Joop

Knuffel je opponenten

  •  
06-05-2019
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Brezhnev-honecker_kiss,_re-painted_-_panoramio

© cc-foto: el legowo, wikimedia

Een van de onverwachte gevolgen van dat iedereen slimmer is geworden, is wel dat domme mensen nu net genoeg inzicht hebben verworven om te beseffen dat ze dom zijn
Er wordt vaak gezegd dat linkse mensen slimmer zijn dan rechtse en dat die wetenschap de ware reden is voor de opkomst van het populisme. Woede en afgunst over de ongelijke verdeling van intelligentie zijn namelijk toegenomen in het rijk der dommen. Dat weet u als lezer van de linkse Joop zelf ook wel maar omdat we nu eenmaal graag voor eigen parochie preken – nog zo’n slimheid, het christendom heeft er de wereld mee veroverd – leg ik het toch maar even uit.
Door internet en digitalisering zijn we namelijk allemaal slimmer geworden. Kijk maar naar de zeggingskracht van een selfie van een gemiddelde influencer op social media en je ziet hoe pover Rembrandt daar bij afsteekt. Met de kennis van nu hè? Of open Twitter en je ziet een publiek debat waar de simpele oude zielen van het Forum Romanum hun vingers bij af zouden likken. Zij moesten het doen met tegeltjeswijsheden van types als Marcus Aurelius, wij hebben mediawijsgeren als Wierd Duk met zijn totaalvisies.
Een van de onverwachte gevolgen van dat iedereen slimmer is geworden, is wel dat domme mensen nu net genoeg inzicht hebben verworven om te beseffen dat ze dom zijn. Dat steekt natuurlijk. Het is alsof de goudvis ineens het concept vissenkom begrijpt. Iedereen die de documentaire Finding Nemo heeft gezien – en begrepen – weet waar dat toe leidt. Dus komen de dommen in opstand tegen de slimmen, oftewel de elite, de grachtengordel en niet te vergeten de weermannen.
Maar ik dwaal af, nog zo’n linkse ziekte. Het gaat me er om dat steeds meer linkse politici nu zo’n slimme strategie volgen dat rechts met open ogen in hun val loopt. Het is een doortrapte variatie op de free hugs campagne die een jaar of tien geleden zo populair was dankzij internet.
Argumenten doen er steeds minder toe, dat is al langer bekend. En aan het dommenleger zijn die sowieso niet besteed, daar telt alleen de beeldvorming. Dus wat doen die uitgekookte linkse politici? Ze gaan hun gevreesde tegenstanders knuffelen. Die laatsten weten prompt niet waar ze moeten kruipen. Ik bedoel hoe moet je je verweren tegen knuffels? Dat kan niet. Ondertussen is de boodschap duidelijk. Die ultrarechtse tegenstander verguist normaal gesproken de hele dag linkse types, ze moeten ontslagen worden als leraar, of journalist en als weerman natuurlijk, en nu worden ze ineens zelf door dat demonische links geknuffeld. Dan weet je als populistische kiezer wel hoe de hazen lopen als een koe ze tracht te vangen. Op dat soort hypocriete zakkenvullers moet je niet meer stemmen. Guilt by association noemen ze dat op internet. Werkt altijd. Geniaal.
Laatst bracht GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil de strategie veelzeggend in de praktijk met de ultrarechtse stokebrand Sid Lukassen die de wetenschap wil zuiveren van linkse elementen. Nee, hij doelt daarbij niet op scheikunde. Lukassen was uitgenodigd om in de Tweede Kamer zijn baanbrekende – pun intended , dat snapte u wel – visie uiteen te zetten. Özdil ondervroeg hem vlijmscherp: Hoe moet dat concreet? Lukassen stond acuut met de mond vol tanden. Ja, de nazi’s mogen dan volgens sommige wetenschappers hoogbegaafd zijn geweest, hun erfdragers zijn met een aanzienlijk lager IQ behept.
Na afloop sloeg Özdil toe, nam de zichtbaar verblufte Lukassen in een stevige houdgreep en ging breedlachend met hem op de foto. Je hoeft geen wetenschappelijk onderzoek naar de erfelijkheidsproblematiek binnen de Urkse gemeenschap te hebben gedaan om te zien wie de slimste van de twee is. Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden, waarvoor trouwens toch niemand meer tijd heeft om ze te lezen.
Bij GroenLinks is het inmiddels uitgegroeid tot campagne-strategie. Corinne Ellemeet bijvoorbeeld prees op Twitter uitgebreid PVV-Kamerlid Fleur Agema. Op 4 mei nog wel, de dag dat we volgens de PVV de slachtoffers van de volgens hen linkse nazi’s herdenken. Perfecte timing. Agema heeft meteen een groot probleem. Ik bedoel, als zo’n GroenLinks-type iets vindt dan ben je daar als PVV-stemmer van nature meteen tegen maar natuurlijk helemaal op zo’n dag. Dus ik acht de kans klein dat Agema bij de volgende verkiezingen nog op de lijst staat na deze kus des doods. Briljant.
Bij de PvdA – waar ze traditioneel voorop lopen met dit soort geraffineerde technieken – doen ze het al veel langer. Iedereen weet nog hoe Lodewijk Asscher zijn campagne om partijleider te worden lanceerde met een lang interview bij GeenStijl. En zie, het heeft hem geen windeieren gelegd. Als de PvdA zo slim blijft dan maakt spitzenkandidaat Frans Timmermans een mooie foto waarop hij Nigel Farage knuffelt. Of Marine Le Pen. Voilà! Meteen de stembusoverwinning in de pockets.
Alleen jammer dat niet iedereen ter linkerzijde die strategie begrijpt. Best wel gek ook, je zou toch verwachten dat linkse kiezers de achterliggende nobele motieven wel zien. Maar domheid tref je nu eenmaal overal. In die zin is het ook een soort iq-test voor de kiezer, nog zo’n rechts ideetje dat door links gewoon wordt doorgevoerd. Gewoon net voor de verkiezingen. De afgelopen dagen hoorde je mensen zeggen dat ze niet meer op GroenLinks gingen stemmen vanwege die foto. Özdil sprak er schande van in nrc maar dat was vast voor de bühne. Want ook hij weet best wel dat links sterker wordt als de aanhang wordt gezuiverd van de dommen die niks begrijpen. Zo sla je ook nog eens twee vliegen in een klap.
En het mooiste van deze strategie? Rechts kan die niet eens imiteren! Ik herinner me nog een debat waarbij iemand na afloop een foto van de opponenten wilde maken. De rechtse opponent wist niet hoe snel hij zich uit de voeten moest maken. Als de linkse deelnemer zo slim en snel was geweest als de politici had hij hem gewoon gegrepen en flink geknuffeld. Doodknuffelen, was dat trouwens niet altijd al een linkse strategie?
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (76)

Ellen Schoof
Ellen Schoof9 mei 2019 - 8:35

LOL. Ik durf het bijna niet te bekennen, maar ik ben politiek correct uit volle overtuiging (en niet voor de goede sier).

1 Reactie
Ellen Schoof
Ellen Schoof31 aug. 2019 - 6:57

En nu de stof is opgetrokken, een update: http://ellenschoof.nl/?p=503

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mei 2019 - 20:39

IK vind de slimmen dommer geworden. En nu?

RykE
RykE8 mei 2019 - 12:32

Bij het lezen van bovenstaand stuk kreeg ik gaandeweg het gevoel dat het wel van een stuitende domheid getuigt om lieden die het politiek niet met je eens zijn er van te betichten dom te zijn.

Libertain
Libertain8 mei 2019 - 6:29

("Dus wat doen die uitgekookte linkse politici? Ze gaan hun gevreesde tegenstanders knuffelen.") Best leuk als ideen en zeker werkzaam voor de tv-camera en op de bühne, daartegen totaal onwerkbaar in de praktijk en realiteit daar waar geen camera's of microfoons aanwezig zijn. Vertelde mij 's een keertje een kennis die probeerde debat met ultrarechtse tegenstanders te houden dat zijn handreiking aan het eind werd pertinent en opzichtig door alle rechte tegenstanders geweigerd, terwijl hij probeerde zijn directe oponent een vriendelijk knuffel te geven riep deze tegesntsribbelend opzichtig hoog: - "Wat, ben je nu ook een homo?" ,terwijl het vriend van deze tegelijkertijd riep "Houd je handen thuis, alstublieft!" Dit is het verhaal van de harde realiteit buiten de camera's. Anders is het artikel best leuk met een kopje thee erbij.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 mei 2019 - 0:41

Links was vrij vijandig tegenover rechts, en met recht, in mijn stoutste dromen heb ik niet kunnen bevroeden dat het erger zou worden dan werd voorgesteld, “het gewone volk” gaf geen kik, namen zelfs bep. kenmerken over, lang haar bij mannen was de huisstijl geworden, voetballers, Jan met de pet maar ook Willem-Alexander, allemaal lang haar, de situatie is nu totaal anders, in dit verband zag ik op NPO politiek een vraaggesprek met dhr. Oudenampsen waarin hij stelde dat er een mate van adaptie door de gevestigde orde werd ingezet, dat klopt, ik heb het zelf ook zo ervaren en hij stelt verder dat dat nu ook gebeurt met rechts, ook dat kunnen we zien, op het gedienstige af. Rechts (dood) knuffelen lijkt me geen goed idee, ik vrees dat het zal worden opgevat als een totale capitulatie, dat gaat het rechtse volk niet op andere gedachten brengen, wat ik GL eerder zie doen is door deze acties rechts in de zeik nemen, vind ik iets anders dan knuffelen, ze met humor jankend naar hun malle moer sturen, persiflages die Baudet hyperventilerend naar een bosje lavendel doet grijpen, ook van Hiddema moet iets moois te maken zijn, inderdaad links is zoveel creatiever, en als de hele natie daar kennis van neemt bij wijze van de populariteit van van Kooten en de Bie die het hele land aan de buis wisten te kluisteren zijn we op de goede weg denk ik.

VliegendeHollander2019
VliegendeHollander20197 mei 2019 - 14:45

Linkse mensen zijn inderdaad vaak slimmer en hoger opgeleid dan rechtse mensen. Toch zegt een bekend spreekwoord: “Als je op je twintigste niet links bent heb je geen hart, als je op je veertigste nog steeds links bent, heb je geen verstand. IQ is namelijk iets anders dan verstand of wijsheid. Linkse mensen zijn vaak enigszins naïeve, theoretisch ingestelde luchtfietsers en utopisten. Daarom resulteren linkse (economische) experimenten zonder uitzondering in extreme armoede en onderdrukking en vaak ook in miljoenen doden. Terwijl rechtse politiek meestal redelijk succesvol is. Dit wordt mooi geïllustreerd door de volgende anekdote: Een boer zit met zijn vrouw en twee zonen aan tafel te eten. Op een bord liggen 3 eieren die verdeeld moeten worden. De oudste zoon, die filosofie aan de UvA studeert, zegt: “Waar drie zijn, zijn ook twee en twee plus drie is vijf”. Waarop de boer reageert: “Een ei voor je vader, een ei voor je moeder, een ei voor je broeder en eet jij met je domme kop die filosofische eieren maar op”.

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen7 mei 2019 - 18:02

Maar die rechtse politiek is nu de afgelopen 30-40 jaar al het beleid aan het bepalen (vanaf Bestek 81), vanwaar dan al die ontevredenheid? Rechtse mensen zijn niet per se, dommer, wel bereid tot wat meer oneerlijkheid.

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 mei 2019 - 21:20

Deze "anekdote" illustreert inderdaad voortreffelijk hoe rechtse mensen denken. Je moet vooral nooit vergeten om hem te vertellen als je mensen wilt overtuigen. De toehoorder weet gelijk hoe laat het is.

Sonic2
Sonic27 mei 2019 - 22:05

Wat een wartaal. Rechtse politiek heb ik eigenlijk nog nooit ergens zien slagen. Ik kan geen aansprekend voorbeeld noemen. Reagan en Tatcher worden vaak genoemd. En anders Churchill. Op alle drie valt erg veel af te dingen. Reagan en Tatcher is bekend. Die zijn controversieel. Rechtse leugenaars hebben het beeld neergezet van of het geslaagd was. In werkelijkheid zijn mensen bitter verdeeld over zowel Reagan als Tatcher. En Churchill was succesvol in de oorlog, maar kreeg buiten die vijf jaar nooit wat voor elkaar. Bovendien zat Labour in het oorlogskabinet van Churchill. Rechts is altijd een economisch drama. De sociaal democratie is in de Westerse wereld een groot succes. Onder druk van het communisme. Rechts faalt altijd eigenlijk. Zeker in sociaal opzicht. Om nog maar te zwijgen over nationalisme. Dat heeft helemaal nog nooit gewerkt. Overigens kan je in Amerika zien hoe rechts beleid in de praktijk werkt. Enorme ongelijkheid. Slechte zorg, slechte wegen. Een enorm tekort. Domme oorlogen. En ga zo maar verder. En een democratie voor lobbyisten. U weet totaal niet waar u over praat.

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 mei 2019 - 17:22

Al dat gelul over geld leidt af van de echte problemen: onbegrijpelijke humor. Hint voor vliegendeH: het kan lijken dat filosofie wartaal is (en dat is het ook vaak), maar niet alle wartaal is filosofie.

Freek3
Freek37 mei 2019 - 14:41

[Dat weet u als lezer van de linkse Joop zelf ook wel maar omdat we nu eenmaal graag voor eigen parochie preken – nog zo’n slimheid, het christendom heeft er de wereld mee veroverd –] Geschreven door iemand die zo ongelooflijk slim is dat ie niet door heeft dat als de eerste christenen voor eigen parachie gepreekt zouden hebben het christendom vandaag zou hebben bestaan uit overleveringen over 12 dode discipelen. Met die waarneming kan de lezer ook de uitspraak "Er wordt vaak gezegd dat linkse mensen slimmer zijn dan rechtse..." op waarde schatten. En natuurlijk met genoegen vaststellen dat de slimlinkse website Joop een grote bijdrage levert aan het groter en groter worden van domrechts...

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 mei 2019 - 13:32

Slimme mensen zorgen dat ze er beter van worden, dat ze een stropdas dragen als ze met iemand op de foto gaan en beweren dat ze opkomen voor iedereen die het minder goed heeft.

grotereherman
grotereherman7 mei 2019 - 13:30

"Er wordt vaak gezegd dat linkse mensen slimmer zijn dan rechtse en dat die wetenschap de ware reden is voor de opkomst van het populisme." Hierna stopte ik met lezen. Een aanname wordt verheven tot een waarheid, zonder onderbouwing. Links en rechts bestaan niet langer in de betekenis van decennia geleden. Aan beide kanten heb je slimmerds en dommerds. De arbeider stemt nu VVD, PVV of Forum en veelverdieners D66, Groen Links of PvdA. De ouderwetse linkse gedachte leeft nog slechts bij de SP. Grappig vind ik de uitkomst dat als je het partijprogramma van de SP op dat van de PVV legt het vrijwel overeenkomt, behalve dan dat de PVV vindt dat er wel genoeg geïmmigreerd is. We bevinden ons in een nieuwe werkelijkheid. Was Ayn Rand maar niet te vroeg geboren.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen7 mei 2019 - 15:20

"Links en rechts bestaan niet langer in de betekenis van decennia geleden." Dat jij een grootbeeld LED-TV in je woonkamer hebt staan betekent nog niet dat dat waar is - https://www.youtube.com/watch?v=w-sREpqDiUo

grotereherman
grotereherman8 mei 2019 - 11:47

@HM van der Meulen Ik snap niet zo goed wat mijn TV hier mee te maken heeft, maar soit. Vroeger had je een links blok van partijen en een rechts blok. Nu hebben we grossomodo nog slechts one-issue-partijen. Enne...….Zappa…….daar mag je me altijd voor wakker maken. In deze tijd draai ik met regelmaat Joe's Garage en heb dan mijn gedachten bij de rol van de "Central Scrutinizer". Hij had toen door dat welke partij dan ook slechts gaat voor de stemmen van het volk.

henk-alexander
henk-alexander7 mei 2019 - 12:32

Van Jole maakt hier wel duidelijk dat het 'verheffingsproject', waarop wij als linkse mensen (ik reken me er zelf ook onder) een patent meenden te hebben, nog steeds niet geslaagd is. Want veel mensen blijven 'dom'. We zouden ons met een dosis zelfkritiek en -reflectie kunnen afvragen hoe dat komt.

2 Reacties
grotereherman
grotereherman7 mei 2019 - 13:31

Zelfkritiek en voortschrijdend inzicht zijn in mijn optiek de fraaiste menselijke eigenschappen. Dun gezaaid.

henk-alexander
henk-alexander8 mei 2019 - 18:36

Van Spinoza kunnen we leren dat 'al wat voortreffelijk is, even moeilijk als zeldzaam is.'

Sonic2
Sonic27 mei 2019 - 12:16

De (radicaal) rechtse kiezer zal ik niet willen bestempelen als dom. Ze zijn wel drammerig, bekrompen, grof, lomp, niet al te vrouw vriendelijk. Ze kunnen zich slecht verplaatsen in anderen en zijn volgzaam en vooral slaafs aan hun leiders. Die slaafsheid en volgzaamheid passeert de slaafsheid en volgzaamheid die de aanhang van de nazi's had voor Hitler. Zieke volgzaamheid. Totaal fanboy gedrag. En voor de rest is dood knuffelen inderdaad een optie en eigenlijk is elk democratisch middel een optie. Dus geen geweld. Dat is uit den boze. Voor de rest ben ik geen fan van een cordon sanitair, maar ik lig er niet wakker van. Het is de PvdA en CPN ook vaak genoeg overkomen. Dat ze werden buitengesloten. Voor de rest werkt een dialoog niet met drammerige en bekrompen mensen die in hun eigen wereld zitten. Dus misschien knuffelen en daarna er met gestrekt been in. En maak duidelijk dat je je echt kapot moet schamen dat je PVV of FvD stemt. Echt beschamend. En ze vooral isoleren en ze als een paria behandelen. Hun wangedrag richting anderen afkeuren. En elk klein feitje en wangedrag duidelijk onder de aandacht brengen. En als je met ze gaat samenwerken een enorme waslijst aan eisen stellen. En niet bang zijn om gewoon helemaal niet met dat soort volk samen te werken. Ze niet naar de mond praten. Heel weinig doen en ze alleen knuffelen om ze de electorale afgrond in te laten donderen. En vooral eens stoppen met het overdrijven van de electorale grootte van dat soort partijen. FvD won vooral van VVD en PVV en de winst van FvD is een probleem voor andere RECHTSE partijen. En vooral het via de stembus voorkomen. Dan maar even niet op de partij van je voorkeur stemmen. Alles om die rechts nationalisten buiten het Torentje te houden. Dat ze in Maart al de grootste waren is het ergste. En voor de rest. Wees er trots op dat je bij al die rechtse radicale agressievelingen in het verdomhoekje zit en dat ze je haten. Veel mensen hier doen alles om maar in het gevlei te komen bij volk wat helemaal niet het beste met hun voor hebt. Nationalisten willen alles kapot maken. En ook andere partijen. Dus nooit er mee samenwerken.

1 Reactie
Satya
Satya7 mei 2019 - 18:25

Sonic Ik ben erg anti nationalisme. De partij leiding is voor mij niet Interresant. Bij de gewone stemmers zitten ook mensen die het gewoon niet meer weten. Vaak zijn ze niet eens erg op de hoogte van de ideologie.

Break on through
Break on through7 mei 2019 - 11:59

Heel goed stuk. Goed te lezen dat rechts staat voort dom en links voor de meer intelligentere versie .... :) Als je het mij vraagt maakt het internet rechtse mensen dommer en linkse mensen nóg slimmer. Dit in reactie op de stelling dat het internet de mens nóg dommer maakt. Geld alleen voor rechtse figuren, als ze lezen kunnen tenminste....

3 Reacties
grotereherman
grotereherman7 mei 2019 - 14:01

Als je dan toch wilt volharden in het links/rechts-denken zie ik dingen iets anders. Linkse mensen hebben de tijd om het internet te volgen en dingen te lezen die ze willen lezen. Of ze daar dan de facto slimmer van worden waag ik te betwijfelen. De oogkleppen kunnen daardoor ook nóg nauwer afgesteld worden. Iemand die werkt heeft daar geen tijd voor.

Break on through
Break on through8 mei 2019 - 6:07

Hoe rechtse figuren reageren als ze er op betrapt worden minder slim te zijn.... Het is maar waar je je op het net op richt. Haat en nijd of de meer menselijke varianten door wetenschappelijk onderbouwde feitenkennis op te doen.... Als je tijd tekort denkt te komen, schaf je eens een smartphone aan. Kun je overal en altijd online zijn. Is iets nieuws, net een paar maanden op de markt hoor :)

Jvdp2
Jvdp28 mei 2019 - 10:37

Als je de domme rechtse mensen die kunnen lezen nog iets wilt verheffen, let dan in ieder geval op je spelling, geldt i.p.v. geld, of is dat een freudiaansetypo.

Argenteria
Argenteria7 mei 2019 - 11:13

Nederland kan wel een Vijfsterrenbeweging gebruiken zoals M5S in Italië. Een catch-all partij die links en rechts verbindt en zich wel verzet tegen bijvoorbeeld oneerlijke globalisering en machtige financiele instellingen/systeembanken.

Auslander
Auslander7 mei 2019 - 11:07

Ik zie nergens enig spoor van slimheid. Ook al je het humoristisch verwoordt. Dat linkse mensen slimmer (of sluwer) handelen ligt aan het individu overstijgende karakter van wederzijdse handelingen. En de domheid van rechts ligt aan ondergeschikt maken van de sociale aan individu, wat met de natuurlijke aard van de mens (als groepswezen) botst. Kortom, het hangt af van hoe de mensen wijs gemaakt worden! Op eigen centjes opletten (rechts) is een makkie, daarvoor hoef je niet weten hoe de ander het doet. Maar het beroven van je geld door een ander (rechts) is ook een makkie, want alleen op eigen centjes opletten levert geen barrage tegen geldwolven (rechts). Het leven met zo’n (rechtse) eigen beeld maakt men niet wijzer, je blijft dom als je niks weet of je wordt een geldwolf als je zich met een ander bemoeit. De wereldverbeteraars (links) letten wel op anderen om te weten hoe ze hun centjes veiligstellen. Daardoor komen ze ook erachter hoe anderen hun centjes verdienen en zo komen ze ook erachter wie de geldwolven zijn en hoe ze de domme mensen beroven. Het leven met zo’n (linkse) wereldbeeld maakt zelf de domste volk wijs. Maar rechts maakt ook domme rechts wijs. Als je het centjes van mensen berooft maar hen wijs maakt een ander het gedaan te hebben, vraag je de domme volk eigenlijke om met andermans zaken gaan zich bemoeien. Dat is links. Door bemoeienis komt men erachter dat je liegt. Dat is de reden dat rechtse wijsheid (politisering) alleen maar de rechts polariseert en deze socialiseert. Het probleem blijft dus dat de wijsheid geen rechtse bezigheid is.

Bert de Vries
Bert de Vries7 mei 2019 - 10:10

Over intelligent doodknuffelen van dommeriken gesproken: het meest sprekende voorbeeld van de waanzin daarvan vind ik manier waarop destijds Hitler zijn machtspositie heeft verworven. Her rapaille had bij vrije democratische verkiezingen op hem gestemd in zo grote getale dat hij een sterke parlementaire positie verwierf. En na de machtsovername heeft de overgrote meerderheid van de politiek-bestuurlijke elite hem vrijwillig door dik en dun gesteund. Wetende wat zijn intenties waren. De Nazi's hadden zich al duidelijk uitgesproken en Mein Kampf stond al op de meeste boekenplanken. Zonder hun steun waren de Nazi's, en was Hitler, kansloos geweest. En hun steun kwam uit vrije wil. Soms is een knuffel van de intelligentia een vorm van zelfmoord. Laat die knuffel achterwege, maak een deugdelijke analyse van oorzaken en grijp daar op in. Al het andere leidt tot niets of tot het tegendeel. Want bedenk wel, sinds Fortuyn is de macht van het gepeupel alleen maar gegroeid. En let wel: ik wil de achteran van niemand in Nederland vergelijken met de Nazi's. Dat soort flauwekul is voor anderen. Ik wijs hier alleen op een onbetwistbaar, feitelijk onvermogen van domme, maar in dezelfde mate van intelligente mensen. Beter weten en beter zien heeft in het leven van alledag met intelligentie niets te maken. En Baudet c.s.? Als ze verstandig zijn, nodigen ze de intelligente knuffelaars uit. Zo kunnen de zaken die er werkelijk toe doen buiten zicht worden gehouden.

Norsemen
Norsemen7 mei 2019 - 9:51

"...is wel dat domme mensen nu net genoeg inzicht hebben verworven om te beseffen dat ze dom zijn' En als domme mensen iets niet snappen worden ze boos en gaan ze anderen de schuld geven. En hiermee is de opkomst van destijds de SP en nu FvD/PVV verklaard.

2 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries7 mei 2019 - 14:37

Norsemen, je bewijst dat boze domme mensen meer keuzes kunnen maken dan voor SP of FvD/PVV.

Norsemen
Norsemen7 mei 2019 - 20:05

Goed zo Bertje

Handige harry
Handige harry7 mei 2019 - 8:55

Dit is toch ook polarisatie. Francisco verteld hier dat op inhoud praten met rechtse mensen niet kan omdat ze te dom zijn. De meerderheid van de Nederlanders stemt rechts. De VVD’ers zijn de economisch meest welvarende partij. Allemaal dom natuurlijk. Het zou fijn zijn als je het weer over de inhoud gaat hebben Francisco, dat zijn veel leukere stukjes.

3 Reacties
Auslander
Auslander7 mei 2019 - 11:15

@ Handige harry “De VVD’ers zijn de economisch meest welvarende partij. Allemaal dom natuurlijk. Het zou fijn zijn als je het weer over de inhoud gaat.” Nou, insinueer je dat “rijk zijn” en “inhoud” niet samengaan? Is het niet zo dat de inhoud van rechtse kant enkel geldelijk is? “De meerderheid van de Nederlanders stemt rechts.” Tot nu toe de “meerderheid” overal, of handelde dom of als kudde. Nederland vormt geen uitzondering dus!

Handige harry
Handige harry7 mei 2019 - 17:47

@ auslander. Rechts en links verschelen niet veel van elkaar als je met elkaar in gesprek gaat. Ik zal het best met veel zaken niet met je eens zijn, maar je vind wel een middenweg. Dat vind ik belangrijk. Ik insinueerde niet dat rijk en inhoud niet samengaan. Het was een sarcastische opmerking. Meer van. Als je zo goed je geld kan verdienen kun je niet geheel achterlijk zijn. Ik geloof dat er bij alle partijen veel intelligente mensen zitten. Maar het debat wordt zo gepolariseerd door links en rechts dat er echt 2 groepen zijn in Nederland. Links en rechts. Ik zou het huis fijn vinden op tv linkse en rechtse mensen in debat te zien gaan. Lijkt me heerlijk om Francisco met Wierd Duk in debat te zien gaan. Dan pas zie je de tegenstellingen en misschien kunnen mensen dan een voorbeeld nemen en weer gewoon in gesprek gaan.

Auslander
Auslander8 mei 2019 - 9:22

@ Handige harry “het debat wordt zo gepolariseerd door links en rechts dat er echt 2 groepen zijn in Nederland. Links en rechts.” Je kan deze niet onderbouwen. Er zijn al decennia twee partijen die zich links noemen (SP en PvdA). In die tijd zijn er ook twee thematische linkse partijen bij gekomen: GL en PvdD. Verder is er niks. In tegenstelling tot links, is rechts haar spoor totaal kwijtgeraakt. Bijna alle partijen in de laatste jaren zijn recht, ook zonder thematische oorsprong (behalve ouderen partijen). Dat wijst erop dat de rechts verantwoordelijk is voor de sociale en politieke polarisatie en enorme economische kloof in Nederland. Zonder dit besef kan niemand een deugdelijke politiek bedrijven in Nederland. Overigens polarisatie onder links is enkel mogelijk in landen die minder structureel verankerde rechts hebben, zoals Griekenland, Italië, Portugal eb Spanje.

Satya
Satya7 mei 2019 - 8:43

Via een rechts forum ben ik in contact met een rechts stemmer gekomen, we spreken elkaar buiten het forum dus. Op dat forum bleken we over verschrikkelijk veel dingen hetzelfde te denken, verschil van mening over hoe dingen te bereiken en waar de oorzaak van het probleem ligt maar wel hetzelfde doel, hetzelfde denken over racisme en uitsluiting maar ook over sociaal economische omstandigheden. We spreken elkaar vaak uren en daaruit is voortgekomen dat hij mijn zorg over fvd is gaan delen wat betreft bepaalde zaken en niet meer op hen stemt. Ik ben anders tegen integratie aan gaan kijken, daar moeten eisen aan gesteld worden alleen al voor de mensen zelf. Ik beschouw ons contact als een toevoeging in mijn leven. We kunnen het af en toe erg oneens zijn, als ik dan net een depressie heb dan vliegen fascisme en racisme uit mijn mond, hij laat me, heeft begrip voor mn bipolaire stoornis en probeert het een andere keer weer. Wat betreft mijn stelling uitbuiting Afrika is hij zich erg in gaan verdiepen, hij is het met me eens en vind dat er een verandering moet komen in de Europese inmenging. Ik denk dat we de deur niet te snel voor elkaar moeten dichtgooien. Ik vind wel dat ik gewoon moet kunnen benoemen wat mijn perspectief is, fascisme is in opkomst, dat mag ik benoemen maar sommige klachten zijn daarentegen terecht. Ik ben dol op je henry. De groeten aan je vrouw ouwe.

7 Reacties
poeslief
poeslief7 mei 2019 - 9:47

+1

Handige harry
Handige harry7 mei 2019 - 10:00

Spijker op zijn kop. Elkaar niet dom noemen, maar misschien elkaars zorgen serieus nemen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend7 mei 2019 - 10:46

@Satya Ik vind jouw stukje net iets slimmer dan dat van van Jole.

Sonic2
Sonic27 mei 2019 - 13:23

@ Satya Ik had ook ooit zo'n gesprek met een rechtse kennis. Een erg goed gesprek. Tot het einde. Toen meende hij te moeten zeggen dat ik het toeliet dat hier terroristen kwamen en dat het mij niet kon schelen hoe Nederland er in 2060 uit zag. Voor al dat PVV en FvD volk sta jij aan de verkeerde kant. En over economische dingen gesproken. Als jij en ik het over huurverhogingen hebben dan hebben we het over betaalbaarheid van de woningen. Daar maken we ons boos over. Die kennis vond het prima dat de huizenprijzen stegen, want op een gegeven moment wordt de stad onbetaalbaar voor allochtonen en zouden ze "oprotten naar hun eigen land". Met veel rechtse mensen en al helemaal PVV en FvD aanhangers is compleet niet om te gaan. Ik ken een stuk of 10 a 15 PVV en FvD aanhangers in mijn eigen persoonlijke leven. Overal zorgen ze voor problemen gewoon. Ook zo eentje in vrienden groep gehad. Eindeloos gedweep met Wilders. Zeer seksistisch naar vrouwen. Misplaatst stoer doen en erg lomp. En altijd hun mening opdringen. Of het nu om voeding, suiker, sport gaat. Het is altijd drama met dat volk gewoon. Misschien is mijn persoonlijk mening over FvD en PVV aanhangers door persoonlijke ervaringen bepaald. Een positieve uitzondering zijn VVD en CDA stemmers. Dat zijn door en door fatsoenlijke mensen wat mij betreft.

Satya
Satya7 mei 2019 - 18:20

Sonic Mijn punt is niet dat iedere fvd er ok is of om te vormen, ik denk niet dat ik henry heb bekeerd maar we hebben door elkaar te leren kennen wel begrip voor elkaar gekregen en vriendschap gesloten. Mijn punt is gewoon de deur sluiten kan altijd nog. De echte hard line conservatief kan ik persoonlijk niets mee maar de vertwijfelde mens, wat ik zelf eigenlijk ook ben komt soms op fvd uit. Die mensen praat ik graag mee, die staan open voor andere meningen. Onze vriendschap is een extra in mijn leven, we praten over alles, houden allebei van punkrock. Gewoon eigenlijk heel veel gemeenschappelijks. Dat verbaasde mij in 1e instantie. Hij heeft mij op dat forum ook een aantal keren tegen echt racisme verdedigd. Dat zegt mij wat, mensen die niet blind meelullen met de meute.

Norsemen
Norsemen8 mei 2019 - 9:02

"Elkaar niet dom noemen, maar misschien elkaars zorgen serieus nemen" Dat is heel moeilijk als die zorgen voortkomen uit domheid.

Sonic2
Sonic28 mei 2019 - 12:36

@ Satya U bent een erg goed mens. En respect voor u dat u er mee kan omgaan. Ik negeer FvD en PVV aanhangers niet in mijn leven. Sterker nog. Ik zoek gemeenschappelijke grond. Ik ben het met FvD aanhangers eens als ze willen dat het kabinet gaat leveren. En dat de energie transitie sociaal moet zijn. En ook dat de koopkracht nu echt eens moet stijgen. Ik had een vriend die eerst VVD'er was en toen PVV'er werd en nu FvD'er. Ik ben helemaal op hem uitgekeken. We hadden op een Donderdag wat gedronken en hadden een geweldige discussie over partijen. Het ging over vleugels met andere partijen. De Zaterdag erna zat hij onder gelijk gestemden. Anders gekleurden noemde hij apen. Vluchtelingen moest je in een container duwen en dan het gas er op los laten. En daarna ging hij door met opscheppen over Trump. Het schelden op links. Wat een vreselijk monster is hij geworden. In de tijd toen hij nog VVD stemde was hij nog alleszins acceptabel. En eigenlijk zie ik het met alle FvD en PVV stemmers in mijn omgeving. Het zijn allemaal zonder uitzondering vreselijke mensen. Bijna allemaal mannen. Bijna allemaal diep in hun zelf onzeker. En altijd opscheppen/bluffen. Onvoorstelbaar seksistisch. Ik heb alle contacten met FvD en PVV stemmers op laag pitje gezet en het is een verademing voor mijn kennis en vrienden groep. Met dat soort volk valt niet om te gaan. Bovenstaande alinea heeft mijn beeld over FvD en PVV stemmers drastisch veranderd. PVV stemmers ben ik altijd negatief over geweest. Over Baudet ben ik nooit positief geweest. In de tijd dat Forum nog een denktank was, was ik wel min of meer gematigd over FvD. Tot dat Baudet met zijn complot theorien ver over de grens ging. En Wilders acceptabel vond met zijn haat dragende politiek vond. Toen ben ik van een gematigd tegenstander gegaan naar iemand die zeer sterke weerzin voelde tegen FvD. Alle respect voor u. Maar ik hoef geen enkele FvD'er of PVV'er ook maar in de buurt van mijn vrienden kring. Dat werkt alleen als je nooit veganisten/allochtonen/ kunstenaars/ feministen tegen komt. Want nooit kunnen ze zich gedragen. Ik vind het gewoon vreselijk volk. En ik zie nauwelijks uitzonderingen. Ik koester geen haat. Maar ik koester wel een zeer, zeer sterke weerzin. En respect voor u.

Geesteman
Geesteman7 mei 2019 - 8:41

Snap er niks van. Ik ben te dom.

1 Reactie
poeslief
poeslief7 mei 2019 - 9:50

Zelfkennis siert de mens dus bent U - logischerwijze - een sieraad voor de mensheid. Slim gespeeld Geesteman!

Juppé🎗
Juppé🎗7 mei 2019 - 7:20

« Een van de onverwachte gevolgen van dat iedereen slimmer is geworden, is wel dat domme mensen nu net genoeg inzicht hebben verworven om te beseffen dat ze dom zijn « ....Nee hoor, op een flinterdunne inhoudelijke bovenlaag na (meesten bij zeer innovatieve bedrijven of instanties als NASA) worden we steeds dommer. U ben er het levende voorbeeld van dat relatief intelligente mensen zelf niet meer begrijpen dat ze dom zijn.....

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 mei 2019 - 8:29

allemaal slimmer is even weinig waarschijnlijk als allemaal dommer

kipzonderkop
kipzonderkop7 mei 2019 - 7:19

Knuffelen is OK. Maar met alleen knuffelen ben je er natuurlijk niet. Sterker nog dan laat je zien dat je een links/rechts leeghoofd/intellectueel bent dat alweer zonder te scoren door de zijdeur afdruipt onder luid applaus van eigen publiek. Zeg ook even hoe het wel moet. Een knuffel oefening. Zeg tegen Trump dat het weliswaar heel begrijpelijk is dat hij om het probleem van (criminele) illegale immigratie op te lossen simpel kiest de domme muur van nitwit Obama uit te breiden. Maar dat er veel betere (intelligentere) oplossingen die hij als goed zakenman best van de grond kan krijgen zoals............................................................... (door de knuffelaar zelf invullen).

1 Reactie
Sonic2
Sonic27 mei 2019 - 15:20

@ KipzonderKop Wat slaat u toch allemaal voor wartaal uit? Het is geloof ik in Amerika al bekend dat de Democraten via cameratoezicht en hekken de grens willen bewaken. En verdiep u eens in de plannen van de Democratische partij. En kijk op hun Twitter. Net als het in Nederland verkiezingsprogramma's regent van linkse partijen. Hier reageren linkse politici. Laatst weer Paul Tang. Het regent door berekeningen. Laatst weer dat plan voor de CO2 heffing. Stop eens met die grove misleiding dus. Het ontbreekt juist rechts aan inhoud. De PVV een programma van 1 pagina. FvD laat niets door berekenen en presenteert een financieel fata morgana. Misschien eerst je eens verdiepen in wat links wilt, voordat je dit gaat lopen roepen. Net als al je andere rechtse vriendjes. Die geen idee hebben wat links wilt.Maar wel altijd voor 100 procent een mening hebben. 0 kennis en 100 procent mening. Dat vat rechts goed samen.

Joop Schouten
Joop Schouten7 mei 2019 - 6:03

Scherp en humoristisch stuk. Ik moest aan ambivalentie denken. Iemand uit liefde doodknuffelen. : )

Eric Minnens
Eric Minnens6 mei 2019 - 22:06

Doodknuffelen ja. Of het graf in prijzen. Zoals Simon Carmiggelt de vader (Wim Sonneveld) liet doen in zijn act 'De jongens'. (Die allemaal steeds weer moesten mee-eten als nieuwe verkering van zijn dochter. "Ik heb wat voedsel verstrekt aan die knapen...") Zo ook zekere Harrie. Die uitbundig door de niet-enthousiaste pa geprezen wordt (vette knipoog). "Ik prees hem regelrecht het graf in.

mxdaddy
mxdaddy6 mei 2019 - 21:35

I.p.v de rechtse kiezer proberen over te halen met een goed verkiezings programma gaat links dus de aanval kiezen om zo te proberen om rechtse partijen uit elkaar te laten vallen. Geschiedenis herhaald zich dus weer.

1 Reactie
Sonic2
Sonic27 mei 2019 - 12:22

@ Mxdaddy Stop gewoon eens met dit soort onzin. Ik wilde het woorden liegen typen en laat ik dat maar doen. U en vele andere rechtse reageerders liegen en blijven maar door gaan met de boel bedonderen. Het verkiezing programma van Groenlinks/PvdA en SP zijn alle drie boekwerken van 80 a 100 pagina's. Er zijn door berekeningen. Er zijn speeches van Klaver/ Asscher en Marijnissen. Er is een website. Er is een Twitter en FB pagina. Er zijn blogs en er zijn kamerleden die Twitteren. Gisteren weer Paul Tang die op deze site een stuk schreef. Een en al inhoud. Net als in Amerika. Ook daar liegt rechts maar door en weten ze totaal niet waar ze over praten. Echt totaal niet. Sanders is een en al inhoud. Dus stop gewoon eens met dit soort pure misleiding. Zeker als de PVV een programma heeft van 1 pagina en FvD nooit iets laat door rekenen. Het alternatief op links is er. U wilt het niet lezen. U wilt het niet begrijpen. Net als al die andere rechtse drammers. Die er niets van begrijpen. Elke keer die zelfde leugen en mythe herhalen maakt je verhaal nog niet waar. Ik pak er u uit, maar ik kan ook Norm en Sam V er uit pakken. Die ook altijd dezelfde rechtse onzin herhalen. Dat rechts inhoud heeft of zoiets en links niet. Die weten totaal niet waar ze over praten. U mag een mening hebben hoor, maar lees eens een links verkiezing programma voordat u al die onzin uitbraakt. Klopt ook niets van.

Sam V
Sam V6 mei 2019 - 20:47

Alweer het tweede satirisch stukje op Joop vandaag. Ik was er bijna ingetrapt. Gelukkig komt wijsheid met de jaren en zie je dat ook aan het stemgedrag. Ik ben in 25 jaar van GL via D66 naar de VVD gegroeid. Logische keuze voor mij, maar misschien ben ik wel dommer geworden.

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens7 mei 2019 - 6:36

@Sam V Nee. Neoliberalen zijn niet dommer. Wel gevaarlijker.

Anoniempje5
Anoniempje57 mei 2019 - 7:00

"Logische keuze voor mij, maar misschien ben ik wel dommer geworden." Niet iedereen die rechts stemt is per definitie dom. Het slimme deel stemt vaak ook VVD uit egoïstische financiële overwegingen maar dan 'terecht' ipv dom rechts die tegen hun eigenbelang in stemt op de VVD of PVV/FvD/CDA.

TwoTone
TwoTone6 mei 2019 - 20:13

Slim en intellegentie zijn 2 verschillende dingen toch? Links is/was vooral toch hoger opgeleid ? Wat wel jammer is dat het aantal hoger opgeleiden in NL redelijk is gegroeid in percentage laatste decenia, echter het aantal linkse kiezers heeft die trend minder gevolgd. Knuffelen kan, gewoon verdiepen in de werkelijke standpunten van je oppositie en die pareren met betere plannen is volgens mij het beste. Alleen dan moet je echt aan de bak en aan het werk, knuffelen is de makkelijke weg....

1 Reactie
Satya
Satya7 mei 2019 - 8:02

Het is zo dat de term studeren teveel is opgerekt. Hogeropgeleiden, tja.

doron
doron6 mei 2019 - 19:34

Fransico, ''Doodknuffelen, was dat trouwens niet altijd al een linkse strategie?'' Ja, en ook nu van de huidige regering. Rechts, is het links van vroeger.

4 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mei 2019 - 23:01

"Rechts, is het links van vroeger." O ja, was jij ook van de PSP? "De PSP sprak zich uit tegen de tweedeling van de wereld in een communistisch en kapitalistisch blok tijdens de Koude Oorlog en meende dat Nederland een neutrale buitenlandse politiek moest voeren (uit de NAVO) en streven naar een klasseloze samenleving. De PSP streefde naar socialisatie van de productiemiddelen, die in de handen van de werknemers moesten komen."

poeslief
poeslief7 mei 2019 - 9:15

@HM vd Meulen Ik ben een voormalig PSP stemmer. Zou U aan mij als oud-PSP stemmer uit willen leggen - want ik ben dom links - welk punt U poogt te maken met dat riedeltje over de PSP?

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 mei 2019 - 13:18

poeslief - Huldig je nu nog steeds diezelfde standpunten?

poeslief
poeslief8 mei 2019 - 18:41

@HM (Sorry voor late reactie) Ja sommige nog wel; sommige zie ik door een andere bril zoals bijv. pacifisme; dat blijft een fantastisch mooi ideaal maar is pas dan haalbaar als iedereen die daar anders over denkt uitgeschakeld is. Interessante contradictie HM?

Willem D2
Willem D26 mei 2019 - 19:31

Als je slim wil zijn moet je met domme mensen omgaan. (Twents gezegde)

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens8 mei 2019 - 1:19

Mooi gezegde van die Tukkers. Want in het land der blinden is eenoog koning.

DenFlexwerker
DenFlexwerker6 mei 2019 - 18:40

"Want ook hij weet best wel dat links sterker wordt als de aanhang wordt gezuiverd van de dommen die niks begrijpen". Eerlijk verhaal. Vroeger was de arbeider, die vaak inderdaad niet de meest slimme mensen, de persoon waar links om draaide. Maar ik ben blij dat deze column inderdaad zo eerlijk is om het minachten van die vieze arbeiders als tokkies. Het nieuwe progressieve links is van de elite en voor de elite. Ik zal wel dom zijn, want ik snap deze zuiveringstactiek niet. Inmiddels is links electoraal zo goed gezuiverd dat het nauwelijks nog dominant is. Vooral de zuivering van de PvdA vorige tweede Kamerverkiezingen, verliep prima. Dat schijnt dus slim te zijn volgens deze tactiek, maar hoe kan je een vuist maken zonder zetels? Maar ik zal wel wat missen.

5 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mei 2019 - 19:58

DenFlexwerker - De minachting betreft domme fascisten en met de hulp van die domme fascisten willen nette socialisten geen vuist maken. Eens kijken of de VVD, het CDA en D66 ook dat fatsoen kunnen opbrengen.

Paul250371
Paul2503716 mei 2019 - 22:37

Vroeger was de arbeider, die vaak inderdaad niet de meest slimme mensen, de persoon waar links om draaide. Maar ik ben blij dat deze column inderdaad zo eerlijk is om het minachten van die vieze arbeiders als tokkies. Dat doet de columnist, deze column niet die conclusie trek jij. Calimerogedrag. zuiveringstactiek, gezuiverd, de zuivering 3 maal in 2 zinnen. Wat een treffende woorden.Thierry en Geert zullen trots zijn. Of wellicht is het satire dan sta jij en de columnist op 1 lijn.

bakkwast
bakkwast7 mei 2019 - 3:39

Vroeger was de arbeider, die vaak inderdaad niet de meest slimme mensen, de persoon waar links om draaide. na deze opmerking die ik als heel denigrerend ervaar zal idd nooit meer links stemmen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker7 mei 2019 - 5:33

@HM van der Meulen: Tja, dat zwart-wit denken. Bij de schrijver is iedereen die het niet met hem eens is dom. Alsof mensen niet andere waarden belangrijk kunnen vinden. Een paar dagen geleden hier een stukje over hoe je of voor de EU was of voor nationalisme (lees fascisme), alsof er geen gematigde mensen zijn die EU-sceptisch zijn. Nu weer het woord fascisme, want dat schijnt de 'domme', bij links weggelopen arbeider te zijn. Dit met een toon die mij aan George Bush doet denken: wie niet voor ons is, is tegen ons en dus voor de fascisten. Neem een winkelier die iedereen die zijn winkel voorbij loopt, voor van alles uit maakt. Dan denk je: "nu ga ik zeker nooit meer bij jouw binnen". Precies de tactiek die men hier volgt.

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 mei 2019 - 13:09

DenFlexwerker lijkt wel een slager die een bordje in zijn etalage hangt dat vegetariërs ook welkom zijn.

Buitenstaander
Buitenstaander6 mei 2019 - 18:18

Sorry: Moest Francisco zijn. Excuus. typo van de teksthersteller.

Buitenstaander
Buitenstaander6 mei 2019 - 18:17

Dank Fransico, het is de bevestiging waar iedereen op zat te wachten. Zit me toch nog een dingetje dwars: Links lijkt idd veel intelligenter (wat overigens iets anders is dan slim, maar a la): Maar waarom heeft Links dan zo'n moeite het laatste decennium dat intelligente verhaal over de buehne te brengen? Want ik neem aan, dat elk weldenkend mens graag geleid wil worden door intelligente mensen, dat inspireert, toch? Is de gewone man dan te dom voor het Linkse verhaal? Of is Links idd niet slim, en doen helaas die domme midden- en rechtsere partijen het kunstje toe nu toe beter? vraagjes…. Kan misschien ook zijn dat Links NL zichzelf zo graag op de borst klopt, dat de rest er wel mee klaar is?

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mei 2019 - 18:50

"Want ik neem aan, dat elk weldenkend mens graag geleid wil worden door intelligente mensen, dat inspireert, toch? Is de gewone man dan te dom voor het Linkse verhaal?" Waarom stel je de vraag als je gelijk ook het goede antwoord geeft? Monty Python's Fish Tank - https://www.youtube.com/watch?v=j1kftCx5-tA -

Paul250371
Paul2503716 mei 2019 - 22:42

Er waren 20 mensen in de klas, 5 dom, 12 gemiddeld en 3 slim. 17 mensen krijgen van mamma en de leraar op hun kop dat ze niet zo intelligent zijn als Greetjeslimpie en zo nooit een goede toekomst etc hebben en voila, ressentiment is geboren en dan kom je toch uit bij rechts.

VliegendeHollander2019
VliegendeHollander20199 mei 2019 - 14:00

@Paul Als dat klopt zou rechts ongeveer 85% van de stemmen moeten halen.