KLM gaat 'huisjes' van Airbnb aanbieden
• 11-12-2014
• leestijd 2 minuten
Nederlande airline gaat langdurige samenwerking aan met internetmarkplaats voor slaapplaatsen
Na Uber is KLM nu ook met Airbnb een vaste samenwerking begonnen. De Nederlandse airline gaat via de eigen online reisgids accomodaties van Airbnb aanbieden op alle locaties op de wereld waar KLM op vliegt.
Sociale community initiatieven als Uber en Airbnb zijn omstreden omdat ze geen enkele verantwoordelijkheid dragen voor de consument die uiteindelijk betaalt voor de dienst. Vertrekkend KLM-topman Martijn van der Zee ziet daar echter geen probleem in en kijkt daarbij vooral naar het economisch aspect en niet het veiligheidsaspect. “Dit soort bedrijven ontwricht de markt waarin ze werken. Verstoren is zoals het moet”, aldus Van der Zee tegen AT5.
Op de eigen
nieuwswebsite van KLM laat Van der Zee weten verheugd te zijn dat ze hun klanten een ‘inspirerende’ reiservaring kunnen bieden:
Zowel Airbnb als KLM verbinden mensen over de hele wereld. We bieden diensten aan die perfect op elkaar aansluiten; geen lange vlucht zonder accommodatie. Aangezien beide organisaties zich ten doel stellen hun klanten een inspirerende reiservaring te bieden, is het volstrekt logisch dat we nu onze krachten bundelen.
De luchtvaartmaatschappij ontvangt een commissie bij iedere boeking bij Airbnb via haar eigen website. Een woordvoerder wil tegen Nu.nl nog niet zeggen welke winst KLM denkt te boeken met deze actie. Momenteel heeft KLM al een soortgelijke samenwerking met hotelwebsite booking.com. Samen met deze organisatie biedt de airline pakketten aan waarbij een vlucht gecombineerd kan worden met een hotelovernachting en de huur van een auto.
Tussen Airbnb en booking.com zit wel een verschil. De eerste gaat om slaapplekken bij mensen thuis of particuliere appartementen. Booking.com sluit alleen contracten met hotels die ook verzekeringen hebben afgesloten voor als er iets mis gaat. Bij Airbnb is de huiseigenaar van de slaapplek zelf verantwoordelijk.
In Amsterdam is Airbnb steeds vaker een doorn in het oog van de gemeente, woningcorporaties en de hotelbranche.
Mensen verhuren bijvoorbeeld tegen de regels in hun sociale huurwoning tegen een prijs van 75 euro per nacht. Zowel de gemeente als woningcorporaties treden hier steeds strenger tegen op. Niet zozeer vanwege de verkapte economie die hier in omgaat, maar vanwege de veiligheid in de buurt. Als buren beginnen te klagen over overlast of gevaarlijke situaties krijgen huurders een boete. Bij hele hoge boetes leidt dit er zelfs toe dat huurders gedwongen worden hun huurcontract te beeindigen. Ook de toerismebranche in Amsterdam klaagt over Airbnb. Ze vinden het initiatief oneerlijke concurrentie omdat zij hoge kosten betalen voor vergunningen en verzekeringen. Daardoor kunnen ze nooit tegen de prijs per nacht van Airbnb opvechten.