Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

KLM verergert klimaatcrisis door reizigers expres te laten omvliegen

  •  
05-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5399 keer bekeken
  •  
schiphol

KLM laat passagiers uit andere landen expres via Schiphol vliegen. Zo zijn de reizigers niet alleen langer onderweg, maar wordt er ook meer CO2 uitgestoten. Dat blijkt uit een rapport van Breda University of Applied Sciences (BUas), geschreven door luchtvaartexpert Paul Peeters in opdracht van Milieudefensie.

De gevolgen zijn fors. Als KLM een reiziger bijvoorbeeld een rechtstreekse vlucht van Canada naar India geeft in plaats van een reis via Schiphol, scheelt dat al 11 procent in de CO2-uitstoot.

Peeters, lector duurzaam transport en toerisme aan BUas: "60% van de KLM-passagiers vliegt om via Schiphol en deze groep is verantwoordelijk voor 78% van alle uitstoot van de luchtvaartmaatschappij. KLM kan de CO2-uitstoot terugdringen door het aantal verbindingen, die gebruikt worden voor omvliegers, wezenlijk te verminderen. Dat zal het, voor Nederland belangrijke, directe-verbindingennetwerk niet substantieel schaden."

Winnie Oussoren van Milieudefensie wijst erop dat het verdienmodel van KLM op gespannen voet staat met de klimaatdoelen van de luchtvaartmaatschappij. “Met goedkope tickets lokt KLM passagiers van over de hele wereld naar Amsterdam, maar dit zorgt voor enorm veel extra uitstoot, geluidsoverlast en gezondheidsschade.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.