Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NSA-klokkenluider Edward Snowden vraagt politiek asiel aan in Frankrijk

  •  
15-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
snowden
De voormalig NSA-medewerker en klokkenluider Edward Snowden, die al zes jaar in Rusland verblijft, heeft de Franse president Emmanuel Macron gevraagd om hem politiek asiel te verlenen. Snowden publiceert deze week zijn memoires waarin hij onder meer vertelt over zijn ruzie met Julian Assange, zijn wantrouwen jegens The New York Times en zijn motieven om de afluisterprogramma’s van de NSA te onthullen.
De VRT schrijft:
"In de Verenigde Staten wordt Edward Snowden gezocht omdat hij staatsgeheimen naar buiten heeft gebracht. Informaticus Snowden werkte eerst voor de CIA en daarna voor de veiligheidsdienst NSA. Hij kwam op het spoor dat de Verenigde Staten – en ook Groot-Brittannië – op een nooit geziene schaal mensen en organisaties afluisterden. Die informatie smokkelde Snowden naar buiten, op kleine geheugenkaarten."
In een interview met de Franse zender France Inter – dat morgen in zijn geheel zal worden uitgezonden – vertelt de Amerikaan in ballingschap dat hij de de toenmalige Franse president François Hollande al in 2013 om asiel vroeg. In een previewvideo noemt Snowden het ‘triest dat de enige plek waar een Amerikaanse klokkenluider vrijuit kan spreken Rusland is’.
Afbeelding: screenshot Twitter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

wegmetons
wegmetons15 sep. 2019 - 18:16

Tsja, het is niet zo gek dat hij in de VS vervolgt wordt en ook niet zo gek dat hij om die reden in landen die lid zijn van de NAVO niet welkom is. Ten eerste zou het een schoffering van een bondgenoot zijn maar nog veel belangrijker is dat hij met zijn leaks ook veel mensen uit de veiligheidsdiensten van de Europese landen in gevaar heeft gebracht. Hij had het verhaal ook kunnen vertellen zonder mensenlevens in gevaar te brengen, dat had hem denk ik veel meer respect opgeleverd als op de wijze hoe het nu gedaan is.

3 Reacties
Samen Delen
Samen Delen16 sep. 2019 - 13:13

Hoeveel mensen van de veiligheidsdiensten in de VS of Europa zijn er omgekomen door Snowden's klokkenluiden dat iedereen stiekem afgeluisterd wordt? Voor zover we weten niet één. Hij besloot pas actie te ondernemen nadat hij de NSA topman leugens daarover had horen vertellen toen die daarover verhoord werd door het Congres: "4 Different Lies James Clapper Told About Lying To Congress" https://thefederalist.com/2019/03/06/four-different-lies-james-clapper-told-about-lying-to-congress/ Hij bewandelde eerst de officiële weg door er met zijn leidinggevenden over te spreken. Die haalden hun schouders op. Daarna ging hij hogerop, maar er werd weer niets mee gedaan. De massa media hebben zijn bekendmakingen gepubliceerd, anders was het nooit bekend geworden. Dus zij zijn "medeplichtig" in de goede zin van het woord in het verlenen van een goede dienst aan de burgers. Ongeacht dat er mensen zijn die de realisatie van wat beschreven is in het boek "1984" prima vinden: alle burgers constant gemonitord door de "elite.".

wegmetons
wegmetons16 sep. 2019 - 16:58

Ik zeg ook niet dat ik het aan de kaak stellen slecht vind, ik vind alleen de onzorgvuldigheid heel erg slecht. Er zijn letterlijk doden gevallen door de wijze waarop dit gedaan is, dat is gewoon niet goed. Hij had ook alleen dingen kunnen publiceren waar de namen en dekmantels uit waren gehaald, had wat meer moeite gekost maar hij is nu mede verantwoordelijk voor de dood van een x aantal mensen. Hoe goed zijn motieven ook waren, het is bijzonder onzorgvuldig en absoluut niet goed te praten! Deze man hoort gewoon in de cel thuis en nergens anders.

Samen Delen
Samen Delen16 sep. 2019 - 20:52

Wie zijn er dan gedood door de onthullingen van Snowden? Heeft u namen, of harde bewijzen daarvoor gevonden? Een klokkenluider die geen gehoor kreeg via de officiële weg voor klokkenluiders hoort niet door dezelfde instanties opgesloten te worden. Net als met Julian Assange. Er is ook geen bewijs dat er mensen door zijn publicaties zijn vermoord. Wel dat door diegenen die hem net als Chelsey Manning willen martelen honderdduizenden burgers in Irak zijn vermoord door eerst een economische boycot, en daarna door oorlog. De "elite" wil niet dat de mensen weten wat ze uitspoken, dus de klokkenluiders zwaar mishandelen en heel lang opsluiten om andere potentiële klokkenluiders af te schrikken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 sep. 2019 - 18:02

Weet iemand hier dat? Zijn er NAVO en/of EU landen die ooit asiel hebben verleend aan iemand die door de VS gezocht wordt?

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 sep. 2019 - 6:58

Jij bedoelt in een hypocriet land? In ieder geval ben je tegenwoordig je leven niet zeker als je dat doet, zoveel is wel duidelijk. Zij zijn nl zeer buigzaam!

OlavM
OlavM16 sep. 2019 - 12:01

@ Griezel enz.: Ja, in de jaren zestig en zeventig heeft Canada asiel verleend aan jonge Amerikanen die weigerden mee te doen aan de oorlogvoering in Zuid-Oost-Azië. In Nederland bleek dat een stuk moeilijker.