Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klokkenluiders vertellen over racisme bij de politie: ‘Stel je voor, onze aap in een kooi’

  •  
23-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2956 keer bekeken
  •  
politieagent

In de documentaire 'De blauwe familie' vertellen agenten over racisme bij de politie. Dat is allesbehalve vanzelfsprekend. Al meteen aan het begin van de docu is te horen dat verscheidene agenten hebben besloten om de misstanden niet publiek te maken. Zij vrezen voor represailles en voor hun carrière. Slachtoffers worden weggepest, weggepromoveerd of ontslagen.

Inclusiviteit wordt door de korpsleiding met de mond beleden, maar de praktijk is anders, constateren de regisseurs Maria Mok en Meral Uslu. Agenten hebben te maken met racistische chefs en een onveilige werkomgeving. Een agent met een dubbele nationaliteit kreeg bij een voorstelrondje al te horen “dat je met boeven blijkbaar boeven vangt”. “Zo laten ze meteen weten: dit is hoef we over je denken. Er zijn collega’s die keihard racistisch zijn.”

Peris Conrad vertelt hoe hij door zijn collega’s uit de auto werd getrokken. “Er werd een foto opgehangen op de politieschool: ‘Imagine, our monkey in a cage’. Stel je voor, onze aap in een kooi. Dat was mijn eerste politiejaar.”

In een bericht op Politie.nl erkent korpschef Henk van Essen dat er een probleem is. “Ik realiseer me dat het heel moedig is dat deze collega’s hun verhaal hebben durven doen, hoewel zij zo teleurgesteld zijn. Teleurgesteld dat de politie hen onvoldoende heeft geholpen en gesteund”, aldus Van Essen.

Uit de zogeheten Medewerkersmonitor blijkt dat discriminatie en uitsluiting binnen de politie een groter probleem zijn dan elders. Zo kreeg 6 procent van de agenten het afgelopen jaar te maken met discriminatie, en was er bij 12 procent van de agenten sprake van pesten of intimidatie.

De documentaire is te zien op 2Doc.nl en maandagavond om 20:30 uur op NPO 2.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Paul250371
Paul25037124 mei 2022 - 9:44

Goh wat verrassend weer. Uit de losse pols gok ik dat binnen de politie er heel veel FVD en PVV stemmers zitten.

4 Reacties
Poezenmens
Poezenmens24 mei 2022 - 9:51

Zou me niks verbazen. Bij de politie in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is een rechts-extremistisch netwerk opgerold. Zeker 29 agenten zouden in verschillende WhatsApp-groepen neonazistische, racistische foto's en teksten hebben uitgewisseld.

Zandb
Zandb24 mei 2022 - 10:14

Paul Dan beschouw ik dat, uit de losse pols, als een waardeloze opmerking.

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 mei 2022 - 10:59

Als de cultuur racistisch is dan zullen racistische partijen het beter doen dan gemiddeld. maar de volgorde is 1) racistisch gedachtegoed hebben 2) stemmen op racisten, niet andersom.

Hallahan2
Hallahan224 mei 2022 - 13:19

@Poezenmens, In NRW werken bijna 58000 mensen bij de politie. Dus 5 promille worden beschuldigd van racisme. 5 promille, dat is stukken minder dan het aantal extreem rechts stemmers.

Abdu
Abdu24 mei 2022 - 9:05

Hoe het beleid en bestuur racistsch moet zijn dat de personeel zo naar hartelust tekeer durven gaan tegen ieder die niet wit is. Wie het anders stelt is zelf nog erger dan deze leidinggevenden en hun beleidschrijvers. De meerderheid van migranten en anders gekleurden zijn al lang deze (erkenings)fase voorbij, en hun toekomst en hun sociaal leven hierop baseren. Het racisme kan je niet anders bestrijden dan ervan afstand te nemen, letterlijk en figuurlijk. En dat doen de niet witten naar behoren en laten deze witte erfgoed hen niet besmetten.

Olav Meijer
Olav Meijer23 mei 2022 - 22:28

Een uitstekende documentaire, die hard binnenkomt. Goed dat de geïnterviewde politiemensen hun verhaal zo duidelijk hebben durven houden. En schrijnend hoezeer het aanpakken van racisme en discriminatie binnen het politieapparaat -dat juist voor bestrijding van deze verschijnselen behoort te staan- nog zo weinig blijkt te zijn opgeschoten, ondanks de beleden goede voornemens. Voor leidinggevenden is nog veel werk aan de winkel. Overigens lijkt mij dat artikel 1 Grondwet ook in alle onderwijsinstellingen prominent aan de wand te lezen moet zijn.

Andreas4
Andreas423 mei 2022 - 22:00

Ziekelijk zo'n verziekt politiekorps. Juist van politie verwacht je dat ze onpartijdig functioneren en normaal (logisch) redeneren, m.a.w. niet vatbaar zijn voor racistische "denkpatronen" (lees: onderbuikgevoelens).

Sam V
Sam V23 mei 2022 - 15:48

Racisme keihard aanpakken. Pesten gebeurt ook vaak op uiterlijke kenmerken en uitingen. Hier zit waarschijnlijk ook wel een overlap in. Het ene wordt vaak zwaarder aangerekend dan het andere. Wat mij betreft onterecht. Ik ben ook benieuwd over hoeveel pesters we het hier hebben. Dat 6% racisme ervaart, 12% pestgedrag en 12% intimidatie, wil immers niet zeggen dat er 30% daders zijn. Ook is het ervaren door de één niet gelijk aan het bewust veroorzaken door de ander. Zonder goede analyse zijn het vooral een schokkend persoonlijke verhalen, maar misschien ook erg overtrokken als je het doorzet naar de gehele politie. Dus mooi dat deze mensen een podium krijgen, maar zonder cijfers zegt het niet meer dan dat er mensen zijn die zich gekwetst voelen. Maar ik zal de documentaire eens bekijken. Misschien dat er wel cijfers komen die echt iets zeggen over wat er gebeurt.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop123 mei 2022 - 14:22

Niet zo verbazingwekkend natuurlijk dat er ook bij de politie racisten zitten. Kijk alleen al eens hoeveel racistische ouders er zijn die hun kinderen naar bijzonder onderwijs steuren om ze segregeren van die ander. Dan heb je het dus wel over ruim de helft van Nederland. De wens kinderen te segregeren heeft vooral betrekking op kleur, religie en afkomst. Te gek voor woorden natuurlijk ook al zullen racisten beweren dat er niks aan de hand is. Als het kwaad niet bij de bron wordt aangepakt dan blijft het dweilen met de racistisch kraan open. Stoppen met institutioneel racistisch bijzonder onderwijs dus en alle kinderen naar de openbare school.

3 Reacties
Zandb
Zandb24 mei 2022 - 5:40

Kipzonderkop U geeft wel een heel bijzondere maar vooral onzinnige betekenis aan het begrip racisme. Zelfs Wikipedia doet het al beter: "Racisme is de opvatting dat er menselijke rassen te onderscheiden zijn met daaraan gerelateerde verschillen in karaktereigenschappen, fysieke capaciteiten en geestelijke vermogens waarbij het eigen ras superieur zou zijn aan andere rassen. Wanneer voor het ene ras andere maatstaven gelden dan voor het andere, is er sprake van rassendiscriminatie. De term racisme heeft vooral een negatieve lading. In de jaren 1930 werd de term racisme gebruikt als reactie op de nazi-politiek om Duitsland jodenvrij te maken." Nou. Veel succes nog, met deze onnozele ongein die u tegen alle redelijkheid in, maar blijft spuien.

stokkickhuysen
stokkickhuysen24 mei 2022 - 11:25

Bijzonder onderwijs is geen racisme, en door te stellen dat dat wel zo is bevorder je racisme. Maar dat wist je eigenlijk wel.

Gerygrr
Gerygrr24 mei 2022 - 12:42

Er is ook bijzonder onderwijs, dat niet religieus is trouwens. Vooral voor kinderen met kapitaalkrachtige ouders. Openbaar onderwijs is voor iedereen en moet gewoonweg bevoordeeld moeten worden met extra geld voor het wegwerken van leer- en ontwikkelingsachterstanden! Meer tijd bv. in plaats van 8 jaar basisschool gefinancierd krijgen voor kinder3n, die dat nodig hebben. Dan reguleert alles zich vanzelf.