Joop

Klokkenluider: Brexit-campagne was illegaal

  •    •  
24-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
leave
Een voormalig vrijwilliger van de Leave-campagne heeft onthuld dat prominente figuren in de referendumcampagne (en de Conservative Party van Theresa May) de wet hebben overtreden door met een omweg veel meer geld uit te geven dan is toegestaan. Daarna zouden ze hebben geprobeerd om bewijs te vernietigen. Het geld kwam terecht bij het Canadese dataservices bedrijf AggregateIQ dat nauwe banden heeft met het omstreden Cambridge Analytica. Het bedrijf dat oneigenlijk beschikte over data van tientallen miljoenen gebruikersprofielen van Facebook , schepte begin 2016 op dat het beschikte over data waarmee het referendum over Brexit beïnvloed zou kunnen worden. Gisteren deed de Britse overheid een inval bij Cambridge Analytica.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Kwee he ook nie
Kwee he ook nie26 mrt. 2018 - 10:46

Man zag er uit als een waanzinnige. Het grote geld wil gewoon een Brexit zodat ze mensenrechten aan hun laars kunnen lappen .

1 Reactie
DeRedeMist
DeRedeMist28 mrt. 2018 - 21:37

Zo is dat, het grote geld ziet de EU als bedreiging, en terecht, en dat is waarom ze de Brexit op touw hebben gezet. En het trieste is dat de reclamecampanges van het grote geld juist de armen hebben overtuigd dat die Brexit er moet komen en dat dat goed voor hen zou zijn.

DeRedeMist
DeRedeMist25 mrt. 2018 - 15:21

[Brexit-campagne was illegaal] Bedoeld wordt natuurlijk dat de Brexit-campagne illegale dingen deed, dat is iets anders dan illegaal zijn. Dat was het nep-referendum voor afscheiding van Catalonië.

Cliff Clavin
Cliff Clavin25 mrt. 2018 - 14:36

OK, veel mensen zullen, als ik het goed begrijp, een gepersonaliseerde politieke advertentie onder ogen gehad hebben, bij media als Facebook, en andere kanalen - maar hoeveel invloed heeft zo een manier van campagnevoeren nu precies op het uiteindelijke stemgedrag? Iemand die Trump of de Brexit beslist geen goed idee vond, die zal zich niet door een glad praatje laten bekeren. Iemand die Trump een kanjer vond, of de Brexit het beste voorstel sinds de invoering van het alfabet, die zal vooral gekeken hebben naar TV-optredens van kandidaat Donald en patiënt Farage; en de opponenten links hebben laten liggen. Ik besluit met te zeggen dat hondstrouwe Facebook-gangers hoogstwaarschijnlijk so wie so heel makkelijk te beïnvloeden zijn; en dat betekent dat ze op instinct gauw vallen voor populistische oplichters, en niet voor serieuze denkers en praters.

1 Reactie
bob b.
bob b.26 mrt. 2018 - 14:59

Cliff, wat dacht je van de zwevende kiezer? Niet alleen in Nederland maar ook in de VS is die groep groot. Het zijn de mensen beide kandidaten wantrouwden maar toch wilde stemmen. CA heeft zich met name in de swingstates op die groep gericht en twijfel gezaaid over Clinton door haar zwart te maken met valse beschuldigingen. Niet een keer, maar keer op keer. Iedere keer als zij Facebook openden stonden de berichten klaar om hun werk te doen. In de eigen woorden van CA: “When you think about the fact that Donald Trump lost the popular vote by 3m votes but won the electoral college vote that’s down to the data and the research. That’s how he won the election.” Met andere woorden, ze gingen niet voor de populair vote maar voor een hele selectieve groep in de swingstates om daar een meerderheid te halen. Targetmarketing, die mogelijk was niet alleen door de data van FB maar door de datamining tools van CA. Datamining is niet een lucky shot maar een leerproces. CA heeft geleerd welke variabelen werkten en welke niet. Ze hebben geoefend bij ruim 200 verkiezingen. En het resultaat maakt duidelijk dat zij gebruik maakten van zeer goede modellen met een hoge scoringskans. Zonder de medewerking van CA was Trump waarschijnlijk nooit president geworden.

H.Witte
H.Witte25 mrt. 2018 - 13:27

De Britten moeten door een proces. De Brexit is voor de betweters en notoire dwarsliggers binnen de EU de beste route om tot bezinning en een meer solidaire attitude te komen. Over een aantal jaren willen ze terug en dan kennen ze intussen hun plaats.

Break on through
Break on through25 mrt. 2018 - 11:48

Nee, lang leve Facebook (en het internet überhaupt).... We handhaven nu wel de Brexit hoor. Hoe dan ook. Heb weinig behoefte in de terugkeer van de invloed het Angelsaksische model in Europa. We hebben de VVD en het CDA net in de hoek....

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*25 mrt. 2018 - 11:01

Hi Dinglish, de hele geschiedenis van de Gemenebest landen ken ik al goed genoeg hoor, neem ik aan. Maar dank daarvoor voor uw tip. Als iemand die de hele Brexit fiasco al maanden lang al zeer nauwkeurig heb gevolgd, dag in dag uit, via kranten zoals The Independent, The Guardian, The Telegraph en The Times en websites zoals Huffington Post UK, CNN, Sky news en BBC World, ik weet sowieso wel een beetje of min of meer wat er allemaal aan de hand is, in Groot-Brittannië, neem ik aan, maar the truth hurts, , zoals altijd, natuurlijk, volgens mij. Ik wens u een heel fijne zondag!.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*25 mrt. 2018 - 7:24

Ik hoop dat de blijkbaar veel miljoenen Brexiteers in Groot-Brittannië eventueel zullen realiseren hoe weinig voordelen er zijn om de EU te verlaten. De Salisbury incident onlangs heeft ook laten zien hoe belangrijk juist de steun van de EU is. Veel Britten hebben blijkbaar een grote hekel aan de immigranten vanuit sommige Oost-Europese landen. Langzamerhand zien ze ook dat hun economie juist niet zo goed kan draaien zonder deze groep gastarbeiders. Sommige Britten van Indiase en Pakistaanse komaf hebben blijkbaar op Brexit gestemd met de verwachting dat meer gastarbeiders vanuit de landen van hun voorouders kunnen eventueel het VK binnenkomen om te werken en wonen. Dat zal blijkbaar ook niet gebeuren behalve degenen die zeer hoogopgeleid zijn zoals artsen of degenen met bepaalde kennis zoals IT-medewerkers. Een fijne dag!.

1 Reactie
Dinglish
Dinglish25 mrt. 2018 - 9:04

Wat een bevooroordeelde reactie en zoals vaak bij vooroordelen gebasseerd op fouten. Zowel Pakistan als India zijn Gemenebest landen. VK is hoofd van het Gemenebest. Van oorsprong Pakistaanse en Indaanse mensen die in VK wonen zijn gewoon Britsstaatsburger. Net iets over de helft van de Britten hebben voor Brexit gestemd. Waarom u nu specifiek die twee groepen eruit moet halen is mij totaal onduidelijk. Misschien een idee om eens iets te lezen over het Gemenebest en de geschiedenis?

CM2
CM225 mrt. 2018 - 6:48

Cameron zinspeelde op een Derde Wereldoorlog, als Brexit door zo gaan. Wordt dat bedoeld?

Hiltermann
Hiltermann25 mrt. 2018 - 3:52

Mooi hè, al die data handel. Money makes the world go round.

HM van der Meulen
HM van der Meulen25 mrt. 2018 - 3:26

"based on lies, based on cheating, based on essentially a scam" Zoals de PvdA-JSF, de GL-Kunduz, de D66-Referendum en de 1000Euro Rutte scam? De moslim-scam?, De banken-scam? De scam dat onze democratie is afgekalfd tot het masker van de oligarchie? It's essentially a scam. De grote vraag is steeds waar het geld vandaan komt waarmee dit soort politieke campagnes worden gefinancierd. Wie heeft daar zoveel geld voor over en waarom?

1 Reactie
adriek
adriek26 mrt. 2018 - 21:08

Wie weet ik niet, het waarom is altijd: om nog meer geld te krijgen.

Perezoso
Perezoso24 mrt. 2018 - 22:39

Lock her up!