Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatrebellen pakken H&M aan wegens greenwashing

  •  
29-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1160 keer bekeken
  •  
Actie Extinction Rebellion bij kledingwinkel Rokin

© AMSTERDAM - De politie grijpt in tijdens een actie van Extinction Rebellion waarbij een vestiging van H&M aan het Rokin met groene verf werd besmeurd. De actiegroep demonstreert tegen ove

Klimaatrebellen van Extinction Rebellion hebben zondag actiegevoerd bij de vestiging van kledinggigant H&M op het Rokin in Amsterdam. Het pand werd beklad met groene verf en binnen lijmden uitgeklede activisten zich vast aan de etalageruiten. Het protest was gericht tegen greenwashing, de imagocampagnes die grote bedrijven voeren om te doen alsof ze zich inzetten om de kllimaatramp te bestrijden.
In een verklaring stelt de klimaatactiegroep:
"H&M beweert zich in te zetten voor duurzame Fashion met de Conscious Collection. Conscious producten zijn echter maar een heel klein deel van H&M’s aanbod en de duurzaamheid ervan staat ter discussie. (…) Terwijl H&M zich profileert als duurzaam merk met de Conscious Collection, produceert het bedrijf tegelijkertijd elke 24 uur meer ‘fast fashion’ dan het in twaalf jaar zou kunnen recyclen. De Conscious Collection is een druppel op een gloeiende plaat. De duurzaamheid van de producten is twijfelachtig, er wordt bijvoorbeeld maximaal 20% duurzame katoen gebruikt, en de informatievoorziening erover ruim onvoldoende. De collectie bestaat om H&M’s imago te greenwashen. Het doet niets om de klimaatimpact van H&M te minimaliseren, het maximaliseert het groene imago."
“Een broek en een T-shirt samen kosten zo’n 20.000 liter water om te produceren, met kleurstoffen en andere chemicaliën worden waterbronnen vervuild en de weggeworpen kledingstukken belanden op een afvalberg in Afrika, die onze troep mogen opruimen”, zegt activist Robin Habbé. De politie maakte een einde actie door cola over de vastgekleefde handen te gieten en die zo los te weken. Enkele activisten werden gearresteerd.
Geen video? Klik hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (53)

Pim Van der Ende
Pim Van der Ende1 dec. 2020 - 9:31

In dit ongezond preutse land, juich ik alle protesten met blote lichaamsdelen toe. Helemaal top zou zijn als de boeren naakt op hun tractors naar Den Haag rijden. Weg met preutsheid. Iedereen is mooi zoals hij/zij/het is! Alleen denk wel aan je gezondheid dus sport en eet/drink verstandig

Sailor2
Sailor230 nov. 2020 - 14:18

"Vandalisme!", "het recht in eigen hand nemen!", roepen de kleine Orbanetjes in koor. Onder de vlag van rust en orde claimen ze onverdraagzaamheid richting protest en confrontatie. Om af te leiden, om de industrie te beschermen, om een armzalige euro te verdienen. Uw kinderen zullen u dankbaar zijn.

Ivan61
Ivan6130 nov. 2020 - 9:56

Normaal gesproken ben ik niet zo fan van zulke acties maar deze keer hebben activisten helemaal gelijk. De kledingindustrie moet hard aangepakt worden. Ook consumenten moeten opgevoed worden.

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander30 nov. 2020 - 11:45

Maar door eigen rechter te gaan spelen?

Ivan61
Ivan6130 nov. 2020 - 13:36

Norm, Voor eigen rechter speel ik alleen in bijzondere gevallen.

Aart van de aap
Aart van de aap30 nov. 2020 - 17:00

'wij' anarchisten spelen per definitie voor eigen rechter hahaha Ga jij je maar lekker braaf aan 'de wet' houden, samen met al die andere schapen

The Apple
The Apple1 dec. 2020 - 4:06

Norm vond het weer eens de hoogste tijd om aan ons geweten te appelleren en niet aan dat van H&M. Hij is niet voor niets één van die burgers die haarfijn het verschil weet tussen goed en slecht

Juppé🎗
Juppé🎗30 nov. 2020 - 8:56

Nette demonstratie en beheerst optreden van de politie en dan rustig mee naar het bureau. Daar doe je je zaak goed mee. Dat beetje bloot geeft uiteraard nog wat extra aandacht. Los van het feit dat ik achter de inhoud sta een voorbeeld hoe demonstranten en politie met elkaar om moeten gaan. Was dat overal maar zo.

Dave Velzen
Dave Velzen30 nov. 2020 - 4:07

Goede actie wat mij betreft. Heb ik voor Greenpeace ook gedaan, maar mee gestopt omdat ik uiteindelijk niet kon garanderen dat ik politieman zou uitschakelen. Voor mij als ex militair toen een koud kunstje. Zonder actie voeren gebeurt er niets en verandert er niets. Voor onze huidige rechten zijn duizenden mensen gestorven. Ik zal dat nooit vergeten.

2 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander30 nov. 2020 - 9:40

Grappig, dus democratie houdt ook voor u op bij 't 'station' dan stapt u uit. En dan verontwaardiging hebben over geweld van opkomend extreem rechts. De essentie, vooral voor u als ex-militair, is dat de zaken niet op de straat worden uitgevochten, toch?

The Apple
The Apple1 dec. 2020 - 4:01

Mensen met kennis van zaken kunnen onvoorstelbare schade aanrichten en de middelen moeten natuurlijk wel in verhouding staan tot het doel. Stel nu eens dat tussen die jongens op de Geitenkamp waar Marcouch het over had een Appeltje zou zitten. Voor je het weet hebben die tieners dan de grootste lol in het praktiseren van de stadsguerrilla en dan is het hek pas echt van de dam. Je moet altijd voorzichtig zijn met de manier waarop je je kennis inzet.

Thuru
Thuru29 nov. 2020 - 20:53

Hopelijk word de rekening bij dat clubje neergelegd, zodat deze dat heel fijn kunnen betalen.

6 Reacties
rvb2
rvb229 nov. 2020 - 22:09

Hopelijk wordt de rekening voor de vervuiler bij de H&M neergelegd, zodat de helden door kunnen gaan met hun acties die in ieder's belang zijn.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 nov. 2020 - 0:55

Ik denk niet dat de schade die H&M en andere grote bedrijven aanrichten in geld uitgedrukt kunnen worden .

The Apple
The Apple30 nov. 2020 - 1:09

Je houdt geen rekening met het privilege van de bezitslozen.

MG1968
MG196830 nov. 2020 - 7:56

"Ik denk niet dat de schade die H&M en andere grote bedrijven aanrichten in geld uitgedrukt kunnen worden ." Dat kan H&M zelf wel. Ze kunnen voor ieder ieder afzonderlijk deel van de productieketen uitrekenen wat de eigen kosten zijn maar kunnen dat ook met betrekking tot de maatschappelijke kosten. Als de de ketenverantwoordelijkheid ook zou impliceren dat de maatschappelijke kosten gedragen moeten worden (wat natuurlijk nou niet zo is) kan dit niet anders dan leiden tot een eerlijkere prijs. Je zou bijvoorbeeld de AFM zo kunnen inrichten dat de mechanismen van deze berekeningen voor ieder bedrijf tegen het licht gehouden kunnen worden en de verantwoording er van -net zoals bij belastingaangiften- jaarlijks globaal en naar behoefte of steekproefsgewijs diepgaander tegen het licht worden gehouden. Ik erken dat het lastig is om nu algemene regels hiertoe op te stellen zijn maar vermoed dat vanuit jurisprudentie en voortschrijdend inzicht deze kennis wel ontstaat. Hoe het bedrijf dit inricht valt echter te controleren en aperte ontduiking van die verantwoordelijkheid te beboeten. Laat deze 'inkomsten uit boetes' direct terugvloeien naar die bedrijven die wel de verantwoordelijkheid nemen. Richt binnen Europa dit op dezelfde manier in, sluit op termijn handelsovereenkomsten af waarin dit principe meegenomen óf gecompenseerd wordt en maak binnen de handel die gecontroleerd wordt door de WHO ten volle gebruik van de mogelijkheid om via importheffingen de uiteindelijk te betalen prijs voor een product de eerlijke prijs is.

Buitenstaander
Buitenstaander30 nov. 2020 - 9:40

@Griezel Ah, daar hebben we een 'hunnie doen het nog erger'.

The Apple
The Apple1 dec. 2020 - 4:10

Norm - Vrij logisch, want anders hadden ze geen actie hoeven voeren. ‘hunnie doen het nog erger’ is geen excuus, maar de oorzaak.

Starter2
Starter229 nov. 2020 - 20:33

Prima om je punt te maken maar waarom moet dat altijd met vernielingen gepaard gaan. Rare fixatie.

7 Reacties
rvb2
rvb229 nov. 2020 - 22:11

Waarom moet H&M winst maken door te vervuilen en te vernietigen? Rare en ongezonde fixatie op geld is weer het probleem.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 nov. 2020 - 0:46

Inderdaad H&M moet ophouden met de wereld te vernielen

The Apple
The Apple30 nov. 2020 - 1:07

Misschien omdat er toch niets verandert als je alles heel laat? Misschien is dat geen "rare fixatie", maar op ervaring gebaseerd.

Buitenstaander
Buitenstaander30 nov. 2020 - 9:43

@Apple Wel altijd heel doorzichtig op links: Democratie, maar als t niet parlementair niet meteen lukt neem je het recht in eigen hand. En dan toch te hoop lopen tegen extreem rechts. Merkwaardig dat rechtvaardigen.

Starter2
Starter230 nov. 2020 - 11:49

Waarom niet vreedzaam demonstreren binnen de regels die we er voor hebben. Blijkbaar moet er altijd iets vernield of beschadigd worden. Dan kan je nog zoveel gelijk hebben, het doet afbreuk aan dat gene dat je wil bereiken.

The Apple
The Apple1 dec. 2020 - 4:14

Starter: Als het werkelijk afbreuk zou doen aan dat gene wat ze willen bereiken, dan zouden ze het niet doen. Jij schijnt te denken dat ze zich met hun acties moeten richten op mensen zoals jij. Wij weten al lang dat dat verloren moeite is.

Starter2
Starter22 dec. 2020 - 11:51

Apple vindt dat vernielen wel ok is. Dan is elke discussie verder zinloos.

The Apple
The Apple29 nov. 2020 - 19:35

Leuke reclame voor Coca Cola. Je zou dat spul bijna niet meer durven drinken uit angst dat het je ingewanden ook losweekt.

Sam V
Sam V29 nov. 2020 - 17:33

Ik zou als H&M de hele ruit groen hebben gespoten en de dames verder succes gewenst met de actie. Zien we morgen wel hoe het met ze gaat zonder wc en drinken. Zo zie je maar weer wat een beschaafde politie wij in Nederland hebben. Ruimen zelfs de rotzooi op voor de winkelier.

4 Reacties
Samuel Dormits
Samuel Dormits30 nov. 2020 - 0:06

Performative power. Activisten als deze gaan slechts zo ver ze kunnen gaan zonder echte schade te doen, met als afspraak dat de politie ze redelijk behandelt. Ga jij als bedrijf of politie gewelddadiger te werk dan proportioneel, zullen de activisten de volgende keer ook harder zijn. De politie in Nederland is hetzelfde soort beestachtige bloeddorsteling als in Amerika of China. Dat is altijd en overal de aard van de agent. Sla maar eens een geschiedenisboek open. Heeft met beschaving van de politie niks te maken. Er heerst hier alleen een beleid dat maakt dat er zo min mogelijk winst verloren gaat voor bedrijven en de politie zich geen onnodig werk op de hals haalt. Sla je ze tot moes, dan doen ze dat de volgende keer bij jou ook, of zijn ze erop voorbereid. Overigens ben ik van mening dat deze activisten zich enorm inhouden. Misschien zelfs teveel, gezien het enorme geweld dat een H&M op dagelijkse basis pleegt.

Buitenstaander
Buitenstaander30 nov. 2020 - 9:48

@Samuel Dus de redenatie is als volgt: Als activist mag je het recht in eigen hand nemen, als het niet snel genoeg gebeurt volgens de normale spelregels in dit land. De politie is per definitie beestachtig, en H&M vervuilen nog veel meer, en dan is ongeveer alles geoorloofd. PS; ooit wel eens opgepakt in China? U weet dus totaal niet waar u het over heeft.

Samuel Dormits
Samuel Dormits30 nov. 2020 - 16:27

@norm Een activist is voorbij wat mag of niet. Dat is het punt van een activist zijn. Je constateert dat iets niet werkt in de maatschappij en dat komt door de regels die door de boven jou gestelden zijn gemaakt. Dan word de afweging alleen nog wat proportioneel is. Een vieze ruit en een dagje moeilijk zaken doen voor een filiaal is minimale schade. Of heeft u liever dat eenieder omrolt en het maar laat gebeuren? Waar waren we zonder de bezettingen van de vakbonden? Zonder studentenprotesten? Zonder de Franse revolutie? Wat China ermee te maken heeft weet ik niet, maar ik zou zeggen dat de Oeigoeren, Hongkongers, Tibetanen en Joost mag weten volledig in hun recht zouden staan om bijna elke wet te breken om hun vrijheid te winnen. Hier gaat dat gelukkig anders. Ze hadden de boel immers veel makkelijker in de brand kunnen steken, maar daar waren de activisten te netjes voor. En omdat wij hier die ongeschreven afspraken anders gemaakt hebben, worden ze niet naar heropvoedingskampen gestuurd maar naar de gevangenis.

Aart van de aap
Aart van de aap30 nov. 2020 - 22:49

Norm Of iets 'mag' of niet, is geheel irrelevant Het gaat erom of je het wilt en wat je wilt en waarom je dat wilt (A)

Sailor2
Sailor229 nov. 2020 - 16:31

Goede actie; niks zo verwerpelijk als greenwashing. En ondertussen natuurlijk gewoon 'bruin' lobbyen. Word blij van mensen die hun politieke kleur in de etalage durven zetten.

5 Reacties
Thuru
Thuru29 nov. 2020 - 18:53

Goede actie noem je dat. Dit is gewoon walgelijk. Vandalisme is ter aller tijde not done.

Sailor2
Sailor230 nov. 2020 - 0:23

Thuru 'Walgelijk en vandalisme' is nou precies best ik van jouw reactie vind. Zo zie je maar.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 nov. 2020 - 0:48

Gutte gutte vandalisme Hele planeet gaat naar de klote dat is vandalisme in het miljardvoud Ik vind het overigens een hele brave actie .

Buitenstaander
Buitenstaander30 nov. 2020 - 9:51

@Sailor Recht in eigen hand nemen is blijkbaar aan uw kant geoorloofd. Democratische processen maar even parkeren. Wel een grote mond hebben als anderen dat ook even menen te moeten doen. Beetje hypocriet, niet?

Sailor2
Sailor230 nov. 2020 - 14:22

Norm Nee, ik vind mensen die zo druk ageren tegen klimaat actievoerders juist heel hypocriet.

White Knight
White Knight29 nov. 2020 - 16:13

"Een broek en een T-shirt samen kosten zo’n 20.000 liter water om te produceren". Vreemde redenatie. Het water wordt namelijk niet verbruikt, maar gebruikt en gaat dan weer de keten in waar het na een tijdje weer beschikbaar is.

3 Reacties
The Apple
The Apple29 nov. 2020 - 19:38

Dat is natuurlijk waar: hij stroomt de rivier in, wordt afgevoerd naar zee, daar verdampt het dan en komt vervolgens als gedestilleerd water weer terug op aarde. Als het eerst in de grond wegzakt duurt het alleen wat langer.

Albert_Bakker
Albert_Bakker30 nov. 2020 - 5:32

Waar die 20 kuub water weg komt is een beetje gokken. Maar ik denk dat de redenatie is dat je om katoen te telen een heleboel water moet gebruiken, want biologie en zo. Daarvan zakt inderdaad een deel in de grond. En dan zal het gaan om een denim spijkerbroek waarbij het katoen tijdens het weven al geverfd wordt. Dan bij elkaar zit je op ongeveer 80% van de verklaring. De rest zal bij elkaar gesprokkeld moeten worden met het verven van de t-shirt, het stone-washen van de broek en dan consumpties, koffie en theedrinken van de werknemers, sanitaire middelen als toiletgebruik, handenwassen en douchen. Maar dat stelt allemaal nog niks voor met het waterverbruik van mensen die in tegenstelling tot bijvoorbeeld extreemlinkse beroepsactievoerders, hun kleren ook wassen. En of de mevrouw van de uitsterfrebellen haar wollen sokken uit willen doen want schapen verbruiken ook nogal wat water. Bij het maken van groene verf en bij lijm gaat het er al net zo aan toe en daar zitten dan ook nog chemicaliën in. Net als bij het doucheschuim waarmee ze straks heerlijk lang onder een warme douche zal staan te poetsen om die tekeningen van haar lijf lijf te schrobben voor de volgende demonstratie.

The Apple
The Apple1 dec. 2020 - 4:19

Albert_Bakker - Wij extreemlinkse beroepsactievoerders schrobben ons altijd schoon in de regenton en zuiveren het water daarna op biologische wijze in een vijvertje met daartoe bestemde begroeiing.

Poeha
Poeha29 nov. 2020 - 16:07

Echt walgelijk hoe mensen aan andermans spullen zitten. Als ik het ergens niet eens ben wat mijn buurman of school doet, ga ik toch ook niet smijten met groene verf.

10 Reacties
rvb2
rvb229 nov. 2020 - 17:24

echt walgelijk hoe grote bedrijven aan andermans spullen zitten, zij smijten met vervuiling puur om eigen gewin. Hulde aan de mensen die dit aan de kaak stellen, en niets dan minachting voor de agenten die de vervuilers beschermen.

Aart van de aap
Aart van de aap29 nov. 2020 - 18:35

Dus omdat jij iets niet doet, moeten we zo allemaal zijn ? Intelligent beredeneerd

The Apple
The Apple29 nov. 2020 - 19:40

Aan welke kleur geef jij dan de voorkeur? Let wel op dat het op waterbasis is en biologisch afbreekbaar. -

adriek
adriek29 nov. 2020 - 20:47

Echt walgelijk hoe bedrijven het milieu blijven vervuilen om meer winst te kunnen maken. Echt walgelijk hoe diezelfde bedrijven miljoenen uitgeven om hun imago te vergroenen zonder hun gedrag daadwerkelijk te verbeteren. Echt walgelijk dat overheden dat allemaal laten gebeuren. Echt walgelijk dat dit soort acties blijkbaar nodig zijn om dat walgelijke gedrag aan het grote publiek kenbaar te maken.

Piet Helmons
Piet Helmons29 nov. 2020 - 21:17

RvB: ik voel ook niets dan minachting voor de politiemensen die de betogers met cola hebben bevrijd van de winkelruiten. Ze hadden ze gewoon een paar dagen vast moeten laten zitten.

Aart van de aap
Aart van de aap29 nov. 2020 - 23:42

Precies, rvv Wij stoflong, voor hun winst ? hahahaha Dacht het niet, vriend !

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 nov. 2020 - 6:16

Wat dacht je van leerlooierijen? Ik denk dat we naakt door het leven zullen moeten gaan, terug naar de oorsprong. Alleen hebben we geen berenvellen meer en geen pijl en boog en zijn we met teveel mensen. Er zijn bedrijven die er nog veel meer aan verdienen en dat zijn niet de goedkoopste. Zij hebben allerlei onder-aannemertjes tot in de huishoudens toe. Daarom verdienen zij er extra veel aan. De meeste bedrijven/ (grote)merken zijn er niet open over, kunnen het beter verbergen. Die maken nog veel grotere winsten over de rug van een ander. Spijkerbroeken maken overal dezelfde rotzooi wat betreft kleuring en goedkope productie in arme landen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet geloof dat er een bedrijf/merk anders is en dat hogere prijzen hier leiden tot betere condities daar. Die hoop ben ik eerlijk gezegd al lang verloren.

Buitenstaander
Buitenstaander30 nov. 2020 - 9:56

@rvb Toch wel heel opmerkelijk om te zien hoe hier mensen die normaliter altijd hun mond vol hebben over democratische processen, als t er op aankomt, dit maar even 'parkeren' en het liever op straat uitvechten. En daar ook nog rechtvaardiging in zien, want hun zaak is veel belangrijker dan de normale rechtsgang. Dat maakt de verontwaardiging de komende periode naar anderen die geweld gebruiken ook meteen helder.

rvb2
rvb230 nov. 2020 - 11:25

@Norm: er is niets democratisch aan de prijs die H&M rekent. Er is niets democratisch aan de beslissing van H&M om veel te vervuilen. Wat meer democratie zou gewenst zijn. Bedrijven zijn nu eenmaal antidemocratisch.

The Apple
The Apple1 dec. 2020 - 4:25

Wij hebben het gewoonlijk slechts over het gebrek aan democratische processen en het feit dat de VVD de "normale rechtsgang" voor ons buiten bereik heeft gebracht vanwege de kosten die zijn verbonden aan de "normale rechtsgang". Kan die gozer niet een keer ophouden met dat stomme gelul? -