Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Amerikaans Hooggerechtshof draait strijd tegen klimaatcrisis de nek om

Zeg maar dag tegen een leefbare planeet
Joop

Kom maar door met die coronaheffing

  •  
23-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-415188730
Terwijl aandeelhouders zich lieten fêteren met pandemiedividend, nam de onzekerheid voor miljoenen Nederlanders toe.
Aandeelhouders van multinationals ontvingen voor honderden miljoenen aan winstuitkeringen, terwijl hun dochterbedrijven flink wat loonsteun kregen van de Nederlandse overheid. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Tegelijkertijd nam de bestaanszekerheid voor vele Nederlanders af. Het moment is aangebroken voor een coronaheffing, zodat de winnaars van deze pandemie eerlijk bijdragen aan het herstel.
De Nederlandse belastingbetaler sponsort buitenlandse aandeelhouders. De moederbedrijven van uitzendbureau Adecco, vrachtwagenbouwer DAF Trucks en IT-bedrijf ATOS ontvingen via de NOW-regeling tientallen miljoenen aan loonsteun van de Nederlandse overheid. Dit steunpakket is bedoeld om het inkomen van werknemers te verzekeren en bedrijven boven water te houden. Van bijna kopje ondergaan is bij deze multinationals allesbehalve sprake. Een bedrijf als Paccar Inc, gevestigd in de Verenigde Staten en eigenaar van DAF Trucks, keert zonder blikken of blozen 576 miljoen aan dividend uit aan aandeelhouders. DAF Trucks kreeg 49 miljoen euro van de Nederlandse overheid.
Terwijl aandeelhouders zich lieten fêteren met pandemiedividend, nam de onzekerheid voor miljoenen Nederlanders toe. De jeugdwerkloosheid steeg explosief, vele kleine bedrijven kwamen op omvallen te staan en rijen bij de voedselbank namen toe.
Had de politiek dan niet in de gaten dat dit zou gebeuren? Toch wel, en dat is het meest tragische van dit hele verhaal. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) was zelfs van plan een dividendverbod af te kondigen voor bedrijven die loonsteun ontvangen. Deze moed hield niet lang stand. Na druk van het bedrijfsleven boog het ministerie alsnog. Een kapitale misser.
Een crisis als deze vergroot de ongelijkheid tussen rijk en arm. Van de winnaars van deze pandemie eisen dat ze nu ook een bijdrage gaan leveren, is niet meer dan fair.
Staat u mij toe een suggestie te doen aan minister Koolmees van SZW waardoor hij het een klein beetje goed kan maken. Sinds de verkiezingen, waarbij zijn D66 won, draait de geruchtenmolen namelijk volop. Zo gaat het verhaal op sociale media dat Koolmees kandidaat is voor een transfer naar het ministerie van Financiën. Dat zou goed uitkomen. Dit ministerie gaat namelijk over de winstbelasting, waarvan het hoogste tarief de afgelopen jaren werd verlaagd van 35% naar 25%. Die verlaging kan Koolmees vanuit zijn mogelijk nieuwe rol als de wiedeweerga terugdraaien. Noem het een coronaheffing.
In plaats van loonsteun aan rijke multinationals te geven en zo honderden miljoenen door het putje te spoelen, zal zo’n coronaheffing  de samenleving ieder jaar 8 miljard euro opleveren. Dat geld kunnen we goed gebruiken. Bijvoorbeeld voor de aanpak van jeugdwerkloosheid, voor de versterking van de sociale zekerheid, en voor sociale- en duurzame plannen die de samenleving en economie weer helpen opbouwen na corona.
Overheid, stop met weldoener spelen voor goedlopende buitenlandse firma’s die dankzij corona nog meer winst pakken. Laat hen juist betalen voor deze crisis via een coronaheffing, zodat de lasten niet op de schouders van gewone mensen neerdalen.  Tijd om het geld te halen waar het zit.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Asega
Asega24 mrt. 2021 - 9:15

De factor kapitaal blijft bij het bijdragen aan de crisis geheel buiten schot , opvallend. Waarom geen coronaheffing op speculatieve transacties?? De hoeveelheid speculatieve derivaten is 10 tallen malen hoger dan al het geld op deze wereld ( Broad money definitie ) .

Jozias2
Jozias224 mrt. 2021 - 8:29

Er worden twee dingen verbonden die los van elkaar staan. Er is precies 0 euro van de loonsteun naar aandeelhouders gegaan. Sterker juist de werknemers hebben maximaal geprofiteerd van de loonsteun. Ik neem aan dat de fnv er erg blij mee is dat het personeel 100% salaris heeft ontvangen en in dienst kon blijven. Prima om ook de winstbelasting te verhogen maar het zou fout zijn als dat economisch herstel in de weg zou staan. Als de gemiddelde horeca ondernemer zijn terrassen vanaf juni weer open mag gooien gaat hij een goede winst maken maar hij heeft het afgelopen jaar ook zijn reserves en persoonlijke vermogen aangesproken.

1 Reactie
Martin007
Martin00724 mrt. 2021 - 14:43

VVD-ers weten het altijd weer zodanig te draaien dat ZIJ geen belasting hoeven te betalen maar de gewone burger wél. Het heffen van winstbelasting staat niet alleen economisch herstel NOOIT in de weg, het heeft zelfs een tegengesteld effect. Als de winstbelasting NIET wordt geheven, gaan de centjes naar een nog groter belastingparadijs en zien wij dat geld nooit meer terug. Maar als de belasting wél wordt geheven, worden de centjes door de regering weer in ons eigen land geïnvesteerd. (Tenminste, dat is de bedoeling). Winstbelasting is dus per definitie altijd voordelig voor de economie.

Hanvander Horst
Hanvander Horst23 mrt. 2021 - 23:36

Tip: ga even na hoe de oorlogswinstbelasting van minister Treub uit de Eerste Wereldoorlog werkte. Hij ging uit van winsten en omzetten uit 1913. Als winsten en omzetten in de oorlogsjaren daarna sterk stegen moesten bedrijven aantonen dat dit niet door de oorlog kwam maar door hun eigen zakenmanschap. Kun je nu met corona ook zo doen.

2 Reacties
Cruise
Cruise24 mrt. 2021 - 13:23

Waarom zou je over toename van de omzet als gevolg van de pandemie ( ik heb het dus niet over winst) extra belasting moeten betalen, dat gebeurd namelijk al automatisch via de BTW afdracht Mara dan na evenredigheid van de toename van de omzet. Indien ook de uiteindelijke winst ( omzet - kosten) toeneemt puur als gevolg van de pandemie dan is een extra hoge percentuele winst afdracht natuurlijk wel te billijken !

Martin007
Martin00724 mrt. 2021 - 14:47

Cruise, het gaat hier niet over de omzet. Het gaat over de WINST. Als een onderneming 100 artikelen verkoopt en maakt daar mee een winst van 1000 euro, dan is de winst procentueel hoger als die onderneming méér artikelen gaat verkopen. Dat komt omdat de vaste lasten worden betaald door de verkoop van 100 producten. Verkoopt de onderneming méér, dan wordt er per extra verkocht product dus procentueel meer winst gemaakt dan over de verkoop van de eerste 100 producten. Supermarkten en internetbedrijven maken logischerwijs veel meer winst, terwijl gewone winkels en hun leveranciers failliet gaan.