Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Klopjacht' op smartphonegebruikers in verkeer heksenjacht

  •  
02-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Flickr_apps_SimonQ_300
Telegraaf wijt 'tientallen doden' aan smartphonegebruik ... Overheid start in september campagne ... Boete: 220 euro
Pas op, de politie ontketent in september een ware ‘klopjacht’ op smartphonegebruikers! Het gebruik van smartphones zou namelijk de oorzaak zijn van ‘tientallen’ verkeersdoden. Dat schrijven de Telegraaf en Elsevier maandag. Maar waarop is deze boude stelling eigenlijk gebaseerd?
Een verslaggever van de Telegraaf haalt in deze video (vanaf minuut 1.51) een onderzoek van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SVOW) aan. Uit dat onderzoek zou blijken dat steeds meer automobilisten gebruik maken van een smartphone en dat zou leiden tot ‘tientallen’ verkeersdoden.
Afleiding De SWOV heeft inderdaad in 2012 twee publicaties uitgegeven over over afleidingen in het verkeer, het factsheet Aandachtsproblemen achter het stuur en en de inventarisatie Afleiding in het verkeer: een overzicht van de literatuur. In een nieuwsbrief schrijft de SWOV hierover:
Automobilisten besteden ongeveer een kwart tot 30 procent van hun rijtijd aan afleidende activiteiten, waarvan de helft voor rekening van een gesprek met een passagier komt. Activiteiten die voor de grootse visuele afleiding zorgen, zoals het sms’en, blijken het gevaarlijkst te zijn. Tot slot blijken jongere automobilisten en fietsers vaker bezig met allerlei afleidende activiteiten dan oudere verkeersdeelnemers. (…)
De cijfers over hoe vaak verkeersdeelnemers bezig zijn met afleidende activiteiten zijn nogal schaars. Hoewel een oorzakelijk verband moeilijk is aan te tonen, schatten de meeste studies dat afleiding een rol kan hebben gespeeld bij het ontstaan van zo’n 5-25% van alle auto-ongevallen. Overtuigend is aangetoond dat afleiding zorgt voor negatieve effecten op het gedrag in het verkeer, maar er is nog geen duidelijkheid over het exacte ongevalsrisico van mobiel bellen of andere afleidende activiteiten. (…)
Het is denkbaar dat de diverse bronnen van afleiding niet dezelfde typen maatregelen zullen vragen om de negatieve effecten ervan in het verkeer tegen te gaan. Toekomstig onderzoek zou zich moeten richten op de effectiviteit van allerlei maatregelen om afleiding in het verkeer tegen te gaan.
Campagne De overheid wacht verder onderzoek echter niet af en gaat half september van start met de campagne Laat je niet afleiden. Op de website is nog niets te lezen, maar de Telegraaf weet al dat de politie hard gaat optreden tegen mensen die een terloopse blik op hun smartphone werpen. Elsevier meldt dat de boete 220 euro wordt. Dat is hetzelfde als voor het handheld mobiel bellen. Nieuws waar overigens het AD in juli mee kwam. De krant schreef toen ook al dat het niet bekend is hoeveel verkeersongelukken smartphones precies veroorzaken. Het was VVN dat schatte dat het jaarlijks om tientallen doden zou gaan.
VVN heeft met het onderzoek van de SWOV echter niets van doen gehad. De organisatie stelt op de eigen website de campagne uit te voeren in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Milieu samen met de politie, het Openbaar Ministerie, de ANWB, RAI vereniging, ExxonMobil Esso, BP, Shell en Allsecur. “De vier laatstgenoemde partijen zijn zowel partner als voorbeeldbedrijf vanwege hun telefoonprotocol”, aldus VVN. Dit terwijl ook advertenties van commerciële partijen, maar ook van de overheid als mogelijk afleidend gelden langs de weg. 
Daling Het aantal verkeersdoden is in 2012 opnieuw gedaald. Een voortzetting van een gestage daling sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw, zo berichtte het CBS in april van dit jaar. In 2012 kwamen 650 mensen om bij een verkeersongeval. Het kabinet streeft er sinds 2008 naar om dit getal in 2020 terug te brengen tot maximaal 500.
Foto-cc: SimonQ

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

dino_radja
dino_radja2 sep. 2013 - 11:18

prima actie, ik ben al heel wat keren bijna van de sokken gereden door een bellende automobilist. En pak ook de fietsers aan, verbied telefoongebruik tijdens het fietsen.

CognitieveResonatie
CognitieveResonatie2 sep. 2013 - 11:18

Begrijp ik nou goed dat men is gaan onderzoeken of het kwaad kan te sms-en tijdens het rijden? En in slaap vallen, is dat schadelijk?

Qizilbash
Qizilbash2 sep. 2013 - 11:18

En de ouderwetse papieren wegenkaart? De smartphone (met GPS en internet) wordt tegenwoordig vaak gebruikt als navigatiesysteem en is een stuk handiger in het gebruik dan zo'n grote onhandige opvouwbare papieren wegenkaart waar je eerst zelf je locatie op moet vinden en vervolgens de route naar je bestemming. Eten en drinken tijdens het rijden? Ik heb zelfs iemand wel eens uitgebreid een boterham zien smeren tijdens het rijden. Een bekertje dat dreigt te vallen of valt kan een krampachtige beweging veroorzaken wat een ongeluk als gevolg kan hebben. Make-up nog snel opdoen tijdens het rijden? Heb vaak genoeg vrouwen tijdens het rijden mascara op zien doen dmv de binnenspiegel. Ook een keer een man zien scheren met een scheerapparaat. Nagels knippen komt ook vaak voor. Muziek luisteren? Dat zorgt er immers voor dat je (audio)signalen van ander verkeer niet kunt horen. Vaak reik je ook naar de radio om een andere zender in te stellen, te skippen naar het volgende nummer of om een cd te wisselen. Soms is de sfeer in de auto met vrienden zo goed dat je eigenlijk een klein rijdend feestje houdt waarbij ook de aandacht afgeleidt wordt van het verkeer. Zouden we reclameborden langs verkeerswegen eigenlijk ook niet moeten verbieden? Reclameborden langs de weg hebben toch geen functie in het verkeer en leiden toch onnodig de aandacht af van het verkeer? Is er werkelijk een groot verschil tussen handsfree bellen en gewoon bellen? Volgens mij niet. Als je druk aan het bellen bent en je aandacht aan werk-, familie-, relatie- of andere problemen besteedt, maakt het niet zo veel uit of je de telefoon in je hand houdt of niet. Het gaat om de reactietijd. Remmen doe je met je voet en een ruk naar rechts of links met je stuur kun je net zo goed met 1 hand uitvoeren. Het is geen fietsstuur waarbij het evenwicht ook nog een rol speelt. Is er een verschil tussen bellen en praten met een passagier? Ik denk het niet. Wat zou het verschil kunnen zijn? Praten met een passagier zou zelfs slechter kunnen zijn omdat je ook nog eens op de gezichtsuitdrukking en ander lichaamstaal let terwijl bij een telefoongesprek dat niet mogelijk is. Het is wel erg willekeurig om smartphones/mobieltjes zwaar te beboeten terwijl andere afleidingen niet bestraft worden.

johanw2
johanw22 sep. 2013 - 11:18

Ach, dit soort berichten komen elk jaar na de vakantie weer in de pers. Men is nu ECHT niet meer veilig als men te hard rijdt of welke andere overtreding dan ook maakt die op dat moment in de belangstelling staat. De pers trapt er steeds weer in, en sommige mensen denken ook dat er nu echt iets gaat veranderen. Ik heb nog een los oortje maar gebruik dat amper, er is in de praktijk toch geen controle op niet-handsfree bellen tijdens het rijden. En dat zal ook niet gauw veranderen.

adriek
adriek2 sep. 2013 - 11:18

Wat een gezeur. In het kader van het verder ondermijnen van de privacy pleit ik voor een camera en datalogger in elke auto. Dan zal blijken dat sigaretten, lipsticks, boterhammen, CD's (ze bestaan nog) en andere afleiders minstens zo veel narigheid veroorzaken als mobiel bellen. Aangezien veiligheidsgordels, abs, airbags en meer al verplicht zijn, zou het voor de hand liggen om in elke auto ook een *goede* handsfree set te verplichten. Kost een paar tientjes, en scheelt een hoop gezeik. (Maar ja, wie belt er nou nog? Diezelfde bejaarde die ook nog CD's afspeelt?)

JanB2
JanB22 sep. 2013 - 11:18

Ik snap de hele commotie niet. Voor iedereen met een beetje realiteitsbesef mag duidelijk zijn dat smartphone's niet in een auto thuis horen. Ze leiden namelijk het meest belangrijke zintuig tijdens het rijden af (en als u zich afvraagt wat dat is dan hoort ook u simpelweg niet achter het stuur van een auto thuis).

1 Reactie
Qizilbash
Qizilbash2 sep. 2013 - 11:18

Reukvermogen?