Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

KNVB-voorzitter: Voetbalclubs raden spelers af uit de kast te komen

  •  
17-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2019-05-17 om 11.01.34
Clubs in het betaald voetbal raden homoseksuele spelers af voor hun geaardheid uit te komen. Dat zegt KNVB-voorzitter Michael van Praag vrijdag, op de internationale dag tegen homofobie, in een interview met de Gaykrant. Om welke clubs het gaat, zegt Van Praag niet.
In het interview zegt Van Praag ook dat homoacceptatie helemaal niet op de agenda stond toen hij aantrad als voorzitter van de voetbalbond:
"De mening was: er is geen probleem, want we zijn niet tegen homo’s. Ik zei: het probleem is nu juist dat u zegt dat u geen probleem heeft. Zo’n tien procent van de Nederlandse bevolking is homoseksueel, dus ga mij nu niet vertellen dat jullie geen homoseksuele mensen in de club of op het veld hebben. Dat bestaat niet. Toen is dat balletje gaan rollen. Nu merk ik dat die koudwatervrees verdwenen is. Dat vind ik al een hele winst."
Hoewel Van Praag gestaag vorderingen ziet, is er nog een lange weg te gaan voor homoacceptatie binnen het betaald voetbal:
"We hebben 34 betaald voetbalclubs, maar wat zeggen die? Als we een homoseksuele voetballer in het eerste elftal zouden hebben en hij uit de kast zou komen, wordt hij meteen door het publiek uitgescholden. Dat is slecht voor zijn carrière en dan is het hele stadion tegen hem. Want een stadionpubliek is soms wreed. Zeer wreed. Dus wij – zeggen sommige clubs dan – raden hem af uit de kast te komen."
Behalve de clubs werken ook de mensen rond de voetballers zelf het uit de kast komen tegen:
"Wat ik veel verderfelijker vind is dat er zaakwaarnemers zouden zijn die tegen zo’n jongen zeggen: doe het maar niet, want dat is slecht voor je marktwaarde. Want als je nog eens in een land als Rusland wilt voetballen, kun je dat wel vergeten. Schandelijk."
Van Praags doelstelling als voorzitter van de KNVB is om homofobie over tien jaar uit het voetbal te hebben verbannen. Hij wijst erop dat homoseksualiteit de laatste jaren al veel beter bespreekbaar is geworden dan voorheen, maar dat er nog een lange weg te gaan is:
"We zullen er altijd mee bezig moeten blijven. Ook omdat er elk jaar weer een nieuwe generatie voetballertjes komt. Op de school van mijn dochter riepen ze ook dingen als ‘je lijkt wel een mietje’ of ‘je bent toch geen homo?’ Dat doen kinderen. Als je niet heel vroeg begint om ze dat af te leren dan kom je er niet. Daarom richten wij ons op de jeugdleiders en trainers om dit soort dingen te onderkennen en ermee aan de slag te gaan."
Beeld: screenshot RTL Late Night

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mei 2019 - 6:24

Laat mensen a.u.b. hun eigen afwegingen maken!

geronimo3
geronimo318 mei 2019 - 18:23

Ik heb bij de Oranjedames die kort geleden Europees Kampioen werden gewoon de regenboogvlag gezien hoor bij de huldiging en bij sommige wedstrijden om zich te plaatsen voor het gehaalde WK zag ik die weer,wat is daar mis mee,gewoonlijk is het in diverse sporten geen enkel probleem,waarom zou dat ook een probleem zijn om homosexueel te zijn,clubs moeten gewoon moed hebben en zich uitspreken en solidair zijn met die spelers,hoe wil je het accepteren van die homosexuele medemensen als je niets wilt proberen te veranderen,ben gek van het spelletje voetbal maar schaam mij vaak voor de intolerante voetballiefhebbers,ik generaliseer maar dat doe ik bewust,ik weet ook wel dat het veel mensen niks uitmaakt maar ja als je zwijgt dan kun je niets veranderen,kom op voetbalwereld toon eens moed,tolerantie en solidariteit,net als met het racisme trouwens!!!

Anoniempje5
Anoniempje518 mei 2019 - 6:18

Triest. En hoe leg je dan de Nederlandse normen en waarden uit aan immigranten/vluchtelingen die misschien wel eens niet zo tolerant kunnen zijn tegen homoseksualiteit? Als volkssport nummer 1 supporters er niet een mee overweg kunnen en geadviseerd moet worden om niet uit de kast te komen. Straf de clubs en supporters maar voor het gedrag van de supporters, gebeurd toch ook al met geweld en/of een vuurpijl, waarom dan niet vanwege discriminatie en racisme. Als we dit toelaten in het stadion mag je verwachten dat het ook buiten het stadion ook gewoon lekker door ettert. Spelen zonder supporters als straf. Maar mag ook vermakelijker, nog tijdens de wedstrijd spelen met een man minder elke keer als de supporters anti-homo geluiden produceren een hetero voetballer van het veld te sturen. Of bij apengeluiden een blanke speler van het veld sturen. De club met de beschaafdste supporters en meest diverse team spelers heeft een voordeel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 mei 2019 - 2:27

Zolang je de ogen maar op de bal gericht houdt!

Le Chat Botté
Le Chat Botté17 mei 2019 - 20:28

Wat het publiek roept is veel minder belangrijk dan wat het team doet. Dat kan er voor kiezen om onmiskenbaar te tonen dat het als één man achter hun homoseksuele teamgenoten staan. Dan wordt ook metteen duidelijk dat geld ondergeschikt is aan rechtvaardigheid en solidariteit. Je kunt als voetballer ook duiken. Maakt meteen duidelijk wat je echt waard bent.

1 Reactie
Le Chat Botté
Le Chat Botté17 mei 2019 - 20:33

staat en meteen . Sorry voor de tiepvoudten.

wegmetons
wegmetons17 mei 2019 - 17:57

Kwalijk nieuws alhoewel vanuit de clubs begrijpelijk aangezien, ondanks alles wat ze (samen met o.a. de KNVB) er aan proberen te doen, homofilie nog lang niet algemeen geaccepteerd is in de samenleving en in vele buitenlanden nog veel minder als hier. Wat ik wel jammer vind is dat hier voetbal alleen in het nieuws komt als er tegenaan geschopt kan worden maar nooit als bijvoorbeeld Ajax de hele wereld verbaasd doet staan door met prachtig voetbal de halve finale van de Champions League te halen. Als je de positieve kanten van iets niet wil belichten moet je de negatieve kanten ook niet voor het voetlicht halen...

Martin108
Martin10817 mei 2019 - 10:21

Dat is t dilemma: om de emancipatie te bevoorderen heb je voortrekkers nodig maar die zullen de kop van jut zijn. Kan/mag je dat aan individuen vragen? En of het publiek nu echt homofoob is of niet ze zullen het maar al te graag gebruiken om een tegenstander uit z'n flow te krijgen. Zelfde met gekleurde spelers: inhakken op iets waarvan je weet dat het pijn doet zodat ie zich niet goed op de wedstrijd kan focussen.