Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koelman weg bij Metro (TMG) na kritische column over GeenStijl

  •  
14-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-03-31-om-11.16.45
Een kritische column over het Oekraïne-referendum heeft bij gratis dagblad Metro tot het ontslag van vaste columnist Luuk Koelman geleid. Dat meldt Koelman zelf op Twitter. Sinds de weigering van het stuk waarin Koelman zich kritisch uitliet over de twijfelachtige rol van de Telegraaf Media Groep in de totstandkoming van het referendum, op 31 maart, waren er al geen columns van Koelman meer te lezen in Metro.
In de gewraakte column, die Koelman vervolgens op de site hoemannendenken.nl plaatste, schreef de columnist:
"Dit referendum gaat niet over Oekraïne. Het gaat zelfs niet over Europa of de EU. Het is simpelweg één grote PR-stunt om de marktwaarde van GeenStijl op te krikken. Red de democratie? Nee, red GeenStijl. En het is ze gelukt. TMG heeft het weblog weer in de armen gesloten. Knap gedaan. Het kost dan wel 40 miljoen euro gemeenschapsgeld, maar hé, een kniesoor die daarop let. Democratie mag wat kosten. Het is immers een feestje."
Die passage viel verkeerd bij Metro, dat onderdeel is van Telegraaf Media Groep (TMG). Volgens hoofdredacteur Robert van Brandwijk is het niet wenselijk dat columnisten zich uitlaten over het beleid of de financiële situatie van TMG. Van Brandwijk heeft overigens altijd ontkend de column te hebben geweigerd. Koelman zou volgens hem juist hebben geweigerd om de column aan te passen en de kritiek op TMG-onderdeel GeenStijl te schrappen.
Het is niet de eerste keer dat de columnist voor opschudding zorgt. In 2012 schreef Koelman uit naam van hoofdredactrice Mariska Órban-de Haas van het Katholiek Nieuwsblad een open brief aan de moeder van Tim Ribberink , een jongen die zelfmoord pleegde na te zijn gepest over zijn vermeende homoseksualiteit. Na felle kritiek en op verzoek van de nabestaanden besloot Metro toen de column offline te halen.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.