Onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer laat zien dat convenanten te vrijblijvend zijn
Subsidies en convenanten op het gebied van klimaatbeleid werken niet, zo meldt de NOS woensdag. De overheid gebruikt deze methoden om milieuvriendelijk gedrag te stimuleren, maar uit onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer blijkt dat convenanten te vrijblijvend zijn. Verplichtingen werken veel beter.
Subsidies helpen vooral degenen die toch al van plan waren bepaalde investeringen te doen, zeggen de onderzoekers van het Instituut voor Milieuvraagstukken en CE Delft. Verplichtingen, zoals heffingen op energieverbruik, zouden veel effectiever zijn. Steeds meer bedrijven vragen daar ook om. Zo wil de energiesector graag dat er een verplichting komt voor energiebedrijven om een deel duurzame energie te leveren.
De NOS somt wat resultaten van het onderzoek op:
In Nederland wordt elk jaar 1 miljard euro uitgegeven aan klimaat – en energiebeleid. Uit het onderzoek blijkt dat niet bekend is welke effecten afzonderlijke maatregelen hebben op het klimaat.
De resultaten van het totale beleid zijn wel duidelijk; sinds 1999 leidt het tot 2 megaton minder uitstoot van verontreinigende stoffen per jaar op een totale emissie van zo’n 200 megaton per jaar.
Een groot deel van de uitgaven aan klimaatbeleid gaat naar het stimuleren van duurzame energie zoals wind – en zonne-energie en biomassa in kolencentrales.
GroenLinks zal milieuminister Schultz in het debat over de begroting van Infrastructuur en Milieu confronteren met de conclusies van het onderzoekGroenLinks. Dat stelt de partij in een persbericht.
Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren:
Uit het onderzoek blijkt dat in de industrie nog heel veel milieuwinst is te halen. Energiebesparing is een makkelijke en goedkope manier om de klimaatschade van onze economie te beperken. Maar er zijn nauwelijks prikkels om dat te stimuleren. Sterker nog, op dit moment gaat er elk jaar bijna 6 miljard aan staatssteun naar fossiele energie. Een subsidie op energieverspilling.”
“PvdA en VVD willen de energiebelasting voor grote vervuilers nog verder verlagen. Het mag dan wel bijna Sinterklaas zijn, maar dit is een onverantwoord cadeau. Dit kabinet herhaalt op ieder moment dat iedereen de pijn van de crisis zal voelen, maar terwijl burgers en overheden moeten inleveren wordt van de grote vervuilende bedrijven niets gevraagd.”