Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

KLM-crew die Nederlandse Olympische ploeg vervoerde was niet getest

  •  
26-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
51259532910_063f9b0727_k

© cc-foto: Kwok Ho Eddie Wong https://flic.kr/p/2m6Cvhb

Nederland voert bij de Olympische Spelen in Tokio het klassement van de coronabesmettingen aan. Zeven sporters zijn al positief getest. Zes van hen zaten allemaal op dezelfde KLM-vlucht naar Japan. Het AD meldt in een uitgebreide reconstructie van de besmettingsexplosie dat de crew van dat vliegtuig niet vooraf getest is op corona.
"Navraag bij KLM leert dat het personeel aan boord van te voren niet getest is. Dat hoeft niet volgens de richtlijnen van zowel de Nederlandse als de Japanse overheid, stelt een woordvoerder. Een temperatuurcheck is voor de Japanse overheid voldoende, mits de KLM-crew in het Aziatische land in het hotel blijft en binnen 72 uur weer naar Nederland vertrekt. Bij de sporters leeft de vrees dat het juist één van de stewardessen is geweest die het virus bij zich droeg."
KLM verklaart desgevraagd aan de NOS dat het testen van personeel geen protocol is.
"Voorafgaand aan de vlucht en op Schiphol zijn de atleten getest. Daaruit kwamen geen besmettingen naar voren, zo zegt KLM. KLM denkt niet dat personeel sporters aan boord heeft besmet en noemt het aannemelijk dat dat gebeurd is in de test- en quarantaineruimte in Tokio. "
Er was wel meer vreemds aan de hand met vlucht KL861, beschrijft het AD. Tot aan het boarden werden er strenge maatregelen in acht genomen maar eenmaal aan boord leken alle voorzorgsmaatregelen losgelaten te worden:
"Van de business class, waar Tom Dumoulin en Kiki Bertens zitten, tot de achterste rij 44: overal zitten sporters, gemengd met minder atletische mannen en vrouwen, onder wie een flink aantal Japanners. En het wordt nog gekker, als er lastminute ook nog olympische sporters uit Ecuador, Chili en India het toestel in komen wandelen en overal door het toestel op lege stoelen plaatsnemen. Deze olympische bubbel is al lek voordat de piloot zich vanuit de cockpit tot de ‘helden van TeamNL’ richt en de Dreamliner naar de startbaan taxiet."
De krant constateert dat vliegen als ‘coronabveilig’ wordt gezien maar dat de delta-variant die sins kort op grote schaal rondwaart de kans op besmetting vele malen groter maakt.
Ook NOS-commentator Jeroen Elshoff zat aan boord van de beruchte vlucht en verblijft nu in quarantaine. De Nederlandse atleten kampen daarnaast met nog meer pech.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (48)

Grietje Genot
Grietje Genot27 jul. 2021 - 17:21

Geef al die Olympiërs een medaille en een knietje van Zeus. Dan kunnen we verder met ons leven.

1 Reactie
JanB2
JanB228 jul. 2021 - 18:03

Een welkome verademing zo’n reactie! Goed om te zien dat er nog mensen met 2 benen op de grond staan.

Cruise
Cruise27 jul. 2021 - 10:57

Net of testen of volledig gevaccineerd zijn 100% veiligheid oplevert gezien de huidige Delta variant: we moet er mee leven dat Corona voorlopig onder ons is en als je de kans zo klein / minimaal mogelijk wil hebben om besmet te raken ga dan niet reizen in OV ( vliegen , bus, trein), laat je boodschappen thuis bezorgen, werk thuis en vermijdt zoveel mogelijk contact met andere mensen of het nu familie is of niet. Vraagt dus wel wel wat opofferingen en een andere leefwijze maar is helaas wel de praktijk !

1 Reactie
adriek
adriek27 jul. 2021 - 13:09

Testen geeft geen honderd procent zekerheid maar het verkleint de risico's aanzienlijk. Mensen ongetest een vliegtuig in laten stappen is onverantwoord.

Jonathan2
Jonathan227 jul. 2021 - 10:15

Beleid KLM. Voor een beetje meer poen, voor onszelf natuurlijk, zijn wij bereid uw lijf en leden te riskeren en uw dromen te vernietigen, en dit alles natuurlijk zonder uw medeweten. Wij weigeren natuurlijk iedere verantwoordelijkheid voor het door ons gevoerde beleid en verwijzen uw naar onze betaalde gladjanussen waarom precies. Dat u zo dom bent om te denken dat wij ook maar een bal om uw gezondheid geven, zien wij als u eigen verantwoordelijkheid. Dat dan weer wel.

2 Reacties
Jonathan2
Jonathan227 jul. 2021 - 10:16

uw naar = u....

Jozias2
Jozias227 jul. 2021 - 19:48

@jonathan Dat is geen klm beleid. Dat is de (grond)wet. Een werkgever mag zijn personeel niet verplichten te testen.

vdbemt
vdbemt27 jul. 2021 - 9:36

"Navraag bij KLM leert dat het personeel aan boord van te voren niet getest is. Dat hoeft niet volgens de richtlijnen..........." Het echte Nederlandse marktdenken: we voldoen aan de richtlijnen. En waarom zouden we zelf nog wat dieper nadenken? Dan moeten we alleen maar extra dingen doen. En dat kost tijd en geld. je personeel voor iedere vlucht een test af laten leggen, is toch niet 'geheel onlogisch' (Het tegendeel). En toch ook niet zo vreselijk moeilijk.

1 Reactie
Break on through
Break on through27 jul. 2021 - 10:38

Mijn idee. Gewoon je crews testen en dan is er weinig aan de hand. Kun je echt veilig vliegen garanderen.

Break on through
Break on through27 jul. 2021 - 9:26

Ik zou in het vervolg gewoon met Indian airlines gaan. Stukken goedkoper met hetzelfde effect. Slechte reclame natuurlijk voor de KLM. Ook niet stilstaan bij de mogelijkheid zelf het initiatief te nemen en je crews te testen.... Zo komen we dr nooit af....

7 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!27 jul. 2021 - 9:53

En als ze wel het cabinepersoneel voor deze lijnvlucht hadden laten testen had u waarschijnlijk geroepen dat de KLM deze groep voortrekt. Valt mij nog mee dat u niet valt over het feit dat de KLM in de vertrekhal een aparte ruimte en incheckbalie had gereserveerd voor Team NL. Heel veel heeft KLM eraan gedaan om Team NL zo veilig mogelijk naar Japan te brengen. Dat het NOC"NSF geen chartervlucht huurt, is niet de schuld van de KLM.

Break on through
Break on through27 jul. 2021 - 10:37

Tweede etc....: "En als ze wel het cabinepersoneel voor deze lijnvlucht hadden laten testen had u waarschijnlijk geroepen dat de KLM deze groep voortrekt." Nee hoor, ik verwacht gewoon dat de KLM altijd haar crews test. Uit verantwoordelijkheidsgevoel. Je zit immers wel met een bak vol met nietsvermoedende op jouw vertrouwende passagiers achterin...

Geen3
Geen327 jul. 2021 - 11:17

‘Gewoon met Indian Airlines gaan’. Ik zou zeggen: gewoon niet meer vliegen!

Geen3
Geen327 jul. 2021 - 11:20

Weet je wat nog goedkoper is? Niet vliegen!

adriek
adriek27 jul. 2021 - 13:12

Niet alleen KLM: elke maatschappij zou haar personeel zeer frequent moeten testen. Die mensen lopen urenlang tussen honderden mensen en hebben vaak relatief nauw contact. Steward(ess) is wat dat betreft een beroep met zeer veel risico.

Jozias2
Jozias227 jul. 2021 - 22:48

@break in through “Nee hoor, ik verwacht gewoon dat de KLM altijd haar crews test. “ Geen enkel bedrijf mag dit. Waarom klm wel?

Break on through
Break on through28 jul. 2021 - 8:26

Daar heb je een punt Jozias. Is arbeidsrechtelijk foute boel om dit van je personeel te vragen. Blijft natuurlijk wel als een paal boven water staan dat het KLMpersoneel individueel zoveel verantwoordelijkheidsgevoel voor hun passagiers hebben dat ze individueel zorgen dat uitgesloten is dat ze besmettelijk zijn. Ik bedoel, je werkt voor een organisatie die zich in de toppen van de business begeeft dus mag je ook enige verantwoordelijkheidsgevoel verwachten, nietwaar?

Joop den Uil
Joop den Uil27 jul. 2021 - 8:49

alle theorieën bij elkaar dan vind je wel wat. wat ik me afvraag: waren de olympische spelers dan niet gevaccineerd ?

[verwijderd]
[verwijderd]27 jul. 2021 - 7:53

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman227 jul. 2021 - 10:04

Dat je als dansleraar rijk bent is een misverstand. Ik ken een mevrouw die ooit een balletopleiding leidde en de dans zeer is toegedaan. Ze kan niet eens meer lopen, maar ik kan je verzekeren, rijk in materiéle zin is ze niet geworden. Ze wilde dat ook niet. Sonia Gaskell die veel voor de dans heeft betekend en die zowel Russisch als joods was is er echt niet rijk van geworden. Ze heeft niet zo´n succesvol leven gehad, ze kreeg veel kritiek want mensen vonden haar streng en haar stem te Russisch. klinken. Maar ze hoort wel tot de invloedrijke danspedagogen van Nederland. Als je rijk wilt worden kun je beter klagen en lamenteren. Geestelijke armoede is dat.

Bouwman2
Bouwman227 jul. 2021 - 7:38

De suggestie dat Air France KLM in gebreke is gebleken is voorbarig en nodeloos. . Wat testen betreft heeft de Maatschappij geen andere taak dan andere werkgevers. Die taak is bestemd voor de Overheid die leidend is. Daarbij dient uitgegaan van het principe dat medische handelingen kunnen en mogen worden geweigerd, niemand hoeft zich te laten prikken. Het is alleen aan te raden dat wél te doen, zowel voor de gene die geprikt wordt als voor de anderen. Wacht dus verdere berichtgeving af en beroep je niet op TELETEKST maar neem er een voorbeeld aan. Zo objectief en zakelijk als TELETEKST is voorbeeldig. Ik heb ergens, -niet op TELETEKST- gelezen dat TELETEKST maar moet verdwijnen. Ik zou daar zeer op tegen zijn, als een objectief kanaal niet meer zou mogen bestaan. Per slot van rekening wonen we hier niet in Hongarije. MALEV bestaat niet meer sinds 2012, toen Orbán aan de touwtjes ging trekken. Dat lot moet Air France KLM liever bespaard blijven. Integendeel ze moet gehoilpen worden in lastige tijden. Dat zag de Europese Commissie dus heel duidelijk. in.

2 Reacties
LaBou
LaBou 27 jul. 2021 - 10:17

"Dat zag de Europese Commissie dus heel duidelijk. in." Maar het was niet de europese commissie die de steun verstrekte. Dat waren wij als Nederlandse belastingbetalers.

Jonathan2
Jonathan227 jul. 2021 - 10:33

Jij lijkt mij zo iemand welke ze kunnen wijsmaken dat als iemand op een KLM- vlucht met een dronken piloot stapt, de KLM hiervoor niet verantwoordelijk mag worden gehouden. Het opmerkelijke is dat je verwacht dat anderen jouw domheid gaan benaderen.

west012
west01227 jul. 2021 - 7:12

Stond niet in het protocol. Dan kunnen ze natuurlijk niet positief zijn.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman227 jul. 2021 - 10:07

Om positief te zijn is er geen protocol. Dat is er wél voor negatief zeuren en simmen,.

gimli55
gimli5527 jul. 2021 - 6:39

Kun je je afvragen waarom de KLM die protocollen niet heeft? Zijn bemanningen opeens andere mensen, die de besmetting niet kunnen doorgeven? Waarom gelden er andere regels en protocollen voor vliegtuig bemanningen?

1 Reactie
Division Bell
Division Bell27 jul. 2021 - 9:53

Hoezo andere protocollen, werknemers in het OV, de horeca en in de winkel worden toch ook niet continue getest? Wat is een stewardess hierin anders dan een conducteur die dagelijks rondloopt tussen zijn passagiers.

MartPos
MartPos27 jul. 2021 - 6:22

Vreemd dat alle ogen gericht zijn op de KLM inzake besmetting van de sporters. Nergens worden toch personeelleden getest? De KLM vliegt dag in dag uit. Waarom heeft de technische staf van de sporters niet proactief gehandeld? Dat is toch hun belangrijkste taak, de sporters ten dienste zijn. Een telefoontje naar de KLM was waarschijnlijk genoeg geweest om te regelen dat de bubbel ook tijdens de vlucht gegarandeerd zou zijn. Dus naar de KLM wijzen lijkt me iets te makkelijk.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman227 jul. 2021 - 10:09

Veel te simpel, Mart.

JasDon
JasDon27 jul. 2021 - 11:27

Omdat jouw juiste analyse niet de mogelijkheid biedt om de onderbuik te ledigen over KLM Mart.

Nick the Stripper
Nick the Stripper26 jul. 2021 - 23:16

[ De krant constateert dat vliegen als ‘coronabveilig’ wordt gezien maar dat de delta-variant die sins kort op grote schaal rondwaart de kans op besmetting vele malen groter maakt. ] De enige reden dat vliegen 'als veilig wordt gezien' is het grote economische belang. De aeroslolengroupies rond Maurice de Hond hebben die visie legitimiteit gegeven, want tsjongejonge, wat hadden die vliegtuigen hun ventilatie op orde. (Behalve als je naast de plee zit, kennelijk) Nog afgezien van het feit dat een vliegreis, behalve de tijd in die kist, bestaat uit vele uren rondhangen in terminals en lounges alsmede transfers naar en van het vliegveld. Nog afgezien daarvan: als er nou één manier is om een virus of een variant daarvan met gezwinde spoed van de ene naar de andere kant van de globe te transporteren, dan is het wel het internationale vliegverkeer.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman227 jul. 2021 - 10:17

Het walt best mee, dat dat rondhangen. Je neemt gewoon een boek mee en in de lounges worden de sapjes gewoon gratis. aangeboden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jul. 2021 - 14:55

Afhankelijk van waar je heen gaat kan het wachten worden beperkt. Het virus neemt ook wel genoegen met vervoer per auto, maar verder hebt u gelijk.

JanB2
JanB226 jul. 2021 - 22:54

Wat coronamaatregelen betreft is Schiphol één groot Sodom en Gomorra. Dat is al lang bekend. Kennelijk is dat geen probleem zolang alleen het klootjesvolk wordt rondgevlogen. Maar oh oh oh de olympische ploeg. Hoe durven ze. Gewoon hypocriet gedoe dat me écht niet kan boeien! De algemene situatie op Schiphol baart mij daarentegen meer zorgen zolang er nog steeds op het VK gevlogen wordt (om maar een voorbeeld te noemen). En wie interesseert zich in deze tijd überhaupt nog voor de olympische spelen vraag ik me af*. * goed "de spelen" zijn mij persoonlijk altijd worst geweest maar toch

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman227 jul. 2021 - 10:22

Sodom en Gomorra komt uit de bijbel. Sodom was een stad waar mannen met mannen schandelijkheid bedreven en deswege werd weggevaagd. Nou dat is helemaal veranderd hoor, ben je besodemieterd, wat ouderwets zeg. .

JanB2
JanB227 jul. 2021 - 20:35

Daar had ik het dan nog niet eens over. Maar reken maar dat er in luchtvaartkringen ook heel wat afgevoosd wordt. Onder normale omstandigheden zal me dat volledig worst wezen. Maar het is nu wel een enorme besmettingsvector :-). PS De betekenis van Sodom en Gomorra gaat in het tegenwoordige taalgebruik uiteraard veel verder dan die uit de bijbelse context. Het is een metafoor voor alles waarbij de sociaal-maatschappelijke normen zwaar overschreden worden, in de regel binnen het kader van het op grote schaal en met velen najagen van het eigen plezier danwel genot.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jul. 2021 - 11:33

Sodom en Gomorra zijn mogelijk slachtoffer geworden van een meteorietinslag, een ruime 3500 jaar geleden. Of dat iets met goddelijk ingrijpen te maken had valt niet vast te stellen.

Phil2
Phil226 jul. 2021 - 20:53

We praten toch niet over dezelfde luchtvaartmaatschappij waar Den Haag miljarden belastingcenten in is gestopt?.. Wat een BLAMAGE deze onzorgvuldigheid, deze nonchalance! Wat een boodschap moet de KLM uitstralen? Bij ons reist u safe?

6 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!26 jul. 2021 - 21:54

U heeft het over lening? Wat heeft de KLM precies verkeerd gedaan volgens u?

JanB2
JanB226 jul. 2021 - 22:57

De KLM en Schiphol zijn al zo lang de pandemie duurt een blamage. Alleen wil(de) niemand dat zien in den Haag. Nu worden ze eens met de neus op de feiten gedrukt. De KLM zou zijn naam ook beter in Corona Airlines kunnen veranderen. Dat geldt voor meer maatschappijen trouwens. Een grote fusie in de luchtvaart is daarmee wenselijk lijkt me.

JanB2
JanB226 jul. 2021 - 22:58

PS Heb even gegoogled. De naam is nog vrij volgens mij.

Bouwman2
Bouwman227 jul. 2021 - 8:01

Gisteren keer ik, film waarin een échte Parisienne zei Ik heb` altijd me aangetrokken gevoeld door de luxe van anderen, , maar ik kon het niet betalen. Daarom ben ik maar bij ze gaan werken.

JanB2
JanB227 jul. 2021 - 20:45

Zo’n luxe is de gemiddelde luchtreis ook niet meer hoor. Op een vlucht van Zürich naar Amsterdam kreeg ik als business-class reiziger welliswaar champagne voor het opstijgen, maar daar bleef het dan ook bij. Goed, de stoelen waren met leer bekleed, maar dat heb ik thuis ook, en het “klootjesvolk” in de economy werd door een gordijntje van ons gescheiden, maar ik hoor niet tot het slag mensen dat met name van dat laatste een ego-boost krijgt. Voor mij dus alleen maar “kachel voor het opstijgen”. Maar goed dat mijn werkgever betaalde voor de vlucht want als we het alleen daarvan moeten hebben….

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 jul. 2021 - 10:37

[Maar goed dat mijn werkgever betaalde voor de vlucht ...] in die tijd vloog ik ook vaker maar een treinreis naar Stockholm om mijn naaste familie op te zoeken breng ik niet op.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!26 jul. 2021 - 20:45

Amateuristische voorbereiding van het NOC*NSF. In deze tijden een lijnvlucht boeken is niet slim. Huur een vliegtuig en breng de ploeg in een bubbel naar Japan. Dit betrof een reguliere lijnvlucht. KLM kan dan maar beperkt maatregelen nemen. Iedereen kon een ticket boeken op deze vlucht. Regels die voor u en mij gelden waren ook hier van toepassing.

3 Reacties
Evert5
Evert526 jul. 2021 - 22:29

In deze tijden vliegen is niet slim. Ook de crew van een gehuurd toestel kan besmet zijn. Vliegtuigmaatschappijen lappen coronaregels massaal aan hun laars zo is gebleken. Ze belazeren passagiers met hun bewering dat vliegen veilig is. In werkelijkheid is Het vliegverkeer voor een zeer groot deel verantwoordelijk voor de verspreiding van Corona. Zonder vliegverkeer was Corona geen pandemie geworden.

Phil2
Phil227 jul. 2021 - 5:21

Mee eens. Trouwens, voor die miljardensteun had Den Haag ook als tegenprestatie wel een charter mogen verwachten...

JasDon
JasDon27 jul. 2021 - 6:54

Eens, NOC*NSF had hier de regiefunctie. In deze context beginnen over de coronasteun van KLM is hatelijk rekeningen vereffenen.