Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Knapen reageert, Wilders keurt goed

  •  
10-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
knapen_300_01.jpg
Update: Staatssecretaris Ben Knapen reageert op zijn uitspraken in The Jakarta Post, die zondag door Joop werden onthuld: 'Dat bedoelde ik niet'
Ben Knapen (CDA), staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. vergelijkt de PVV met Indonesische moslimfundamentalisten. Volgens Knapen vormen populisten ‘een minderheid die niet meer groeit’. Hij noemt het bestaan van de politieke stroming ‘jammer’
In een interview met de Jakarta Post zegt Knapen onder meer het volgende:
JP: Is de zogeheten ‘islamofobie, uitgedragen door sommige Nedelandse politici zoals Geert Wilders, aan het toenemen in Nederland? BK: Het is gegroeid zoals in andere landen maar het is nog steeds een minderheid. Dit heeft te maken met bepaalde vormen van populisme, dat in Indonesië ook voorkomt in de vorm van radicale fundamentalistische religieuze overtuigingen. Helaas is dit onderdeel van een fenomeen dat overal ter wereld kan worden waargenomen. Maar voor zo ver we kunnen zien, kun je niet zeggen dat het nog steeds toeneemt’.
Update 13.50:
Staatssecretaris Ben Knapen reageert op zijn uitspraken in The Jakarta Post, die zondag door Joop werden onthuld. In een ingezonden brief aan het conservatieve weblog De Dagelijkse Standaard van Telegraaf-journalist Joshua Livestro schrijft hij:
Anders dan wel wordt gesuggereerd stel ik Wilders helemaal niet gelijk aan moslimfundamentalisten.
In één adem noemt Knapen het veelvuldig voorkomen van radicale en populistische opvattingen en radicaal georiënteerde godsdienstige opvattingen.
Daarop heb ik gezegd dat radicale en populistische opvattingen op vele plaatsen voorkomen. Ook in Indonesië, waar het zich manifesteert in de vorm van radicaal georiënteerde godsdienstige opvattingen […] Een inhoudelijke vergelijking fundamentalistische opvattingen van Indonesische radicalen en Wilders is wat mij betreft dus helemaal niet aan de orde. Dat zou Wilders onrecht doen.”
Geert Wilders twitterde na het verschijnen van het artikel onmiddellijk zijn goedkeuring:
BNNVARA fallback image

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (89)

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 jul. 2011 - 19:15

Maar wel gewoon mee samenwerken. Hoezo hypocriet?

Paul K.
Paul K.10 jul. 2011 - 19:15

Verstandige woorden van dhr. Knapen. En dat is niet de gewoonte in dit kabinet, dus hij zal wel teruggefloten worden.

RolandBru
RolandBru10 jul. 2011 - 19:15

Ik heb hoogstens wat moeite met het woord "helaas". Natuurlijk roepen extreme bewegingen extreme tegenbewegingen op.

Joeri2
Joeri210 jul. 2011 - 19:15

Tjeempje, moeten cda-ers zo ver reizen voordat ze weer beginnen te denken?

ElChe
ElChe10 jul. 2011 - 19:15

Het is gewoon een schot voor de boeg. Een kwestie van elkaar de bal toespelen. Nu kan wilders weer eens lekker ongenuanceerd en verbouwereerd te keer gaan in de pers.

Asjer
Asjer10 jul. 2011 - 19:15

De betekenis van de term 'populisme' is voor velen, mijzelf incluis, onduidelijk. Volgens Knapen heeft het vele vormen en vallen ook bepaalde 'radicale fundamentalistische religieuze overtuigingen' onder de noemer 'populisme', althans in bepaalde vormen en in Indonesie. Het zou zeer verhelderend zijn geweest als de Indonesische interviewer Knapen om een heldere definitie van de term 'populisme' had gevraagd.

Alila
Alila10 jul. 2011 - 19:15

"Staatssecretaris Knapen stelt Wilders gelijk aan moslim-extremisten" Waar doet hij dat? In ieder geval niet in het aangehaalde artikel. Wat hij wel stelt is dat zowel Nederland als Indonesië te maken hebben met een populistsche stroming. In het ene geval gevoed vanuit het anti-islamisme en in het andere geval vanuit het islamisme.

harryo2
harryo210 jul. 2011 - 19:15

Wilders IS een moslim-extremist!

Bernie2
Bernie210 jul. 2011 - 19:15

Ik adviseer Knapen, nadat hij zijn mond tienmaal met pleegzuster bloedwijn heeft gespoeld, per ommegaande naar de dichtstbijzijnde biechtstoel te gaan. Om er de man in het jurkje uit te leggen dat hij stoute dingen heeft gezegd over een regeerpartner die zo welwillend was om hem en zijn gesneefde troep voor een laatste keer op het Haagsche pluche te hijsen. Stoer trouwens, dat de man dit roept in het hol van de Islamitische leeuw.

EtnischTegengas
EtnischTegengas10 jul. 2011 - 19:15

'Het is gegroeid zoals in andere landen maar het is nog steeds een minderheid. Dit heeft te maken met bepaalde vormen van populisme, dat in Indonesië ook voorkomt in de vorm van radicale fundamentalistische religieuze overtuigingen. Helaas is dit onderdeel van een fenomeen dat overal ter wereld kan worden waargenomen. Maar voor zo ver we kunnen zien, kun je niet zeggen dat het nog steeds toeneemt' Hier slaat dhr Knapen volledig de plank mis! Het populisme in Indonesia onder de vlag van fundamentalistische religieuze groeperingen word juist steeds groter. Op 7 Februarie 2011 kwamen gruwelijke beelden naarbuiten hoe extremistische Moslims (1500 man) onder toeziend oog van de politie enkele huizen vernielden van de Ahmadiyah sekte en ook hoe 3 mensen letterlijk en figuurlijk werden afgeslacht. De Ahmadiyah is een kleine minderheid binnen de Islam die een wat gematigde stroming kent. Dat de Ahmadiyah maar ook andere religieuze minderheden hun vrijheden worden ingepert door Indonesische wetgeving is u zeker helemaal ontgaan? Maar daar houd het niet bij op, nog steeds zijn er etnische spanningen tussen Moslims, Hindoes en Christenen en hebben veel conservatieve stromingen binnen de Islam een grote invloed op de hedendaagse Politiek in Indonesia. Ik heb zelf een Christelijke vriend wonen in Jakarta. En hij vertelde mij dat hij iedere dag met de angst leeft dat zijn buren of andere wijkbewoners zich tegen hen zullen keren. Puur en alleen om het feit dat hij een Christen is. In Atjeh werd na de terug trekking van het Indonesich leger onmiddelijk de sharia ingevoerd met als gevolg dat men nu ook aparte religieuze politie heeft en lijfstraffen weer onderdeel uitmaken van de samenleving in Atjeh. In Indonesia is nu een ware tweestrijd aan de gang. Kiest men de weg van een gematigde Islam met een rechtelijke scheiding van kerk/moskee en staat of buigt men uiteindelijk voor de druk en word Indonesia een echte Moslim staat met Islamitische wetgeving. Wanneer dat laatste gebeurt ziet het er heel somber uit voor de religieuze minderheden zoals Christenen en Hindoes. U slaat de plank echt volledig mis Mr Knapen! Of probeert u slechts goodwill te scoren bij de Islamitische hardliners binnen de Indonesische regering?

DerUnterMensch
DerUnterMensch10 jul. 2011 - 19:15

Grappig hoe hij zich in een antwoord zo kan tegenspreken. Hij zegt eigenlijk dat de zogenaamde islamofobie zou komen door het populisme. Maar populisme wilt eigenlijk niet veel anders zeggen dat wanneer de burgers niet meer gehoord worden door de politiek er een politieke partij komt die dit verwoordt. Het omgedraaide is dan dus eerder waar. Als er islamofobie is dan was hij er al benoemen deze partijen het alleen maar. Ze zijn niet de oorzaak, de oorzaak moet dan op andere plaatsen gezocht worden. Er zijn ook genoeg problemen in de Nederlandse maatschappij waar de politieke partijen voorheen hun ogen voor dicht hielden die de oorzaak hiervan kunnen zijn. Grote aanslagen helpen verder ook niet. Daarnaast heeft hij het over een minderheid maar populisme maak juist gebruik van een meerderheid 'het volk' dus dan kun je niet meer echt over populisme spreken.

msj_meijerink
msj_meijerink10 jul. 2011 - 19:15

Potdomme, zegt eindelijk een lid van het kabinet iets verstandigs, is het weer niet goed! Tussen het extremist zijn en als extremist opereren zit een groot verschil. Al denk ik zelf dat onze nationale islamofoob, de GBL best zelf wel, ter versterking van zijn eigen beeld, een bloederige actie wil uitvoeren. Maar al die vermaledijde 'bewakers' om hem heen verhinderen dat.

AlbertHofmann
AlbertHofmann10 jul. 2011 - 19:15

Het domste wat een staatssecretaris kan zeggen, het is trouwens ook helemaal zo populair niet meer, wilders bashen. Ik snap het wel, vakantietijd en Knapen is al een tijdje niet meer in het nieuws geweest. Knapen, probeer eens iets inhoudelijks. Dit heeft een aveRECHTS effect, dat weet je donders goed. Nog eenmaal voor Knapen: Wilders (de PVV) is een product van de VVD, om een gecontroleerde plaats te bieden aan al die gefrustreerde Henk & Ingids. Dus Knapen, wees er maar blij mee.

Averroes
Averroes10 jul. 2011 - 19:15

Hij heeft helemaal gelijk. Wilders en moslimextremisten hebben allebei dezelfde gedachtegangen. Het enige verschil is dat ze aan de andere kant van de lijn staan.

Jerry3
Jerry310 jul. 2011 - 19:15

Toch fijn dat Knapen met z'n Dhimmitude naar Geert toch de vergelijking bevestigd.

Michiel Online
Michiel Online10 jul. 2011 - 19:15

Zoals Geert Wilders helder aangeeft wat hij aan het doen is.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 jul. 2011 - 19:15

Knap dat Knapen met zijn eigen feiten knoeit. In Nederland: uitspraak + borrel is de volgende dag geen uitspraak meer.

TulayM
TulayM10 jul. 2011 - 19:15

Het linkje naar DDS werkt niet.

contra
contra10 jul. 2011 - 19:15

Geweldig! Dit werd gisteren door de objectieve lezers hier al voorspeld. De welbekende Joop-duiding van het interview rammelde nl van alle kanten, maar de hardcore jaknikkers en meeklappers wilden dat maar niet zien. Afgang compleet, zou ik zeggen. Sommigen graven hun eigen graf om te bewijzen dat ze een schep vast kunnen houden. Ik zal geen namen noemen *proest*

Tealc2
Tealc210 jul. 2011 - 19:15

Okey...lijkt wel alsof heel Nederland bang is meneer spuitbus.. Van politiekers,media,kranten en t/m rechters. Wat 'n zielige land...gegijzeld worden door een sukkel..

Bagus
Bagus10 jul. 2011 - 19:15

Ik was ook al hoogst verbaasd over sommige uitspraken van Knapen. Maar in de online versie van de JP vond ik niets terug over het vraaggesprek met de Stas Buza. Daarom heb ik -wonend in Indonesie- in eerste instantie hier op Joop dan ook niet gereageerd. Verder hebben "we" in de persoon van de arabist Nikolaos van Dam een uitstekende en ter zake zeer deskundige ambassadeur die de Stas voor al te grote inhoudelijke uitglijders zou hebben weten te behoeden. Althans daar ging ik van uit. Maar laat mij nou juist niet "verbaasd" zijn over het "verband" tussen de fundamentalistische seculiere ideologie van Wilders en die van de Indonesische godsdienstige fundamentalisten. Want die gelijkenis is er m.i. juist wel, maar ik was meer verbaasd over het zog. populisme dat overal de schuld van krijgt. Het islamfundamentalisme is door de bank genomen nu eerder bon ton onder de stedelijke elite en de jongere generatie studenten dan onder het zog. volk. En vooral het culturele exclusivisme dat daaraan gepaard gaat (bij de elite in Indonesie en bij H&I in Nederland) lijkt verrassend veel op dat van de PVV. Een zelfgepostuleerde culturele superioriteit als defensie tegen de "infererieure" indringer van buiten die aan de culturele globalisering gepaard gaat. De JP bericht daarover met zekere regelmaat en met steeds weer dezelfde teneur. Als het gaat om het terroristische geweld dat sommige fundamentalisten in Indo gebruiken heeft Knapen wel weer Knapen gelijk. Dat wijkt inderdaad af van het "verbale tromgeroffel" mbt de islam,, hèt politieke keurmerk van de PVV-voorman.

Hanvander Horst
Hanvander Horst10 jul. 2011 - 19:15

Nou, Ben Knapen kan vannacht weer rustig slapen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 jul. 2011 - 19:15

Twee keer liegen is één keer de waarheid zeggen, de nieuwe norm in de Nederlandse politiek sinds Fortuyn verscheen.

ErnsTT2
ErnsTT210 jul. 2011 - 19:15

Knapen over de PVV: [Volgens Knapen vormen populisten 'een minderheid die niet meer groeit'. Hij noemt het bestaan van de politieke stroming 'jammer'] Ik ben het zelden eens met die lawaaipapegaai, maar dit keer kan ik me prima vinden in de uitspraak van Ben® Knapen

FransAkkermans
FransAkkermans10 jul. 2011 - 19:15

Is het citeren uit een krant, ook al verschijnt die in een ver land, nu met recht een 'onthulling' te noemen?

pvandenbemt
pvandenbemt10 jul. 2011 - 19:15

Het verraste me al dat een van de regerende CDA-ers er een zuivere kijk op nahield. Maar net als de andere regerende CDA-ers blijkt ook hij omwille van de macht diep te buigen voor Wilders. Wie heeft dan de macht, hé ?!!!!!!!!!

doeidoei
doeidoei10 jul. 2011 - 19:15

Gelukkig, dat misverstand is uit de wereld.

Dehnus
Dehnus10 jul. 2011 - 19:15

Gekke Geert:"RAAAH YOU ARE MAKING ME ANGRY! YOU WON'T LIKE ME WHEN I AM ANGRY!" terwijl zijn haar groen kleurt. Gelijk elke CDAer licht dan bevend onder de stoel en gaat gelijk de stroop kwast pakken om de Grote Peroxiderende Reus gunstig te stemmen. Het blijft Leuk ;).

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 jul. 2011 - 19:15

Knap geleuter en knap ontwijking. Het is wel lachwekkend hoor, onze politici zeggen A na een stevige borrel en de A wordt B als zij weer nuchter zijn. Wát een toestand in Marokko, sorry in Nederland.

JanJansen17
JanJansen1710 jul. 2011 - 19:15

Diplomatie in optima forma; de vele duizenden kilometers die er tussen liggen zorgen we wel voor dat de ene uitspraak met de andere kan worden teruggenomen, en zo houdt men beide partijen tevreden.... Dhr. Wilders tevreden houden is immers kerntaak nummer één geworden voor het CDA en de VVd

Sonia2
Sonia210 jul. 2011 - 19:15

Nadat Ben 'Bilderberg' Knapen eerst de journalistieke onafhankelijkheid van NRC Handelsblad verkwanselde voor eigen gewin, plunderde hij als bestuurder de kassen van PCM. Hij is hiervoor bedankt met zijn huidige baan. Zie ook De Moraalridders: http://www.youtube.com/watch?v=0Axr1LjIzyg

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 jul. 2011 - 19:15

Alarm. De rechtbank in Amsterdam heeft veel fouten gemaakt in de zaak tegen PVV-leider Geert Wilders. "Vrijspreken voor sommige uitspraken was moeilijker dan veroordelen", zegt de onlangs bij het gerechtshof opgestapte raadsheer Tom Schalken woensdag in een interview in De Pers.

hasp52
hasp5210 jul. 2011 - 19:15

niet bedoeld ?..., wel gezegd !!

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai10 jul. 2011 - 19:15

Weet niet waarom Joop dit soort fouten maakt een belletje naar de heer Knapen en dit onzin artikel had nooit het licht gezien Denk dat de objectiviteit van de Joop verslaggeving ernstig heeft te leiden aan een niet beheersbaar Wilders syndroom. En dat is een slechte raadgever.

JosephFrancis
JosephFrancis10 jul. 2011 - 19:15

Ik ben het helemaal niet met u eens. Nogmaals mijn complimenten aan de hele Joop.nl Vara team om de ondemocratische PVV de laatste tijd zo goed in de gaten te houden. Ik hoop dat alle kwaliteitskranten van Nederland voortaan deze extreemrechtste beweging steeds kritischer gaan volgen. Nederland verdient het.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 jul. 2011 - 19:15

Ook gelijk aan extremistische joden, extremistische Christenen, extremistische atheisten en extremistische homo's. Deze zijn allemaal haat verkopers. Gelukkig zijn de extremisten altijd een hele kleine groepje in elk gemenschap.

1 Reactie
BillDuin
BillDuin10 jul. 2011 - 19:15

Ook gelijk aan extremistische joden, extremistische Christenen, extremistische atheisten en extremistische homo's. extremistische Moslims Deze zijn allemaal haat verkopers. ------------------------------ Je was er nog eentje vergeten..

flipse2
flipse210 jul. 2011 - 19:15

Dhimmi gedrag.

1 Reactie
kraai21
kraai2110 jul. 2011 - 19:15

" Dhimmi gedrag. " Leg eens uit.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2011 - 19:15

Op zich een waarlijke en accurate observatie van Knapen. In beide gevallen heeft men het over populisme. Maar dan nog: populisme is geen ideologie, slechts een instrument. Daar ligt verder niemand wakker van en liever had ik gezien dat het verhaal van Knapen over de investeringen door Nederland in duurzaamheid en waterbeheer in Indonesia. Daar was iedereen lovend over (behalve de Wereldomroep maar die zijn nu eenmaal zuur).

1 Reactie
kraai21
kraai2110 jul. 2011 - 19:15

" Daar ligt verder niemand wakker van en liever had ik gezien dat het verhaal van Knapen over de investeringen door Nederland in duurzaamheid en waterbeheer in Indonesia. " Hoe zo, daar ligt niemand wakker van? De interviewer vroeg hem expliciet om "Islamophobia" en Geert Wilders te becommentariëren. Het de vraag vermijden had een vreemde indruk gemaakt. Het leeft wel degelijk, ook in andere Islamitische landen. Geert Wilders wil wereldwijd gehoord worden, daarvoor doet hij erg zijn best. Niet alleen in taalkeuze, maar vooral ook in woordkeuze. Moslims kun je niet ernstig genoeg beledigen lijkt zijn opvatting. We moeten de antwoorden in het interview dan ook zien als een poging van damage control.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2011 - 19:15

Wat ik jammer vind is zo'n politiek hypocriete vertegenwoordiger van huidige Nederlandse regering. We hebben vorig jaar met elkaar nieuwe politieke koers afgesproken, die goed is voor ons land en onze toekomst. Dan is niemand -en zeker CDA niet- gebaat bij dit slappe halfslachtige geleuter.

3 Reacties
JanJansen17
JanJansen1710 jul. 2011 - 19:15

""We hebben vorig jaar met elkaar nieuwe politieke koers afgesproken, die goed is voor ons land en onze toekomst.."" Een mening is ook maar relatief.....

Tealc2
Tealc210 jul. 2011 - 19:15

Heeft deze man dan geen recht op eigen mening??

Jerry3
Jerry310 jul. 2011 - 19:15

Volgens mij is niet afgesproken de anti-islam idiotie van Wilders tot buitenlands beleid te maken. Sterker nog, daarbij is specifiek afgesproken dat het kabinet een ander standpunt dan de PVV-idiotie mag en zal innemen. Het is voor het eerst dat we een bewindsman dat nu ook zien doen.

flipse2
flipse210 jul. 2011 - 19:15

Tuurlijk, de PVV heeft ook scholen waar jongens gedrild worden in het verkiezingsprogramma van de PVV. De PVV roept op tot het doden van andere godsdienstaanhangers, pleegt bomaanslagen, wil de Sharia invoeren, tuurlijk meneer Knapen. Lafaard.

4 Reacties
kraai21
kraai2110 jul. 2011 - 19:15

Knapen zegt dat islamofobie toeneemt maar steeds een minderheid is. Ik vind dat Knapen zich heel netjes en bescheiden uitdrukt --- Vind je dat hij met die uitspraak zoveel te ver gaat dat ridiculisering op jouw toon terecht is? Wat mag dan eigenlijk nog van jou gezegd worden?

hannogroen
hannogroen10 jul. 2011 - 19:15

De PVV heeft inderdaad het zaterdagklasje van Wilders waar mensen worden gedrild. Geweld gebruiken ze (nog) niet en ipv sharia predikt de PVV harder straffen, door de knieën schieten, het leger inzetten etc., kortom vrijheidsberoving en/of geweld. De vergelijking die Knapen maakt is dus zo gek nog niet.

Michiel Online
Michiel Online10 jul. 2011 - 19:15

"Tuurlijk, de PVV heeft ook scholen waar jongens gedrild worden in het verkiezingsprogramma van de PVV." Nog niet, maar haat is een instituut dat moet groeien. Het is ook makkelijker te teren op je negatieve gevoelens. Wie is hier nou de lafaard, meneertje Frans?

Yggdrasil
Yggdrasil10 jul. 2011 - 19:15

de PVV heeft ook scholen waar jongens gedrild worden in het verkiezingsprogramma van de PVV. De PVV roept op tot het doden van andere godsdienstaanhangers, pleegt bomaanslagen, wil de Sharia invoeren ============= Kijk dat wist ik niet en dat is dan weer nieuws voor mij. Zo leer ik iedere dag weer bij, alleen geloof ik niet dat de PVV de sharia wil invoeren. Ik kan me dat maar moeilijk voorstellen, maar u bent van de PVV dus u zult het wel weten.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2011 - 19:15

Dat kon wel eens een special treatment worden voor deze Knaap. Brinkman, Graus, Hermandez en Lucassen zijn zich waarschijnlijk al aan het beraden. Dat gaat een hot welcome back worden.

1 Reactie
JosephFrancis
JosephFrancis10 jul. 2011 - 19:15

....om niet te vergeten *propagandanminister* Bosma, **zorgkoningin** Agema, ***antiallochtonen ophitser*** van Klaveren, ****nep schooldirecteur**** de Mos enz. enz. enz. enz. enz. enz. enz. enz. enz. enz. = pardon me maar wat een politieke bende er bij de PVV in Den Haag zeg (naar mijn mening dan)!!! Waarom stapt het CDA niet gewoon z.s.m. uit de regering? Misschien krijgen ze meteen 10 virtuele zetels erbij en natuurlijk haar allerheilige C weer terug!!!

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2011 - 19:15

Het pleit niet voor Knapen dat hij het gezonde onderscheid niet weet te maken tussen een vitaminepreparaat en een giftige paddestoel. Triest dat sommige CDA-ers geestelijk zijn blijven steken in de walm van marihuana.

1 Reactie
Tealc2
Tealc210 jul. 2011 - 19:15

--Het pleit niet voor Knapen dat hij het gezonde onderscheid niet weet te maken tussen een vitaminepreparaat en een giftige paddel-stoel.-- Ha..ha..ha,grap van de dag.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2011 - 19:15

=Staatssecretaris Knapen stelt Wilders gelijk aan moslim-extremisten= Dat moet dan in de rest van het artikel staan, want het geciteerde kun je alle kanten op lezen.

1 Reactie
harryo2
harryo210 jul. 2011 - 19:15

Hier staat het: -- ...met bepaalde vormen van populisme, dat in Indonesië ook voorkomt in de vorm van radicale fundamentalistische religieuze overtuigingen. -- Ook al staat het er dan niet geheel grammatricaal correct. Tot uw dienst...

contra
contra10 jul. 2011 - 19:15

Het begint toch wel heel sneu te worden Joop. De kop van het artikel suggereert iets dat niet in het krantencitaat staat! Nemen jullie de objectieve Joop lezer nog wel serieus? De meeklappers en jaknikkers hier krijgen jullie in de grootste onzin nog overtuigd, die zijn reeds te ver heen, maar probeer nou niet objectieve lezers iets op de mouw te spelden. Heel jammer.

1 Reactie
hasp52
hasp5210 jul. 2011 - 19:15

In het desbetreffende artikel in de JP staat: "This relates to elements of populism, which occurs in Indonesia as well, in the form of radical fundamentally oriented religious views". In de nederlandse vertaling hierboven is de komma achter ...voorkomt, weggelaten. Zoals het in de JP staat kan dus wel degelijk uitgelegd worden als een gelijkstelling. Ik ben niet aanwezig geweest bij het interview dus ik kan niet zeggen wat juist is of niet en ik heb het idee dat u er ook niet bij was. Uw (politieke) voorkeur uit u hier altijd luid en duidelijk en het verwijt dat u doet aan het adres van de "meeklappers" en "jaknikkers" zegt daardoor meer iets over u dan over hen.

Dehnus
Dehnus10 jul. 2011 - 19:15

Daar heeft hij een heel goed punt, want in Indonesie kan je die mensen heel goed vergelijken met populisten hier. Ook daar zeggen ze :"Moeten we die Westerse invloeden alles hier laten overnemen en onze traditie dan? Ze moeten zich maar aanpassen". Het zijn exact dezelfde manieren van het bespelen van het volk voor macht, inspelende op een gevoel van onbehagen. Maar GW, zal dit nu wel heel breed uit gaan meten in de media en de gebeten hond gaan spelen. En de locale fundamentalistische leider zal hetzelfde gaan doen maar dan met GW in plaats van Moslims als de belediging ;). Waardoor het weer eens bevestigd word dat ze beiden hetzelfde zijn ;).

1 Reactie
EtnischTegengas
EtnischTegengas10 jul. 2011 - 19:15

Sorry maar dat valt reuze mee in Indonesia. De jeugd is zeer modern ingesteld en social media als Twitter, facebook en andere vormen van chatten etc is zeer populair onder jongeren. Wat dat betreft verschillen de wensen van de jongeren niet veel dan die van hier. Het zijn juist de religieuze conservatieven die een angst hebben tegen dit soort 'Westerse' invloeden. Men is gewoon bang de macht en controle te verliezen over haar eigen volgelingen. Grappig dat mijn schoonbroertje me vertelde dat hij weleens een Imam hoorde preken over dat Facebook iets van de duivel was. Maar hij en zijn vrienden na het moskee bezoek via de mobiele telefoon allemaal inlogde op facebook. En cultuur, officieel is de Indonesische cultuur een mix van vele verschillende religieuze invloeden. Er is eigenlijk geen dominante plaats voor de Islam in de Indonesische cultuur. Zo vereren veel moslims nog altijd de geesten van hun voorvaderen via Hindoeistische rituelen. Maar er is ook een andere groep in Indonesia die de Islam ziet als de enige officiele en dominante cultuur in het land. Daar waar de meerderheid uiterst gematigd is, is het juist de groep hardliners die veel invloed hebben op het dagelijks leven. Zo is facebook en twitter weleens geblokkeerd omdat 1 of andere Imam weer eens een zinloze fatwa uitsprak. Ik kan u een ding vertellen en dat is dat als de Islamitische conservatieven de macht krijgen in Indonesia, het land zal balanceren op het randje van een burger oorlog.

Hanvander Horst
Hanvander Horst10 jul. 2011 - 19:15

Voor zover ik het kan bekijken heeft het interview met Knapen alleen hier achter de dijken weerklank. Voor zover ik het bij elkaar kon googlen heeft hij tijdens zijn bezoek aan Jakarta de publiciteitsslag met een naamgenoot van hem glansrijk verloren. Die andere Knapen is pastry chief in een of andere Jakartaanse toptent. Overigens gaf Knapen best verstandige antwoorden op de vragen van de Jakarta Post. Wat Nederland betreft, dat is voor de Indonesische geschiedenis een belangrijk gegeven, maar ik krijg niet de indruk dat men zich in dat land nu erg om Nederland bekommert, kleine speler als het is in een ver werelddeeld. Amerika Serikat (Verenigde Staten), die zijn belangrijk. Wij niet zo meer. O ja, er zijn nog altijd lui die beweren dat "wij" een streepje voor hebben in Indonesië. Die hebben dan kennis gemaakt met de beleefheidsvormen van dit eilandenrijk die op een wat ander niveau staan dan de onze.

3 Reacties
AlbertHofmann
AlbertHofmann10 jul. 2011 - 19:15

...***O ja, er zijn nog altijd lui die beweren dat "wij" een streepje voor hebben in Indonesië. Die hebben dan kennis gemaakt met de beleefheidsvormen van dit eilandenrijk die op een wat ander niveau staan dan de onze.*** Hahaha, ik weet precies wat je bedoeld, maak dat ook regelmatig mee in Japan en met de Japanse bezoeken alhier.

contra
contra10 jul. 2011 - 19:15

Geheel mee eens.

Harmen2
Harmen210 jul. 2011 - 19:15

Je doet wel erg veel aannames in 3 alinea's deze keer. Ben Knapen heeft wel degelijk wat gezegd en zelfs als het alleen voor ons relevant is, blijft het relevant. Ik zal je argumentatie over het geopolitieke belang niet betwisten, maar Nederland is nog altijd een van de belangrijke investeerders in Indonesie en ook al is ons politieke belang gemarginaliseerd, wat voor Nederland geldt, geldt ook voor Indonesiers: de relatie is niet wegomdat de politieke verhoudingen anders zijn geworden.

doeidoei
doeidoei10 jul. 2011 - 19:15

Een beetje tekstverklaring doet wonderen. De heer Knapen benoemt de opkomst van het populisme. In Indonesie heeft dat volgens hem de vorm gekregen van '... radicale fundamentalistische religieuze overtuigingen'. Dat zegt dus niks over de NL situatie, noch over de opvattingen van de heer Wilders. Al (h)erkent de heer Knapen wel dat ook in NL populistische stromingen aan kracht gewonnen hebben. Lijkt me dat de heer Knapen het heel genuanceerd heeft uitgedrukt met kennis van de Indonesische situatie.

1 Reactie
Harmen2
Harmen210 jul. 2011 - 19:15

Ik geloof ook dat lezen een kunst is die je heel situationeel kunt uitleggen, u doet dat tenslotte ook.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai10 jul. 2011 - 19:15

Welja jongens, Wilders is bezig een zooi vliegtuigen de Domtoren te laten invliegen en terloops stuurt hij ook wat geestelijk gehandicapte kinderen met explosieven die op afstand te detoneren zijn op het binnenhof af. Denk persoonlijk dat de interpretatie van de weledele heer Ben Knapen (CDA) zich heeft laten meevoeren door een excuus naar de moslims in Indonesië. Mij lijkt het een en ander weinig hout te snijden als je het aantal doden ten gevolge van moslim extremisme en de soms wat ruwe aanstotende taal van de heer Wilders op een lijn te stellen wat overdreven. Is natuurlijk wel weer voer voor de redactie van Joop.Op zich prima en het moet beslist kunnen maar of het klopt denk persoonlijk van niet Maar ja wie ben ik?

1 Reactie
kraai21
kraai2110 jul. 2011 - 19:15

" Wilders is bezig een zooi vliegtuigen de Domtoren te laten invliegen en terloops stuurt hij ook wat geestelijk gehandicapte kinderen met explosieven die op afstand te detoneren zijn op het binnenhof af. " Meermalen hetzelfde grapje in een thread is toch wel armoede. Zie ook: Frans Hotel, zo 10 juli 2011 22:50

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2011 - 19:15

De lafaard. Is er nog iemand over in deze facistenregering die niet voor Wilders knielt? Waar chanteert hij ze mee? Met knieschoten en deportatie?

3 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra10 jul. 2011 - 19:15

== De lafaard. Is er nog iemand over in deze facistenregering die niet voor Wilders knielt? Waar chanteert hij ze mee? Met knieschoten en deportatie? == Dat vraag ik me ook steeds af. Waar zijn die lui toch allemaal zo bang voor?

FransAkkermans
FransAkkermans10 jul. 2011 - 19:15

...deze facistenregering... Bedank voor de informatie. Ik ga nu mijn koffers pakken en richting IJmuiden.

strikeagain
strikeagain10 jul. 2011 - 19:15

hoe weet je dat hij ze chanteert? gok je dat?

JanB2
JanB210 jul. 2011 - 19:15

Hahahahahahahahahahahaha.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 jul. 2011 - 19:15

Lach jij mij uit?!!

ElChe
ElChe10 jul. 2011 - 19:15

http://www.youtube.com/watch?v=FfmY9z64vg4&feature=related

Bernie2
Bernie210 jul. 2011 - 19:15

De hoogblonde dictator-in-spé heeft zijn marionetten perfect in de vingers. Ook Knapen beweegt naar wens mee. Kleine verspreking? Niet erg, gewoon even het touwtje volgen en fundamentalist, tevens gedoger Wilders is weer dik tevree.

1 Reactie
JustMatthias
JustMatthias10 jul. 2011 - 19:15

Het is in ieder geval erg duidelijk waar de puppets on a string zitten. De GBL lacht zich ondertussen suf, want laten we nou wel wezen hij heeft het gehele kabinet uiteindelijk in de tang.

Hujan
Hujan10 jul. 2011 - 19:15

Een nuancering van Knapen die de meeste 'lezers' hier lijkt te ontgaan en waarmee Wilders prima kan leven - en toch weer een stok om Wilders mee te slaan. Het ligt er wel heel dik op bij sommigen van ons.

2 Reacties
JanB2
JanB210 jul. 2011 - 19:15

Jezelf op een groteske manier tegenspreken is iets anders dan nuanceren.

contra
contra10 jul. 2011 - 19:15

Je slaat de spijker op z'n kop.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2011 - 19:15

Naar aanleiding van de update: Op zich een waarlijke en accurate observatie van Knapen. In beide gevallen heeft men het over populisme. Maar dan nog: populisme is geen ideologie, slechts een instrument.

2 Reacties
Polleke.
Polleke.10 jul. 2011 - 19:15

klinkt leuk, maar dan is elke ideologie een instrument: kapitalisme om een zwembad te verkrijgen, religie om in de hemel te komen, groenlinks stemmen om vriendjespolitiek aan te moedigen, op Joop reageren om aandacht te krijgen, het licht uit te doen om electriciteit te besparen, de PC uitzetten om te voorkomen dat er nog meer onzin verschijnt

rgeurtsen
rgeurtsen10 jul. 2011 - 19:15

Aert, je schrijft: In beide gevallen heeft men het over populisme. Maar dan nog: populisme is geen ideologie, slechts een instrument. War baseer je je op dat moslim fundamentalisme een vorm van populisme gebruikt voor de ideologische doelen? Wat zijn je bronnen? En waar baseer jij je op de Wilders geen ideologie heeft? Is ZIJN CONSERVATISME en de strijd samen met Rutte (al samen besproken toen onze kleine staatsgevaarlijke anti-democraat nog in de VVD-fractie zat) voor een grote partij aan de rechterkand van het politieke midden geen ideologie... zijn pleidooi voor het niet bestaande christelijk-joodse fundament van de europese cultuur, is geen ideologie... Treedt uit en begin eens na te denken in plaats van retorisch te wauwelen.

ErnsTT2
ErnsTT210 jul. 2011 - 19:15

Wel grappig om die krant dan even verder door te lezen om even te achterhalen wat Ben® daar nou eigenlijk aan het doen was, snoeprijsje, cultureel engagement in het Wajang gebeuren, of wat..? Wilders laat Ben Knapen kennelijk uitrukken naar zijn Moederland (wilders is 1/4 indonesisch...) om het uit de Cultuur fonds gestolen gelden uit te gaan delen aan Indonesië de grootste moslim-staat ter wereld... [quote] The Dutch government will continue to provide a grant program for Indonesia when the current grant package ends this year, a visiting Dutch minister said Monday. Knapen said the Netherlands had not decided yet how much money would be involved should grants be involved in the cooperation. “However, if you look at past experiences of the bilateral relationship between Indonesia and the Netherlands, some 53 million euros [US$77 million] is involved on a yearly basis,” Knapen said. [/quote] Kortom ons geld word dus hier weggehaald om een *moslimstaat* waar toevallig de familie van WIlders woont, uit de betalingsproblemen te helpen, daarom moet er hier dus 200 miljoen op de omroepen en cultuur bezuinigd worden, ik snapte daar al niks van... Het moet volgens Wilders "maar eens afgelopen zijn met al die subsidies, en linkse hobbies", maar als zijn eigen familie op zwart zaad zit, dan gaat de beur flink open zeg... Griekenland halpen dat gaat wilders veel te ver gaan, maar 150 miljoen subsidie naar Indonesie is geen enkel probleem... Wat moeten die PVV stemmers onderhand een zitproblemen hebben , want zo langzamerhand hand zal hun kringspier wel uitgelubberde zijn, zovaak als ze door hun blonde Idool verneukt worden...

1 Reactie
FransAkkermans
FransAkkermans10 jul. 2011 - 19:15

"Kortom ons geld word dus hier weggehaald om een *moslimstaat* waar toevallig de familie van WIlders woont, uit de betalingsproblemen te helpen, daarom moet er hier dus 200 miljoen op de omroepen en cultuur bezuinigd worden, ik snapte daar al niks van..." ...en nog steeds niet had u daarop moeten laten volgen. Wat een analyse!

contra
contra10 jul. 2011 - 19:15

Tis wat. Joop trekt een uitspraak van Knapen uit de context en tracht hem daarmee tegen Wilders op te zetten. Knapen ontkent (logisch) en Wilders voelt zich niet aangesproken (ook logisch) want de uitspraak is voorzien van de overbekende extraspeciale Joop-duiding. Met het ontkennen van Knapen en het schouderophalen van Wilders denkt Joop nu journalisatiek bezig te zijn of zo? De jaknikkers smullen ervan. Ik zie het anders. Joop probeert nieuws te creeren en wordt binnen 24uur genadeloos door de heren in de hoek gezet. Afgang compleet zou ik zeggen.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst10 jul. 2011 - 19:15

Dit is de uitspraak van Knapen in de Jakarta Post Is so-called “Islamophobia”, advanced by some Dutch politicians such as Geert Wilders, on the rise in the Netherlands? It has been growing similar to other countries, but it is still just a minority. This relates to elements of populism, which occurs in Indonesia as well, in the form of radical fundamentally oriented religious views. Unfortunately, this is part of a phenomenon that you see all over the world, but as far as we can see, you cannot say that it is still growing. Nou kan je op je kop gaan staan. Nou kun je je terugtrekken in je eigen wereld zoals sommige mensen wel eens doen die het allemaal te veel worden in de werkelijkheid van het dagelijkse leven, nou kun je je eigen ontkenningsgedrag net zo hoog opvoeren als een verstokte roker dat doet. Dat kun je allemaal doen. Maar hier plaatst Knapen het westerse populisme toch echt op een lijn met moslimsfundamentalisme. En terecht. Een voormalig hoofdredacteur van NRC Handelsblad is misschien geen topdiplomaat maar hij kan wel degelijke politieke analyses maken.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jul. 2011 - 19:15

Dat komt meer voor dat politici in het buitenland stoere taal spreken waar ze bij thuiskomst spijt van krijgen. En bij een amateur-politicus als Knapen is zo'n kans natuurlijk nog groter.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT210 jul. 2011 - 19:15

Hij word er voor betaald (van ons belastinggeld nota bene) dus is geen amateur meer, ook daar kan hij zich dus niet achter verschuilen...