'Kloonvlees mogelijk op Nederlandse markt terechtgekomen'
• 26-08-2010
• leestijd 2 minuten
Minister van Landbouw wil regels niet aanscherpen: 'Is aan nieuw kabinet'
Naar aanleiding van de melding begin augustus dat in Engeland vlees van een gekloonde stier op de markt terecht is gekomen en is verkocht, heeft GroenLinks Tweede Kamer-lid Arjen el Fassed Kamervragen gesteld. Minister van Landbouw Gerda Verburg schrijft in een antwoord dat het mogelijk is dat vlees van nakomelingen van gekloonde dieren op de Nederlandse markt is verkocht.
Begin augustus melden Britse media dat het vlees van een gekloonde stier op de Britse markt verkocht is. Ook melk en melkwaar van gekloonde koeien is mogelijk in de winkels terechtgekomen. Het Verenigd Koninkrijk importeert jaarlijks sperma van dieren uit Amerika, waar de dieren worden gekloond. Het Britse ministerie van Landbouw controleert niet of het sperma afkomstig is van gekloonde dieren.
Ook in Nederland wordt er niet gecontroleerd op de import van sperma. De afkomst van geïmporteerde runderen wordt ook niet gecontroleerd. Gerda Verburg, minister van Landbouw, acht het daarom mogelijk dat er vlees van nakomelingen van klonen op de Nederlandse markt is gekomen. Ze verklaart dat maatregelen rond kloonvlees controversieel zijn en dus gezien haar demissionaire status een taak voor het nieuwe kabinet.
Het is nog niet duidelijk of er gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan gekloond vlees. Volgens het Amerikaanse FDA, Food and Drug Administration is er geen verschil wat betreft de voedselveiligheid.
Bij onze zuiderburen zijn de zaken
beter geregeld. Daar is gekloond vlees verboden en is achtennegentig procent van al het vlees dat verkocht wordt afkomstig van de Belgische Witblauwe rund.
Eerder diende de Nederlandse Europarlementariër Kartika Liotard een voorstel in om gekloond vlees te verbieden op de Europese markt. Met het goedkeuren van het voorstel door het Europees Parlement kan verkoop van gekloond vlees in de EU verboden worden.