Joop

Klimaatverandering veroorzaakt gigantische, ziekmakende zandstormen in Irak

  •  
17-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
808 keer bekeken
  •  

Irak wordt geteisterd door zandstormen met een enorme intensiteit. Zandstormen zijn weliswaar niet ongebruikelijk maar ze komen nu veel vaker voor, meerdere keren per maand, en zijn veel intenser, als gevolg van klimaatverandering. De afgelopen weken volgen ze elkaar snel op en ontregelen het openbare leven. In de ziekenhuizen belanden burgers met ademhalingsproblemen en de situatie liep maandag zo uit de hand dat het ministerie van Volksgezondheid de noodtoestand uitriep. Het vliegveld moest gesloten worden en ook de scholen gingen dicht. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Kuifje3
Kuifje322 mei 2022 - 16:47

Deze stormen komen niet door het veranderende klimaat, maar hooguit door het huidige klimaat wat wellicht veranderd is ten opzichte van een bepaalde tijd geleden. Veranderend klimaat gebeurt. Dat gebeurt al zolang als de wereld bestaat. Het weertype, goed of slecht, komt in een bepaalde frequentie en heftigheid voor binnen de definitie van het dan geldende klimaat. Wij hebben zelf een tropisch klimaat gekend in ons land. Ook kenden we ijstijden. Stel dat wij weer een (sub-)tropisch klimaat hebben dan is een hittegolf waarschijnlijker dan tijdens een ijstijd. De hittegolf komt niet door de verandering. Hooguit is de frequentie anders door de verandering.

Y-Line
Y-Line17 mei 2022 - 19:26

Zijn dit niet gewoon de Shamal winden?

2 Reacties
vdbemt
vdbemt18 mei 2022 - 9:31

Domme vragen bestaan dus wel!

Kuifje3
Kuifje322 mei 2022 - 16:38

@vdBemt: Domme reacties ook.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert17 mei 2022 - 16:24

Dit alles is zo erg - en veel aandacht krijgt het desondanks niet. Op wekelijkse basis worden we geconfronteerd met de voortgaande ontregeling van het klimaat overal ter wereld. Ook sceptici spreken niet langer over 'toevallige extremen'; net zo min reduceren ze nog klimatologische lange-termijn-veranderingen tot 'lokale uitschieters in de weersomstandigheden'. Ik ben bij lange na niet de eerste die gelooft (van mening is, denkt waar te nemen) dat de onvoorspelbare chaotische oprispingen in het weer en de toenemende onzekerheid over de atmosferische condities op de middellange termijn weerspiegeld worden in de stemmingen en de gedragingen van mensen overal. Waar te gaan wonen, een huis kopen of niet, je vastleggen voor een heel lange termijn of de rest van je leven; kinderen krijgen; de keuze voor opleiding en beroep... of je het heel bewust doorvoelt, of dat alleen instinct en intuïtie je mede motiveren - weer en klimaat spelen een rol, meer dan ze ooit eerder deden in de beschavingen die de wereld kent. Ik denk nu aan de totale zonsverduistering in de Verenigde Staten, op 21 augustus 2017. Er waren lokale live-beelden vanuit dierenparken. In de aanloop naar de verduistering (niet tijdens) gingen allerlei beesten zich op de vreemdste manieren gedragen: raar huppelen, abnormaal agressief zijn, of juist verstijven, als bij katatonie. Dit geeft te denken, niet?

2 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas17 mei 2022 - 20:23

Nee, je bent niet de enige. De mensheid is al veranderd na 2 jaar coronacrisis, en die is ook nog niet over. Men waarschuwde in de jaren 60 al voor dit alles maar er werd niet naar geluisterd. En ook nu reageren overheden te laat, alhoewel ik denk dat er geen te laat meer is. We zitten er midden in.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert18 mei 2022 - 6:59

@ Pindaklaas - dank voor je aardige reactie. We zitten 'er' midden in, dat is waar. Corona is nog niet voorbij; en zoveel mensen willen zo snel mogelijk terug naar 'vroeger'. Niet naar 1990, niet naar 2010, maar naar 2019. Ik doel op extatisch feesten en vlieggedrag, en alle overconsumptie die daarbij hoort. Interessant voor antropologen; maar is het ook aan te bevelen? Ik opper: de perceptie van (het verstrijken van) tijd is wezenlijk veranderd. Ervaringen, gebeurtenissen verdichten zich, stapelen zich binnen steeds kortere tijdvakjes op. Daarom: 'terug naar toen' wordt 'terug naar 2019' (pre-COVID). En: 'we gaan dan en dan iets gezelligs doen' wordt 'niet morgen maar nu!'. Nervositeit - behoefte aan spektakel - uitgeput, dat is de trits, en na wat rust komt deze cyclus direct weer op gang.