Joop

Klimaatproces tegen de staat in de steigers gezet

  •  
12-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Thieme_300.jpg
Thieme: Een breed draagvlak is niet nodig. Het gaat al om een algemeen belang
Marianne Thieme pleit voor een rechtszaak tegen de staat om klimaatverandering af te dwingen. Wat haar betreft is er geen breed maatschappelijk draagvlak voor nodig. “Het gaat hier niet meer om een deelbelang, maar om een algemeen belang. Dit gaat iedereen aan”, vindt Thieme.
Duurzaamheids-organisatie Urgenda gaf zaterdag aan een rechtszaak tegen de staat te overwegen. De Nederlandse overheid schiet wat hen betreft te kort in de bescherming van burgers voor de gevolgen van klimaatverandering en daarom zou een rechter daarover moeten beslissen.
Urgenda probeert nu mensen te mobiliseren bij organisaties en bedrijven zodat het initiatief breed gedragen kan worden. Zo wordt het volgens jurist en filosoof Pepijn Vloemans (wetenschappelijk bureau van GroenLinks) mogelijk ‘een duurzame revolutie’ afgedwongen.
De Maastrichtse advocaat Roger Cox legt in zijn boek ‘Revolutie met Recht’ het probleem bloot. Volgens hem heeft de overheid te veel macht om de regels voor energie- en klimaatverandering te interpreteren. Die ruimte krijgt de overheid door de rechterlijke macht. Hij schat daarom ook in dat een rechtszaak een kleine kans van slagen heeft, maar wel de enige manier is om energie- en klimaatverandering af te dwingen.
Cox schrijft:
De feiten en omstandigheden ontnemen westerse staten elk verweer om hun inactieve houding en gebrek aan resultaten inzake de energietransitie en de bescherming van de samenleving tegen de gevaren van klimaatverandering te rechtvaardigen: staten hebben een onderzoeksplicht, een vergaande waarschuwingsplicht en een plicht tot het nemen van rigoureuze maatregelen.”
Thieme vindt dat Cox en Urgenda terecht de noodklok luiden. Rutte I heeft wat haar betreft te weinig stappen vooruit gezet. “En bij het huidige kabinet zien we dat er in feite ook niets in gang wordt gezet.”
Hoogleraar internationale, Europese en nationale milieuregelgeving Jonathan Verschuuren geeft aan dat een rechtszaak een kleine kans heeft. Eén belangrijk element daarin is dat Nederland in grote lijnen voldoet aan het Klimaatverdrag uit 1992 als het Kyoto-protocol. Maar ook onderstreept hij de tekortkoming van de rechterlijke macht. “Vergelijkbare pogingen strandden steeds: er is veel te veel beleidsruimte. De rechter laat de overheid die ruimte.” Trouw: ‘Klimaatproces tegen de staat kan nu al’
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

JoopSchouten
JoopSchouten12 nov. 2012 - 16:05

'Volgens hem heeft de overheid te veel macht om de regels voor energie- en klimaatverandering te interpreteren.' ... En niet alleen op dit vlak. En goed initiatief. Ze zouden Thom Holterman om advies kunnen vragen. Thom?

rbakels
rbakels12 nov. 2012 - 16:05

Langzaam wordt duidelijk: Marianne Thieme is bezig de failliete boedel van Groen Links over te nemen.

Hazmat Guy
Hazmat Guy12 nov. 2012 - 16:05

De 30 landen met kerncentrales stoten meer dan 3x zoveel CO2 uit als de 175 landen zonder kerncentrales. Omdat de Kerncentrale borssele economisch is afgeschreven, levert ze voor bodemprijzen stroom. Door het langer open houden van kerncentrale bouwjaar 1970 blijft er een 'valse' concurrent op de stroommarkt. Hierdoor is er minder urgentie voor EPZ en andere marktpartijen om te investeren in nieuwe, duurzame energie, die ook nog gepaard zullen gaan met nieuwe werkgelegenheid. Meer werkgelegenheid dan het 20 jaar langer in bedrijf houden van KCB, die immers met uitzondering van de jaarlijkse splijtstofwisseling, wanneer vooral externe, vaak internationale krachten opgeroepen worden, weinig werkgelegenheid oplevert. Als de centrale per 2013 wordt afgeschakeld zullen er investeringen komen in vervangend duurzaam vermogen, en komen er fondsen vrij die worden geïnvesteerd in het direct ontmantelen van de kerncentrale. Dit zal zorgen voor werkgelegenheid en expertise die mogelijk gebruikt kan worden bij de ontmanteling van dergelijke centrales in bijv. Duitsland. Lees er alles over op www.laka.org Dien een bezwaar in, oude kerncentrale tot 2043 is dat wat we willen? GEEF HET DOOR even printen en opsturen. Help mee......................... Op de laka site staat nu een voorbeeld van een 'zienswijze' die voor 5 december bij het ministerie ingediend moeten worden.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods12 nov. 2012 - 16:05

Ik ben helemaal voor een stringent klimaatbeleid, maar je bezig houden met zeer waarschijnlijk zinloze acties is zinloos.

Dewik2011
Dewik201112 nov. 2012 - 16:05

Helemaal geweldig.....politici, bestuursrechtdeskunidgen en juristen gaan ons klimaat reguleren.....hahahaha

Bart van Oerle
Bart van Oerle12 nov. 2012 - 16:05

Het is maar de vraag of het rapport van het IPCC standhoudt bij de rechter. De wetenschap biedt nu eenmaal geen 100% zekerheid. Volgens onderstaand artikel staan klimaatsceptici dan ook te springen bij zo'n rechtszaak, zou het dan nog wel zo'n goed plan zijn? http://www.staatvanhetklimaat.nl/2012/06/12/advocaat-roger-cox-ipcc-rapport-heeft-onaantastbare-juridische-waarde/

EricWakker
EricWakker12 nov. 2012 - 16:05

Denk even aan je eigen kinderen en hun kinderen voordat je slappe kritiek uit. Als de uitstoot van broeikasgassen nu niet als de bliksem genivelleerd wordt, dan zitten volgende generaties echt met een oneindig serieus probleem en staan onze rijkdom en welvaart definitief op het spel. Op een gegeven moment is het niet meer terug te draaien. Weet je, ik las vandaag dat in het begin van de zestiende eeuw Nederlanders en Vlamingen het toen economisch achtergebleven Engeland toe rekenden aan de "inherent flaws in the English character". Daar zouden ze nog op terug moeten komen. Onderwijl investeert het conservatieve kabinet in Engeland van heden ten dage fors in het aanpakken van het klimaatprobleem. En hier in Nederland?

Hazmat Guy
Hazmat Guy12 nov. 2012 - 16:05

Laat ze het het opruimen voor ze met pesioen gaan ! Of gaan de Polen het doen in 2034. Dien een bezwaar in, een oude kerncentrale (1970 ) tot 2043 is dat wat we willen? GEEF HET DOOR even printen en opsturen. Help mee......................... Op de www.laka.org site of op www.tegenstroom.nl staat nu een voorbeeld van een 'zienswijze' die voor 5 december bij het ministerie ingediend moeten worden. Laat ze het het opruimen voor ze met pesioen gaan !

Michiel Online
Michiel Online12 nov. 2012 - 16:05

ik weet wat jullie allemaal straks gaan roepen. misschien morgen, volgende week, volgende maand. misschien over 10 jaar. maakt het uit? elke dag is al te laat. dat is wat ik roep. dat is wat ik al weet.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer12 nov. 2012 - 16:05

"maakt het uit? elke dag is al te laat. dat is wat ik roep. dat is wat ik al weet. " Als (als) de mens de oorzaak is, dan IS het al te laat Michiel. Niks doen dus, het maakt toch niks meer uit. Je kunt beter verhuizen. Ik raad aan om iets meer landinwaards en naar het Noordoosten te verhuizen: geen last van het opdringend zeewater en minder last van de meer dan tropische temperaturen. En maak haast want het zal onbetaalbaar worden.

[verwijderd]
[verwijderd]12 nov. 2012 - 16:05

ughh....en de wereld houdt op bij de grens met Duitsland en België zeker. Zeldzame naïviteit en vernietiging van de gehele Nederlandse economie tot resultaat

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer12 nov. 2012 - 16:05

"Zeldzame naïviteit en vernietiging van de gehele Nederlandse economie tot resultaat " Een zeldzaam naïeve opmerking.

[verwijderd]
[verwijderd]12 nov. 2012 - 16:05

"Marianne Thieme pleit voor een rechtszaak tegen de staat om klimaatverandering af te dwingen" Laat het even op uw inwerken (en barst dan al naar gelang in huilen of lachen uit) . En dit krijgt nog stemmen ook.

3 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen12 nov. 2012 - 16:05

Het is puur kiezersbedrog, haar achterban, de dieren, is in grote meerderheid voor klimaatverandering, lekker warm! Om te huilen dus, kan er aub iemand namens de dieren een proces tegen de PvdD beginnen?

rbakels
rbakels12 nov. 2012 - 16:05

Had dit ook al gezien. Ze mogen meteen ook talencursussen voor journalisten afdwingen.

Tom Meijer
Tom Meijer12 nov. 2012 - 16:05

"Laat het even op uw inwerken (en barst dan al naar gelang in huilen of lachen uit) . En dit krijgt nog stemmen ook. " Lekker je richten op een verkeerde formulering om niet op de kern van de zaak in te hoeven gaan. Zwak.

[verwijderd]
[verwijderd]12 nov. 2012 - 16:05

"Marianne Thieme pleit voor een rechtszaak tegen de staat om klimaatverandering af te dwingen." Ik dacht dat klimaatverandering volgens Thieme cs al aan de gang was, nu wil Thieme dat zelfs gaan afdwingen? Bizar...

1 Reactie
lancelot2
lancelot212 nov. 2012 - 16:05

Partij voor de dieren wil een tropisch klimaat in Nederland?

TheoJ2
TheoJ212 nov. 2012 - 16:05

"Een breed draagvlak is niet nodig. Het gaat al om een algemeen belang" Dit is een hele mooie, voor iemand die in democratie gelooft. De Eurotop denkt net zo. Draagvlak bij de burgers is niet nodig want wij weten wel wat het beste is.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer12 nov. 2012 - 16:05

"Dit is een hele mooie, voor iemand die in democratie gelooft. De Eurotop denkt net zo. Draagvlak bij de burgers is niet nodig want wij weten wel wat het beste is." Alsof klimaatverandering ook maar een greintje met democratie te maken heeft.