Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koeien dolblij dat ze weer naar buiten mogen

  •  
02-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1541 keer bekeken
  •  

Op menig boerderij is het deze dagen feest want niet alleen mensen kijken uit naar de lente, ook de koeien. Na maanden op stal gestaan te hebben kunnen ze dan eindelijk weer de wei in. Dat doen ze met zichtbaar enthousiasme. Ze springen in het rond, wat wel bekend staat als de koeiendans.

Boerin Betsie Konijn van de Nicolaashoeve in de Beemster legt bij de lokale zender TV Purmerend uit dat de koeien in de wei meteen ook aan de slag gaan om de sociale rangorde te bepalen. Een bezoekster is verheugd om te zien hoezeer de dieren van hun vrijheid houden.

De laatste jaren laten, na protesten van dierenbeschermers, weer meer boeren hun koeien in de wei lopen. Door de toename van het aantal megastallen zagen eerder steeds minder dieren de buitenlucht. Het CBS meldde in augustus: "Voor het zesde jaar op een rij is het aandeel melkkoeien in de wei gestegen. In 2015 liep 65 procent van de melkkoeien in de wei, in 2021 was dat 75 procent. Koeien zijn gemiddeld wel minder uren buiten. Dit komt vooral doordat koeien vaker alleen overdag in de wei grazen, in plaats van dag en nacht."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.