Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatredacteur NOS weg uit onvrede over koers: ‘Journalisten moeten beestje bij de naam noemen’

  •  
10-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
12108 keer bekeken
  •  
nos

Rolf Schuttenhelm vertrekt als klimaatredacteur bij de NOS. Hij doet dat “uit protest tegen het structureel, jarenlang - en tot de dag van vandaag - platform bieden aan Russische desinformatie en het ontbreken van een sterke hoofdredactionele en op de vloer gedragen visie ten aanzien van het huidige tijdsgewricht - en wat dat van ons vraagt”, schrijft hij op X.

Schuttenhelm keert zich in zijn X-draadje tegen de laffe ‘we laten alle partijen aan het woord’-journalistiek die bij veel Nederlandse media doorgaat voor ‘objectiviteit’. Volgens de klimaatjournalist moeten journalisten meer doen dan propaganda doorgeven, ze moeten uitzoeken hoe het zit. Het is de taak van journalisten om het beestje bij de naam te noemen. Bij de NOS gebeurt dat volgens hem onvoldoende.

Na de aanval maandag op het kinderziekenhuis in Kyiv schreef de NOS bijvoorbeeld: “Rusland zegt dat er gekozen is voor militaire doelwitten, zoals wapenfabrieken en vliegvelden. Het ministerie van Defensie spreekt van een succesvolle aanval.”

Door de Russische onzin te verspreiden, bewijs je de samenleving geen dienst, meent Schuttenhelm. Integendeel, zo speel je autocratische regimes in de kaart. “Dat raakt direct aan het belang van de Nederlandse democratische samenleving - een belang dat de Nederlandse journalistiek behoort te bewaken. Niet met opinie, maar met NIET MIS TE VERSTANE informatie - zodat overwogen keuzes gemaakt kunnen worden.”

Intern heeft Schuttenhelm naar eigen zeggen al eerder aan de bel getrokken. “Toen [bleef] toegezegde verbetering opnieuw uit. Na het zoveelste vermijdbare onzinbericht hakte ik in mei de knoop door. Dit zijn mijn laatste weken”, schrijft hij.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.