Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Klimaatverandering zet poolcirkel in brand: recordhitte in Lapland

  •  
07-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
FINLAND - NORWAY - SUMMER - SOLSTICE

© The midnight sun lights up the eastern slope of the Little Malla fell behind the Kilpisjärvi Lake in Kilpisjärvi, Enontekiö, northern Finland, on the night between Sunday and Monday June 21-2

Scandinavië kampt met een uitzonderlijke hittegolf die voor recordtemperaturen zorgt. In Kevo in Lapland werd zondag een temperatuur van 33,6 graden Celsius gemeten, de heetste dag sinds 1914. De vorige maand werden ook al alle hitterecords gebroken in het gebied.
Dit weekend maakte het Finse meteorologische instituut al bekend dat juni de heetste maand is sinds de metingen worden bijgehouden, in 1844. Ook elders in Scandinavië, Zweden bijvoorbeeld, liggen de temperaturen tot wel 14 graden hoger dan normaal gesproken in deze tijd van het jaar. In Banak, ver boven de poolcirkel in het uiterste noorden van Noorwegen, steeg het kwik maandag tot 34,3 graden, ook al een record. De Schotse meteoroloog Scott Duncan merkt zelfs op dat deze temperaturen nog nooit in Europa zijn waargenomen boven de 70 graden noorderbreedte. ‘Scandinavië zit al een tijdje in de oven,’ schrijft hij op Twitter. Zomaar een vergelijking: op dezelfde dag in 1951, was het ruim 8 graden onder 0 in Banak.
De extreme hitte van de laatste periode, is een direct gevolg van de hittegolf in Noord-Amerika. In delen van Canada en de Verenigde Staten werden temperaturen bereikt van hoog in de 40 graden Celsius. In het Canadese dorp Lytton werd het zelfs 49,6 graden. Lytton bestaat inmiddels niet meer, het werd kort erna door bosbranden volledig van de kaart geveegd. Als gevolg van de buitengewoon hoge temperaturen kwamen honderden mensen om het leven , hoofdzakelijk ouderen. De Amerikaanse president Joe Biden zei zich grote zorgen te maken over de gevaarlijke combinatie van extreme hitte en langdurige droogte als gevolg van klimaatverandering.
In Nieuw-Zeeland, op het zuidelijk halfrond waar het nu winter is, was juni ook de warmste maand ooit gemeten. Afgelopen week bevestigden de Verenigde Naties daarnaast dat vorig jaar een nieuwe recordhoge temperatuur op het Antarctische continent werd bereikt. Op de Zuidpool werd het een knusse 18,3 graden Celsius.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

EenMening
EenMening8 jul. 2021 - 21:46

Opvallend zijn de grote temperatuurverschiilen wereldwijd. In het arctisch gebied, Oost-Siberië en in het Westen van Canada en de VS was het de afgelopen tijd extreem heet en werden record temperaturen gemeten, terwijl het in West-Europa relatief koel was. In Nederland was juni ook nog nooit zo warm.

EenMening
EenMening8 jul. 2021 - 21:27

@Minoes Na enkele zeer droge jaren met hoge temperaturen en een groot neeslagtekort, is het in Nederland tot nu toe relatief koel en nat. Het heeft zoveel geregend dat het neerslagtekort inmiddels 34 mm bedraagt (mediaan 100 mm). De gemiddelde temperatuur ligt 0,55 graad Celcius onder het langjarig gemiddelde (1991-2020). De reden is de overheersende westenwind, die zorgt voor koel en nat weer. Als de wind naar het oosten of zuiden draait, zal de temperatuur snel opgelopen en is het wachten op een hittegolf.

Martin108
Martin1088 jul. 2021 - 9:59

Zolang de mensen en bedrijven die t meest vervuilen ook degenen zijn met het meeste geld gaat er niks veranderen. Blij dat ik geen kinderen heb...

3 Reacties
vdbemt
vdbemt8 jul. 2021 - 12:08

Met een minder rechtse regering, dat is er een zonder VVD en CDA, zou er nog kans op verandering kunnen zijn.

Martin108
Martin1088 jul. 2021 - 12:13

@vdbemt Maar zal t op tijd komen? En zal wat we hier op deze postzegel uitvreten uberhaupt enig invloed hebben op de globale situatie? Blij ook dat ik in t Zuid Limburgse heuvelland woon...

vdbemt
vdbemt10 jul. 2021 - 17:46

@Martin " Maar zal t op tijd komen?" Dat valt nog maar te bezien. Het minste dat we kunnen en moeten doen, is vertragen. Verder zijn wij wel een postzegel. Maar alleen al onze landbouw heeft wereldwijd effecten. NL prijst zich o.a. als de beste landbouwers ter wereld. We hebben Shell. We hebben Tata Steel. Wereldbedrijven met wereldwijd effecten. We hébben wereldwijd invloed. En kunnen dat op het vlak van klimaatverbetering ook hebben.

JanB2
JanB27 jul. 2021 - 23:02

Klotezooi! PS Onder het motto "minder is meer". Je moet zaken benoemen als wat ze zijn.

Berend22
Berend227 jul. 2021 - 18:14

De gebruikelijke smoezen zullen wel weer van stal worden gehaald: - vroeger veranderde het klimaat ook al - deze klimaat wetenschappers zeggen dit alleen om hun beurs/salaris veilig te stellen - dit is een uitzondering, warmte pieken kunnen altijd voorkomen. - …

1 Reactie
adriek
adriek8 jul. 2021 - 10:30

- het klimaat is een linkse hobby. - Amerika / China (vult u maar een grootmacht in) doen ook niks. - Wij zijn maar 0.007 procent - De olielobby / shell / (vult u maar een multinational in) houdt verandering tegen - Windmolens/Zonnepanelen/Biomassa (vult u maar een technologie in) zijn ook slecht voor het milieu

jantje
jantje7 jul. 2021 - 16:50

En ik zit deze week net een nieuw liedje op accordeon in te studeren,, Lapland met je sneeuw en ijs.. .. Dezelfde melodie als -Ajax heeft de wereldcup.. Bizar...

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jul. 2021 - 16:30

[Joe Biden zei zich grote zorgen te maken over de gevaarlijke combinatie van extreme hitte en langdurige droogte als gevolg van klimaatverandering.] Nou gaan dan eindelijk eens wat doen slapjanus! En hou ook eens op met types als Bolsenaro in het zadel te helpen .En stop de grote bedrijven met hun verwoesting van de aarde. Stop met vliegen voor rijke luilakken. Ik wil graag nog een toekomst voor mijn dochter dipshit !

1 Reactie
vdbemt
vdbemt8 jul. 2021 - 12:10

"Nou gaan dan eindelijk eens wat doen slapjanus!" Is dat richting Biden? Als er 1 iets belangrijks gedaan heeft, is hij het wel. Hij heeft het klimaat'beleid' van Trump 180 graden gekeerd.

Break on through
Break on through7 jul. 2021 - 15:34

Absurd dit. Ik vrees dat er geen redden meer aan is. Kun je strakjes op zonvakantie naar Lapland. Daar is het dan net lekker terwijl je op de rest van de bol levend verbrand. Man, man, man. ...

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 jul. 2021 - 15:32

En op het Malieveld hebben boeren met zelfbeklag zich weer verenigd. Hoe onzinnig dit is blijkt als men een vergelijk trekt met Denemarken. Dat land loopt ver voor op Nederland qua energietransitie. Toch neemt het de vierde plek in als het om de ecologische voetafdruk gaat: Denmark’s ecological footprint is fourth largest https://www.thelocal.dk/20140930/denmark-has-worlds-fourth-largest-ecological-footprint/ De houding van vooral Mark Rutte inzake die boerenprotesten is veel te slap. Ik schreef het deze week nog in een andere situatie: aan Rutte heb je niets. Uiteraard is die dweil meer geïnteresseerd in exportcijfers.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2021 - 23:18

Denemarken bestaat volgens WWF uit steden en wegen met wat akkers er tussen. Wat gaan we in Nederland ook al weer doen met de ruimte die z.g. vrij komt als de boeren moeten inschikken?

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jul. 2021 - 8:39

Boerenstallen gebruiken de ruimte al niet meer. Gewoon wat koeien op zetten in de zomer, met wat bomen voor de broodnodige schaduw?Tenzij zij niet ook het loodje leggen vanwege de hitte natuurlijk.

adriek
adriek8 jul. 2021 - 10:33

"Wat gaan we in Nederland ook al weer doen met de ruimte die z.g. vrij komt als de boeren moeten inschikken?" Ik setl voor om het groene hart 'boervrij' te maken (en de boeren ruimhartig te compenseren!), een procent of tien in te vullen met de broodnodige woningen en de rest om te toveren tot (echte) natuur, met (toekomstige oer) bossen, wandelgebieden, afgesloten (echte) natuur. Plek zat. Ik weet niet of de veestapel moet halveren, maar dat we best wat van die onnoemelijk saaie grasvlaktes kunnen inleveren voor nuttiger toepassingen staat als een paal boven water.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout8 jul. 2021 - 16:59

Hier wat cijfers uit het rapport van de Deense overheid over een voorgenomen versnelling van de groene transitie: Main challenges (p.70) The agricultural sector (incl. land use, land-use change and forestry (LULUCF)) is expected to be responsible for more than 1/3 of the Danish greenhouse gas emissions in 2030, unless additional measures to curb emissions are implemented. Additionally, the sector is responsible for appx. 70 per cent of nitrogen emissions to coastal waters - despite major reductions since the 1990’s. Greenhouse gas emissions: The Danish climate law commits Denmark to achieve a national 70 per cent reduction in greenhouse gas emissions by 2030 compared to the emissions in 1990. The agricultural sector is one of the key sectors in achieving this ambition. Several agricultural sources contribute to the emission of greenhouse gases, including e.g. production of crops, utilisation of residues and tributaries from the agricultural production through biorefining, the digestion systems of cattle and handling of manure. https://fm.dk/media/18771/denmarks-recovery-and-resilience-plan-accelerating-the-green-transition_web.pdf Vergeleken met de Deense ambities is rechts-liberaal Nederland achterlijke Bartje.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jul. 2021 - 8:05

Het voorstel van Minoes lijkt me beter. Het platteland is al vrij vol en de overvloedige infrastructuur wordt vast niet opgeruimd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jul. 2021 - 8:34

De boeren worden vooral geacht te stoppen in de buurt van bestaande kwetsbare natuurgebieden. De realisatie van het opruimen van kalvermesterijen (waarvoor kalveren half Europa worden rondgesleept) en varkensmegastallen is al moeilijk genoeg en levert geen ruimte op. De koeien weer naar buiten laten ook niet.

ton14024
ton140247 jul. 2021 - 14:21

Lache dit. Vorig jaar was mijn mening ´waanzin´, vorige week geëvenaard, nu achterhaald. Verdomd de wappies hebben gelijk, ik zit ernaast, haha. Om je gek te lachen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen7 jul. 2021 - 14:17

Ze hebben het goed verkloot, nu is het aan onze generaties te redden wat er nog te redden valt.

2 Reacties
ton14024
ton140247 jul. 2021 - 14:54

Goed plan. Redden wat er nog te redden valt. Wat denk je van het vege lijf?

adriek
adriek8 jul. 2021 - 10:35

Gelukkig behoor ik tot de oudere generatie, dus ik hoef lekker niks te doen :) Ik ben benieuwd wat de opkomende generatie gaat doen, tot nu toe beperkt het zich tot klagen op Internet.

vdbemt
vdbemt7 jul. 2021 - 14:11

Gelukkig zal men in die hittegolven, als het aan onze traditionele boeren ligt, niet omkomen van de honger.

4 Reacties
ton14024
ton140247 jul. 2021 - 15:00

Nee, ik ben al geflipt, ik ben een pannenkoek. Na 2 minuutjes aan een kant bruin, nu nog ´n minuutje bakken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jul. 2021 - 8:41

Dan moeten we wel eerst onze beekjes weer laten meanderen zodat niet al het regenwater naar de zee vloeit.

adriek
adriek8 jul. 2021 - 10:36

Minoes we kunnen natuurlijk geen ongecontroleerde natuur toelaten! Het moet wel allemaal netjes gereguleerd blijven met heel veel hekken en borden. Meanderende beken verplaatsen zich, dat kunnen we niet hebben.

EenMening
EenMening8 jul. 2021 - 21:07

@vdbemt Dat klopt. We zullen hier inderdaad niet snel een voedseltekort hebben.