Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatprotesten bij Tata Steel, Lelystad Airport en Friesland Campina

  •  
10-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
tatasteelmilieudefensie
Actievoerders die zijn verbonden aan Milieudefensie, hebben donderdagochtend spandoeken opgehangen bij tien Nederlandse bedrijven die verantwoordelijk zijn voor veel broeikasgasuitstoot. Het gaat onder meer om Tata Steel, Lelystad Airport, Friesland Campina, Vion en Chemelot. Een bedrijf als Tata Steel is verantwoordelijk voor ongeveer 7 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot.
Milieudefensie vindt dat de politiek en de bedrijven meer klimaatmaatregelen moeten nemen. De milieuorganisatie wijst daarbij op een rechterlijke uitspraak van twee weken geleden. Toen bepaalde de rechtbank Den Haag dat Shell de uitstoot van broeikasgassen sneller moet terugdringen. “De overheid moet nu eindelijk regels opstellen voor vervuilende bedrijven”, stelt Milieudefensie.
Eerder deze week boden Milieudefensie en andere organisaties, waaronder de FNV en de Woonbond, al ‘ De Eerlijke Klimaatagenda ’ aan aan informateur Mariëtte Hamer. De organisaties pleiten ervoor om de kosten van het klimaatbeleid rechtvaardig te verdelen. Dat kan bijvoorbeeld door de woningen van mensen met lage inkomens te isoleren en door nieuwe, groene banen te creëren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Ewout Pool
Ewout Pool10 jun. 2021 - 17:58

Hoewel het sympathiek klinkt vraag ik mij af of dit niet contraproductief is. Jagen we zo niet de grote vervuilers het land uit naar plekken waar we geen enkele invloed op hebben? En hoe zit het met de verdere gevolgen? Dit zijn alle grote bedrijven met veel toeleveranciers. Als deze grote vervuilers straks uit angst voor rechtszaken massaal vertrekken, betaald Milieudefensie dan de werkloosheidsuitkeringen?

2 Reacties
De Lieve Heer
De Lieve Heer11 jun. 2021 - 8:58

Dat is waar: als we er wel invloed op hebben, dan hoeven ze helemaal niets te veranderen en dan is iedereen tevreden. Hoe meer invloed we hebben, hoe minder ze hoeven te veranderen, dat is het pas echt het ei van Columbus

Freddy2
Freddy212 jun. 2021 - 10:19

Hmm is het niet zo dat met die nieuwe verdragen de vervuilers de staat kunnen aanklagen als de staat beslissingen neemt die bedrijven geld kunnen kosten?

The Apple
The Apple10 jun. 2021 - 8:23

"Een bedrijf als Tata Steel is verantwoordelijk voor ongeveer 7 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot." Dan is het de hoogste tijd om -na Shell- ook Tata Steel voor de rechter dagen.

3 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander10 jun. 2021 - 12:32

@The Apple En dat vind iemand vanuit Brazilie? Ik neem aan dat u ze ook uitgenodigd heeft om daar nog wat orde op zaken te stellen?

vdbemt
vdbemt10 jun. 2021 - 13:16

@Buitenstaander. Het is toch niet zo dat, wanneer je als Nederlander in Brazilië woont, die 7% opeens maar 2 procent worden, ofzo? De situatie blijft toch wat die is? Overigens hoop ik toch dat er iets anders gebeurt, waardoor de stap naar de rechter niet nodig is. Tata Steel moet in actie komen, al-dan-niet onder druk van de regering. Een stap naar de rechter door burgers en/of milieubeweging zou op opnieuw, en daarmee ernstiger falen door de regering duiden.

The Apple
The Apple11 jun. 2021 - 1:20

Ach, laat maar joh. Zoiets neemt toch niemand serieus....