Moeders die na het verlof weer aan het werk gaan maar nog wel borstvoeding geven, kunnen op de werkvloer zelden gebruik maken van een goede kolfruimte. Dat blijkt uit onderzoek van het tijdschrift Ouders van Nu. Een grote meerderheid mag gebruik maken van een serverhok, de auto of de wc.
Ouders van Nu ondervroeg zo’n 1.200 vrouwen. 78 procent van de ondervraagden zegt te hebben gekolfd op kantoor. Daarvan zei 67 procent dat in een ruimte te doen die niet aan de wettelijke eisen voldoet, omdat zo’n ruimte niet aanwezig was.
Vrouwen hebben wettelijk gezien tot 9 maanden na de bevalling het recht om te kolven onder werktijd, of de baby te voeden. Dat mag tot een kwart van het totaal aantal gewerkte uren in beslag nemen. Wel moet de werkgever – het liefst nog voor de geboorte – op de hoogte gebracht worden van het voornemen. De werkgever dient er op zijn beurt voor te zorgen dat de kolfruimte voldoet aan:
– De deur moet van binnen op slot kunnen, i.v.m. privacy – Er moet een bank of bed aanwezig zijn om op te kunnen uitrusten – Er moet een raam of iets van klimaatbeheersing zijn, zodat er frisse lucht is – Een smerige omgeving en/of gevaarlijke stoffen in de omgeving zijn uit den boze
In het AD zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College van de Rechten van de Mens, dat het onvolledig faciliteren van een kolfruimte een vorm van discriminatie is. “Een vrouw heeft het recht om haar kind te voeden op een manier die zij wil, ook als het kind op de opvang of vader is […] We horen dat werkgevers zeggen: dat kolven kost te veel tijd, neem er maar verlofuren voor op. Of: hier is de sleutel van het kopieerhok.”
Er is een speciaal meldpunt voor vrouwen die ofwel gekort worden op hun salaris, of gedwongen werden over te werken omdat zij kolfden gedurende werktijd. Toch is er weinig meldingsbereidheid, zegt het College. “Veel vrouwen voelen zich bezwaard om er moeilijk over te doen. Terwijl het bedrijf dit gewoon goed geregeld moet hebben, een vrouw moet er niet achteraan hoeven”, aldus vakbond CNV.