Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Klink: Patiënt betaalt eigen service

  •  
20-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-AbKlink_300.jpg
Hoeveel winst ziekenhuizen maken op de servicekosten weet Klink niet
Gebruik van telefoon, televisie en internet in het ziekenhuis worden niet gedekt door de AWBZ, en dus mogen ziekenhuizen en andere zorginstellingen zelf bepalen wat en voor hoeveel zij een service in rekening brengen. Dat schreef demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) maandag aan de Tweede Kamer.
SP-Kamerlid Henk van Gerven had Klink om opheldering gevraagd naar aanleiding van een artikel in de Consumentengids. Daaruit bleek dat ieder ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuis en de gehandicapteninstelling zelf bepaalt of zij patiënten wel of niet compenseert in de servicekosten. Uit onderzoek blijken grote prijsverschillen tussen ziekenhuizen, is te lezen in de Volkskrant.
“Ik ben van mening dat, net als bij de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, er voor instellingen vrijheid moet zijn aanvullende diensten en producten te bieden”, schrijft Klink de Kamer. Het verblijf in zorginstellingen als ziekenhuizen en gehandicapteninstellingen wordt betaald uit de AWBZ, maar de extra servicekosten vallen daar niet onder. Hoeveel winst ziekenhuizen maken op de servicekosten is Klink niet bekend.
Klink vindt dat de zorginstellingen zelf mogen bepalen of ze de kosten in rekening brengen. Ziekenhuizen moeten wel duidelijk communiceren over extra kosten, schrijft de minister.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods20 sep. 2010 - 22:28

+++ Gebruik van telefoon, televisie en internet in het ziekenhuis worden niet gedekt voor de AWBZ +++ >>> Was-ie maar gewoon Kamerlid gebleven, vooral nu, en geen minister van VWS geworden. Wat een armoedebeleid.

rgeurtsen
rgeurtsen20 sep. 2010 - 22:28

Juridisch zou deze houding wel eens een groot probleem kunnen zijn. Voor de bijstand gelden normen van voorzieningen, die door een rechter ook wel eens als norm zouden kunnen gelden voor voorzieningen van mensen die gedurende langere tijd in instituten moeten verblijven betaald en gefinancierd door de AWBZ. Verder is dit precies waarom klink in zijn christelijke woestijn mag verdwijnen, en politiek verdrogen, gemummificeerd en over duizend jaar als een vreemd niet te dateren relikwie gevonden wordt.

hminkema
hminkema20 sep. 2010 - 22:28

"Daaruit bleek dat ieder ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuis en de gehandicapteninstelling zelf bepaalD of zij patiënten wel of niet compenseren in de servicekosten." Laat ik de pijnlijke fout dan maar wat duidelijker aangeven, in de hoop dat een wakkere redacteur doet wat hij moet doen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 sep. 2010 - 22:28

Een kennis van mij kreeg eens een rekening van het ziekenhuis in handen - veel patiënten merken daar zelf niets van omdat die rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gaat - en stelde vast dat hem 40 euro in rekening werd gebracht voor gebruik van de wachtkamer. Hij heeft daar toen tegen geprotesteerd, naar ik meen omdat het orkest nog niet begonnen was, terwijl ook de catering zich blijkbaar had verslapen.

JAWEH
JAWEH20 sep. 2010 - 22:28

Is dit eigenlijk wel nieuws ? Dat je voor je tv in het ziekenhuis moet betalen is sinds de jaren 80 al een feit. Dat is toch helemaal niet bijzonder. Het te betalen bedrag is meestal een paar euro per week. Wat het bellen betreft: Veel clienten gebruiken de telefoon binnen het ziekenhuis of instelling om dure 06 nummers te bellen of naar het buitenland. De kosten lopen dan snel op en dus is het niet meer dan normaal dat men deze vorm van misbruik probeert te beteugelen om kosten te reken voor het bellen. Veelal door het gebruik van kaarten met beltegoed. Dat is toch niet zo gek? Het gebruik van internet is vrijwel altijd gratis. Dat het Martini Ziekenhuis in Groningen een idioot hoog bedrag in rekening brengt voor bovenstaande service is te ziek voor woorden maar zal waarschijnlijk het gevolg zijn van clienten die misbruik hebben gemaakt in het verleden en massaal belden. Die kosten zullen op een zeker moment op jaarbasis toegeschreven zijn aan clienten op basis van de bezettingsgraad of het aantal overnachtingen. Ik heb er geen andere verklaring voor.

Yggdrasil
Yggdrasil20 sep. 2010 - 22:28

Vlakbij waar ik woon ligt het ziekenhuis waar ik naartoe ga als ik naar het ziekenhuis moet. Ik ga dus altijd naar dat ziekenhuis want wanneer ik een hartaanval krijg ga ik natuurlijk niet eerst even googlen of er nog ziekenhuizen zijn met kekke aanbiedingen. Dit ziekenhuis kreeg een nieuwe ingang, een nieuwe ingang ? Wat is er mis met de oude ingang, niets maar er werd niet aan verdiend. Er werd dus een nieuwe ingang gebouwd en daar moet iedereen die naar het ziekenhuis wil, bezoek of behandeling doorheen. Wat is er nu zo speciaal aan deze nieuwe ingang, wat maakt deze ingang nu zo anders dan die oude ingang? Simpel in het ziekenhuis is een winkelstraat gebrouwd en daar moet iedereen doorheen, wanneer ik naar de polikliniek moet of ik wil iemand bezoeken ik moet door die winkelstraat. Mocht ik nu geestelijk eens een wat mindere dag hebben dan loop ik dus het risico dat ik naar het ziekenhuis ga en er weer uit kom met een nieuwe bril met varifocale glazen terwijl ik geen bril draag, ik kom er weer uit met een pak incontinentie-luiers terwijl ik niet incontinent ben, ik heb een paar nieuwe steunkousen terwijl ik altijd blootsvoets door het leven ga, ik heb een abonnement op de Telegraaf terwijl ik die krant nog te min vindt om de open haard mee aan te steken en ik heb een geheel nieuw soort BH voor vrouwen die een borst kwijt zijn terwijl ik geen vrouw ben. Daarbij lopen er dan ook nog eens een tig-aantal werkstudentjes rond met vragenlijsten en foldertjes. Laatst heb ik zo'n werkstudent verteld dat ik op weg was naar de KNO-arts maar dat wanneer hij niet als de gesmeerde bliksem maakte dat hij wegkwam ik er persoonlijk voor zou zorgen dat de KNO-arts ook geen hulp meer kon bieden. En het ziekenhuis noemt dat service.

TheRealHandyman
TheRealHandyman20 sep. 2010 - 22:28

Het is toch wel grappig te zien hoe iemand zoals Klink, die vroeger door het gebrek aan intelligentie, zijn simpele, (sch)aapachtige blik en achterlijke opmerkingen ongetwijfeld heel veel gepest werd, zover is gekomen om wraak te nemen op het hele land. Zijn frustraties moeten wel heel diep zitten. Ik zou zeggen, opsluiten achter geluidsdicht glase en laten observeren door studenten om te kijken hoe zo iets gevaarlijks in de toekomst voorkomen kan worden.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods20 sep. 2010 - 22:28

Maar weer eens opnieuw geprobeerd om het bovenaan te krijgen, want niet in antwoord op AW d'Holbach (dit is toch een fout in de sitescripts, redactie!): Laatste nieuws: Klink wil de eigen bijdrage verhogen. Zie http://www.depers.nl/binnenland/510938/Eigen-risico-in-2012-flink-omhoog.html . En dat terwijl het NIVEL net -- in opdracht van Klink c.q. de Tweede Kamer -- had onderzocht of en uitgevonden dat het eigen risico de zorgconsumptie niet of nauwelijks remt. Wat ook logisch is gezien dat we al een uitstekende zorgconsumptieremmend systeem hebben: de poortwachterfunctie van de huisarts (die buiten het eigen risico blijft). Het eigen risico is dus alleen maar een lastenverzwaring voor mensen met toch al problemen met de gezondheid. Wat dat betreft ben ik blij dat Klink niet meer terugkeert als minister van VWS! Slechter dan deze minister kan ik me nauwelijks voorstellen.

JAWEH
JAWEH20 sep. 2010 - 22:28

Deze discussie ligt eigenlijk in het verlengde van de vraag of ziekenhuizen uberhaupt winst mogen of moeten maken. Nu lette ik vaak niet op tijdens de les op de middelbare school, maar ik heb wel opgelet toen de elasticiteit van primaire goederen werd behandeld tijdens algemene economie. Primaire goederen (zorg, onderdak, kleding, voedsel, medicijnen) zijn zo belangrijk voor mensen dat een verhoging van de prijs niet of nauwelijks gevolgen heeft voor de vraag. In die zin is de ' ziekenhuismarkt' dus geen echte markt te noemen waarin vraag en aanbod voortdurend aan dynamiek onderhevig zijn, en is dan ook absurd dat men er naar wil streven om ziekenhuizen winstgevend te maken ( om privaat kapitaal aan te trekken) Het lijkt mij een ' zieke' gedachte om winst te willen maken op clienten. Wel lijkt het me heel gezond om zo goed mogelijk binnen je budget te blijven.

objectivist
objectivist20 sep. 2010 - 22:28

Goeie tekst van Klink. Hij is weer bij kennis. Op deze punten kun je nog wel marktwerking invoeren en ziekenhuizen laten concurreren. Dan zal het wel snel meevallen met dat doorbelasten van de breedbandverbindingen. Hoewel ik verder vind dat de zorg in overheidshanden moet blijven.

johnnysisko
johnnysisko20 sep. 2010 - 22:28

Juist doordat men alles extra in kaart wil brengen en alles apart in rekening brengen is men meer kwijt dan voorheen. En wat doet men met mensen die niet veel geld hebben voor iets extra's? sorry mevrouw uw televisie uurtje is voorbij ga maar even weer aan tafel zitten? Mogen wij alstublieft bij de hoge heren dan ook alles even extra in rekening brengen? extra kaviaartje? prima maar dan wel even extra betalen voordat u hem van de schaal mag pakken

Piranesi2
Piranesi220 sep. 2010 - 22:28

De liftboy keert ook weer terug. 50 cent per etage. Ook de dame van de retirade en haar schoteltje. Op elke kamer en zaal. Visite mag geen presentjes e.d. meer meenemen. Alles dient in de eigen winkels gekocht te worden. Een extra kussen: 5 euro

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs20 sep. 2010 - 22:28

"De liftboy keert ook weer terug. 50 cent per etage." Kan dan gelijk de eerste klasse weer ingevoerd worden?

[verwijderd]
[verwijderd]20 sep. 2010 - 22:28

Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Ik zie niet in waarom TV-kijken iets tot ziektekosten gerekend moet worden. Dat geldt ook voor een koekje bij de thee.

2 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods20 sep. 2010 - 22:28

+++ Ik zie niet in waarom TV-kijken iets tot ziektekosten gerekend moet worden. Dat geldt ook voor een koekje bij de thee. +++ >>> Belachelijk. Het gaat hier om dingen die je normaliter thuis ook doet en waarvan de vaste lasten (telefoon-, televisie- en internetabonnement) gewoon doorlopen. Het is fair als de instellingen de telefoongesprekskosten in rekening brengen bij de patiënt, en het hoeft geen superbreedbandinternetverbinding te zijn. Maar als iemand weken tot negen maanden (zoals ik gisteren hoorde) in het ziekenhuis ligt, vind ik het van een hardvochtige bezuinigingsmentaliteit getuigen om zo iemand hoge kosten in rekening te brengen voor dit soort zaken.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods20 sep. 2010 - 22:28

Laatste nieuws: Klink wil de eigen bijdrage verhogen. Zie http://www.depers.nl/binnenland/510938/Eigen-risico-in-2012-flink-omhoog.html . En dat terwijl het NIVEL net -- in opdracht van Klink c.q. de Tweede Kamer -- had onderzocht of en uitgevonden dat het eigen risico de zorgconsumptie niet of nauwelijks remt. Wat ook logisch is gezien dat we al een uitstekende zorgconsumptieremmend systeem hebben: de poortwachterfunctie van de huisarts (die buiten het eigen risico blijft). Het eigen risico is dus alleen maar een lastenverzwaring voor mensen met toch al problemen met de gezondheid. Wat dat betreft ben ik blij dat Klink niet meer terugkeert als minister van VWS! Slechter dan deze minister kan ik me nauwelijks voorstellen.