Joop

Koester de klokkenluiders

  •  
23-06-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
724 keer bekeken
  •  
klokkenluiders

Vandaag is Wereld Klokkenluidersdag. Voor iedereen die denkt dat er op die dag massaal mannen in klokkentorens aan touwen hangen: Nee, het gaat hier om de zogenoemde whistleblowers. 23 juni is de internationale dag van werknemers in een bedrijf of organisatie die misstanden op hun werkvloer aan de kaak stellen. Om hun collega’s, het bedrijf of de samenleving te beschermen en voor erger te behoeden. Dappere mensen die hun carrière, financiële situatie en soms zelfs hun privéleven in de waagschaal stellen voor een groter belang. Want om in Nederland de kat de bel aan te binden in het bedrijfsleven of zelfs publieke organisaties moet je ballen hebben.

Jarenlang geloof in zelfregulatie, de heilige graal van het vestigingsklimaat en de zaligmakende marktwerking maken een klokkenluider niet populair, om het maar voorzichtig uit te drukken. Bedrijven houden er niet van als hun vuile was buiten komt te hangen en veelal is de klokkenluider de werknemer die het onderspit delft. De gevolgen daarvan zijn bekend. En hebben geleid tot een mooi instituut: het Huis voor Klokkenluiders. Ondergebracht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Niet een departement dat uitblinkt in kennis van zaken over arbeidsrecht en de positie van werknemers op de arbeidsmarkt van deze tijd overigens.

Onlangs is de wet op de bescherming van klokkenluiders aangepast naar Europese richtlijnen. Is de bescherming van de klokkenluiders daarmee op orde? Nog lang niet zou ik willen betogen. De wet kent zwaktes die onopgemerkt dreigen te blijven vanwege het hoge technische gehalte ervan. In een poging die helder te krijgen noem ik de twee die mij het meest storen. De wet beschermt nog onvoldoende de werknemers die seksueel grensoverschrijdend gedrag melden. Zij zijn vaak gehouden aan zwijgbedingen: als je het bedrijf verlaat, houd je je mond over wat er binnen het bedrijf gebeurt. De wet verbiedt zwijgbedingen van deze aard, maar niet met terugwerkende kracht. Want dan moeten al die zwijgbedingen worden opengebroken en dan is Leiden in last, want ja, de concurrentiepositie. Wat daaronder ligt is het probleem rond de vaststelling van de definitie misstand. Wat is een misstand? In de wet is een misstand iets dat het algemeen belang aangaat, en misstanden rond seksueel grensoverschrijdend gedrag worden niet gezien als iets dat het algemeen belang aangaat. Bent u er nog?

We moeten veel serieuzer werk maken van de bescherming van klokkenluiders. Allereerst zou het Huis nadrukkelijker ook onder het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moeten vallen, waar een veel beter begrip is van de werking van de arbeidsmarkt en de positie van werknemers, zeker in de marktsectoren. Daarnaast moet de wet meer bekeken worden vanuit het perspectief van de werknemer. Dat moet prevaleren boven de bescherming van de concurrentiepositie of andere bedrijfsbelangen. Dat lijkt een no brainer, maar de werkelijkheid is anders. Als FNV zien we tal van misstanden op de werkvloer: veel te hoge werkdruk leidend tot een veel te hoog ziekteverzuim, leidinggevenden die werknemers structureel intimideren, verkrachtingen op de werkvloer, een vrijwel onveranderd aantal doden als gevolg van arbeidsongevallen en blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. Meldingen daarvan zijn wel degelijk van algemeen belang. Een klokkenluider dient te worden gekoesterd. Ik zou het liefst zien dat elk bedrijf of organisatie een functie Klokkenluider krijgt, ingevuld door een werknemer met vertrouwen van het personeel die een kort lijntje heeft met het Huis voor Klokkenluiders. Dat op 23 juni de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de klokkenluider van het jaar in het zonnetje zet.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Effie2
Effie223 jun. 2023 - 9:09

Niet alleen onze fysieke natuur is ziek. Onze psychische natuur is dat ook. Verstand heeft gevoel in de ban gedaan. Geweten wordt gesust met ingeprente dogma's, die, via automatismen, het nieuwe normaal vormen dat ons gedrag bepaalt. We denken bijna niet, maar herhalen voortdurend de dogma's van wie we geloofden. En degene die het lef heeft onze dogma's ter discussie te stellen is de vijand, die moet worden uitgeschakeld. Ik heb een diep respect voor onze klokkenluiders, die het hart hebben en persoonlijke schade voor lief nemen om daarmee het algemeen belang dienen. Want zíj zijn onze échte helden.

Radio-Head
Radio-Head23 jun. 2023 - 8:26

De Klokkenluider is een voorloper van een Wappie, ze worden min of meer hetzelfde behandeld, en afgeschreven. Grootschalig en wijd vertakte corruptie, zoals die zich nu hier en daar begint te openbaren, aangaande de Corona Crisis, zijn het gevolg daarvan, ook de afhandeling. De (grote) criminelen komen er vaak mee weg. De klokkenluider of wappie hun vertrouwen, in het systeem is beschadigd, of zijn ze kwijt voor de rest van hun leven. De bekende klokkenluider Ad Bos is bijv. naar de Antillen vertrokken, bij de Wappies zijn er veel Aussteigers, ze kozen voor het buitenland of rondtrekken in een camper. Beter dat, dan het gevoel geketend te blijven aan het corrupte systeem, en zijn meesmuilende volgelingen.😎

4 Reacties
Gimli1955
Gimli195523 jun. 2023 - 14:07

Helaas is Bos niet naar de Antillen vertrokken, maar woont hij in de middle of nowhere in een container annex caravan met een douche buiten. Vrienden hebben een stukje grond gekocht en hij wordt daar door de gemeente waarschijnlijk gedoogd. Kijk in augustus de 4 delige docu van Kees Baars en Fidan Ekiz. Die staat al op NPO plus bij Max. Een indringende blik.

Radio-Head
Radio-Head23 jun. 2023 - 16:37

@Gimli1955 Dacht gelezen te hebben dat hij na die(eindeloze) donkere periode, weer teug naar de Antillen was gegaan.

Radio-Head
Radio-Head23 jun. 2023 - 17:52

Okay Gimli dan zit ik daar mis, dacht dat ik gelezen had dat hij weer terug naar de Antillen was gegaan.

Gerygrr
Gerygrr24 jun. 2023 - 10:45

Een klokkenluider is geen Wappie! Ad Bos heeft geen keuzes gemaakt, hij is alles kwijtgeraakt. In elk schandaal komen klokkenluiders voor. Ook bij de toeslagenaffaire. Er wordt iets aangekaart, rapporten verdwijnen in een bureaula. De minister weet van niets …… Overal gebeurt het. Onderwijs? Hetzelfde verhaal. Juffrouw, u kunt gaan.

Nicolay2
Nicolay223 jun. 2023 - 8:00

“Want om in Nederland de kat de bel aan te binden in het bedrijfsleven of zelfs publieke organisaties moet je ballen hebben.” En veel geld, want je word in Nederland als klokkenluider in het bedrijfsleven financieel helemaal kapot gemaakt.

Panthera
Panthera23 jun. 2023 - 7:48

Helemaal mee eens, maar wanneer is de dag van de onderzoeksjournalist! Want zonder deze mensen zullen ook de uitwassen van het vrije marktprincipe met de eigen sectortoezicht, nooit al het werkzame gajes in de semipublieke sector die ten kosten van de sociaal zwakkere medemens oh zo graag als een gelouterde crimineel van twee walletjes wil eten, opgespoord en aan de schandpaal genageld gaan worden. https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13938/artikel/2479906-reacties-onderzoek-topfunctionarissen-woningcorporaties https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woning-verhuren/toezicht-op-woningcorporaties

VeganHarrie
VeganHarrie23 jun. 2023 - 6:34

Ik zou weinig bescherming voor klokkenluiders verwachten vanuit de wetgeving door de overheid, gezien de huidige trackrecord op dit gebied bij ambtenarij en politiek.

Zandb
Zandb23 jun. 2023 - 6:23

Inderdaad: "Koester de klokkenluiders, maar blijf op uw hoede voor valse klokkenluiders". Of zouden die er niet zijn, die valse klokkenluiders?

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr24 jun. 2023 - 11:24

Nou, nee. Het punt van klokkenluider zijn is, dat je al zo veel eerder onder vuur komt te liggen en gewaarschuwd wordt om je mond te houden. Of dat je iets moois krijgt aangeboden, mits je…. Het is gewoon moeilijk om standvastig te blijven tegen onrecht, want dan krijg je sowieso te maken met uitsluiting. Ontslag, verlies van toekomst, echtscheiding, kinderen weg…. Je moet haas een masochist zijn om vol te houden.