Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kolenlobby probeert formatie te beïnvloeden

  •  
21-09-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-RWE_eemshaven300.jpg
GroenLinks roept Samsom op niet te luisteren naar grijze lobby, die kolentaks weer af wil schaffen
De kolenlobby is er als de kippen bij om invloed uit te oefenen op de formatieonderhandelingen. De drie grootste elektriciteitsproducenten van Nederland hebben de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos een brandbrief gestuurd, meldt de NOS vrijdag. RWE/Essent, GDF en E.ON willen af van de kolentaks, die al in de miljoenennota staat. GroenLinks roept PvdA-leider Samsom op niet naar deze grijze lobby te luisteren.
In de Miljoenennota staat dat elektriciteitsbedrijven weer kolenbelasting moeten betalen voor het verbranden van kolen om stroom op te wekken. De energiebedrijven spreken van “een stap terug” en geloven niet dat door de maatregel de CO2-uitstoot vermindert, zo meldt de NOS. “Als Nederlandse energiebedrijven minder CO2 uitstoten en daardoor minder emissierechten nodig hebben, zullen die worden opgekocht door bedrijven die meer rechten nodig hebben”, staat in de brief aan de informateurs.
De concurrentiepositie van Nederlandse producenten zou door de maatregel worden aangetast. Ook maken de bedrijven zich zorgen over de “meestookverplichting”. Bijna alle partijen in de Tweede Kamer willen dat kolencentrales een percentage biomassa meestoken. Dat is natuurvriendelijker, maar wel duurder dan het stoken van kolen.
Een combinatie van de meestookverplichting en de kolentaks zal ertoe leiden dat “vrijwel alle kolencentrales in Nederland per direct worden stopgezet”. De bedrijven sluiten niet uit dat de drie nieuwe kolencentrales die in de Eemshaven en de Maasvlakte worden gebouwd, veel minder of zelfs helemaal geen stroom zullen produceren. In die centrales is 7 miljard euro geïnvesteerd, aldus de NOS.
‘Luister niet naar de grijze lobby!’ GroenLinks heeft PvdA-leider Diederik Samsom opgeroepen om zich niets aan te trek van de grijze lobby van de kolenstokers. Dat meldt onder andere de Volkskrant. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren schrijft in een persbericht :
Deze fossiele bedrijven voeren een achterhoedegevecht. Diederik Samsom moet naar zijn groene hart luisteren en mag geen slappe knieën krijgen. De vervuiler hoort te betalen en de vergroener moet beloond.
De kolenbelasting is belangrijk geweest voor de steun die GroenLinks aan het Lenteakkoord gaf, schrijft de partij. Van Tongeren:
Dit is het moment om over te gaan naar een groene economie. Onderhandelaars van VVD en PvdA moeten hun oren niet laten hangen naar de ouderwetse fossiele lobby. We kunnen niet eeuwig blijven teren op een slinkende voorraad kolen. De toekomst ligt in duurzame energiebronnen: wind, aardwarmte en zon. In Duitsland dalen de energieprijzen dankzij de inzet op schone energie. Laten we dit goede voorbeeld in Nederland volgen.
De VVD schrijft in het verkiezingsprogramma dat ‘de vervuiler betaalt’ en ondertekende mede het Lenteakkoord, zo schrijft de Volkskrant. De PvdA laat de belastingen op energie en klimaat vrijwel onveranderd, zo blijkt uit de doorrekening van het PvdA-programma door het CPB. Wel verplicht de PvdA de kolencentrales om een percentage biomassa mee te stoken, dat schonere maar duurdere energie oplevert dan bij het gebruik van kolen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 sep. 2012 - 14:03

[De kolenlobby is er als de kippen bij om invloed uit de oefenen op de formatieonderhandelingen.] Tsja, dat zal gelden voor alle zichzelf serieus nemende lobbies, van kernenergie, bouw, banken en bonden tot greenpeace en patientenverenigingen.

eeweew
eeweew21 sep. 2012 - 14:03

Hoe duurder die vuile energie hoe beter, als mensen die kolenzooi niet meer kunnen betalen zal er eindelijk eens iets veranderen.

HenkDaalder2
HenkDaalder221 sep. 2012 - 14:03

Hier moeten we de PvdA heel erg scherp houden Een top lobbyisat van RWE Essent, Dig Istha, is ook lid van het partijbestuur van de PvdA http://www.linkedin.com/pub/dig-istha/6/338/4b Ik vind een dergelijke belangenverstrengeling ontoelaatbaar, maar de PvdA is een vereniging die hier zelf over gaat. In het PvdA programma stond ook al dat kolencentrales duurzame energie kunnen produceren, met het massaal stoken van biomassa. Daarvoor moeten echter km2 bos in Canada en Indonesie voor gesloopt worden. Ik vind dat niet duurzaam. Laten we vooral letten op hoe de PvdA het social ein duurzaam vertaalt. Daar zal de kolenlobby juist tegen werken, maar sociaal is wel de essentie van waar de PvdA voor staat Sociaal duurzaam zal dus van de PvdA moeten komen Hoe zou dat er uit kunnen zien?

blues boy
blues boy21 sep. 2012 - 14:03

Kolenopstokerij.

Dewik2011
Dewik201121 sep. 2012 - 14:03

De PVDA kan hier alleen maar verliezen: betaalbare energie voor de armere onderlaag van de bevolking of dure groene energie dat nodig is om een vaag probleem mee op te lossen. Waar staat de PVDA voor ?

[verwijderd]
[verwijderd]21 sep. 2012 - 14:03

De vervuiler betaalt. Kolenstroom extra duur maken. Verstokte kolenverbruikers zullen hun stroomverbruik dan maar wat naar beneden moeten bijstellen.

1 Reactie
Marc Marc
Marc Marc21 sep. 2012 - 14:03

Is de vervuiler de opwekker of de stroomverbruiker? De consument en het bedrijfsleven zullen uiteindelijk betalen. Of kolencentrales worden gesloten en er wordt meer atoomstroom geïmporteerd.

[verwijderd]
[verwijderd]21 sep. 2012 - 14:03

jammer voor groen links dat er nog voor honderden jaren genoeg steenkool in de grond zit...een feitje dat vaak niet verteld mag worden

2 Reacties
Joaquim
Joaquim21 sep. 2012 - 14:03

Een feitje dat het menselijk leven op aarde bedreigt is niet enkel naar voor GroenLinks, ook voor u.

eeweew
eeweew21 sep. 2012 - 14:03

Waarom verdiept u zich niet eens in de (zeer vroege) geschiedenis van de atmosfeer, en de manier waarop al die fossiele brandstoffen verbrand zijn. Dan kunst u ook zelf bedenken wat er gebeurt als we alles verbranden.

taitennek
taitennek21 sep. 2012 - 14:03

Ik heb het verkiezingsprogamma van de PvdA er eens op nageslagen. Die paragraaf is weliswaar smeuïg leesbaar maar best wel vaag en uiteraard vatbaar voor allerlei interpretaties. En voor een investering van € 7.000.000.000,= in relatie tot de macht van die energie-giganten zal de PvdA uiteindelijk buigen want je kunt er vergif op innemen dat dit item (hoog) op de agenda zal staan bij de kabinetsformatie. Ik zie dit als een lakmoesproef voor de geloofwaardigheid van de PvdA in het algemeen en Diederik Samsom in het bijzonder. Juist vanwege de vrijblijvendheid van de energie paragraaf (en niet alléén de energie paragraaf!!!) in het PvdA programma ben ik bang dat deze partij wederom de twijfelachtige reputatie, namelijk die van het niet zo nauw nemen van verkiezingsbeloften en/of puur kiezersbedrog, waar zal gaan maken in ruil voor Vak-K. Diederik Samsom heeft, gezien z'n activiteiten bij GreenPeace in het verleden, een reputatie hoog te houden als iemand die voor een groene leefbare wereld gaat. HOE RECHT IS DE RUG VAN Diederik Samsom. Toegeven aan de energie-reuzen zou in mijn ogen (en hopelijk vele met mij) politieke zelfmoord betekenen. Is het een regent in de dop met lucratieve perspectieven bij de overheid of een aantal vetbetaalde commissariaten in de (kern) energie-sector? De (naaste) toekomst zal het leren. Met Wouter Bos als informateur vrees ik het ergste.

1 Reactie
eeweew
eeweew21 sep. 2012 - 14:03

Dat zou inderdaad wel duidelijk maken waar de PvdA voor staat. Ik vraag me af wat al die overgelopen GL kiezers daar van zullen vinden.

lancelot2
lancelot221 sep. 2012 - 14:03

Die kolentaks moet er weer af. Die energiebedrijven wentelen het weer op de consument. Kolentaks er weer af, kan de energieprijs naar beneden. Wist u dat er 65% energiebelasting word geheven op de eerste levensbehoefte van den mensch? Wat zegt u? Dat is diefstal! U heeft gelijk. Vroeger had je ook stickers met de volgende woorden: belasting is diefstal. En weet u wat? Ze hebben nog gelijk ook.

2 Reacties
Michiel Online
Michiel Online21 sep. 2012 - 14:03

het leven gaat niet om geld vriend

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 sep. 2012 - 14:03

[belasting is diefstal] Wat zou je ervan vinden als de staat je al het belastinggeld dat je ooit betaalde terugstort en je daarna nooit meer van openbare voorzieningen gebruik mag maken? Dus, nooit meer op de weg lopen of fietsen of rijden, geen stem meer mogen uitbrengen, onderwijs dat je genoten hebt uit je hersenen laten deleten, je kinderen niet meer naar school, geen zorg kunnen ontvangen, geen hulp van politie als er bij je ingebroken wordt, ...

[verwijderd]
[verwijderd]21 sep. 2012 - 14:03

Lekker hè, die druk van de markt?

1 Reactie
boeie
boeie21 sep. 2012 - 14:03

het probleem is dat hier juist geen eerlijke markt is.. wat dat betreft top dat de kolen centrales gewoon belast worden.