Update: Erdogan trekt zich niets aan van kritiek EU ... 32 journalisten opgepakt … Een lijst met nog meer
Erdogan-critici circuleert … Turkije ontvangt als kandidaat-lid van de
EU 600 miljoen per jaar
De Europese Unie moet de financiële steun aan Turkije beperken of helemaal stoppen. Ministers Koenders van Buitenlandse Zaken zou daartoe dinsdag moeten aandringen in Brussel. Dat vinden Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Mark Verheijen (VVD). Als kandidaat-lid van de EU ontvangt Turkije jaarlijks meer dan 600 miljoen euro om te voldoen aan allerlei eisen.
De Kamerleden vinden dat het de verkeerde kant op gaat in Turkije. Dit weekeinde pakte de politie bij verschillende media 24 Erdogan-critici op, zowel uit linkse als liberale media. Erdogan zou nog meer journalisten het zwijgen op willen leggen. Er schijnt een lijst te circuleren met daarop nog meer namen. De journalisten, scriptschrijvers en producenten worden beschuldigd van deelname aan een terroristische organisatie, valsheid in geschrifte en laster.
De Turkse president zou het hebben gemunt op aanhangers van zijn aartsrivaal, de islamitische geestelijk leider Fettulah Gülen die is gevlucht naar de VS. Tussen Gülen en Erdogan’s AKP ontstond een machtsstrijd nadat ze samen de Turkse generaals hadden uitgeschakeld die praktiserende vrome moslims dwars zaten.
Turkije correspondent Marc Guillet zegt dat de arrestatiegolf inmiddels is opgelopen tot 31 mensen.
Vooral mensen uit de media, maar ook drie hoge politiefunctionarissen. Het is niet bekendgemaakt wie er op de lijst staat, maar het gaat zeker om aanhangers van de islamitische Fethullah Gülen.
Voormalig europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks) was op de redactie van Zaman werd overvallen. Een paar uur later gaf hoofdredacteur van Zaman, Ekrem Dumanli zich zelf aan bij de politie. Lagendijk schrijft columns voor de populaire Turkse krant en zegt tegen de Volkskrant:
We wisten dat het eraan zat te komen. De timing is niet toevallig. Deze week is het precies een jaar geleden dat de media voor het eerst berichtten over een enorm corruptieschandaal rond de regering van – toen nog – premier Erdogan. De arrestaties van dit weekeinde zijn de ultieme wraak van Erdogan.
Ook buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini en eurocommissaris Johannes Hahn veroordelen de acties van Erdogan. Ze vinden de arrestatiegolf strijdig met de persvrijheid. “Een verdere stap van Turkije op weg naar toetreding van de EU is afhankelijk van het volledige respect voor de rechtsstaat en fundamentele rechten die Erdogan laat zien te respecteren”, menen ze.
Erdogan voelt zich oppermachtig sinds hij in augustus rechtstreeks als staatshoofd werd gekozen door het volk, vooral door het conservatieve deel. Of Turkije gevoelig is voor de kritiek uit Brussel is niet echt te verwachten. Als vergeldingsactie op een eerder naar buiten gebracht corruptieschandaal, sloeg Erdogan hard terug door het politie- en justitieapparaat te zuivering. Dat kostte duizenden mensen hun baan.
Update 15.22 uur Erdogan is niet onder de indruk van de kritiek uit Europa. Hij zegt dat de invallen bij diverse media zondagavond noodzakelijk waren als antwoord op ’smerige praktijken’ van zijn politieke vijanden. Dat hij de persvrijheid zou inperken zoals de kritiek uit de EU klinkt, is dus niet zo. “We hebben niets te maken met wat de EU zegt. Houd je wijsheid alsjeblieft voor je”, zei hij, aldus de NOS.