2.500 protestmarsen voor beter milieu over de hele wereld … D66 kiezers meest vooruitstrevend in duurzame doelen ... #PeoplesClimate voert campagne tegen mijn- en olie industrie
… Desmond Tutu: We moeten de klimaatproblemen aanpakken met de
tactieken die Apartheid hebben verslagen
Wereldwijd demonstreren tienduizenden mensen op straat voor een beter milieu. Ze hopen wereldleiders te bewegen maatregelen te nemen tegen de uitstoot van broeikasgassen en protesteren tegen de mijn- en olie industrie.
De eerste mars ging van start in Australië. In Melbourne waren zeker 30.000 betogers op de been. Ook in Sydney en Cairs gingen mensen de straat op waar de ministers van Economie van de G20 dit weekend bijeen zijn voor de klimaattop. Ook in Amsterdam staat vanmiddag een demonstratie gepland.
Nobelprijswinnaar en activist Desmond Tutu richt zich op deze dag met name tot de mijn- en olie industrie. In zijn betoog in de Britse krant The Observer pleit hij voor dezelfde aanpak die hij als leider van Zuid-Afrika hanteerde om Apartheid te bestrijden. “Met dezelfde strategie moeten we klimaatverandering tegen gaan!”
De meest verwoestende gevolgen van klimaatverandering, dodelijke stormen, hittegolven, droogte, stijgende voedselprijzen en het ontstaan van klimaatvluchtelingen, treffen vooral de armsten op de wereld”, betoogt hij. “Degenen die de minste betrokkenheid hebben bij het creëren van de problemen worden het hardst getroffen. Afrikanen dragen het minst bij aan de uitstoot van broeikasgassen dan mensen op andere continenten, maar betalen de hoogste prijs. Het is hoogst onrechtvaardig!
Tutu richt zich met name ook tot de Amerikaanse president Barack Obama die volgens hem sterk leiding moet nemen in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
Vandaag bleek ook dat een forse meerderheid van de Nederlandse kiezers, inclusief regeringspartijen VVD en PvdA verplichte doelen willen opstellen voor het opwekken van schonen energie en energiebesparing. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Greenpeace.
Slechts een derde van de Nederlandse stemmers kiest voor import van energie uit landen als Noorwegen, VS en Noord-Afrika. Dat terwijl het kabinet de import van energie stimuleert. Een kleine minderheid ziet nog wel iets in kernenergie. Over schaliegas en steenkool zijn de kiezers wel unaniem uitgesproken. Daar willen ze niet meer aan. Van alle partijen zijn kiezers van D66 het meest vooruitstrevend over duurzame energiedoeleinden.
Over de hele wereld zijn zeker 2.500 protestmarsen gepland onder de paraplu van People’s Climate. Begin september ging de film Disruption in premiere waarin de consequenties van onze manier van leven worden geschetst. Met de film willen de makers mensen wakker schudden en laten zien hoe men wereldwijd achter de schermen bezig is om de grootste milieu protestmars ooit te organiseren om belangrijkere veranderingen in gang te zetten. De hele film is via deze link te bekijken.
Update 22.27 uur
In Nederland deden volgens initiatiefnemer Urgenda tussen de 5.000 en 10.000 mensen mee aan de klimaatdemonstratie. Vanaf verschillende plaatsen in het land liepen, fietsten en voeren deelnemers naar het filmmuseum EYE aan het IJ in Amsterdam, waar een slotevenement plaatsvond. Daar traden onder andere Freek de Jonge, zanger Sef en DJ Isis op. Volgens Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, was het een groot succes. “Het gezelschap was heel divers en mensen kwamen uit alle hoeken van het land. De sfeer was erg goed.”