Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Knuffelhormoon maakt niet alleen maar lief

  •  
23-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over het knuffelhormoon oxytocine
Het troetelhormoon voor medisch journalisten is ongetwijfeld het knuffelhormoon, oxytocine. Tjonge, wat wordt daar veel over geschreven. En met succes, want mensen waarvan je het absoluut niet verwacht hebben erover gehoord. Het is het hormoon dat zorgt voor verliefdheid en dat al bij je geproduceerd wordt als je hond je smekend aankijkt. Het maakt de mooiste gevoelens bij je los. Het versterkt ook het groepsgevoel, wat weer als ongunstig effect heeft dat mensen met veel oxytocine vijandig worden tegen de supporters van de andere voetbalclub.
Er bestaat ook een knuffelhormoonspray, die gebruikt wordt bij behandeling van mensen met angststoornissen en die je misschien eens moet uitproberen bij je partner die altijd chagrijnig thuiskomt. Onderzoekers denken nu echter dat het knuffelhormoon misschien ook wel ongunstige effecten kan hebben.
Laat me eerst vertellen dat het onderzoek gedaan werd bij muizen en wij mensen zijn geen muizen, maar het onderzoek liet wel iets zien over de werking van de hersenen dat logisch gezien ook bij mensen zo werkt. Een groep muizen zonder oxytocine-receptorcellen in de hersenen en een groep muizen met veel receptorcellen werden gestopt in een kooi met gemene agressieve muizen. Geen receptor, geen oxytocine-effect. Geen lolletje. 24 uur later deden ze het nog eens en de muizen zonder receptorcellen herinnerden zich de eerste ervaring niet en die met veel receptorcellen waren bij voorbaat al angstig.
De onderzoekers concluderen dat oxytocine je dus waarschijnlijk helpt bij het herinneren van positieve (verliefdheid), maar ook van negatieve emoties (agressieve muizen). Dat gebruik van knuffelhormoon bij de behandeling van angststoornissen en depressies lijkt daarom niet voor iedereen de juiste aanpak. Maar even dit: hou bij huwelijkse spanningen die spray dus maar in de kast, je zou eens niet alleen maar de leuke dingen gaan onthouden, maar juist de vervelende met je partner.
 
 
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Altruïsme bestaat
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek
 
 
 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

JoopSchouten
JoopSchouten23 jul. 2013 - 12:24

Lijkt me logisch. Het contrast van een gelukzalig gevoel tegenover agressie is zo groot dat dit een grotere impact moet hebben en beter wordt onthouden. Misschien moeten muizen ook maar gewelddadige spelletjes gaan spelen. Het is namelijk bewezen dat dit eelt op de ziel kweekt waardoor agressie als 'normaal' wordt gezien. ; )

Joris1966
Joris196623 jul. 2013 - 12:24

ik heb het syndroom van asperger en heb het besteld en gebruikt, in het buitenland is aangetoond dat autisten er sociale intelligentie van krijgen en zich meer socialer aangepast kunnen gaan gedragen.

Zjenny
Zjenny23 jul. 2013 - 12:24

Vrouwen hebben het beste geheugen en dat zouden mannen nu eens moeten accepteren.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten23 jul. 2013 - 12:24

Mannen kunnen beter multitasken.