Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Het CBS verwacht dat er in 2030 één miljoen mensen meer in Nederland zullen zijn dan nu. Eén miljoen extra mensen die moeten wonen, eten, reizen, recreëren. Eén miljoen extra mensen die zorg nodig hebben en onderwijs. Eén miljoen extra mensen dus die gaan zorgen voor een gigantisch grote extra uitstoot. Het is bijzonder naïef om te denken dat de gestelde doelen gehaald gaan worden. In Nederland niet en in de rest van de wereld ook niet. In de rest van de wereld gaat de bevolkingsgroei immers nog harder door. Terwijl we nu al weten dat het systeem in Nederland vastloopt. 300.000 huizen tekort, tekort aan zorgpersoneel, tekort aan onderwijspersoneel, sterke toename energiekosten. Zonder hele zware ingrepen gaan er geen structurele verbeteringen optreden. Of heel Nederland moet genoegen gaan nemen met een levensstandaard die heel ver beneden de huidige standaard ligt. Ik zie dat niet gebeuren.
De doelstellingen zijn tov 1990, in 2030 49% minder uitstoot dan 1990. In 1990 zaten we nog net onder de 15 miljoen. Dus de stijging tot 2030 is niet harder dan de stijging die we tot nu toe hadden. 49% minder uitstoot betekend dus eigenlijk met een bevolkingsgroei van 25% (1990 tot 2030) iets van 61% per persoon minder uitstoot.
Ik ben niet zo goed in rekenen, en je cijfers en aannames zullen wel kloppen. Maar volgens mij heb je geen rekening gehouden met de veel grotere footprint per Nederlander ten opzichte van 1990. En sowieso zou er volgens je berekening dus 61% per persoon bespaard moeten worden. Onmogelijk in die korte tijd.
´´Het is bijzonder naïef om te denken dat de gestelde doelen gehaald gaan worden.´´ Dat valt reuze mee. Het is juist bijzonder naïef om te denken dat het halen van de gestelde doelen de oplossing van het klimaatprobleem is.
Vrijwel iedereen ziet de urgentie voor een beter klimaat. Keuzes om dat te bereiken kennen een grote overlap maar ook een aantal die voor verdeeldheid zorgen terwijl ze net zo zeker onontkoombaar zijn. Een daarvan is de keuze voor kerncentrales zoals Frankrijk met een aandeel van 70% van haar energievoorziening allang geregeld heeft.
Dus als er 70.000 mensen naar Zandvoort komen dan wordt er een rechtszaak aangespannen omdat de reisbewegingen tot extra CO2 uitstoot zou leiden (we weten allemaal dat de 20 autootjes iets marginaals is). Maar 70.000 mensen die samenkomen voor een demonstratie voor het milieu zal niet tot extra CO2 uitstoot leiden?
Maar dat is anders; dat is voor het hogere doel. Dat is hetzelfde voor vernielingen en bezettingen: Dat is alleen wel geoorloofd als het bijdraagt aan het goedgekeurde ideaal. En bij Zandvoort gaat het ook om de voor de buehne publiciteit van meneer 'Vollemans', en het anderen niets meer gunnen. In de ideale deugwereld gaan we terug naar het oercalvinisme, dat wist u toch wel?
Het zijn nogal verschillende doelstellingen. Vind je ze echt vergelijkbaar?
@le chat botte Wie gaat de doelstellingen wegen en bepalen wat wel en niet mag? De argumentatie was destijds enkel gebaseerd op de CO2 uitstoot als doorslaggevend argument.
De urgentie kan dan nog nooit zo groot zijn geweest, het zorgt ook voor overtrokken beleid en wensdenken tav de te behalen resultaten. We zien nu al enorme prijsstijgingen in de energie door het energietekort. Om aan re behoefte te voldoen laat brussel ons hier mss in de kou zitten of veel betalen, maar dat gaan ze in Azie niet doen. Daar wordt lekker en masse steenkolen gestookt. Het resultaat of de winst, als ie er al was, is straks zwaar negatief . Aub doordacht beleid heren en dames politici
In China zijn al fabrieken stilgelegd omdat er daar een tekort aan energie is. Minationals overwegen om productie naar andere landen te verplaatsen.
@JoostdeV Een van de belangrijke redenen dat er in China een tekort is aan energie is dat het weigert kolen van Australia te kopen. De Chinese electriciteitsproductie loopt voor 60% op kolen en er wordt gemiddeld iedere week weer een nieuwe kolencentrale geopend.
Laat je maar horen en zien, het gaat om jullie toekomst die vandaag begint. Duurzaam leven wordt nog vaak neergezet als een 'mindere' kwaliteit van leven. Maar ook Nederland heeft al circa 1 miljoen mensen die wel duurzamer leven. Ze zijn onderdeel van de beweging van sociale en positieve mensen, die weer samen het bestaan organiseren. En niet meer 'wachten' op een overheid, omdat die niet meer zo nodig zijn. Wat we wel nodig hebben, regelen we steeds meer samen. Want zo kan het ook. Zoals collectief wonen, samen bomen planten, voedselbossen onderhouden en ecologisch wonen en leven. We kiezen voor echt voedsel, dragen vaker tweedehands kleding of helpen actief mee met zelfoogst tuinen. Omslag in Eindhoven, het kenniscentrum voor Duurzaam wonen en leven, verbindt en verzamelt mensen met mogelijkheden, want duurzaam leven doen we graag samen. En steeds meer mensen beseffen ook hoe leuk het is, om in je eigen omgeving de natuur weer te beleven.
'Zoals collectief wonen, samen bomen planten, voedselbossen onderhouden en ecologisch wonen en leven. ' Voedselbossen onderhouden? Is dit een grap? U bent er van op de hoogte dat Nederland heel veel groenten fruit produceert??
"collectief wonen, samen bomen planten, voedselbossen onderhouden en ecologisch wonen en leven" 1 miljoen mensen? Waar komt elke keer die 1 miljoen mensen vandaan. Of gaat dit over de mensen die SP stemmen.
Er is geen enkel vertrouwen in Overheden, was dat wel het geval dan was zo'n grote manifestatie niet nodig geweest. Van veel grotere urgentie was de greep van de PiS partij op de nek van de rechtsstaat. want dan heeft demonstreren meer zijn. Er is wellicht op korte termijn wel een kans op gehoor. Er waren dan ook veel meer demonstranten - onder wie ook ouderen- aanwezig in Warschau dan in Brussel. Toch is de berichtgeving wat eenzijdig op Brussel gericht. Mag oik dat wat eh onevenwichtig. vinden?
'Maar ook Nederland heeft al circa 1 miljoen mensen die wel duurzamer leven' Duurzamer dan? Die andere 16 miljoen? Op basis van wat?
@Petra : Collectief wonen. Naar Van Dantzig geluisterd zeker. Die wil een soort woonkazernes met gemeenschappelijke kookgelegenheden, sanitair en dergelijke. De wasmachine moet je bespreken, net als de douche en je elektrische kookplaat. Natuurlijk kun je je bijdrage leveren door niet telkens nieuwe spullen te kopen, je huis te isoleren, geen of beperkt auto te rijden (of elektrisch als je dat kunt betalen), niet vliegen, geen of weinig vlees eten enzovoorts. Maar modieuze termen als collectief wonen en voedselbossen onderhouden... daar krijg je de handen niet voor op elkaar.
@Korheiden En het toont ook nog eens aan dat Petra niet verder kijkt dan haar neus lang is.., want ze heeft het over Eindhoven.. maar in de regio rondom Eindhoven is veel glastuinbouw aanwezig waar ze enorm veel groente en fruit produceren.
Ik vraag me af hoeveel van deze demonstranten deze winter ook de kachel uitlaten deze winter.
Z, eigen verantwoordelijkheid heeft nooit gewerkt dus rotop met je onzin.
Prachtig deze demonstratie, maar het enige wat zij doen is om een ander klimaatbeleid. D.w.z. het wat en hoe wordt niet benoemd. Een klimaatbeleid waarbij wereldwijd de CO2 uitstoot wordt beperkt tot het niveau van 1990 heeft grote gevolgen voor de manier waarop wij (en de andere wereldbewoners) leven, en zal grote aanpassingen vergen. Hoe deze pijn zal moeten worden verdeeld is een heel moeilijk vraagstuk. Net zoals de vraag waar de energie dan wél vandaan moet komen. In feite zijn olie en kolen gefossiliseerde zonne-energie. Wij maken nu vrij snel op waar de natuur miljoenen jaren over gedaan heeft om te creëren.Bovendien is onze manier van leven doordrenkt van producten van plastic. Een heel moeilijk vraagstuk dus.
Goed plan CO2 reductie naar 1990, daar pluk je over 1000 jaar de vruchten van.
Het gegeven "dat het moeilijk is" wordt al 40 jaar gebruikt om verandering tegen te houden. Het effect? Het wordt steeds moeilijker. Dat is dus wel de meest domme reden om niets te doen. Kleine opsteker: nog even volhouden en het maakt niet meer uit! *jippi!*