Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koloniale haat en onwetendheid wint in Australië: referendum voor gelijke rechten oorspronkelijke bewoners gesneuveld

  •  
16-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2550 keer bekeken
  •  

Australiërs hebben afgelopen weekend in grote meerderheid een referendum verworpen over meer bescherming en gelijke rechten voor de oorspronkelijke bewoners van het land. De campagne van het nee-kamp stond bol van de desinformatie die nazaten van kolonisten ervan moest overtuigen dat de oorspronkelijke bewoners juist meer rechten zouden krijgen, in plaats van dat er een einde gemaakt moest worden aan de achterstelling.

Het referendum draaide om het instellen van een speciaal adviesorgaan van Aboriginals en Straat Torres-eilanders dat om advies wordt gevraagd bij kwesties die hen aangaan. Dat nieuwe adviesorgaan zou de Aboriginal and Torres Strait Islander Voice gaan heten en zou worden opgenomen in de grondwet.

Voor de oorspronkelijke bewoners van Australië was een ja-stem hard nodig. De Aboriginal- en Straat Torres-bevolking heeft een levensverwachting die zeker acht jaar korter is dan die van de niet-oorspronkelijke bewoners. Ook de kindersterfte ligt bijna twee keer zo hoog en zelfmoord komt bijna twee keer zo vaak voor. Systemisch racisme is hierbij een van de grootste veroorzakers. Hoewel de oorspronkelijke bewoners nog maar 3,8 procent uitmaken van de totale bevolking, maken ze meer dan 30 procent uit van de gevangenispopulatie. Kinderen van oorspronkelijke bewoners hebben bijna 25 keer kans om veroordeeld te worden dan niet-inheense kinderen.

Het nee van de Australische bevolking is een gevoelige nederlaag voor premier Anthony Albanese die een uitgesproken voorstander was de instelling van de Voice. Kort voor het referendum deed hij nog een emotionele oproep aan de Australiërs om voor te stemmen. "Mijn hemel, vriendelijkheid kost je niets. Het kost niets om aan anderen te denken,” aldus de premier. Ruim zestig procent stemde Nee.

"Ik denk dat het zeker twee generaties duurt voordat Australiërs in staat zijn hun koloniale haat achter zich te laten en te erkennen dat wij bestaan", zei de prominente ja-campagneleider Marcia Langton na afloop tegen de Australische omroep SBS. "Verzoening is dood."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.