Het enige zinnige wat wij hier kunnen doen is een beetje helpen bij het scheppen van vertrouwen tussen Israëli en Palestijnen.
Palestina-activisten gaan door met hun strijd tegen banden van het Nederlands hoger onderwijs met universiteiten in Israël want daarmee zou je de zogenaamde apartheidsstaat steunen. Dat is een politieke fout van formaat. Nu er een heel klein sprankje hoop op een permanente wapenstilstand is, moeten de banden met Israël en de Palestijnse gebieden op zoveel mogelijk gebieden worden aangehaald, niet alleen op het gebied van onderwijs en onderzoek maar ook op ander vlak: economisch, stedenbanden et cetera.
Vroeger zat er bij ons op kantoor een meneer die een heel klein onderdeel van de Nederlandse ontwikkelingshulp beheerde. Dat was de Nederlands-Israëlische samenwerking op het gebied van onderzoek voor de ontwikkeling van de landbouw in Afrika. In Israël weten ze veel over het in cultuur brengen en houden van kurkdroge gebieden. Hier in Nederland zijn we nogal goed in waterbeheer. Zo waren er meer punten waarop de agronomische deskundigheid van beide landen op elkaar aansloot.
In die tijd voerden sommige universiteiten samenwerkingsverbanden uit met universiteiten in de Palestijnse gebieden. De UvA had er eentje met Bir Zeit. Zo kon dat programma over de ontwikkeling van de landbouw gebruikt worden om Israëli en Palestijnen met elkaar in contact te brengen. Dat gebeurde ook - een beetje sub rosa allemaal want er waren aan beide kanten fanatici die moord en brand zouden roepen als ze wisten dat Israëli en Palestijnen elkaar bij hun werk hielpen en ondertussen praatten over de toekomst.
Dat programma bestaat al lang niet meer maar het blijft een voorbeeld voor wie concreet iets wil doen om Israëli en Palestijnen bij elkaar te brengen. In eerste instantie niet over de politiek maar rond concrete problemen. Zo raken vijanden gewend aan onderlinge samenwerking.
Dit is geen gemakkelijk weg. Het zal vaak genoeg frustrerend blijken maar het is het meest zinnige wat je als Europese samenleving kunt doen. Het opkloppen van de haat, het doorgaan met het scheppen van vijandbeelden, daar heeft geen kind in de oorlogsgebieden iets aan. Besef dat voor jou in Nederland met je grote mond de consequentie niet zal zijn dat er drones boven je hoofd zoemen waarvan je niet weet of ze jou op de korrel nemen. Deze terechtwijzing is niet alleen voor de pro-Palestina-demonstranten bedoeld maar ook voor de Christenen voor Israël en überhaupt elke houwdegen die precies weet wie in het Midden-Oosten de helden zijn en wie de schurken.
Het maakt niet uit wat je eigen voorkeur heeft, een tweestatenoplossing of een vrij en seculier Palestina van de rivier tot de zee, het kan alleen tot stand komen als Israëli en Palestijnen leren elkaar te vertrouwen. Dat is de eerste stap. Anders keert de oorlog terug.
Lees dit korte artikel uit 2023 van een Afrikaans onderzoeker.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandcht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin zeker nu de laatste putten open blijven. Tevens noem ik de PVV een extreemrechtse partij.
Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: verandert AI onze normen en waarden?
Een ontvochtiger in een kleine ruimte is een prima oplossing. Deze gebruikt minder stroom dan de wasdroger en belangrijke toevoeging: de stif slijt niet extreem veel sneller, de wasdroger is funest voor de levensduur van je kleding
Wij hangen al jarenlang op de overloop de was, ruim en goed uitgeslagen, op aan het wasrek en zetten er een ventilator voor.
Samen met het normale ventileren van de ruimte droogt het goed op.
Het is geen verwarmde ruimte maar door de wind er op droogt het vanzelf.
Heb de ventilator op de hoogste stand en laat hen gewoon acht uur lang draaien, kost aan stroom 35 Watt per uur, koopje in vergelijk met zelfs de warmtepomp drogers.
Ik kom uit de bouwwereld en gebruik dit al vele tientallen jaren om het stucwerk en andere natte materialen geforceerd te laten drogen.
Het droogde dan niet zo hard dat het scheurde, maar ging mooi geleidelijk.
En altijd in combinatie met ventilatie.
Ook voor een heleboel andere manieren van vocht verdrijven toepasbaar.
Verkondig dit al jaren, maar lijkt net of ze bang zijn dat de verkopen dan instorten, behalve van de ventilatoren dan. ;-)
In de herfst/winter is de luchtvochtigheid binnen vaak laag, minder dan 40%. Door de was in de woonruimte op een droogrek in de woonruimte te drogen, stijgt de luchtvochtigheid al gauw naar 45 % dus dan geen droge keel meer. Voor een gezond binnenklimaat moet de luchtvochtigheid liggen tussen 40 en 60 %. We wat ventileren.
Als het koud is dan bevat de lucht minder vocht itt tot wat jullie meldden. Daarom krijg je in de winter ook eerder schrale handen, je lichaam blijft wel 37 en in een minder vochtige omgeving verdampt het vocht van de huid makkelijker.
De meeste gezinnen hebben wel een ventilator in huis om in de zomer wat luchtverplaatsing te krijgen waardoor het zomers koeler aanvoelt. Die ventilator kun je 's winters mooi naar het droogrek laten blazen zodat het wasgoed sneller droogt. Deze super goedkope oplossing mis ik in jullie bericht.
Ik heb een hoog wasrek ( droogtoren), dat precies in mijn "werkkast" past. Daar staat de cv-ketel en er wordt geventileerd, waardoor mijn was supersnel droogt.
De "verdere tips" - waspoeder of vloeibare wasmiddelen - vergeten te schrijven in het artikel? Schrijf ik mijn voorkeur even: gewoon waspoeder. Niets vloeibaar, geen was capsules of noem maar op. Verstoort de sensor van de wasmachine. Verder zijn hier altijd de ventilatieroosters open, dus luchten als het prut weer is, is niet nodig. En voor de centrale verwarming ga ik geen droogrekken plaatsen, dan verlies ik teveel warmte in de kamer. Buiten, als het vriest of als het wel zonnig is, mag ik geen was hangen. Huurflat, dus dat zijn de regels. Plus, zou het wel mogen: dan schijten de meeuwen je schone was wel onder.
Ietwat te voorbarig: waspoeder en wasmiddel werd wel beschreven, sorry. Houd het toch op waspoeder. Het zeepbakje gebruik ik nooit, dus dat blijft schoon. Doe het benodigde wasmiddel (plus altijd een kop baking soda bij de was ( 60º) en wasverzachter gebruik ik ook niet. Was al zolang er wasmachines bestaan en, wat ik vaak lees: vetluis, nooit gehad.
Luchten is heel wat anders dan open ventilatieroosters. Luchten doe je met raam open zetten.
Sinds ik vloerverwarming heb, droog ik mijn was door alles op de vloer te leggen.😏
Hier is de was zomer en winter binnen 1 dag droog. Naar buiten lukt niet, ik kan geen volle mand nat wasgoed de trap af krijgen, dus alles gaat altijd aan een paar deurrekken op de eerste verdieping. Daar wordt nooit gestookt, dus gaat er een raam op een kier.
zien vaak doe de verwarming aan?, voor dat geld , kan de wasdroger ook draaien
De beste tip: zet een ventilator (die je in de zomer gebruikt om af te koelen) op je was gericht. Door de wind is alles zo droog. Doe de verwarming aan en/of een raam open zodat het vocht weg kan. Goedkoop, snel en efficiënt want je was is binnen een paar uur droog!
Werkt prima inderdaad. Ik gebruik een mini-deskventilator op 5V onder of naast het rek, scheelt ook al een stuk droogtijd en kost geen bal.
Ik wilde dit zelf al adviseren, maar je bent me voor.
Een kennis van mij hing de was altijd in de douche (ondanks balkon) en zette er ook altijd de ventilator op.
De bekende "speed comfort" radiator ventilator aan de douche radiator bevestigd en deze laat ik constant draaien; zo komt er wat circulatie tussen de opgehangen was.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Vaak is het, zeker in koude onverwarmte ruimtes in huis, inderdaad te vochtig (en dan droogt de was niet goed).
Echter: Het kan wel degelijk ook zo zijn dat, onder invloed van (vloer)verwarming en droog en zonnig winterweer buiten, het in huis juist te droog wordt in huis! En dat is net zo schadelijk als wanneer het veel te vochtig is. Dan hangen wij de was vaak in de huiskamer te drogen. Minder gezellig met zo'n wasrek in de huiskamer, maar de luchtvochtigheid loopt significant op.