Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kloof arm en rijk niet dieper, wel breder

  •  
20-09-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Er is een verhullende schaamlap in de Miljoenennota opgenomen: er komt €50 miljoen bijzondere bijstand extra beschikbaar. Een voorbeeld van stiekem 100 euro afpakken om er vervolgens met veel bombarie één euro van terug te geven
Misschien moet je het zelf hebben ervaren om het te zien. De schaamte van het niet rond kunnen komen. De frustratie bij ouders die het beste willen voor hun kind, maar hen dat niet altijd kunnen geven. De energie die het dag in dag uit kost de eindjes aan elkaar te knopen en de trots wanneer dit lukt.
Ik ben opgegroeid in een arm maar warm nest. Mijn vader is jong gestorven, gewoon pech. Mijn moeder stond er alleen voor met vier jonge kinderen. Er was de wil om vooruit te komen en de trots om geen gebruik te maken van de bedeling. Zij wilde dat haar kinderen de kansen kregen die zij vroeger had moeten missen. Wij moesten kunnen meedoen en ons verder ontwikkelen.
Er waren altijd boeken in huis en ik mocht op een sportclub. Met voetballen maakte ik vrienden en had plezier. Met judo kon ik mijn boosheid beteugelen. Tennissen mocht ik niet; ik kwam niet door de ballotage. De kloof tussen arm en rijk in Nederland wordt dus niet alleen bepaald door de hoeveelheid geld die er in huis is. De kloof hangt ook af van de eigen vechtlust, de omgeving en het gedrag aan de top.
Breder
De afgelopen jaren is de kloof niet dieper geworden, wel breder. Niet dieper, omdat uitkeringen op peil zijn gebleven en de werkloosheid laag en niet uitzichtloos was. Wel breder, omdat de wereld ingewikkelder is geworden, mensen grip verliezen en tegelijkertijd zien dat mensen aan de top bij banken, ziekenhuizen en woningbouwcoöperaties overal mee wegkomen.
Ik vrees met grote vrezen dat de kloof zich nu ook verder zal verdiepen. Dit kabinet voert een toets in waardoor kinderen hun ouders moeten onderhouden: een principiële breuk in de sociale zekerheid. De doelstelling om kinderen van ouders met minder geld te laten sporten wordt geschrapt. Daarnaast vraagt dit kabinet van mensen met een riant salaris nu 15 euro extra belasting, maar verlaagt de bijstand de komende jaren met 2000 euro.
Schaamlap
Er is een verhullende schaamlap in de Miljoenennota opgenomen: er komt €50 miljoen bijzondere bijstand extra beschikbaar. Een voorbeeld van stiekem 100 euro afpakken om er vervolgens met veel bombarie één euro van terug te geven.
Iedere kloof kan overbrugd worden, als de wil er maar is. Dat begint bij degene die het aan gaat, maar ook bij de overheid en de samenleving als geheel. Een overheid moet mensen met pech niet door de bodem laten zakken en zorgen voor goed onderwijs. Opleiding speelt een sleutelrol bij het je ontworstelen aan de armoede.
De overheid moet streng optreden tegen fraude en misbruik bij uitkeringen, maar ook tegen wangedrag aan de top. De samenleving moet niet zo snel mensen buiten sluiten. De top moet niet altijd halen waar ze volgens eigen zeggen ‘recht’ op heeft. Ik dank de kansen die ik kreeg aan mijn moeder, maar ook aan een overheid die het mogelijk maakte dat kinderen zich verder konden ontwikkelen. De kinderen van nu verdienen dezelfde steun van ouders, overheid en samenleving. Samen werkt beter.
Dit artikel is eerder verschenen in Trouw

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

JoopSchouten
JoopSchouten20 sep. 2011 - 6:39

Duidelijk verhaal. Bedankt. Het is wachten op de golf werkeloosheid die er aan staat te komen (...). Nu het sociale vangnet is uitgekleed en de periode naar een armoedig bijstandsbestaan veel sneller bereikt wordt ben ik benieuwd hoe de welgestelden van Nederland zich gaan opstellen. Ik denk dat het waarschijnlijk is dat de onrendabelen niet door de nationalistisch rechtse ballotage commissie komen en de armoede zal groeien. ... Gaan jullie nog om de tafel met de SP Hans? Hoe zit dat?

Michiel Online
Michiel Online20 sep. 2011 - 6:39

waar moeten die kinderen nou hun energie kwijt? dit is een kabinet met ondertussen 2 politieke partijen die onacceptabel zijn, en de combinatie met arm/rijk (VVD) en een verborgen racist (geert wilders) is uitermate gevaarlijk en moet zo snel mogelijk weg.

Rokvok
Rokvok20 sep. 2011 - 6:39

"De afgelopen jaren is de kloof niet dieper geworden, wel breder. Niet dieper, omdat uitkeringen op peil zijn gebleven" Al jarenlang staat de koopkracht van het minimumloon onder druk. Deze is eenvoudigweg gedaald. Omdat heel wat uitkerinkjes gekoppeld zijn aan het minimumloon zijn ook die slechter af.

RuudHarmsen
RuudHarmsen20 sep. 2011 - 6:39

Deze link is beter: http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/staande-uitdrukkingen , daar staat "met grote vreze" inderdaad ook in.

José
José20 sep. 2011 - 6:39

Vandaag staat in de Volkskrant een artikel dat laagopgeleide werknemers steed vaker vast komen te zitten in een fuikbaan: geen kans om door te groeien en geen zicht op meer loon. Ook daardoor zal de kloof verder verdiepen.

marietjejansen
marietjejansen20 sep. 2011 - 6:39

Goed artikel van een integer mens.

rgeurtsen
rgeurtsen20 sep. 2011 - 6:39

Meneer Spekman. Uw intenties en zorg voor mensen aan de rafelrand van onze maatschappij is oprecht en effectief. In hemelswnaam blijf politiek actief zodat u ook een keer in de uitvoerende regeringsrol een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van structurele problemen. Waar ik me ernstig zorgen over maake is dat uw de belangrijkste negatieve ontwikkeling van de laatste dertig jaar ontkent. De dramatisch gegroeiede inkomensverschillen van de minst betaalde medeerkers ten opzichte van de hoogstbetaalde medewerkers binnen een organisatie. Erger is echter dat u suggereert dat de kloof tussen de rijkste (willekeurig)5% en de armste (wederom willekeurig)5% niet is verdiept qua inkomen en bestedingskracht. Dat is uiteraard een gotspe. Het baart mij zorgen als u met deze aannames oppositie voert of op verschillende nadere plekken in het land armen helpt. U gaat daarbij uit van een werkelijkheid die niet overeenkomt met de realiteit. Ik begrijp niet waarom u deze onware constatering wilt doen... I'm confused.

leeuwenvanj
leeuwenvanj20 sep. 2011 - 6:39

http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/09/21/bezuinigingen-drijven-roemenen-tot-zelfmoord Kijk eens hoe de neoliberale agenda slachtoffers eisen.

RuudHarmsen
RuudHarmsen20 sep. 2011 - 6:39

> Ik vrees met grote vrezen Vreze, zonder n. Het is geen meervoud, maar een oude verbuiging. In de taal als geheel zijn die verdwenen, maar in een paar oude uitdrukkingen zitten ze nog. (Ik doe wel schoolmeesterachtig nu, maar ik maak er zelf ook vaak fouten mee. Ik was al over de 50 toen ik er pas achter kwam dat het officieel 'bij dezen' is en niet 'bij deze'. Ik vind het nog steeds raar klinken. Zie ook http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/119 en http://taaladvies.net/taal/advies/tekst/77 .)

1 Reactie
Emery
Emery20 sep. 2011 - 6:39

Ik werk in de wegenbouw en wij frezen met grote frezen.