Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

KNVB moet nú het WK 2034 in Saoedi-Arabië boycotten

  •  
24-11-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1633 keer bekeken
  •  
virgil

We reizen opnieuw af naar een mensonterend land waar vrouwen minder zijn dan mannen, vrijheid niet bestaat en homo’s worden opgehangen. FIFA-baas Gianni Infantino heeft bekendgemaakt dat Saoedi-Arabië het WK voetbal in 2034 organiseert. Juist nú moet de KNVB actie ondernemen en een boycot aankondigen, alleen dan kan er een kettingreactie ontstaan en het WK in Saoedi-Arabië tegen worden gehouden. Meedoen is voetballen in bloed, juichen voor immoraliteit en het toestaan van onmenselijkheid.

Krankzinnig land
In 2017 is kroonprins Mohammed bin Salman aan de macht gekomen in Saoedi-Arabië en zijn de mensenrechten in meerdere opzichten verslechterd. Heb je een afwijkende mening van de kroonprins? Dan beland je al snel in de gevangenis. Zo is er een verbod op demonstreren, maar ook wordt de bevolking keihard gestraft wanneer zij kritiek uit via internet. Door middel van spyware houdt de staat haar burgers in de gaten en kent men geen persvrijheid. Vrijheid van meningsuiting bestaat niet in Saoedi-Arabië.

Het land staat jaarlijks aan de top van het uitdelen van doodstraffen en executeert tientallen - zo niet honderden - mensen per jaar. In 2022 waren dat 196 mensen, met redenen zoals kritische tweets, drugs, een afwijkend geloof of homoseksuele relaties. Daar gaan oneerlijke processen aan vooraf, je hebt niet de mogelijkheid je te beroepen op een advocaat maar krijgt martelingen te verduren. Tot april 2020 was het zelfs toegestaan kinderen de doodstraf op te leggen, nu kunnen zij maximaal 10 jaar gevangenisstraf krijgen.

Vrouwen zijn bij wet ondergeschikt aan de man en worden systematisch gediscrimineerd. Bij veel beslissingen heeft de vrouw toestemming nodig van de man, omdat de vrouw niet over de capaciteit zou beschikken zelf beslissingen te maken. Wanneer een vrouw slachtoffer is van huiselijk geweld, kan ze enkel het opvanghuis verlaten met toestemming van de man. Verder maakt Saoedi-Arabië zich nog altijd schuldig aan oorlogsmisdaden in buurland Jemen, de uitbuiting van arbeidsmigranten en diepgewortelde discriminatie ten opzichte van haar sjiitische burgers. Er is ontelbaar veel mis met Saoedi-Arabië, tonen de feiten van Amnesty International aan.

Brainwash
Dé manier om het slechte imago van een land te verbeteren is de meest populaire sport ter wereld: voetbal. Miljarden investeert Saoedi-Arabië in de eigen voetbalcompetitie en clubs in het buitenland zoals Newcastle United. En nu wil het als kers op de taart het WK 2034 organiseren. Saoedi-Arabië is het bewijs van ‘sportswashing’, sportevenementen worden gekocht en clubs worden gesponsord om het eigen imago te verbeteren. Sport is namelijk dé manier om de internationale reputatie van de Saudi's te verbeteren, het leidt de aandacht af van de bedroevende mensenrechtensituatie. Diverse wereldberoemde voetballers zijn gelokt voor honderden miljoenen aan salarissen. Nationale bekerfinales van Spanje en Italië werden de afgelopen jaren gekocht om in hoofdstad Riyad te spelen.

Het WK van 2030 zal vanwege het 100-jarige jubileum over drie continenten worden gespeeld. Eerst zou dit WK enkel in Marokko, Spanje en Portugal plaatsvinden, maar FIFA-president Gianni Infantino voegde daar ineens Zuid-Amerika bij. Hierdoor blijven voor het WK van 2034 slechts twee mogelijke continenten over: Azië en Oceanië. Omdat Australië al snel afhaakte blijft nu enkel Saoedi-Arabië, gelegen in het Aziatische werelddeel, als enige kandidaat over. De stadionregels werden ook versoepeld. In plaats van zeven hoeft een gastland nu slechts vier voetbalstadions ter beschikking te hebben. De Saudi's hebben precies dat aantal. En zo zijn er nog wel meer ongure zaken bij de toekenning van dit WK, zoals vermeende corruptie en andere slimme trucjes in het voordeel van Saudi's. Niets staat Saoedi-Arabië nu meer in de weg, ze halen het grootste sportevenement ter wereld binnen.

Loze beloftes
Vooralsnog is het oorverdovend stil in Zeist. De KNVB laat enkel weten ‘benieuwd’ te zijn naar het bidbook van Saoedi-Arabië. KNVB-bestuurder Gijs de Jong heeft nog geen jaar geleden gezegd dat er onmogelijk een WK in Saoedi-Arabië plaats kan plaatsvinden als er niets verandert. Hoewel Infantino de benoeming van de Saudi's al officieel heeft benoemd, moeten de 211 bonden van de wereld nog stemmen over het Saudische bid. Daarin moet het land uitleggen hoe het de mensenrechten waarborgt. In de FIFA-reglementen staat opgenomen dat de gastheer zich moet houden aan de door de Verenigde Naties opgestelde United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights. Hierin staat dat een gastheer verplicht is de mensenrechten te beschermen, iets waar Saoedi-Arabië in alle opzichten faalt. Zoals met Qatar zal dit een lijst vol loze beloftes zijn.

Omdat Saoedi-Arabië op dit moment het enige land in de race voor het WK 2034 is, moet de KNVB nú actie ondernemen en een boycot aankondigen. Enkel dan kan er een kettingreactie volgen waarbij meerdere landen zich aansluiten bij de boycot, een vuist vóór de mensenrechten. Andere landen die hier voor open zouden staan zijn Duitsland, Denenmarken, Noorwegen, België en mogelijk meer. Een boycot zou kunnen leiden tot een heropening van het bid-proces en benadrukt de cruciale mensenrechten in de wereld. Laat Nederland het voortouw nemen. Durf daadkrachtige actie te ondernemen tegen de machtspolitiek van de FIFA, Machiavelli-kloon Gianni Infantino en de sportswashing van de Saudi's. Sta nú op voor mensenrechten. Meedoen is voetballen in bloed, juichen voor immoraliteit en het toestaan van onmenselijkheid. Boycot WK 2034 Saoedi-Arabië.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Olav Meijer
Olav Meijer26 nov. 2023 - 21:36

Deelneming aan het WK voetbal in Saoedi-Arabië zou Nederland totaal ongeloofwaardig maken als voorvechter van mensenrechten. Dan laat het commerciële belangen zwaarder wegen. Een pijnlijk demasqué.

Pedas
Pedas25 nov. 2023 - 4:23

Waar Nederlanders een handje van hebben, is “onze” normen en waarden opleggen aan andere landen. Die moeten gewoon alles gelijktijdig met Nederland invoeren. Veel landen zijn pas later gesticht. En soms gaat het niet even snel als Nederland. Pas als daar hun normen en waarden respecteert, kan je pas in Nederland zeggen dat zij hier die van ons respecteren.

2 Reacties
JoostJK
JoostJK25 nov. 2023 - 22:12

Ik kom van Saturnus ( ik bedoel, mijn voorouders kwamen van daar , ik ben gewoon geboren en getoogd/ getogen in Nederland ) en ik vraag me af van welke planeet jij "oorspronkelijk" komt. "Veel landen zijn pas later gesticht. En soms gaat het niet even snel als Nederland" Bij dit soort zinnen mogen wij toch op z'n minst énige historische duiding verwachten?

vdbemt
vdbemt26 nov. 2023 - 8:57

Ik begrijp dit niet helemaal goed. "Veel landen zijn pas later gesticht. En soms gaat het niet even snel als Nederland." Kan een mens pas over normen en waarden beschikken, beschaafd zijn, geen beest zijn, als je in een langer bestaand, erkend land woont? Als je naar de politieke ontwikkelingen hier kijkt, is het eerder het tegendeel. "Pas als (je?) daar hun normen en waarden respecteert, kan je pas in Nederland zeggen dat zij hier die van ons respecteren.". Jij vindt die normen en waarden daar te respecteren?

antony2
antony224 nov. 2023 - 21:36

Klopt, Jozeas. Aanmerkelijk verschil.

antony2
antony224 nov. 2023 - 19:22

Eerst maar eens kijken of we naar het E.K. mogen. Als Wilders zijn programma serieus neemt (Nexit!) gaat het dus niet door. Wat Saoedi Arabie betreft houdt de K.N.V.B. nu hopenlijk eens een keer zijn rug recht na de beschamende vertoning in Qatar. Snel gaan praten met de scandinavische landen en Duitsland. Belgie en Frankrijk zijn twijfelachtig aangezien het Vlaams belang en Le Pen duidelijk in de lift zitten. Het tokkie gehalte in de E.U. stijgt helaas fors.

2 Reacties
Jozias2
Jozias224 nov. 2023 - 21:01

@antony Volgens mij gaat nexit over de eu. Het ek is voor Europese landen. Turkije, Zwitserland en Engeland kunnen ook mee doen.

vdbemt
vdbemt26 nov. 2023 - 8:58

"Eerst maar eens kijken of we naar het E.K. mogen." Nee. Zo gaat het altijd. En is er nooit wat tegen gedaan. NU gewoon zeggen: dat doen we niet.

JoostJK
JoostJK24 nov. 2023 - 18:21

Er van uitgaande dat "WE" ons kwalificeren voor dat WK : Tegen de combinatie van geld en macht valt , net zomin als tegen onwetendheid, te vechten. Die strijd is verloren. Kijk de documentaire over de FIFA . Overigens deel ik je ideaalbeeld.

3 Reacties
Frederikus2
Frederikus225 nov. 2023 - 9:42

Heeft niets met wel of niet kwalificeren te maken. Als we zouden besluiten niet aan dat WK mee te willen doen, dan hoeven we ook niet aan de kwalificatie - voorronde mee te doen.

JoostJK
JoostJK25 nov. 2023 - 19:08

@Frederikus2 Non-argument. Nederland verbindt zich via de KNVB aan de FIFA, met alle verplichtingen die daarmee gepaard gaan. Als de KNVB besluit om geen voorrondes te spelen voor dat WK, zegt de FIFA "toedeloe" tegen de KNVB. De enige organisatie die kan besluiten waar dat toernooi al dan niet gespeeld wordt is de FIFA. En dat verhaal kennen we.

vdbemt
vdbemt26 nov. 2023 - 9:02

@Frederikus. Dat is waar. Maar je kunt als land WEL zelf bepalen of je aan dat (in alle opzichten beschamende) toernooi mee gaat doen of niet. En als 1 schaap over de dam is.......

JohnVKR
JohnVKR24 nov. 2023 - 17:42

Ik denk dat de kans groot is dat veel landen Nederland gaan boycotten als Wilders premier wordt. Laten we dus eerst maar eens naar onszelf kijken voordat we anderen de maat nemen. En als we toch anderen de maat willen nemen, dan lijkt het me dat Daniël Kramer zich eerst maar eens moet gaan richten op het boycotten van het WK 2026 in de VS, het land dat de genocide op het Palestijnse volk mogelijk maakt, het land dat medeverantwoordelijk is voor de grootste stedelijke oorlogsvoering sinds de tweede wereldoorlog. Het feit dat we ons nog steeds enkel en alleen richten op het boycotten van het verschrikkelijke regime in Saoedi-Arabie maar niet willen praten over het boycotten van Israël en de VS vind ik eerlijk gezegd ronduit shocking. Saoedi-Arabie komt later wel, er zijn op kortere termijn andere prioriteiten.

Jonathan2
Jonathan224 nov. 2023 - 15:56

Verkiezingsuitslag zeker gemist in Nederland. Op dit moment anderen de maat nemen komt niet zo geloofwaardig over.

2 Reacties
MB19-1
MB19-124 nov. 2023 - 19:21

Deze reactie is verwijderd

vdbemt
vdbemt26 nov. 2023 - 9:04

Het zou naar het buitenland toe juist een goed gebaar zijn: wij zijn NIET zo, zoals je uit onze verkiezingsuitslag af zou kunnen leiden.

Peterrr3
Peterrr324 nov. 2023 - 15:50

Helemaal mee eens! Maar daar zullen ze bij de KNVB wel te laf voor zijn om dit te initiëren.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt26 nov. 2023 - 9:05

Dat is een waarheid als een koe.