Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Klimaatverandering wordt oorzaak van komende vluchtelingencrisissen

  •  
09-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
klimaatverandering
Klimaatverandering is geen probleem meer dat zomaar zal verdwijnen. Sterker, het zal de kans op conflicten in droge delen van de wereld alleen maar vergroten, net zoals er steeds meer aanwijzingen zijn dat het de oorzaak was van de oorlog in Syrië.
Uit een nieuw onderzoek blijkt nu hoe erg de gevolgen van klimaatverandering voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika worden. Zelfs met de afspraken die op de klimaattop in Parijs zijn gemaakt, zullen deze delen van de wereld zo erg opwarmen dat ze in de nabije toekomst vrijwel onbewoonbaar zullen worden.
Het onderzoek, bekendgemaakt in de publicatie Climate Change , laat zien dat de temperaturen in deze twee werelddelen twee keer zo snel zullen stijgen vergeleken bij het wereldwijde gemiddelde. Het zal in de toekomst geen uitzondering zijn dat het er regelmatig 46 graden is en extreem hete dagen zullen vijf keer zo vaak voorkomen in vergelijking met het jaar 2000.
Dertig graden de minimum temperatuur In 2050 zal de temperatuur er ’s nachts nooit meer onder de dertig graden komen. Samen met de toenemende luchtvervuiling en krachtige zandstormen, zal het in toenemende mate onmogelijk worden er nog te leven en de kans op enorme uitvluchten vergroten.
Een van de hoofdonderzoekers van het nieuwe rapport zegt dat de klimaatverandering in deze werelddelen zo groot zal zijn dat het voortbestaan van de inwoners in gevaar komt.
De wetenschappers analyseerden 26 verschillende simulaties van de klimaatverandering om hun voorspellingen te maken en gingen uit van twee scenario’s: ten eerste de aanname dat de broeikasgassen vanaf 2040 sterk gedaald zijn, ten tweede de aanname dat er niets gedaan wordt en de wereld met vier graden opwarmt.
In beide scenario’s zijn het Midden-Oosten en Noord-Afrika ernstig de klos. Er is geen ontkomen meer aan, aldus de onderzoekers.
Veel mensen debatteren nog over de vraag of het vluchtelingenprobleem een gevolg is van oorlog, revolutie, sektarisch geweld, geloofsconflicten of economische problemen, maar de wetenschappers die dit onderzoek deden zijn ervan overtuigd: in de toekomst hoeven we daar niet meer over te debatteren, want dan is het duidelijk dat het de klimaatverandering is die eraan ten grondslag ligt.
Salomonseilanden Overigens lopen niet alleen het Midden-Oosten en Noord-Afrika gevaar. Ook de Salomonseilanden hebben grote problemen door klimaatverandering en de daardoor stijgende zeespiegel. Uit een nieuw onderzoek , waar voor het eerst concreet verband wordt gelegd tussen de opwarming van de aarde en het verdwijnen van de eilanden, blijkt dat vijf van de Salomonseilanden al onder de zeespiegel zijn verdwenen en dat zes andere eilanden een soortgelijk lot staat te wachten.
 
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10584-016-1665-6

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

ATM2
ATM210 mei 2016 - 11:15

Er is maar één echte oorzaak voor zowel medeverantwoordelijkheid van klimaatwijzigingen alsook vluchtelingencrises, dat is toch echt de ongebreidelde vermeerderingsdrang van de diersoort 'mens'. De mens is de enige diersoort die ingrijpt in de natuur en daarmee het natuurlijk evenwicht verstoort. Het beste idee tegen klimaatproblemen en vluchtelingencrises is wereldwijde geboortebeperking en zodoende de komende eeuw terug te gaan naar een wereldbevolking van maximaal vijf miljard. Dit gaat niet gebeuren, waardoor de het onvermijdelijk is dat de 'mens' uitsterft en de planeet aarde de gelegenheid krijgt te herstellen van de menselijke aanslag op zijn toestand.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen210 mei 2016 - 9:56

Het lezen waard: http://www.justearth.net/sites/default/files/other/monbiot_review.pdf

[verwijderd]
[verwijderd]10 mei 2016 - 5:27

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
il viaggiatore
il viaggiatore10 mei 2016 - 14:50

Ik deel Uw mening omtrent China. Niet alleen China is een voorloper, ook de VAE zijn voorlopers in duurzame energie. China koopt ook failliete stukken EU op, ondanks dat de VS en de EU flink tegengas proberen te geven dus we kunnen beter Chinees gaan leren. China is echter wel een land waar de VvmU en godsdienstvrijheid ook ondergeschikt zijn aan het ideaal. Daarnaast verafschuwt iedereen de 1 kindpolitiek in China. Maar het was wel nuttig uiteindelijk. We zullen uiteindelijk een keuze moeten maken, en helaas denken de kiezers net zoals de meeste politici. Korte termijn, maar we blijven roepen totdat uiteindelijk iemand ons hoort.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 mei 2016 - 15:29

Onze politici schetsen bevolkingskrimp als een doemscenario ipv een zegening. Uiteraard moet je we je maatschappij er op inrichten en daar willen ze al evenmin aan. Chinees leren hoeft overigens niet. Chinezen leren ook Engels.

JanB2
JanB210 mei 2016 - 0:16

Niet uit te sluiten.

Michiel Online
Michiel Online9 mei 2016 - 22:01

Tijdens een college organisatiemanagement beweerde de docent middels een analogisch voorbeeld dat management de wortel is van de boom. Zo zijn wij onszelf gaan zien, dat wij groeien vanuit dit soort leiderschap. Dat heeft wel wat verandering nodig.

1 Reactie
JanB2
JanB210 mei 2016 - 0:17

Tijdens een college organisatiemanagement beweerde de docent middels een analogisch voorbeeld dat management de wortel is van de boom. Nee, management is een parasitaire schimmelinfectie van het wortelstelsel.

Demotje
Demotje9 mei 2016 - 21:24

Ik val weer in herhaling. sluit de grenzen en stuur traktors en matrialen om Afrika te bebossen. Die mensen willen allemaal naar hier , maar ze zijn daar hard nodig om de longen van de wereld te ontginnen.Dus stem in plaats van links RECHTS. Dat zal voor onze kinderen een betere toekomst geven.

H.Witte
H.Witte9 mei 2016 - 20:36

Met dank aan Mc. Donalds en onze vreetzucht. Elke 8 seconden!!!! wordt een stuk regenwoud ter grootte van een voetbalveld gekapt voor de kweek van soja bonen voor de runderen (ons vlees). Gras hebben die dieren nooit gezien.

1 Reactie
il viaggiatore
il viaggiatore9 mei 2016 - 21:56

Niet alleen de excessieve veeteelt helaas. Ook helaas voor andere natuurlijke bronnen wordt het gehele regenwoud om zeep geholpen. Vroeger stemde ik op Marianne Thieme, omdat ik dacht als we op die manier de wereld een beetje beter kunnen maken zijn we op de goede weg. Helaas denk ik tegenwoordig, dat het echt nog maar de enige weg is. Het roer rigoureus om. Maar we moeten niet vergeten dat de wereldbevolking explosief groeit. En die wereldbevolking wil ook eten. Ik raad U de documentaire racing extinction aan. The system is rigged zeggen de amerikanen wel eens.

truusbeek2
truusbeek29 mei 2016 - 18:55

Hoorde vanmiddag op radio 1 dat ontbossing ook een grote boosdoener is, ontbossing voor grote vraag naar houtskool en de ie grote vraag komt niet door klimaat verandering maar ongebreidelde bevolkingsaanwas in landen van Afrika.Bevolkingsgroei is het grootste gevaar voor de wereld.

Albert Einstein
Albert Einstein9 mei 2016 - 18:37

Als we niet bereid zijn het aantal mensen drastisch te verlagen, is elke klimaatmaatregel zinloos, en elke vluchtelingenstroom een verplaatsing van het probleem.

2 Reacties
richarrd
richarrd9 mei 2016 - 19:58

Hoe wil je het aantal mensen drastisch verlagen dan? Dat gaat niet gebeuren. Het staat al vast dat er minstens nog 2 miljard mensen bijkomen in verband met steeds ouder wordende mensen. Zelfs als je een éénkindpolitiek zou voeren voor de hele wereld, dan zal de bevolking nog steeds groeien. Aangezien het zo moeilijk is om de bevolking klein te houden of krijgen blijft er nog maar één optie over, en dat is zo goed mogelijk met de planeet omgaan.

H.Witte
H.Witte9 mei 2016 - 20:48

We koersen in Europa rechtstreeks op een oorlog af, dus dat lost zich binnenkort op. Met dank aan de ernstige polarisatie en de ondermijning van de rechtstaten alom. Met dank ook aan de VS die, met de Chinese economische overheersing in het vizier, maar wat graag door middel van een oorlog in Europa haar economische machtspositie veilig stelt.

Mario Heemskerk
Mario Heemskerk9 mei 2016 - 17:16

Ze grijpen ook maar alles aan om hier te mogen komen, die vluchtelingen.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten9 mei 2016 - 16:58

De bewijslast voor de directe relatie met de oorlog in Syrie was, herinner ik me toen daarover in 2015 werd bericht, eigenlijk onvoldoende voor echte conclusies, dat was hooguit een indicatie, herinner ik me. Desalniettemin verwacht ik al een tijdje dat klimaatverandering flinke volksverhuizingen teweeg zal brengen, naast mogelijke wateroorlogen in landen die te weinig kapitaal hebben om watertekort op te lossen door technologie. Ook in Bangla Desh is de wateroverlast zo enorm, dat de vele tientallen miljoenen in de delta nu al grote problemen hebben.

Rootman2
Rootman29 mei 2016 - 16:54

Een deel van deze voorspellingen zal vermoedelijk waarheid worden. Dat zou de Marokkanen kunnen inspireren naar school te gaan om te leren de thermische gradiënt tussen maaiveld en diepere bodem te exploiteren. Of de enorme instraling van hun land op te vangen. Energie- export en zelfvoorziening. Een goed geïsoleerd huisje koelen of ontzilting is dan een peulenschil.

korheiden
korheiden9 mei 2016 - 16:30

De oorlog in Syrië zou mede veroorzaakt zijn door klimaatverandering? Grote delen van dit land zijn inderdaad droog en warm. Maar de droogte wordt ook veroorzaakt door het uitgebreid aftappen van water uit de Eufraat door Turkije. In Israël weet men door uitgebreide irrigatie en bebossing de Negev terug te dringen. Waarom doen de Arabische landen met hun vele oliedollars weinig aan de verwoestijning? Zeker, er is sprake van opwarming. Daartegen kunnen we van alles proberen te doen. Maar er zijn ook praktische oplossingen om te leren omgaan met de gevolgen van deze klimaatverandering.

Grozny
Grozny9 mei 2016 - 16:18

Je zou verwachten na 100den foutieve doomsday scenario voorspellingen dat er nu eindelijk eentje eens gaat uitkomen. Het is ook grappig om alle voorspellingen voor de huidige tijd uit de jaren 60/70/80 te lezen. Het is jammer dat onze kennis momenteel gewoon te beperkt is om accurate voorspellingen te maken 30/40/50 jaar in de toekomst. Desalniettemin, regeren is vooruitkijken en je kan je beter op dit soort zaken voorbereiden, mocht de voorspelling uitkomen, dan achteraf in een compleet chaotische crisis terechtkomen.

crumb2
crumb29 mei 2016 - 16:10

Tja, zo lang “oorzaak en gevolg” willens en wetens, doelbewust blijven worden verzwegen/verwisseld, zal de uitkomst evenzogoed onvermijdelijk blijven. Lekker de andere kant op kijken tot de dood er op volgt. . En het ergste is nog dat talloos veel onschuldige wezentjes óók de dievenmoord zullen steken. En dat allemaal omdat het superieure opperwezen, de top der evolutie, (of goddelijke creatie zo u wilt), het ten ene male verdomd om de schuld bij zijn krankzinnig overmatige aanwezigheid te leggen. . “Klimaat verandering de oorzaak”. Ja, hoor.