraagde beproeving. Maar drie dagen moet te doen zijn. Binnenkort krijgen een aantal vrienden een uitnodiging om drie dagen mee te doen met het vasten bij het eerste lange weekend na het uitbreken van de ramadan. Ik bied aan hen bij te staan, ze te begeleiden en ik nodig ze uit om een van die drie dagen samen het vasten te breken. Want de ramadan is ook een opdracht om de juiste balans te vinden tussen spirituele verstilling en samenvieren. 
Voeden van de geest De eerste dag is vooral de hel op de aarde, zeker als je niet een week van tevoren begint het eten en drinken overdag af te bouwen. Iets wat ik, en bijna iedereen die ik ken, verzuim te doen. De man met de hamer gaat – in mijn geval – tekeer; tegen je maag en je hoofd. Veel rust en een rustige omgeving helpen. Niet vluchten in veel doen, als je het lijden onder het oog wilt zien. Des te zoeter is de smaak van de overwinning en van de allereerste (aan te bevelen) lichte thee en de zachte dadel bij het breken van het vasten op de eerste dag. De tweede en derde dag zijn bedoeld om als herboren op te staan. Vóór het ochtendgloren goed en gezond te eten, wat heel wat anders is dan jezelf vol te proppen. En vooral: de geest voeden door veel vriendschap en schoonheid tot je te nemen. 
Ik raad mijn ramadan-introducés vooral veel poëzie aan. Of het nu gaat om de mystieke gedichten van de Perzische Rumi, de eeuwige mijmeringen van de Duitse Goethe, de spirituele overdenkingen van de Libanese Khalil Gibran, de vereeuwiging van de natuur door de Amerikaan Walt Whitman, de diepzinnige bespiegelingen van de Indiase Tagore of het metafysische verlangen in de poëzie van de Nederlander J.H. Leopold. Poëzie is de taal van het innerlijke, het overstijgt de begrenzingen van het ego en verbindt over de religieuze en culturele grenzen heen. Lees wel iets dat ouder is, iets dat je weg voert, voorbij de lange minuten en uren van de honger en dorst. Laat je – om de tijd stil te zetten – verleiden in een archetypisch eeuwigheid. Lees hardop (overdrachtelijk) alsof je tot je ratio spreekt en laat je verleiden tot het huis van gevoel en het ritme van het hart. 
Stilte Ik schrijf mijn vrienden ook voor om zichzelf te omringen met mensen met wie ze diepere gesprekken kunnen voeren: over het leven, over geluk, over lijden, over dromen en de demonen die we met ons dragen. Degenen met wie je samen in stilte, wandelend en koesterend, beschermd en warm de magnifieke Hollandse horizon bewondert, of gewoon de feestelijke vastenmaal voorbereidt en met wie je je werkelijk thuis voelt. Heb je die mensen niet, degenen bij wie je kunt zijn zonder ze te hoeven vermaken of zoet te houden, bedenk dan hoe dat komt. Als je een bitterzoete traan laat om dit gemis, koester het en omarm het als een inzicht, een emotionele opdracht om iets daaraan te doen. 
Ik eindig mijn brief dan zo: “De drie dagen zijn zo om. Wedden dat je aan het einde door melancholie omarmd zult worden? Volgend jaar dan maar langer meedoen?”
 
shervin
Shervin Nekuee is auteur van De Perzische Paradox 
cc-foto: Yasin Hassan

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (129)

BasVV
BasVV13 jun. 2015 - 9:27

Meedoen aan de ramadan is een zelf gekozen zaak. Daar val je vrienden toch niet mee lastig.

WJansen2
WJansen213 jun. 2015 - 9:27

Geachte heer Nekuee, De doorsnee Nederlander is veel te nuchter en te praktisch om overdag te gaan vasten en niet te drinken en laat naar bed te gaan: ook de volgende dag moet hij gewoon weer 100% presteren op het werk. Blijft alleen het weekend over om dit soort zaken uit te proberen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 jun. 2015 - 9:27

Een sympathieke oproep. Ik doe er niet aan mee maar dat is omdat spiritualiteit aan mij niet besteed is. Overigens is het katholieke geloof niet vervangen door dat van de protestanten zoals in de derde alinea is geteld. Zouden de orthodoxen overigens wel willen.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten13 jun. 2015 - 9:27

''De eigenlijke subtekst is: ik dacht dat je weldenkend en geëmancipeerd was; bevrijd van het achterlijke geloof.'' Nee, dat is het niet. Dat is wat u even voor een ander invult. Overigens zou ik u desgevraagd wel op uw wenken willen bedienen. Dat dan weer wel.

neutralist
neutralist13 jun. 2015 - 9:27

Ehhh beste man we hebben al de vastentijd in Nederland hoor. De Ramadan is niet iets nieuws. We hadden al zoiets.

Meta Foor
Meta Foor13 jun. 2015 - 9:27

ik zou willen oproepen tot het omgekeerde: kom op islamieten ... doe mee met de nederlandse gewoontes !

richarrd
richarrd13 jun. 2015 - 9:27

Zo weinig eten lijkt me niet erg gezond. Alhoewel het voor Nederland wel goed zou zijn om eens wat meer om anderen en de gemeenschap te denken in plaats van alleen maar aan zichzelf te denken. Dat zou voor iedereen beter zijn, ook voor de Nederlander zelf, want het lijkt me hartstikke zwaar om altijd maar boos te zijn op mensen omdat ze mensen zijn.

VanCam
VanCam13 jun. 2015 - 9:27

Ach, ik vind het idee is niet zo slecht. Je staat eens wat langer stil bij de vanzelfsprekendheid van en hoe goed we het hier in Nederland hebben. En voor de spriituelen kan het mooie momenten van bezinning opleveren.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij13 jun. 2015 - 9:27

Zijn er beroepen die niet uitgeoefend mogen worden tijdens de ramadan? Zoals politieagent, chirurg, piloot, buschauffeur?

GingerTed
GingerTed13 jun. 2015 - 9:27

Nee dank u. Ik kan zelf heel goed bepalen hoe, wanneer, hoe lang, en belangrijker, waarom ik aan een of andere beproeving doe, of dat nou een dieet, een drinkgelag, of vreetfestijn is. (Ramadan is zoals bekend een periode van een dieet overdag en vreetfestijn s'avonds.) Ik zie niet in waarom ik zonder individuele grond (het waarom) aan een of andere collectieve zaak in die vorm zou moeten of willen meedoen teneinde een door mij gesteld doel te bereiken wat ik niet ook op een ander moment, duur, of wijze als die welke een of ander collectief gekozen heeft. Maar voor mensen die er voor zichzelf wél een eigen individuele meerwaarde in zien aan ramadan mee te doen staat het ze geheel vrij natuurlijk. Ik neem aan dat zulks dan ook geldt voor het carnaval. Voor moslims die eveneens een behoefte hebben aan een collectieve fysieke beproeving en tegelijkertijd een drank- en vreetfestijn, met overdag vaak ook een periode van tijdelijke onthouding goed te vergelijken met ramadan bent u bij deze uitgenodigd. Mij in beide gevallen niet gezien in ieder geval.

BlowingBubbles
BlowingBubbles13 jun. 2015 - 9:27

Door dit soort oproepen krijg ik het benauwende idee dat Islam hoe dan ook door onze strot geduwd moet worden, invloed moet krijgen opmons aller leven. Ik bedank er feestelijk voor en zou iedere niet moslim willen vragen erg goed na te denken over de intolerantie t.o.v. van alle anderen waar Koran toe oproept. Er zijn ongetwijfeld als moslim geboren personen die niet zo recnt in de leer zijn en het allemaal goed bedoelen, maar het gaat toch best wel ver om niet moslims op te roepen mee te doen aan een moslim feestje terwijl je kunt weten wat de Koran zoal voorschrijft op t gebied van omgang met ongelovigen, Joden en Christenen.....

Broertje2
Broertje213 jun. 2015 - 9:27

Vandaag las ik het bericht dat je in Jordanie gevangenisstraf kunt krijgen als je overdag eet of drinkt en dat alle cafe’s en restaurant die alcohol schenken dicht moeten tijdens de ramadan. Dit is in meerdere landen zo waar de islamieten in de meerderheid zijn en de niet-moslims zich moeten onderwerpen aan hetzelfde als waar moslims voor kiezen (overdag slapen en lamlendig zijn en in het donker zich volstoppen met vetten en suikers). De economie plat en de overheid een maand ongeveer onbereikbaar of alleen in de avond, mensen hebben korte lontjes, veel verkeersongevallen en ziekenhuizen vol, enz. enz. Moeten wij ons dan in onze eigen landen ook al aan hun cultuur aanpassen nu zij nog in de minderheid zijn? Dacht het niet. Wie zijn zij om te vragen ons aan hen aan te passen als zij onze cultuur en leefwijze verafschuwen en willen vernietigen? Ik laat toch ook geen tatoeage zetten om symphatie te krijgen voor iemand die zijn hele lichaam daarmee vol laat zetten? Of aan de coke/herione om mee te voelen met verslaafden. Als je je zo graag in een niet-moslimland aan een dergelijke ideologie wilt onderwerpen, gewoon doen zonder dat anderen daar last van hebben. Wees blij dat je als minderheid niet in de gevangenis wordt gegooid omdat je je niet voegt naar de meerderheid, zoals in diverse islamitische landen met de ramadan……

freddieemmer
freddieemmer13 jun. 2015 - 9:27

Heb vier jaar geleden mijn opgelegde lidmaatschap aan de katholieke kerk opgezegd via brieven aan bisdom parochie en nog vier andere organisaties die je ervan op de hoogte moet brengen,ik vond dit eigenlijk enorm veel werk zeker omdat ik al mijn leven niet spelend lid ben geweest. ik ga mij dus niet in een volgend avontuur storten maar haal je hart op, vergeet alleen niet dat het bijzonder slecht voor je lichaam en lijn is om de hele dag niks te eten en te drinken en je vanaf plus/ min 2100 met een noodgang vol te proppen. Ik zou voor de gezondheid gaan ipv de spirituele ervaring.

EricDonkaew
EricDonkaew13 jun. 2015 - 9:27

Ik mis een beetje Tom Meijer in deze discussie. Tom, kom d'r maar in.

zweistein
zweistein13 jun. 2015 - 9:27

Het is eenvoudiger als de Moslims Kerstmis meevieren. Ook maar 3 dagen.

JaapK2
JaapK213 jun. 2015 - 9:27

Dacht ik hier op Joop alleen maar reacties in de trant van "verrek je hebt gelijk, we moeten allemaal vasten! En als het even kan ook ritueel een schaap slachten in de douche" tegen te komen, blijkt hier toch nog best veel gezond verstand te zitten. Mijn dag kan niet meer stuk.

zweistein
zweistein13 jun. 2015 - 9:27

In moslimlanden zouden ze de ramadan-problemen kunnen oplossen door niet overdag, maar 's-nachts te werken. Hier kan dat niet. Een bijkomend nadeeltje van de multicul.

Jan5
Jan513 jun. 2015 - 9:27

stuctureel niet eten en drinken tast de hersenen aan

msj_meijerink
msj_meijerink13 jun. 2015 - 9:27

Als verklaard atheïst ben ik tegen alle religieuze uitingen, dus ook hiertegen. Als het nu en algemeen humanistische uiting van solidariteit met de armen was, zonder alle geloof-gimmicks!

petervis
petervis13 jun. 2015 - 9:27

Meedoen aan ramadan,goed voor een TV programma en dan moslims zonder ramadan misschien idee?.

RvDugt
RvDugt13 jun. 2015 - 9:27

lekker een stukje vol verwijten en overtrokken uitvergrotingen van de werkelijkheid. Gevolg van een socioloog die ergens persoonlijke waarde oordelen aanhangt ipv objectief te blijven.

schleborsjki
schleborsjki13 jun. 2015 - 9:27

Net achter de rug, dus ik ben klaar voor dit jaar.

rabotnikeh
rabotnikeh13 jun. 2015 - 9:27

Beste Shervin, Om af en toe tijdelijk een staat van rust, wijsheid, vreedzaamheid en spiritualiteit te bereiken wend ik mij zo nu en dan tot ayurvedistische yoga en meditatie. Dat houdt in: veel mediteren en rusten, geen giftige stoffen innemen (alcohol, vlees, nicotine, etc), maar wel gezond eten. Overigens: daarna 'bezondig' ik mij weer vaak... Dat zorgt ervoor dat ik (tijdelijk) veel onnodige (waarde)oordelen, vooruitspringend uit mijn eigen persoonlijke angsten, geleidelijk aan leer los te laten (voor een periode van een paar weken). Dat zorgt ervoor dat ik merkbaar rustiger, liefdevoller, genietender en aangenamer ben voor mijn omgeving (gedurende een aantal weken). Kortom: het werkt! De methode 'ramadan' van de Islam lijkt me wat ruw en ineffectief in vergelijking met ayurvedisme of andere spirituele scholen. Onthouding van voedsel, met daarna overcompensatie (met ongezond voedsel) in de nachturen lijken me eerder afleidend dan helpend te werken. Ook vind ik het lastig om met de de nogal normatieve gebedsteksten van de Koran te belanden in een staat van liefdevolle acceptatie, vrijheid van kleingeestige waardeoordelen en acceptatie van 'het universum'. Na de Koran gelezen te hebben, kies ik ervoor om je uitnodiging vooralsnog af te slaan. Als je interesse hebt om een keer ayurvedistisch te mediteren, dan ben je welkom!

Sardar2
Sardar213 jun. 2015 - 9:27

Bijna 80% van reacties hieronder zijn afkeurend tegen Ramadan, omdat die een islamitische issue is. Die reacties geven aan hoe summier het kennis van regeerders is over Ramadan, een hele maand waarmee een miljoen van mensen van dit land ermee bezig zijn. En dan vaak hetzelfde mensen verwachten dat moslims interesse gaan tonen voor Hollandse issues? Dat zegt veel over de verhoudingen in dit land. Beangstigend maar ook jammer!

Patrick Faas
Patrick Faas13 jun. 2015 - 9:27

Heb een katholieke achtergrond, met een eigen Vasten van 40 dagen. Vaak gedaan. Onze vasten gaat dag en nacht door, maar zondagen zijn onderbrekingen en dat is eigenlijk jammer. Daardoor komt men net niet af van verslavingen (koffie, sigaretten, suiker, alcohol etc). Ik vind het onredelijk als van moslims en ongelovigen in Brabant en Limburg verwacht wordt dat ze meedoen aan het hersenloze gezuip van Carnaval aldaar. Als je godsdienst in het openbaar viert, stuit je al snel op het probleem dat niet iedereen hetzelfde geloof aanhangt. Dat speelt met Carnaval, de katholieke Vasten en ook de Ramadan. Wie vast mag niet verwachten dat anderen dat ook doen. Al sinds de Reformatie wonen mijn voorouders tussen protestanten die niet vasten. Ja, lastig als protestanten tabak roken, terwijl wij dat niet mogen, maar ieder het zijne. Katholieken mogen fietsen op zondag. Dus loop niet te koop met je eigen versie van vroomheid en bespaar die anderen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai13 jun. 2015 - 9:27

Ben Atheist en doe niet aan sprookjes feestjes, is volkomen maf om je overdag uit te hongeren en s'avonds vol te vreten. Maar ga uw goddelijke gang.

Tealc2
Tealc213 jun. 2015 - 9:27

Wat een onzinnig uitnodiging aan mensen die hekel aan moslims hebben.Niemand hoeft mee te doen,mits men moslims met rust laat om zelf ramadan mee te doen.

Robert Follon
Robert Follon13 jun. 2015 - 9:27

Prima. Maar eerst doen alle Moslims mee aan de 'spirituele ervaring' van carnaval...

Klapschaats2
Klapschaats213 jun. 2015 - 9:27

Aan de ramadan zijn grenzen gesteld, niet alleen in tijd, maar bijvoorbeeld ook indien een gelovige een functie heeft waarvoor wél eten noodzaak is. Geen reden om ingewikkeld over te doen; gewoon de richtlijnen lezen en je geloof achter de voordeur beleven. De vrijheid van religie kent ook een spiegel, nl de vrijheid van lastig gevallen te worden met bepalingen uit iemand anders' religie. Hou het lekker privé, is mijn suggestie en neem wat vrije dagen op, dan draait een niet-gelovige niet op voor de ingezakte productie.

ton14024
ton1402413 jun. 2015 - 9:27

Gelukkig werk ik hard, en moet wel wat eten tussen de middag. En dat mag.

bEngel2
bEngel213 jun. 2015 - 9:27

Ramadan? 3 dagen? aan muh hoela! Ik doe ook niet aan katholiek/christelijk vasten en/of andere door idioten verzonnen zelfkastijding.

Lester2
Lester213 jun. 2015 - 9:27

Geef mij maar shroomfest. FF'tjes de Mattheus passion luisteren en een wandeling door de duinen en dan heb ik mijn religieuze ervaring weer gehad voor het jaar.

opgeheven
opgeheven13 jun. 2015 - 9:27

Ik doe niet mee aan de ramadan. Ook niet voor 3 dagen. En dat is niet omdat het ongezond zou zijn, ook niet omdat ik iets er tegen heb maar gewoon omdat ik er simpelweg geen zin in heb. Ik heb geen behoefte aan een spirituele ervaring door mijzelf 3 dagen onnodig te kwellen en al helemaal geen volle maand. Dat het voor een moslim in Nederland zwaarder is dan voor een moslim in mekka wil ik best aannemen maar dat brengt mij niet op andere gedachten. Ramadan is een keuze, men kiest er dus zelf voor.

Patrick Faas
Patrick Faas13 jun. 2015 - 9:27

Gedurende Ramadan sla ik koffie af, bijvoorbeeld tijdens besprekingen, en eet ik niet in het openbaar van eigen buurt. Niet dat ik dit verplichte etiquette vind, maar zulke attenties verhogen de sfeer. Daarnaast krijg ik tijdens Ramadan meer te zien van moslimvrienden en buren. Met vrienden gaan we ergens eten waar we niemand kennen, buiten de stad. In voorgaande jaren kwamen sommige buren regelmatig bij mij binnen even een sigaretje roken, of wat drinken, buiten het zicht van de straat en de roddelkonten aldaar. En ja, als het zo uitkomt, zal ik heus wel stichtelijke taal uitslaan, refererend aan de maand Ramadan, maar die heeft meestal niet te maken met stiekem eten, drinken of roken, want dat vind ik nauwelijks een ethische kwestie. Dat is meer een spel met roddel om reputatie, dat vaak best grappig is. ’s Avonds is het gewoon gezellig met openlijke spelletjes op het terras, dus mij hoort u over Ramadan niet klagen. Maar vraag mij niet om te roepen dat ik “ook” vast, of om me te bekeren tot islam, want ik vervul nu juist als niet-moslim een functie.

GertJanvD
GertJanvD13 jun. 2015 - 9:27

2 ideeën, want een hele dag zonder drinken blijft vooral in het begin ongezond hoe spiritueel ook en vooral de eerste 3 dagen zijn dan te zwaar als je niet de hele dag in retraite gaat. Idee 1, net zoals de GGD 't Gooi in maart organiseert: 30 dagen zonder alcohol, maar misschien ook zonder koffie? Dat geeft al veel verandering voor veel mensen en daarmee ook balans denk ik. Idee 2, oproep aan onze islamitische medelanders, kom volgend jaar mee naar Guus Meeuwis, Marco Borsato of André Rieu, waar het een bijna 100% autochtoon gebeuren is. Of word lid van Amnesty International. Og ga volleyballen, tennissen of hockeyen. Of kom tijdens de Ramadan een keer bij ons eten na zonsondergang. De inclusieve samenleving ontstaat niet vanzelf en er zijn meerdere mogelijkheden, en het kan en moet van 2 kanten komen.

panterarosso65
panterarosso6513 jun. 2015 - 9:27

honger lijden als je eten hebt is een middelvinger opsteken naar diegene die echt niet te eten hebben

1 Reactie
bEngel2
bEngel213 jun. 2015 - 9:27

precies!

Sardar2
Sardar213 jun. 2015 - 9:27

De onschuld van spirit van ramadan is lang geleden verdwenen onder de brandende woede en afkeer van een meerderheid van moslims van medemens en de wereld, in Mekka en in het hart van velen. De spiritueel leven hoeft niet gecombineerd te gaan met enige geloof in een heilige boek, een icoon, een profeet en zelfs niet met een god. De spiritueel leven van mens brengt een balans tussen zijn handelen, denken en zijn gevoel van voldoening. Dat kan best even pauzeren zijn in de wedstrijd om succes, even de gebeurtenissen van omgekeerde volgorde benaderen en de mens als zodanig beschouwen. Ik hoef niet mijn lichaam trakteren aan enige onbalans om mijn spirituele welzijn te werk stellen. Maar ik geniet wel van hen die zelfs in niks alles zien en de wereld op zijn kop kunnen ervaren, het gaat om intentie, het proces en niet zozeer de uitkomst daarvan. Dat is wel soms nodig. Ik wens je enorme voldoening en genegenheid bij je dierbaren.

1 Reactie
BasVV
BasVV13 jun. 2015 - 9:27

Ik zou je graag willen geloven. Maar waarom zijn dan moslims moslims aan het uitmoorden. Wat is daar spiritueel aan.

Mark Gh
Mark Gh13 jun. 2015 - 9:27

Als je je islamitische gewoontes wilt handhaven, prima. Wil je vasten? Prima, leef je uit. Maar val je vrienden er niet mee lastig... En zorg er voor dat je gewoon je werk kunt blijven doen of dat je gewoon naar school kunt gaan zonder dat je prestaties er onder lijden. Als mijn collega's vasten moeten ze dat zelf weten, maar als hun spiritueel geneuzel er toe leidt dat ik hun puinhopen moet opruimen omdat ze zich niet konden concentreren vanwege de honger dan ga ik er wel wat van zeggen. Dat ze die weken maar verlof opnemen ofzo.

1 Reactie
thunderbird2
thunderbird213 jun. 2015 - 9:27

Precies, en svp auto laten staan.

wilko56
wilko5613 jun. 2015 - 9:27

Meedoen aan de ramadan? Nee Shervin Nekuee, nooit van m'n leven. Ik ben dan wel christelijk opgevoed maar heb gaandeweg mijn geloof in god verloren. Ik vind de ramadan ongeloofwaardig, net als het geloof dat een naaktfoto een aardbeving zou veroorzaken, of dat de tsunami in 2004 een straf van god was of het geloof dat Jezus terugkomt en al dat soort onbewijsbare religieuze claims. Ik wil niets met dat alles te maken hebben. Ik zal niemand een strobreed in de weg leggen om zijn of haar geloof te beoefenen hoor, maar laat een ieder in zijn eigen waarde, dring uw geloof niet op aan anderen. Wilko

1 Reactie
Haastig
Haastig13 jun. 2015 - 9:27

"net als het geloof dat een naaktfoto een aardbeving zou veroorzaken" En dan te bedenken dat tot de jaren 80 de tribale vrouwen nog met ontbloot bovenlijf liepen en de mannen soms alleen lap voor het kruis. Times a changing.....welcome to Islam.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jun. 2015 - 9:27

Beste mijnheer Nekugee, Nee, nee en nogmaals nee, ik ben niet van plan om aan de ramadan mee te doen. Deze uitwas van het stupide sprookjesgeloof tart alle beschrijving. Mensen gaan 30 dagen tegennatuurlijk gedragen en anderen ook nog eens opzadelen met deze onzin ( bidpauzes, eten op andere tijden). Over productieverlies en verstoring van de werkdag nog maar te zwijgen. Ik heb jarenlang gewerkt met moslims en steeds tijdens ramadan was het organisatorisch een rommel. Moslims wilden samen pauze om niet met etende Nederlanders geconfronteerd worden. Op koopavond extra pauze om gelijk als het op de klok mocht te gaan eten, winkel open of niet..... ook als het niet ging qua bezetting toch drammen en dreinen.... Dus nee, ik doe niet mee met uw sprookjesfeestje. Maar misschien heeft u wel zin om bij mij te komen barbequen? Heb heerlijke karbonades op het vuur liggen. Mvg RdR

3 Reacties
mayhem
mayhem13 jun. 2015 - 9:27

Produktieverlies en verstoring van de werkdag? Rechtserdanrechtsmensen hebben het er toch altijd over dat moslims profiteurs van de samenleving zijn en vooral juist niet werken?

mayhem
mayhem13 jun. 2015 - 9:27

Aangezien er praktisch geen katholiek meer is die vast tijdens hun eigen Vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen zal op deze uitnodiging om eens mee te vasten met de Ramadan waarschijnlijk niet massaal ingegaan worden.

BlowingBubbles
BlowingBubbles13 jun. 2015 - 9:27

Excuseer, maar even geheel off topic: u noemt zich zelf Nog Rechtser dan Rechts, maar voert daarbij het PVV logo?? PVV is naar mijn mening kneiter links..... De SP in haar beginperiode zeg maar.

juliusvold
juliusvold13 jun. 2015 - 9:27

Als werkgever kan ik u verzekeren dat die 'spiritualiteit' ten koste gaat van de prestaties en dat dus 30 dagen lang. Iets waar ik dus bij mijn aannamebeleid rekening mee houd.

1 Reactie
Broertje2
Broertje213 jun. 2015 - 9:27

In islamitische landen liggen de luchthavens rond zonsopgang stil, het personeel rept zich dan om hun 'ontbijt' tot zich te nemen. Of jij dan je vliegtuig mist, tja, dat is niet hun probleem... De hele economie gaat plat, de overheid functioneert niet of nauwelijks, iedereen shagrijnig, liggen het liefst de hele dag te slapen om zich dan in het donker weer vol te stoppen. Een maand staat het leven ongeveer stil overdag, gek he dat het niet zo goed gaat in die landen........

peterh2
peterh213 jun. 2015 - 9:27

Wat een cynisme weer: Niet dat ik eraan mee ga doen maar een beetje begrip en respect lijkt me vanzelfsprekend. Enig idee hoe pittig het is om vooral met dit weer helemaal niets te drinken? Ik zie de gemiddelde kaaskop het niet nadoen...

5 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij13 jun. 2015 - 9:27

Begrip en respect omdat het zo een knappe prestatie is? Dat is gewoon onzinnig.

GingerTed
GingerTed13 jun. 2015 - 9:27

Gefeliciteerd: Een dubbele racistische reactie in één en nog geplaatst ook. Blanke Nederlanders uitmaken voor "kaaskop" zoals de ramadambeoefenaren, als ze uit de Maghreb komen "zandnegers" noemen, én dan ook nog een negatieve eigenschap aan hen koppelen wat de definitie van racisme is. In het land der blinden is éénoog koning. En dan in enen ook nog spreken over een beetje begrip en respect:))))) Maar wat betreft die zogenaamde beproeving. Wat is er nu zo moeilijk aan een maand van onmatigheid door van zonsopgang tot zonsondergang niet te eten om dan je daarna weer helemaal vol te vreten? Er zijn er die hetzelfde in de carnavalsperiode doen, en anderen die in de studententijd niets anders doen. http://www.groene.nl/artikel/de-maand-van-de-onmatigheid

juliusvold
juliusvold13 jun. 2015 - 9:27

Als mensen ervoor kiezen om niet te willen eten en drinken tijdens de dag, moeten ze dat zelf weten. Maar waarom moet ik hier begrip en respect voor hebben?

Haastig
Haastig13 jun. 2015 - 9:27

Het lijkt me ook met name heel ongezond overdag niet te drinken. Overigens zal het hier misschien weer wat makkelijker zijn dan in gebieden waar de gemiddelde temp tussen de 30-40 graden ligt. Maar ja, het is dan ook bekend dat er een toename aan doden is tijdens de ramadan (in MO). Niet in het minst door de toename van verkeersongelukken. Wat water drinken lijkt mij zinvoller.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten13 jun. 2015 - 9:27

''Niet dat ik eraan mee ga doen maar een beetje begrip en respect lijkt me vanzelfsprekend.'' Begrip en respect voor een ideologie die ik verafschuw? Dat lijkt mij verre van vanzelfsprekend. Ik respecteer dat iedereen in dit land mag geloven wat hij wil, maar daar houdt het voor mij wel een beetje op.

LoLiTa2
LoLiTa213 jun. 2015 - 9:27

Walt Whitman zou ik niet doen: bevat teveel homo-erotische allusies voor op een nuchtere maag. Charmant idee, zo'n ramadan onder vrienden. Enjoy.

1 Reactie
LoLiTa2
LoLiTa213 jun. 2015 - 9:27

Apropos: ik zou het graag doen, zo'n Ramadan met vrienden. Ik heb een vriend, opgegroeid met het animisme, waarmee ik eens in de vijf jaar de jungle intrekt, louter gehuld in peniskoker en bladerkrans, levend van hetgeen het woud ons verschaft. Spiritueel tot en met, dat. Gezond ook. En je leert het nodig van zijn voorouders, en dat er meer is tussen hemel en aarde. Bosgeesten, bijvoorbeeld. Levende! Van harte aanbevolen. Toch maar weer eens aanpappen -slijmen! - met de Marokkanen van hiernaast of met de Turken hiertegenover. Een snufje spiritualiteit is nooit weg.

Robles
Robles13 jun. 2015 - 9:27

Ik krijg de kriebels van ogenschijnlijk intelligente mensen die desondanks de conclusie trekken dat je moet leven volgens een sprookjesboek. Dus nee ik doe niet mee.

1 Reactie
LoLiTa2
LoLiTa213 jun. 2015 - 9:27

Het verwijt van 'n ogenschijnlijk intelligent mens te zijn, dat zal ik je niet maken - ik blijf beleefd -, maar je weet desondanks precies hoe de vork in de steel steekt. Multiversum, natuurlijk; - of een ander modern sprookje. Huiveringwekkend idee, dat ik nu juist met jou in dit zonnestelsel moet verkeren.

rbakels
rbakels13 jun. 2015 - 9:27

Ik ben helemaal geen islam-hater maar twwe jasr geleden kwam 8k op een lange vakantietocht in Turkije terechr op Ramadan -ontzette ongezellig. Overdag niet eens frisdrank te krijgen. Ik kwam net uit Georgië een land dlat claimt 10000 jaar geleden als ee4ste wijn gemaakt te hebben.

1 Reactie
Sachs
Sachs13 jun. 2015 - 9:27

[Ik ben helemaal geen islam-hater maar twwe jasr geleden kwam 8k op een lange vakantietocht in Turkije terechr op Ramadan -ontzette ongezellig. Overdag niet eens frisdrank te krijgen.] Iedereen die in Turkije de Ramadhan heeft meegemaakt, weet juist dat er volop eten en drinken te krijgen is. Zelfs frisdrank. Opmerkelijk trouwens dat u erin geslaagd bent om de iftar te missen – toch een van de gezelligste momenten die je in Turkije kunt meemaken.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jun. 2015 - 9:27

Enkele generaties terug deed een niet onbelangrijk deel van de Nederlndse bevolking aan de christelijk varaint van ramadan : de vastenperiode , oftwel de veertig dagen tijd, Niets nieuws onder de zon derhalve behalve voor onze scribent. Misschien nog niet geheel aangepast aan de nederlandse cultuur en geschiedenis ondanks een goede opleiding / Beetje ( erg ) aanmatigend om dan met die onwetendheid, de nederlanders aan te bevelen de ramadan te volgen. Net nu de nederlandse bevolking zich goeddeels seculier heeft ontwikkeld, komt deze grappenmaker met deze suggestie ! Bij de katholieken had je altijd na de Vastenperiode het Carnaval : heeft de islam ook zo'n gezellig feest met veel drank en mooie vrouwen als afronding van de ramadan, of doen ze dat in het geniep?

1 Reactie
BasVV
BasVV13 jun. 2015 - 9:27

Misschien moet u ook eens een inburgeringscursus doen. Carnaval wordt gevierd vóór de vastentijd. Eerst lekker drinken, eten en feestvieren. Pas daarna vasten. Maar dat was een noodzaak omdat het eten tegen die tijd schaars werd. Elk jaar op dezelfde tijd. De groenten raakten op. Wachten op de lente. De Ramadan heeft iets met maanstanden te maken en niets met tekort aan eten. Je mag zoveel eten als je wilt. Alleen niet als het licht is. Deze gewoonten zijn niet te vergelijken. En bovendien is er nu geen enkel voedseltekort meer. Vasten is zinloos. Gewoon een zelfkwelling.

JohnVKR
JohnVKR13 jun. 2015 - 9:27

Het blijft interessant te constateren dat het anti-moslim sentiment onder links Nederland, waaronder de lezers van Joop.nl, net zo groot is als onder rechts Nederland. Benieuwd wanneer ook de Joop-lezers massaal 'minder minder minder' gaan roepen. Ik vrees dat dat moment niet ver meer weg is. Zou het dan toch kloppen dat de SP en de PVV hetzelfde zijn? Het lijkt er wel op.

5 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij13 jun. 2015 - 9:27

Je probeert anti-religieus sentiment om te framen in 'anti-moslim sentiment'. De goede lezer weet wel beter.

Robles
Robles13 jun. 2015 - 9:27

Onzin. Anti religieus zul je bedoelen. Dat is heel wat anders.

Windowjan
Windowjan13 jun. 2015 - 9:27

U begrijpt de discussie niet waarom mensen anti of pro-moslim zijn. Een flink aantal moslims vinden hun geloof zo belangrijk dat de democratie minder belangrijk, zo niet onzin is. Persoonlijk gezien vind ik ramadan onzin, als jonge jongen mocht ik jaren geleden als vakantie kracht het mee maken. Het was zwaar fysiek werk, dus hou je het niet vol om 4 weken overdag niet te eten of te drinken. Gelukkig had ik daar geen last van, en hielp hun om het zware werk af te krijgen. Kreeg ik een bedankje, (niet dat ik daar op zoek naar was) ja, van sommige wel.

Sardar2
Sardar213 jun. 2015 - 9:27

Links moet natuurlijk principieel tegen elke religie zijn. Dat is een van de bestaansrechten van links. Maar links maakt ook duidelijk onderscheid in de maatschappelijke positie van religieuzen als zij in minderheid zijn of in meerderheid, en in hun rechten om hun religieuze vrijheden, zover dat die niet vervangen zijn met secularisme waarborgen/verdedigen. Het beeld van een links die zou islam structureel steunen komt door de PvdA die vooral door electorale gewin een structurele verband heeft gesloten met verschillende conservatieve vleugels onder moslimmigranten. Dat heeft niks met links te maken, evenmin de linksheid van PvdA met echte links in Nederland.

OlavM
OlavM13 jun. 2015 - 9:27

@ Arthur van Proosdij: Het is een verkeerde aanname dat de lezers van Joop.nl tot links Nederland zouden behoren. Dat geldt hooguit voor een deel, en ik denk zelfs de mimderheid. Wat de reaguurders betreft is zeker de meerderheid rechts tot extreem-rechts. De gelijkstelling van SP en PVV slaat nergens op.

Armagaddon
Armagaddon13 jun. 2015 - 9:27

>>> Citaat: Kom op Nederland, doe mee aan ramadan! >>> Hmm...toch niet zo'n heel vreemd idee, vastn...!! >>> Een slogan: >>> Wees geen rund... >>> Doet u eindelijk mee aan de Rammeldan als u kunt...!! >>> Hiermee...zijn 2 hoopgevende gevolgen aan verbonden... >> Bestrijding van de fastfood vraatzucht en obesitas en heeft een kostenzorgen besparend effect...!!

2 Reacties
A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten13 jun. 2015 - 9:27

''>> Bestrijding van de fastfood vraatzucht en obesitas en heeft een kostenzorgen besparend effect...!!'' Briljant!

juliusvold
juliusvold13 jun. 2015 - 9:27

>>> Dan doet u toch lekker mee.... >>> Misschien stopt u daarna met uw volstrekt onleesbare postings door het vele gebruik van onzinnige leestekens....

OlavM
OlavM13 jun. 2015 - 9:27

Helaas te verwachten: voor het merendeel weer van die kortzichtige reacties. Bijna nergens een oprechte belangstelling te bespeuren voor wat de ramadan precies betekent voor moslims. Ik heb meermalen op uitnodiging meegedaan aan de iftar (het gezamenlijk nuttigen van de maaltijd na zonsondergang en voor zonsopgang), en heb daar plezierige herinneringen aan. Overigens waren dat absoluut geen zuip- en vreetfestijnen, zoals sommigen hier menen te moeten suggereren, dus in geen enkel opzicht gaat de vergelijking met het Nederlandse carnaval op! Op dit moment voel ik me zelf ook niet geroepen te gaan vasten, zelfs niet voor drie dagen. Dat heeft te maken met het feit dat ik agnost ben, en daarom niet zelf als religieus aan te merken gedragingen entameer. Maar prima dat Shervin Nekuee dat aan een aantal vrienden vraagt. En ik heb alle respect voor de moslims die wél de ramadan volgen, vooral midden in de zomer, want dan is het bijzonder zwaar! (Gelukkig zijn er speciale regels voor de echt noordelijke gebieden, anders zou men daar een hele maand lang niet of nauwelijks aan eten en drinken toekomen!). Als ramadan midden in de winter valt, is het natuurlijk veel beter te doen.

4 Reacties
Robles
Robles13 jun. 2015 - 9:27

"Helaas te verwachten: voor het merendeel weer van die kortzichtige reacties. Bijna nergens een oprechte belangstelling te bespeuren voor wat de ramadan precies betekent voor moslims". Waarom zou dat moeten dan? Ik heb helemaal geen belangstelling voor moslims en hun ramadan. Ik heb geen hekel aan ze maar ik heb er domweg geen belangstelling voor. Echt niet. Leg me nou eens uit waarom dat nou zou moeten dan. Ik vraag toch ook aan niemand om belangstelling te hebben voor mijn BBQ avonturen met pulled pork en spareribs? Dat is lekker mijn zaak en ik verwacht daar helemaal geen belangstelling voor. Alleen misschien dat handjevol mensen die mijn passie delen en waarmee ik daarover praat. En zo is dat met moslims dus ook. Doe gewoon je ding. Deel je ding met mensen die dat me je willen delen en verder basta. Ik heb er geen last van maar ik heb ook geen tijd of zin om me daarin te verdiepen. Ik vermoed dat moslims ook weinig hebben met pulled pork. Leven en laten leven dus.

pieterpan2
pieterpan213 jun. 2015 - 9:27

Waarom noem je anderen kortzichtig, Olav? Omdat ze religie afwijzen en alles wat daaraan vast zit. Mensen worden niet als moslim geboren, maar er toe gedwongen door een absurde religie/ideologie, die inhoudelijk niets te bieden heeft, anders dan bespottelijke rituelen en honderdduizend regels hoe men moet leven. Dit alles heeft niets met individuele vrijheid te maken. Ik moet ook niets hebben van een oproep van een gelovige aan anderen om mee te doen aan hun rituelen. We hebben ons na vele eeuwen bevrijd van een andere religie en ik heb er geen enkele behoefte aan om een andere religie die plaats weer te zien innemen.

123456zeven
123456zeven13 jun. 2015 - 9:27

Wat is het toch met Links? Eerst laten ze zich volledig inpakken door de Oranjes, nu lijmt een grote religie ze met de natte vinger. Er is rotaal geen inhoud meer, alle idealen zijn verdampt. Alleen nog maar de kretologie en een stuitende naiviteit.

joloe
joloe13 jun. 2015 - 9:27

hebben moslims ooit wel eens belangstelling getoond voor het katholiek geloof?

123456zeven
123456zeven13 jun. 2015 - 9:27

Religieuze achterlijk promoten en zo mensen de vernieling inhelpen. Wat gezond is: een paar maal daags een lichte maaltijd, genoeg drinken en matig bewegen (dat is dus geen marathon gaan hollen). Hier: de hele dag niets eten en drinken en je dan 's avonds volstoppen met zoetigheid. diabetes in 3, 2, 1 jaar. En maar klagen dat je op UWV-kosten paragnost-dinges kan worden. Zeker bang voor de concurrentie.

1 Reactie
SuziQ
SuziQ13 jun. 2015 - 9:27

Zieke mensen en zwangere vrouwen mogen beslist niet vasten, want dan doen ze hun lichaam leed aan. Kinderen zijn ook niet verplicht te vasten. Alleen voor gezonde en volwassene mensen is vasten een gebod. Voor diegenen uiteraard die die religie belijden. Zo niet, dan hou je je ook natuurlijk niet aan.

SuziQ
SuziQ13 jun. 2015 - 9:27

Ik vind het een voordeel om in twee culturen te leven die in bepaalde opzichten tegengesteld zijn aan elkaar om beter e.e.a. beter te kunnen begrijpen. Het westelijke kant is van de ratio en de oostelijke kant van metafysische. Van beide kanten is TE niet goed. Dus te veel ratio en materieële in het leven beleven en te veel juist het metafysische in het leven is niet goed. Want, wanneer ratio grotendeels wordt uitgeband, dan kun je niet verder op dit aardse bestaan. Want men kan niet ratio uitbannen en de wetenschap in naam van een religie. Aan de andere kant, is geheel uitbannen van religie, wat stoelt op het spirituele en moraal en medemenselijkheid is ook niet goed. Niet alles in het leven draait om geld en ratio. Of een puur hedonistisch of materialistisch bestaan waar het nadruk ligt op vooral het bevredigen van het eigen genot of hebzucht de hoofdzaak is. De gulden middenweg is zoals altijd het beste vind ik. Dus ratio én gevoel. Ramadan is niet bedoeld om jezelf een maand lang te muilkorven tijdens zonsopgang en de hele dag. Dus niet alleen fysiek honger en dorst lijden. Het is bedoeld om e.e.a. te ervaren. Zoals dankbaarheid voor het eten en drinken dat men gewoonlijk zo vanzelfsprekend vindt. Immers er zijn legio mensen die nauwelijks eten of schoon drinkwater hebben. Om een maand lang zelf te ervaren, wat honger is, wat dorst hebben betekent. Het vergroot het inlevingvermogen. Een maand lang is het verboden om te schelden of lelijk te doen tegen de medemens. Iemand die aan ramadan doet, dient zich geestelijk te beteugelen,. mag niemand kwaad doen. Ook geen dier ook geen enkel levend mens. Zowel fysiek als verbaal kwetsen of kwaad spreken of leed bezorgen aan een ander is ten zeerste verboden. Sex hebben en volop fysiek genieten tijdens omdat je toch niet eet of drinkt is eveneens verboden. Ook niet met je partner en ook niet met een vreemde. Dus onthouding. Als het vasten s'avonds afloopt, is het niet bedoeld om je vol te vreten. Het is de bedoeling en de plicht om iedereen die je kent, moslim of niet uit te nodigen en samen te eten en drinken. Om het voedsel te delen, wat je vanzelfsprekend vond. Om de banden met je medemensen te bevorderen tijdens het eten. Ik zie niets nadeligs aan vasten, is ook fysiek goed want het reinigt de darmen van verslakking. Het versterkt het wilskracht, dankbaarheid en inlevingsvermogen en ook compassie met de minderbedeelden. Het laat de nederigheid van de mens inzien, dat die niet almachtig is, dat die in ergere armoedigere situaties kan belanden. Dat er geen garanties betsaan in het leven. Drukt met de neus op de feiten. Voor kapitalisten en neoliberalen, zou het een maand vasten wellicht e.e.a. laten inzien. Zoals de neoliberalen ook geen weet hebben hoe het is voor velen om met weinig inkomen of met een uitkering rond te komen. Dus neoliberale vasten zou eigenlijk zou moeten zijn, drie maanden of liefst 6 maanden met een uitkering rondkomen.

3 Reacties
juliusvold
juliusvold13 jun. 2015 - 9:27

Ik zie niets nadeligs aan vasten, is ook fysiek goed want het reinigt de darmen van verslakking. >> Lariekoek. Mensen die een maand vasten presteren gewoon aantoonbaar minder die maand. In vele islamitische landen valt dat niet op; omdat het leven die maand sowiezo al stilligt, maar hier in het westen is het nauwelijks te doen (en zeker niet midden in de zomer). De moslims die ik ken houden zich dan ook helemaal niet zo stirict hieraan. Het versterkt het wilskracht, dankbaarheid en inlevingsvermogen en ook compassie met de minderbedeelden. >> Ik zie het causale verband niet. Zonder te vasten kun je ook compassie met de minderbedeelden hebben.

thunderbird2
thunderbird213 jun. 2015 - 9:27

"Een maand lang is het verboden om te schelden of lelijk te doen tegen de medemens. Iemand die aan ramadan doet, dient zich geestelijk te beteugelen,. mag niemand kwaad doen. Ook geen dier ook geen enkel levend mens. Zowel fysiek als verbaal kwetsen of kwaad spreken of leed bezorgen aan een ander is ten zeerste verboden." Hmmm, dat is voor christenen het hele jaar verboden.

123456zeven
123456zeven13 jun. 2015 - 9:27

De Islam is helemaal geen Oosterse godsdienst. Boeddhisme, Taoisme, Confucionisme zijn Oosterse godsdiensten. Met goden die of afwezig zijn, of niet almachtig. De Islam is even schatplichtig aan de Griekse filosofen als het Christendom, beiden zijn ontstaan in het gehelleniseerde Midden-Oosten. Het verschil is dat God in het Christendom aan logische beperkingen is gebonden en in de Islam niet. En dat is het verschil in interpretatie van Almacht. De Islamitische interpretatie van Almacht is ook in het Westen niet onbekend, de Kerk echter heeft die interpretatie niet geaccepteerd.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 jun. 2015 - 9:27

's Nachts eten is ongezond, gebroken nachtrust is ongezond, kinderen die aan ramadan doen presteren merkbaar slechter op school tijdens de ramadan. Volwassen die aan ramadan doen zijn vaker slachtoffer van bedrijfsongevallen tijdens de ramadan. Lekker feestje om te promoten!

1 Reactie
SuziQ
SuziQ13 jun. 2015 - 9:27

Kinderen nemen ook niet deel aan Ramadan, zij zijn niet verplicht. Alleen volwassenen.

Sardar2
Sardar213 jun. 2015 - 9:27

Een van de redenen van islamitische groei in het westen, ligt natuurlijk in het falen van christendom in strijd tegen areligieuze ontwikkelingen. Als tegenpartij waren alle niet-religieuzen al afgeschreven van enig poging voor overtuiging. Maar ook christendom miste een geschikte verklaring voor hedendaagse maatschappij voor zijn bestaan en beperkte zich tot geestenzaken en spiritualiteit die zich moest aankleden naar de voorschriften van een semi-seculiere gemeenschap. En de samenleving was / is onderhevig aan verdere secularisering en vlucht uit de kerk, wat op zich betekend niet dat de religie in zijn geheel links wordt gelegd. Dat was en is een uitgelezen kans voor de nieuwe en vreemde religies die wel met verklaring komen. Voor hen was de gehele samenleving al afvallige, de kunst zat in het nestelen in zo’n samenleving. Islam, daar tegenover, heeft voor alles een mogelijke antwoord, alleen dat moest wel geïnterpreteerd worden en dat gebeurt nu dat islam voet op de grond heeft gekregen in het westen. De naïeve ongelovige westerse mentaliteit denkt als zij islam net zo als christendom genadeloos aanvallen, zal islam ook terrein verliezen. Maar heeft vergeten dat islam geen westerse gelegenheid is om met een westerse mentaliteit bestrijden te worden. Ook islam heeft nog geen terrein om te verliezen. Die moet nog gewonnen worden. Natuurlijk in het ontbreken van een terrein worden de moslims bestrijden! Dat doet Wilders en rechts, althans zo denken zij. Christendom is in het westen verloren gegaan dankzij de religiekritiek in welvaart situatie en ontwikkelingen waarvan de christenen structureel deel van uitmaakten. In geval van moslims ontbreekt die welvaart en een structurele toevoeging aan de maatschappij. Deze verwijdering van islam uit welvaart en westerse structuren, is uitgelezen kans voor islam om alsnog kunnen met nieuwe en onbekende interpretaties komen voor een hybride samenleving, zonder structurele vijandigheid tegen een gehele . Zij (de westerlingen) zijn heidenen die gewonnen moeten worden! Met zo’n strategie wordt islam aangeboden als de nieuwe medicijn, met veel interessantere en onbekende geestelijke en spirituele oplossingen, maar ook met vele grotere, maatschappelijk, culturele, economische enz. antwoorden op de vergeten vragen van de westerse samenleving! Het deert islam niet als de moslims eronder lijden, dat is de offer dat moslims brengen om de zielen van heidenen redden! De anti-islam mentaliteit zorgt dat deze lijden overeind blijft wat langzaam leidt naar meer acceptatie van islam bij hen die niet geloven in zo’n welvarende wereld mensen moeten lijden. Nu maar naar mijn vastende vrienden om te zien hoe ver hun lijden en spirit verwijderd is van de werkelijkheid. Ik ben ook geseculariseerd door eerst als mens behandeld te worden, waardig en gelijkwaardig.

2 Reacties
123456zeven
123456zeven13 jun. 2015 - 9:27

Islamkritiek is een vorm van religiekritiek, net zoals Christenkritiek een vorm van religiekritiek is. Je ziet nu dat een deel van de beoefenaars van Religiekritiek, Links dus, eigenlijk aan Christenkritiek deden. En niet doorgegaan zijn wegens het totaal uit het oog verliezen waar het om gaat, het afbreken van de machtsstructuren die alle georganiseerde groepen mensen zo vreselijk naar maken. Met mensen met een geloof is niet heel veel mis, maar groepen mensen met een geloof, berg je maar. Wat Links overigens prima weet, want zelf waren ze ook zo, met hun Stalin-, Mao- en Pol Pot-gedweep. Alsof je een Philippijnse Rooms-Katholiek zichzelf zag geselen.

Patrick Faas
Patrick Faas13 jun. 2015 - 9:27

“…dankzij de religiekritiek in welvaart situatie” U schrijft altijd precies zoals mijn Perzische vrienden spreken, dus heel herkenbaar. Maar de invalshoeken van Shervin Nekuee zijn zo anders.

SuziQ
SuziQ13 jun. 2015 - 9:27

Nogmaals als aanvulling : Zieke mensen en zwangeren mogen NIET vasten. Omdat dat leed toebrengen is aan hun eigen lichaam en schadelijk is.( net zoals coke snuiven, zich lazarus drinken, of roken, of zelfcastijding) Kinderen zijn ook niet verplicht te vasten.

1 Reactie
Haastig
Haastig13 jun. 2015 - 9:27

Suus Suus, zo 14 juni 2015 11:38 "Kinderen zijn ook niet verplicht te vasten." Wie wel dan? Ik dacht dat helemaal niemand verplicht was te vasten? Dat het al dan niet meedoen met Ramadan geheel de vrijheid was van de individuele moslim was, omdat iedereen vrij is zijn islamitische geloof te belijden zoals hij/zij wilt? Toch? Er is toch niet zoiets als "de islam" die iets zou "verplichten"? Toch??

Warren2
Warren213 jun. 2015 - 9:27

Religie is voor mensen met een monologisch overtuigings systeem. Ik heb dat niet. Daarom ben ik niet vatbaar voor geloof, astrologie, complottheorien etc. Dus ook geen ramadan voor mij.

1 Reactie
Sardar2
Sardar213 jun. 2015 - 9:27

Is dat een mening, een wens of een constatering van een specialist? Want ik zie je temperament niet anders dan vele religieuzen. Alleen jij praat met de taal van geen een heilige boek. Met andere worden ik ken jou religie nog niet.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa13 jun. 2015 - 9:27

Vroeger vasten de Katholieken 40 dagen, 10 dagen meer dan de moslims, vonden het moeilijk en hebben zij het laten zakken tot een paar dagen vasten nu ! Een ding is zeker meneer de schrijver: maak jij geen zorgen, als uw buurman aan Ramadan doet krijg jij geen honger, dat is zeker, maak geen zorgen....je eigen maag krijgt geen last van honger...... Tijdens de Kerstdagen wensen de ook Nederlandse moslims de fijne dagen aan de christen en Katholieken, het zal ooit ook fijn zijn ook fijne dagen voor de moslims wordt gewenst, verstefigd ook het burgerschap en het voelen van : '' Ik hoor gédverdommie ook bij''

1 Reactie
juliusvold
juliusvold13 jun. 2015 - 9:27

Vroeger vasten de Katholieken 40 dagen, 10 dagen meer dan de moslims, vonden het moeilijk en hebben zij het laten zakken tot een paar dagen vasten nu ! >> De meesten vastten helemaal niet meer en destijds werd er inderdaad gematigd, maar niet zoals de Ramadan voorschrijft: helemaal niet eten en drinken overdag. Tijdens de Kerstdagen wensen de ook Nederlandse moslims de fijne dagen aan de christen en Katholieken >> Dat heb ik ze eigenlijk nog nooit horen zeggen. Maar waarom zou ik mensen die een msanden bewust niet eten en drinken overdag eigenlijk fijne dagen moeten toewensen. Ik vind het een achterlijke traditie. het zal ooit ook fijn zijn ook fijne dagen voor de moslims wordt gewenst, verstefigd ook het burgerschap en het voelen van : '' Ik hoor gédverdommie ook bij'' >> Juist die maand laten veel moslims blijken er helemaal niet bij te willen horen. Ramadan in een westerse samenleving is ook vrijwel niet te doen. In Arabische landen staat het leven stil en houdt iedereen er rekening mee.

SuziQ
SuziQ13 jun. 2015 - 9:27

=Zij (de westerlingen) zijn heidenen die gewonnen moeten worden! Met zo’n strategie wordt islam aangeboden als de nieuwe medicijn, met veel interessantere en onbekende geestelijke en spirituele oplossingen, maar ook met vele grotere, maatschappelijk, culturele, economische enz. antwoorden op de vergeten vragen van de westerse samenleving! Het deert islam niet als de moslims eronder lijden, dat is de offer dat moslims brengen om de zielen van heidenen redden!= Kunt u een paar voorbeelden geven van moslims die erop uit zijn om de ongelovige heidenen koste wat kost te bekeren ? Dus dat is de reden van hun vasten ? Wellicht heeft u tijdens uw koranlessen gemist, dat dwang in de religie beslist niet is toegestaan. Dus het is verboden om een ander tegen zijn onwil koste wat kost te bekeren, En waarom, omdat een ieder voorzichzelf verantwoordelijk is, of die geloviog is of niet. Dat is de keuze van een persoon.Want met dwang kan nimmer oprechtheid in intentie bestaan. Ik weet niet waar u de wijsheid vandaan haalt, dat moslims pro actief terrein willen veroveren ? Heeft uw Iraanse imam dat ingefluisterd tijdens uw jeugd ? Waar staat in de Koran, dat de moslims het plicht hebben om “heidenen”te bekeren ? Waar heeft u in Nederland of het “heidense” westen, moslims, net zoals Jehova getuigen met een bekeringsdrang langs de deuren zien gaan of korans op pleinen of marktplaatsen zien uitdelen ? U roept maar wat. Dat u antireligie bent vanuit uw eigen referrentiekader, prima, maar u roept zonder onderbouwing maar dan is dat geheel uw eigen filosofie, die onfeitelijk buiten de werkelijkheid staat

4 Reacties
juliusvold
juliusvold13 jun. 2015 - 9:27

Wellicht heeft u tijdens uw koranlessen gemist, dat dwang in de religie beslist niet is toegestaan. >> Nou, dat valt te betwistten. Er bestaat genoeg dwang in de islam. In vele islamitische landen is het vasten verplicht en word je zwaar gestrafd als je niet vast tijdens de ramadan. Verder staat in deze landen apostasie gelijk met de doodstraf en zo zijn er vele voorbeelden.

Sardar2
Sardar213 jun. 2015 - 9:27

Ik keur de religie mentaal en maatschappelijk af als een gezonde basis van mens. Dat is iets anders dan antireligieuze te zijn. Jij wilt graag iedere vorm van kritiek op (jou) islam zodanig als vijandigheid bestempelen. Dat is ook jou recht maar niet mijn werkelijkheid en die van velen die niet zoals u denken, ook onder de moslims. Ik wil je geen koran lessen geven, dat moet u beslist zelf gaan regelen, maar in de koran zijn twee types verzen, die in Mekka (voor de vorming van een islamitische rijk – oppositioneel) en die in Medina (na de vorming van islamitische rijk – staatsrechtelijk) zijn vorm gekregen. De eerste zijn vooral ideologische, strategische en propaganda verzen die uitleggen hoe moet met de god, wereld en mensheid moet omgaan, en natuurlijk met heidenen. En de basis van deze zijn zeer democratisch maar ook strijdlustig. Begrijpelijk natuurlijk. Daar tegenover, de tweede soort verzen uitleg geven op de wereldse zaken die geregeld moeten worden, omgaan met heidenen, vrouwen, financiën, erfrecht enz. Ook begrijpelijk als je een rijk gesticht heeft. Nou, sommige moslims vissen opportunistisch in die twee soorten verzen om een en hetzelfde zaak te rechtvaardigen. Groot deel van islamitisch gekleurde onzin komen van deze opportunisme voort. Die twee soort verzen leggen naadloos uit hoe moeten moslims de anderen ertoe bewegen moslim te worden. Islam in Nederland probeerde tot voor kort met Medina verzen (het laten islamitische rechten er gelden, sharia enz.) voortleven, een soort zelfbestuur voor moslims onder Nederlandse wetten (segregatie). Maar na frontale aanval van rechts en populisme op islam, nu geldt de Mekka verzen voor flinke deel die geloven de rest van moslims eigenlijk niet echte moslims zijn. Ideologisch, propagandistisch en natuurlijk strijdlustig (jihad, enclaves, kalifat enz.). Maar of ramadan wordt ervoor gebruikt, denk ik persoonlijk dat het te soft en bestemd is voor de normale en conservatieve moslims die niks willen met een strijd te maken hebben. Heb ik nergens zoiets beweerd, maar ja je kan elk regel van mijn schrijven interpreteren naar de Mekka of Medina verzen. Dan kom je natuurlijk op een andere standpunt uit. Ik zie de ramadan een geschikte middel om eigen religie te beleven, dan op straat, in enclaves of in kalifat te vechten voor diegenen die willen voor en in plaats van jou de koran en islam interpreteren. Maar ja, je maakt als persoon zelf uit of je mijn islamkritiek wilt aanzien of die van Wilders of de grote Kalifa van IS. Ik zie natuurlijk islam zoals ik zie, niet zoals jij ziet. En ik heb ook geen moeite met jou visie op islam. Maar dat zijn gewoon meningen!

Broertje2
Broertje213 jun. 2015 - 9:27

Eh, met koninginnedag zijn er honderden korans verspreid........ En ja, het staat in het boek dat je niemand mag dwingen, edoch het gebeurt wel degelijk, sluipend, bij vrouwen die niet bekeerd zijn, maar wel met een moslim-man trouwen, van vrolijke zelfstandige meiden veranderen ze in compleet bedekte en onderdanige moslima's. Kinderen worden gedwongen moslim te zijn, het zaad van een moslimman is anders dan dat van een niet moslimman blijkbaar, want alle kinderen uit dat zaad zijn moslim, hoezo niet dwingend? Moslima's mogen niet met niet-moslimmannen trouwen, hoezo niet dwingend? Wat men in het westen maar niet wil begrijpen is dat er een verschil is in dar al islam of dar al salam (de landen die al veroverd zijn) en dar al harb, de landen die nog aan de voeten van hun god moeten worden gelegd. Moslims en moslima's in landen met een moslimmeerderheid zijn veel relaxter, zullen je niet eens vragen om mee te doen met hun ramadan, daarbij idd. ze doen ook een heleboel stiekum, die zullen ook geen koran opdringen, behalve dan de bekeerlingen, die hebben die neiging wel. In Egypte heb je met kerst gewoon winkels waar moslims kerstspullen verkopen, de winkels zijn versierd met kerstatributen. In Egypte gaan vrouwen gewoon naar een mannelijke dokter, niks geschreeuw om een vrouwelijke arts. Het is, zoals Pim Fortuyn en vele anderen het noemden, de 5e kolonne, die zich snel vermeerdert en zich niet aanpast, integendeel, hun religie, hun sharia, hun gewoonten, hun cultuur, alles wordt opgedrongen en hoe gek, geslikt door de meeste mensen. Hoeveel kerken heb je in islamitische landen? Hoeveel vrijheid is daar? Hoe gaan ze met vrouwen om? Als je dat als toekomstbeeld hebt, gewoon mee gaan rammadannen, dan ben je er alvast aan gewend......

Sardar2
Sardar213 jun. 2015 - 9:27

“Kunt u een paar voorbeelden geven van moslims die erop uit zijn om de ongelovige heidenen koste wat kost te bekeren ?” Ik neem je positie niet als opmaat voor moslims hoor. Maar het is verplicht in islam, net zo als Ramadan en pelgrimstocht: de moslims die in staat zijn moeten de heidenen doen bekeren tot islam, vriendelijk als niet lukt met geweld. Dat staat vast in koran. Dat moslims dat in westen niet doen, zegt niet dat het van de ban is. Velen, zoals jij, hebben andere gradaties van die interpretaties eigen gemaakt! Dus dat verbod dat jij noemt niet voor anderen, maar voor de eigen balans als moslim geldt. “maar u roept zonder onderbouwing maar dan is dat geheel uw eigen filosofie, die onfeitelijk buiten de werkelijkheid staat” Groot uitspraak. Als ik de betreffende verzen uit koran benoemt ga je zelf bekeren? Of maak je het alleen voor mij verplicht?

Drackhorn
Drackhorn13 jun. 2015 - 9:27

Ik vind dit nogal een vreemd artikel. Moeten we dan ook maar meelopen met Jehova's Getuigen om dichter bij elkaar te komen? Ik geloof veel meer in authenticiteit. Zijn wie je bent en anderen in waarde te laten.

1 Reactie
SuziQ
SuziQ13 jun. 2015 - 9:27

U moet niets, u krijgt een uitnodiginjg die u beleefd kunt afslaan, of onbeleefd afslaan. Ik heb geen moeite om met een katholieke vasten of protestanse ritueel mee te doen. Ik word niet gelijk bekeerd of zo.

pietdezwart
pietdezwart13 jun. 2015 - 9:27

Dus gaan ISIS en moslims nou een maandje stoppen met vechten en moorden en aanslagen plegen vanwege de Ramadan. De spirituele rust en troost in het wankele innerlijke evenwicht tussen het materialisme en het metafysische ???? Of is dat maar soft geleuter en gaan ze gewoon door met moorden en stoppen ze alleen met eten ????

2 Reacties
SuziQ
SuziQ13 jun. 2015 - 9:27

IS is niet islamitisch,k ze voldoen niet aan islamitische normen. hooguit psychopaten die in naam van de religie, mensne lukraak afschieten. Als ze tijdens de ramadan nog immer niet stoppen, is dat het ultieme bewijs, wat ook bekend was, dat ze bestlist NIET islamitisch zijn. Volgens de Koran niet.

Sardar2
Sardar213 jun. 2015 - 9:27

“Dus gaan ISIS en moslims nou een maandje stoppen met vechten en moorden en aanslagen plegen vanwege de Ramadan.” Als zij dat doen zijn ze wel moslims. Maar ja interpretatiepotentie is erg groot: Als Kalifat moeten ze wel stoppen, Als moslim moeten ze stoppen, Als strijder moeten ze nooit stoppen, Als oorlogspartij moeten ze niet stoppen, dan geldt alleen de fitva van kalifa en imams, Dus alles hangt ervan om te bepalen of er een kalifat is, een kalifa is, dat zij moslims zijn, dat het oorlog is, dat er geen of wel een aanval van buien is, of dat moslims zelf in aanval zitten…. Etc. Maar geen moslims in Nederland dat zoveel hoofdpijnpunten heeft!

PietjeP2
PietjeP213 jun. 2015 - 9:27

Uhhmmm volgens mij word er vergeten dat er ook in de Nederlandse cultuur gevast wordt. En het slaat nergens op om als niet moslim mee te doen aan vasten. Immers is er helemaal geen rede toe, is het niet gezond en brengt het meer kwaad dan goed met zich mee te vasten. Denk aan verstoren van je slaapritme waardoor je je werk niet meer goed kan doen. Mensen zijn prikkelbaarder tijdens Ramadan en als moslims prikkelbaar worden weet je het wel. Maar alle gekkeheid op een stokje. Dit kan toch niemand serieus nemen? Diegene die dat doen mogen zichzelf wel even achter de oren krabben en die mensen weten zelf wel waarom. Ondanks dat ze zeggen dat er geen dwang achter zit is het de sociale controle en druk die deze dwang manifesteren ook al staat het niet geschreven in de Koran, die dwang is er. Ook al zeggen moslims van niet, peer pressure is a bitch. Weet je wat pas zou helpen, de Islam en Koran aanpassen aan de huidige tijd. Wat moderniseren zoals alle geloven doen. Geven en nemen in plaats van alleen maar nemen. Want dat is wat er gebeurt op dit moment. Nemen, nemen, nemen maar zodra er ook maar 1 ding gegeven moet worden, bijvoorbeeld handen schudden of geen burka dragen in openbare gelegenheden, dan kan dat niet. Nederland heeft genoeg gegeven denk ik zo, nu mogen de moslims wat geven.

1 Reactie
SuziQ
SuziQ13 jun. 2015 - 9:27

=Weet je wat pas zou helpen, de Islam en Koran aanpassen aan de huidige tijd. Wat moderniseren zoals alle geloven doen. Geven en nemen in plaats van alleen maar nemen. Want dat is wat er gebeurt op dit moment. Nemen, nemen, nemen maar zodra er ook maar 1 ding gegeven moet worden, bijvoorbeeld handen schudden of geen burka dragen in openbare gelegenheden, dan kan dat niet. Nederland heeft genoeg gegeven denk ik zo, nu mogen de moslims wat geven.= Waarom MOETEN ze zich aanpassen ? Omdat u en de uwend dat vinden ? Dus meelopen met de kudde ? Dat mag u wel, maar dat kunt niet verwachten of eisen van anderen. Er zijn mensen die vegetarisch zijn, veganisten heb je ook. Men draag ook hotpants of ultra minirokken. Dus, een iedewr mag lekker zelf bepalen wat die draagt. Behalve uiteraard wanneer het voor de veilgheid een belemmering is.

ZafferY
ZafferY13 jun. 2015 - 9:27

Vasten is zwaar. Ik heb het in mijn pubertijd twee keer geprobeerd en ik heb het geen van de twee keer vol gehouden. Ik kwam tot de conclusie dat mijn geloof niet sterk genoeg was. je hebt dit handvest (lees angst) namelijk nodig om het vol te houden. Binnen mijn kennissenkring zijn het vooral Arabische en Berberse mensen die de ramadan ondergaan. Turken doen er zeer sporadisch aan mee. Ik persoonlijk vind het religieuze nonsens dat nog slecht is voor de gezondheid ook.

1 Reactie
Sardar2
Sardar213 jun. 2015 - 9:27

Goed dat je geen vrouw ben geworden met overtollige vet die er af moest!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa13 jun. 2015 - 9:27

Jan heeft een Nederlandse vriendin en zij wonen samen, Jan is tot met zijn oren verliefd op Hanan, Jan is een goed kennis van mij. Jan ooit : '' Mostafa! ik heb dit ook geprobeerd om mee te doen aan Ramadan'' Ik: '' Moest van Hanan zeker ??'' Jan: '' Nee hoor vriend, gewoon, puur uit nieuwsgierigheid, ik deed mee voor één dag en het leukte mij perfect.'' Ik: Vertel! Perfect ook, zeg je? terwijl ik hele dag lopen te miauwen honger en dorst en jij vond het geen probleem? Ja half serieus :'' Met eten ging het prima, met drinken, fantastisch, met roken heen goed, maar godverdommer géén koffie ? dát kan niet!'' Ik: niet slaan hoor, jij wilt Hanan, ik niet..

1 Reactie
Windowjan
Windowjan13 jun. 2015 - 9:27

Deze Jan snapt niets van jouw post, wat probeer jij te zeggen?

[verwijderd]
[verwijderd]13 jun. 2015 - 9:27

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Patrick Faas
Patrick Faas13 jun. 2015 - 9:27

“Zolang u er maar geen begrip voor meent te moeten vragen.” Misschien is het onbescheiden er om te vragen, maar begrip tonen voor een ander is wel een teken van intelligentie.

stafpilot
stafpilot13 jun. 2015 - 9:27

Top!

Qizilbash
Qizilbash13 jun. 2015 - 9:27

Waarom gebruikt u het archaïsche woord mohammedanen ipv moslims? Wat heeft de ramadan te maken met luidruchtige bioscoopbezoekers? Hoe komt u erbij dat collega’s van moslims hun kroket zouden moeten laten staan bij de lunch? Volgens mij probeert Shervin er in dit artikel alleen op te wijzen dat de interactie tussen moslims en bevriende, geïnteresseerde niet-moslims tijdens de ramadan anders kan. De huidige manier waarop er van de ramadan een soort eetfestival wordt gemaakt, is niet in de geest van de ramadan dat juist gaat om soberheid en bezinning. Geïnteresseerde niet-moslims zouden dan zoals Shervin voorstelt 3 dagen mee kunnen vasten samen met hun moslim vrienden. Als u geen interesse heeft in de islam of moslims dan doet u dat niet. Niemand dwingt u. Grote kans dat u dan ook al niet participeerde bij de eetfestivals.

PocoPoco
PocoPoco13 jun. 2015 - 9:27

Precies mijn gedachten.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194713 jun. 2015 - 9:27

Als ik hier de reacties lees heeft Nekuee helemaal gelijk met zijn bewering dat …"Geloven in het metafysische van de mens ligt moeilijk in Nederland."

1 Reactie
Sardar2
Sardar213 jun. 2015 - 9:27

Er hollen miljoenen Nederlands achter een andere metafysische sprookje aan: succes in de markt en de prekers daarvan, wetend dat van elke 100 misschien een er iets te bakken heeft. Dus de Nederlander is niet vreemd met dat metafysische, alleen als ze maar geen groene kleur dragen!

pakmelk
pakmelk13 jun. 2015 - 9:27

tja, het 'vasten' van de Ramadam... zou het nu werkelijk vasten zijn, zou ik er nog voor kunnen zijn.. zeker in de strijd tegen obesitas waar naast Antillianen de Turkse- en Marokkaanse Nederlanders erg onder te lijden hebben... zeker het vrouwelijke gedeelte van die groep. Het is echter geen vasten. Het is het verleggen van de etenstijden, er zal gemiddeld over het etmaal gezien echter geen calorie minder genomen worden. Gemiste kans. Vasten is het dus niet, blijft over dat het een verstoring van je leefritme impliceert.. en verstoringen zijn niet snel goed te noemen. Beter is dus om die hele ramadam links te laten liggen, en gewoon het hele jaar door beter op je voeding te letten.. maarja.. het hele jaar door een 'goede gelovige' te zijn is natuurlijk wat moeilijker dan gedurende een beperkte periode van 30 dagen.

1 Reactie
bEngel2
bEngel213 jun. 2015 - 9:27

[...maarja.. het hele jaar door een 'goede gelovige' te zijn is natuurlijk wat moeilijker dan gedurende een beperkte periode van 30 dagen....] Het is een beetje zoals kerstmis.. Lekker schijnheilig met elkaar naar een kerstboom staren en 'vrede op aarde' zingen.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jun. 2015 - 9:27

Okay, okay, ik doe mee aan de Ramadan Ik wil wel eens meemaken wat er anders aan is dan aan het deelnemen aan de vastentijd in de katholieke Kerk. Paar mineure voorwaarden : -we spreken eerst even af dat in de Islam man en vrouw gelijk zijn - idem dat we geen onderscheid naar geaardheid maken , maw de LGBT community wordt als gelijke erkend - we stoppen met het malle afhakken van handen en hoofden , wanneer je iets doet wat niet mag van de iman -vrouwen bepalen zelf of ze zich willen bedekken of niet - kinderhuwelijken en veelwijverij / polygamie stoppen we mee. Wanneer en waar kan ik me melden ?

1 Reactie
Qizilbash
Qizilbash13 jun. 2015 - 9:27

Als jij al die voorwaarden eerst bij het judaïsme en het christendom regelt, kom dan naar mij dan regel ik persoonlijk dat ook de islam aan die voorwaarden voldoet en dan mag jij het ramadan vasten eens uitproberen. Ok?

Beisser
Beisser13 jun. 2015 - 9:27

Nee ik doe niet mee aan ramadan. Ook niet aan de veertigdaagse katholiek vastentijd tussen aswoensdag en pasen. Ook niet aan de verschillende joodse vastendagen. Ook niet aan andere religieuze feest- en gedenkdagen. En ik kan en wil er ook geen begrip of respect voor opbrengen. Het zijn allemaal, állemaal! dwangmiddelen die de verschillende machtsorganisaties -want dat zijn religies- hanteren om hun volgelingen er voortdurend aan te herinneren dat ze slaven zijn. Slaven van hun geloof. Het ‘metafysische in de mens’ in de betekenis van deze context is een leugen. een door religie gebruikte frame om het bestaan van ‘god’ geloofwaardig te maken. Ook voor spiritualiteit kan en wil ik geen begrip of respect opbrengen. En ik begrijp Nekuee ook niet. Hij moet een intelligent en veelzijdig ontwikkeld man zijn, want hij is academisch geschoold, publicist en programmamaker. Hij zou moeten weten dat de mens een rationeel wezen is. Het enige rationele wezen hier op aarde. Religie en spiritualiteit passen daar niet bij. Hij zou moeten weten dat spiritualiteit een gepasseerd station is. Het behoort bij de fase van de menselijke evolutie hij al vele vragen had, maar nog niet de kennis om die te beantwoorden. Hij móést het daarom wel zoeken in hogere machten. Geesten en goden, duivels en demonen.

1 Reactie
tomaatnet
tomaatnet13 jun. 2015 - 9:27

Dus u heeft die kennis over spiritualiteit al wel? Alwetend dus..........verdiept u zich hierin .....voordat u een ongenuanceerd beeld hierover tentoonspreidt. Niets is wat het lijkt............ook wat uw beeld hierover is. Er is meer dan wat u in uw rationele gedachten gade slaat. Tussen kijken en ZIEN ligt een groot hiaat! Ook tussen horen en LUISTEREN vanuit de stilte............

rbakels
rbakels13 jun. 2015 - 9:27

Onlangs reisde ik over land van Georgië naar Turkije (ja, die landen grenzen aan elkaar). Georgië is een van de oudste christelijke naties, en ze gaan er prat op dat uit archeologische vondsten blijkt dat de Georgiërs de allereerste waren die wijn maakten, zo'', 10.000 jaar geleden toen de Neanderthalers nog maar net uitgestorven waren. In Turkije viel ik met mijn neus in de Ramadan. Alleen in enkele supermarkt was nog bier te krijgen, en op sommige terrassen kon ik overdag niet eens limonade krijgen. Daar komt nog bij dat Turks eten vaak ronduit vies is vergeleken bij Georgisch eten. Gelukkig zijn ze in Istanbul meer op de toerist gericht. Die ze dan ook een flinke poot uitdraaien, met Hollandse prijzen.

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas13 jun. 2015 - 9:27

“dat de Georgiërs de allereerste waren die wijn maakten” Klopt. Alle vinologen zouden op hadj moeten gaan naar Georgië. Ook al omdat in Georgië nog steeds dezelfde methoden bestaan om wijn te maken als in de klassieke oudheid.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jun. 2015 - 9:27

Wie had dat gedacht, zoveel negativiteit bij een onschuldig voorstel om even drie dagen je eetritme om te gooien en je te bezinnen.

1 Reactie
Sardar2
Sardar213 jun. 2015 - 9:27

Dat merkt Shervin ook elders tegen vrienden op. Hij verwachtte wel zo'n reacties op joop.nl. Hij is niet naïef, zijn onschuldige uitnodiging is een proefje om te laten zien hoe mensen met het horen van de naam van islam of religie rechtop gaan zitten!

longlivemokum
longlivemokum13 jun. 2015 - 9:27

Sowieso een heel fijne Ramadan aan onze 1 miljoen Nederlandse moslims! En uit solidariteit met jullie allemaal, ben ik gewoon niet thuis tijdens die uitzending op tv van die 9 cartoons via onze populist en onruststoker des vaderlands (tijdens zijn zendtijd van politieke partijen).

1 Reactie
longlivemokum
longlivemokum13 jun. 2015 - 9:27

En heb ik vandaag wat lekkere dadels en pruimen uit Tunesië gekocht bij een lokale supermarkt, als een 's avonds tussendoortje, net zoals veel moslims dus, in de hele wereld, tijdens de Ramadan: nogmaals een heel fijne Ramadan (en ook helemaal geen tv voor mij hoor, dit heel weekend: bye bye cartoons)!