Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatgeneratie vraagt om leiders met lef

  •  
11-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
Leerlingen spijbelen voor het klimaat
Open brief van de twaalf provinciale lijsttrekkers van GroenLinks: 'Echte leiders nemen hun verantwoordelijkheid en wijzen niet naar andere landen om niets doen te rechtvaardigen'
Afgelopen donderdag is een nieuwe generatie opgestaan: de Klimaatgeneratie. Jongeren die het niet langer pikken dat de politici die aan de macht zijn te weinig doen om hun wereld te beschermen. De klimaatspijbelaars willen geen halfbakken maatregelen die pas over vijf of tien jaar van start gaan. Er moet nu actie ondernomen worden.  En die jongeren zijn gelukkig niet alleen. Het tij keert. De groep mensen die het klimaat wil beschermen, de groep mensen die niet langer wil wachten, die groep groeit. Wij als GroenLinks-lijsttrekkers van onze twaalf provincies willen laten zien dat het kan. Groene politiek, met lef, met ambitie en met hoop. Daar zijn drie dingen voor nodig:
Optimisme Een succesvolle klimaataanpak vraagt om optimisme. Geen gezeur, gedraal en geneuzel. Nederland is een land van aanpakkers, volhouders en doorzetters. Nederlanders zijn in staat om complexe problemen aan te pakken en op te lossen. Er zijn alternatieve voor de vervuilende, onhoudbare fossiele economie. De vraag is allang niet meer of we iets moeten doen. De vraag is of we iets kunnen doen. En het antwoord is volmondig ja!
Haast De tijd om nieuwe stappen te zetten is nu. We weten wat het probleem is en we weten wat we moeten doen om de opwarming van de aarde te stoppen. Minder CO2 uitstoten. En dat kan op heel veel manieren. We hebben niets aan politici die zeggen heus wel iets te willen doen, maar geen plannen klaar hebben. We hebben niets aan politici die continu op de rem trappen. We hebben niets aan politici die de moeilijke beslissingen opschuiven naar de volgende generatie. We hebben het geld en de kennis om klimaatverandering te stoppen. Niet morgen maar vandaag.
Leiderschap met lef Echte leiders hebben lef en maken ambitieuze beslissingen. Echte leiders nemen hun verantwoordelijkheid en wijzen niet naar andere landen om niets doen te rechtvaardigen. Bovendien: we lopen niet voorop in Europa. We lopen helemaal achteraan.
Slechts vier Europese landen stoten per inwoner meer CO2 uit dan Nederland. Landen als Duitsland en Engeland zijn ons ver voorbij wat betreft CO2-reductie. Wij kunnen daar als provinciale lijsttrekkers verandering in brengen. Omdat bijvoorbeeld duurzame energie in onze provincies wordt opgewekt. Dat kan, als we durven te kiezen voor een nieuwe en duurzame toekomst.
Maar ook landelijk moeten leiders met lef opstaan. Leiders die de kolencentrales durven sluiten. Die de grote vervuilers een CO2-heffing durven op te leggen. Leiders die geen excuses verzinnen maar die ervoor zorgen dat klimaatdoelstellingen wel gehaald worden.
Wij kunnen de klimaatproblemen aanpakken. De kritische massa groeit en we zijn allang niet meer in de minderheid. Tijdens de provinciale verkiezingen kunt u kiezen voor een groene aanpak in uw provincie. Zonder getreuzel, met optimisme en met lef.
De GroenLinks-lijsttrekkers van de Provinciale Staten:
Pepijn Baneke (Limburg) Janet Duursma (Gelderland) Huib van Essen (Utrecht) Nienke Homan (Groningen) Manouska Molema (Overijssel) Hans Kuipers  (Drenthe) Zita Pels (Noord-Holland) Berend Potjer (Zuid-Holland) Bas de Reus (Flevoland) Hagar Roijackers (Noord-Brabant) Matthijs Sikkes (Friesland) Gerwi Temmink (Zeeland)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (102)

Jacoba2
Jacoba223 feb. 2019 - 17:21

Wat een haast, er is niet veel bijzonders aan hand.

Gert Jan2
Gert Jan222 feb. 2019 - 22:50

BENT U HET OOK BEU AL DIE LEUGENS? MELD JE AAN BIJ MIJ. Laat jezelf niet langer misbruiken en voorliegen. Doe het vooral voor onze kinderen. Niks geen belasting en axcijns en btw. We gaan een nieuwe manier van politiek opstarten. Laat je niet langer voorliegen en misbruike om voor nepgeld te gaan werken. De overheid moet afgezet worden en het koningshuis mag wat mijbbetrefd ook elders hun wil op gaan dringen

1 Reactie
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker23 feb. 2019 - 11:31

We leven hier in het pardijs op aarde en ik ben niet van plan de vernietiging daarvan door idioten als u te steunen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 feb. 2019 - 6:45

"Nederland is een land van aanpakkers, volhouders en doorzetters." "Echte leiders". "Leiders met lef." Als ik dit lees, lees ik niet meer verder. Het is juist de retoriek die me niet aanstaat en die ik gewend ben van uiterst rechts.

Thuiszitter
Thuiszitter12 feb. 2019 - 22:46

Leiders met lef lopen niet weg aan de onderhandelingstafel als het op regeren aankomt .

2 Reacties
LaBou
LaBou 13 feb. 2019 - 11:09

En daar is die weer: de standaard dooddoener.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 feb. 2019 - 22:59

Nee echte leiders gaan door de knieën voor de tegenpartij omdat ze best wel tweede viool willen spelen.

Phil2
Phil212 feb. 2019 - 14:44

Beter: Klimaatgeneratie vraagt om concrete plannen, ideeën en oplossingen. Is er perspectief per sector in de vorm van voorstellen, dan kunnen politici zich erachter scharen. Maar dat is het 'm nou. Wel allerlei mooie intenties en doelen die nagestreefd moeten worden, maar da's veel te abstract. Gevaar is ook dat mensen en politici interesse verliezen.

Buitenstaander
Buitenstaander12 feb. 2019 - 12:46

Lef wat is lef: Veranderingen voorstellen die niet doordacht zijn, maar stoer lijken? Jongeren mobiliseren die weliswaar een uitgesproken mening hebben over het klimaat, maar aan de microfoon toch wat minder uitgesproken zijn als het gaat om keuzes, dicht bij hun eigen levensstijl. Moeilijk. Ik denk dat we eerder behoefte hebben aan 'verantwoordelijke leiders', die gaan voor weloverwogen beslissingen ipv quickies, waar mensen door gefrustereerd raken, of die mensen polariseren. …

Cave Canem
Cave Canem12 feb. 2019 - 8:55

Lef hebben houdt ook de bereidheid in om al die landschapsvervuilende en technologie-achterhaalde windmolens neer te halen. Juist van een partij als Groenlinks verwacht je meer aandacht voor het door al die windmolens gedeformeerde landschap. En moeilijk hoeft het niet te zijn. In Nieuw Zeeland zijn onlangs enkele (verouderde) windmolens met dynamiet opgeblazen, omdat dit veel effectiever en goedkoper bleek dan reguliere ontmanteling. Alles bij elkaar zal het best kostbaar zijn, maar in een periode van een jaar of tien moet het toch mogelijk zijn om al die afzichtelijke windmolens uit het landschap te verwijderen?

5 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot12 feb. 2019 - 13:23

'maar in een periode van een jaar of tien moet het toch mogelijk zijn om al die afzichtelijke windmolens uit het landschap te verwijderen? Gek toch dat je vrijwel nooit iemand hoort klagen over die 27.000 foeilelijke elektriciteitsmasten die dit land rijk is, maar wel over windmolens. Selectieve waarneming.

Hans Zuyderveld
Hans Zuyderveld12 feb. 2019 - 14:03

[maar in een periode van een jaar of tien moet het toch mogelijk zijn om al die afzichtelijke windmolens uit het landschap te verwijderen?] Laten we beginnen met de windmolens uit de 17e eeuw, die staan er al veel te lang, en ze zijn nog werkeloos ook!

Buitenstaander
Buitenstaander12 feb. 2019 - 14:42

@Joe Komt waarschijnlijk Joe, omdat destijds die electriciteitsmasten er al waren of in een tijd met minder inspraak, als dat al zin had. Nu wil iedereen best wel iets aan het klimaat doen, maar.... het moet niet het uitzicht bederven, de zon wegnemen, en vooral geen geld kosten… kom daar maar eens om :-)

Piet de Geus
Piet de Geus13 feb. 2019 - 9:33

"in een periode van een jaar of tien moet het toch mogelijk zijn om al die afzichtelijke windmolens uit het landschap te verwijderen?" Om voor het gebruik van windenergie terug te grijpen op een molen is inderdaad wat primitief. Dat moet veel beter en esthetischer kunnen. Bijvoorbeeld door de wind die op hoogbouw beukt te benutten. Nu hangen in de kelders daarvan vaak enorme contragewichten maar de grote hoeveelheid energie die daarop wordt uitgeoefend wordt nog amper benut, al vinden er al wel experimenten plaats.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 feb. 2019 - 23:03

grappig dat dat het eerste is wat er in je opkomt als het gaat over klimaat. en verder wat Joe beneden zegt. En auto's op straat? Overbodige verkeersborden? Zoveel lelijke dingen, en het enige wat opvalt zijn windmolens, want die vernielen het milieu niet.

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker12 feb. 2019 - 8:45

"We hebben niets aan politici die zeggen heus wel iets te willen doen, maar geen plannen klaar hebben En we hebben ook niets aan politici die denken dat we hier op een eiland wonen en die maatregelen willen nemen in Nederland die nauwelijks effect hebben, de problemen alleen maar verplaatsen en ook nog eens heel veel geld kosten. CO2 beleid moet Europees gemaakt worden en Nederlandse regering neemt daartoe goede stappen door bij enkele Noordelijke lidstaten aan te dringen een kopgroep te vormen waar een CO2 heffing wordt ingevoerd.

Bouwman2
Bouwman212 feb. 2019 - 8:38

Voor het sluiten van kolencentrales heb je niet zo veel lef nodig, want die gaan op termijn wel dicht De transitie van olie en gas zal zeker gebeuren.Iedereen is daar wel van vertuigd zo langzamerhand. Het kabinet is reeds aan het denken, hoe je dat verstandig aanpakt. Doe het snel zegt GL, treuzel niet, weeg niet af maar doe iets. Want dat is lef. Alsof afwegen, nadenken, bedachtzaamheid niet de vormen zijn waardoor een leider zich onderscheidt van de activist in het grote aandachtsspel. .

2 Reacties
rvb2
rvb212 feb. 2019 - 10:50

de voor- en nadelen van kolencentrales zijn al lang volledig bekend. Het is dus nu tijd om daarover een beslissing te nemen.

Buitenstaander
Buitenstaander12 feb. 2019 - 14:45

@rvb Moeten we nog wel even een echt goed alternatief hebben, en niet zoals velen maar een slag in de lucht slaan vwb een duurzamer, milieuvriendelijker vervolg…..

Break on through
Break on through12 feb. 2019 - 7:53

Goed stuk. Is inderdaad een generatiedingetje. Kun je zien hoe dom rechtse politici zijn. Groeit er uiteindelijk vanzelf uit. Links word sterker en sterker. Kan meer en meer bewerkstelligen. Voor een beter milieu en een uitstoot reductie van nul... Of hele helemaal op tijd komt interesseert rechtse politici niet. Zolang ze maar lekker rijk worden door fossiel en CO2 uitstotende industrie, nietwaar?

3 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker12 feb. 2019 - 11:33

Leuk he, hele dag van die stropoppen verzinnen. Je vindt jezelf zeker wel "Slim Links"?

Buitenstaander
Buitenstaander12 feb. 2019 - 14:47

@ Break Heerlijk toch als je jezelf slim vindt en vervolgens achter de meute aanloopt, die vooral roept wat (ineens, nu meteen) niet meer mag, maar nauwelijks nadenkt over echte alternatieven, of ze bij nader inzien toch niet wil….

Break on through
Break on through13 feb. 2019 - 9:01

Demesmaeker, oh is twee minuutjes werk hoor. Om zo je standpunt naar voren te brengen. Ik ben er gewoon heel erg goed in :) Je moet je toch een beetje beter in de materie verdiepen voordat je iets de wereld in slingert Norm...

DenFlexwerker
DenFlexwerker12 feb. 2019 - 7:33

"Klimaatgeneratie"? Ik moet iets gemist hebben... Die demonstratie, die zag ik wel. Maar ik merkte niets op van een jongerenverkiezing waar een meerderheid van die generatie de doelstelling van die demonstratie bekrachtigde. Of deed een meerderheid van die generatie mee aan deze actie? Het doet me denken aan die verdraaiing rond de Brexit: een meerderheid van de jongste kiezer zou tegengestemd hebben maar in werkelijkheid vonden die het niet belangrijk genoeg om op te komen dagen.Het is altijd sterkte marketing als je namens jongeren kan claimen te praten. Het is een beetje als die oude jaren 80 cola-oorlog, waarin Pepsi zich met een slogan opriep tot "The choice of a new generation" en vakbonden die al lang niet meer namens een groot deel van de arbeiders praten (zie lidmaatschapscijfers). Kunnen we eens die valse vertegenwoordiging-retoriek permanent doorprikken? De schrijfster heeft net zo min recht om namens die generatie te praten als ik dat heb: niet.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 feb. 2019 - 15:32

Eens. Beter zou zijn 'de generatie die de ellende van klimaatverandering letterlijk over zich heen krijgt', maar dat is te lang.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 feb. 2019 - 6:46

Het heeft niet zoveel met de PS-verkiezingen te maken, maar ik ving op dat D66 en GL met een controversieel wetsvoorstel komen om 85+'ers van overheidswege een "pilletje van Drion" te verstrekken. Levert een enorme besparing van de zorgkosten op en vermindert tevens de CO2 uitstoot. Een "win-winsituatie", aldus de woordvoerders van de links liberalen. De vraag van journalisten "of een deel van honderden miljarden die deze partijen in het klimaat willen investeren wellicht beter naar de verbetering van de levenskwaliteit van hoogbejaarden zou kunnen gaan", werd ontkennend beantwoord. "Is een gepasseerd station".

5 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 feb. 2019 - 7:39

Indachtig J.J. Cale in zijn nummer "The End Of The Line". "Trains don't run forever".

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 feb. 2019 - 7:57

@Gadfly Waarom verspreidt u onwaarheden? What's in it for you? "Levert een enorme besparing van de zorgkosten op en vermindert tevens de CO2 uitstoot." Geen van de partijen die u noemt heeft dit gezegd en zelfs ook maar gedacht. Ik vind het van kwaadaardigheid getuigen dat u dit roept.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 feb. 2019 - 9:53

@ Alfred Is pure fictie en satirisch bedoeld, ik dacht dat dit er duimendik bovenop lag. Maar de onderliggende boodschap is weldegelijk serieus en appelleert aan een breed gedragen gevoel als het over snode zorgplannetjes van GL gaat.

EricDonkaew
EricDonkaew12 feb. 2019 - 12:13

@Alfred: Ik vind het van kwaadaardigheid getuigen dat u dit roept. ------------------------------ Het lijkt me eerder satire. Ik kan het wel waarderen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 feb. 2019 - 18:31

Ik las dat er vrijwilligers gezocht worden bij de FvD om dit plan weliswaar uit te voeren, maar dan zonder pilletje want kost te duur.

koffieleut2
koffieleut212 feb. 2019 - 5:30

Die kolencentrales is het probleem niet. Het stroomnet is toch aan elkaar gekoppeld en in daluren trekken we nu ook stroom in. We moeten alleen iets verzinnen om de pieken op te vangen. De grotere vervuilers zijn ook geen probleem ook niet, die verdwijnen gewoon. Want als we hier de kosten te hoger maken stoppen ze omdat ze niet meer kunnen concurreren of verdwijnen ze naar het buitenland. De vraag is dan alleen wat doen we met al die werklozen, wat doen we met het hele sociale stelsel?. Dat is dan niet meer betaalbaar. Leuk die leiders met lef, maar die krijgen uiteindelijk wachtgeld. Hoewel ik betwijfel of we die 25 miljoen dan ook nog kunnen betalen.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 feb. 2019 - 5:26

Getuigt idd van lef dat GL haar plannen voor een onbezonnen solistische "vlucht naar voren" ruim voor de Provinciale Staten verkiezingen bekend maakt. Ik zou adviseren, eerst even de doorberekeningen van de financiële effecten van het klimaatakkoord voor groepen huishoudens afwachten. Deze vervelende "reality check" zou het schier onwrikbare klimaatgeloof bij een deel van de GL-achterban wel eens aan het wankelen kunnen brengen, al hebben de eco-millennials natuurlijk relatief weinig last van de ingrijpende economische gevolgen.

3 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 feb. 2019 - 5:48

eco-millennials -> die onderwijs volgen en nog niet werken

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 feb. 2019 - 7:59

Uw reacties soms lezend is het beter dat die partij niet naar u luistert, maar vooral naar wetenschappers en haar achterban.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 feb. 2019 - 9:57

@ Alfred Ik zou de partij-kopstukken juist adviseren ook mijn bijdragen te lezen. Altijd verstandig om kennis te nemen van opvattingen van "andersdenkenden".

korheiden2
korheiden211 feb. 2019 - 22:39

Als alle kolencentrales dichtgaan dreigt 'Dunkelflaute' . We kunnen nog niet zonder. Er is uiteraard enig laaghangend fruit zoals beperken van de maximum snelheid en een flinke CO2-heffing (waarvan de gevolgen ongewis zijn). Maar verder laat GL weer eens zien wat ze zijn : een partij van idealisten die de realiteit nogal eens uit het oog verliest. Hoorde net het voorstel van Corinne Ellemeet, die zich afvroeg of bepaalde medische behandelingen boven de 70 nog wel uitgevoerd moeten worden. Het heeft wel niets met het klimaat te maken, maar ik schrok behoorlijk van deze gedachte. Groen Links is een gevaarlijk clubje.

7 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 feb. 2019 - 8:02

Heeft u geluisterd naar wat ze heeft gezegd? Heeft u alle nuances tot u genomen? Zo te lezen reageert u primair en ook nog op het verkeerde onderwerp. Ze ondersteunt de visie van de vereniging van ouderen die graag een zelfgekozen levenseinde willen, maar daarin worden gedwarsboomd door de christelijke smaldelen binnen het kabinet.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 feb. 2019 - 8:27

"Groen Links is een gevaarlijk clubje." Klopt. Zouden als het er op aan komt hun bloedeigen ouders offeren voor het milieu. [ ironisch bedoeld en een tikkeltje gechargeerd, ik zeg het er maar bij !].

Van Tax
Van Tax12 feb. 2019 - 8:33

Wat me stoort aan Groenlinksers is niet zozeer dat ze zich moreel superieur voelen, maar dat ze die morele superioriteit verpakken als haar tegendeel: deemoedige zelfkastijding en moreel relativisme. Het is een superioriteitsdenken dat zich superieur waant precies omdat het verbeeldt dat het elke vorm van superioriteitsdenken afzweert. Een ander punt van schijnheiligheid is de neiging van Groenlinksers om, wanneer iemand de superioriteit van onze samenlevingsvorm verdedigt, meteen een waslijst op te sommen van wat 'wij' allemaal verkeerd doen: dat we het klimaat naar de knoppen helpen, dat we onze vrouwen dwingen om aan een mannelijk schoonheidsideaal te beantwoorden, dat we onze bejaarden naar rusthuizen verbannen, dat we allemaal egoïstisch en onverdraagzaam zijn geworden, en dat we onze kinderen volproppen met psychofarmaca. Dat klinkt deemoedig en bescheiden, maar dat is slechts schijn. In werkelijkheid rekent de Groenlinkser zich helemaal niet tot die 'wij'. Overal waar je 'wij' en 'ons' ziet in hun betoog, bedoelen ze eigenlijk 'zij' en 'hen': de neoliberalen, de bange blanke mannen, de rechtse zakken. Dat is wat ik eerder de 'wij-bak' noemde. Je wekt de indruk dat je de hand in eigen boezem steekt, maar eigenlijk zit je in andermans borstpartij te graaien. Schijnbaar zweer je elk superioriteitsdiscours af en maan je aan tot zelfreflectie, maar precies daarin plaats je jezelf boven alles en iedereen. En dat brengt me bij het laatste punt. Bij Groenlinksers krijg je vaak indruk dat het hen niet om echte oplossingen voor samenlevingsproblemen te doen is, maar om het gevoel van morele rechtschapenheid. In het Engels heet dat 'virtue signaling': het pronken met de eigen deugdzaamheid.(Tom Naegels)

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 feb. 2019 - 10:01

@ Van Taks Rake reactie, heel herkenbaar.

korheiden2
korheiden212 feb. 2019 - 12:28

@Alfred : Ellemeet vindt dat allerlei medische ingrepen bij 70plussers niet als vanzelfsprekend moeten worden uitgevoerd, maar dat de pro's en cons met een geriater moeten worden besproken. Niet omdat ze bejaarden eerder aan hun einde wil helpen, maar om zorgvuldig te bepalen of een bepaalde ingreep zinvol is vanaf 70. Volgens mij vindt die zorgvuldige afweging evengoed al plaats in het overleg tussen medici en patiënt en is de opvatting van Ellemeet dus eigenlijk te zien als een aanval op de deskundigheid van artsen en de mondigheid van patiënten. Zij had dit beter niet gezegd. De discussie over een zelfgekozen levenseinde is een andere, en inderdaad : christelijke partijen hebben altijd moeite met euthanasie.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 feb. 2019 - 15:11

'Volgens mij vindt die zorgvuldige afweging evengoed al plaats.. ..te zien als een aanval' Onderzoek wijst anders uit: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/artsen-doen-te-veel-in-laatste-levensfase-van-patienten~b0076b4e/

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 feb. 2019 - 16:30

superioriteitsgevoel van GL wat is toch die emotie van rechts om zich eerst slechter dan anderen te voelen, die emotie gebruiken om zich zielig te voelen, om dan de schuld voor dat zieligheidsgevoel bij anderen neer te leggen. Het wordt zo langzamerhand wel een heel duidelijk 'van je af' als het gaat over eigen verantwoordelijkheid van rechts. Als je vind dat je manier van denken schadelijk is, probeer eens een andere. Er is genoeg aanbod

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 feb. 2019 - 20:09

Naiviteit kent geen grenzen maar in dit geval wel. Geen woord over dat je met de 100-en miljarden die we hier binnenkort gaan uitgeven aan maatregelen een veelvoud in het kwadraat kunnen bewerkstelligen elders Het gaat om keuzes en de twee belangrijkste keuzes zijn keuzes die ook GL niet maakt: Forse economische krimp Minder mensen in NL

17 Reacties
adriek
adriek11 feb. 2019 - 20:38

Als we zo veel mogelijk van dat geld in Nederland / in de EU besteden en het gevolg is dat we in de toekomst geen of veel minder geld naar oliestaten hoeven te brengen lijken het prima investeringen. Krimp (van de bevolking) zou de wereld goed doen, maar er is geen enkel economisch model dat daar mee om kan gaan. Ik weet niet of er een economisch systeem mee om kan gaan. Het leuke van investeringen in duurzame energie is dat energie vrijwel gratis wordt en dat levert zeer interessante (economische) mogelijkheden op.

Joe Speedboot
Joe Speedboot11 feb. 2019 - 21:13

'Forse economische krimp Minder mensen in NL' Ongefundeerde bangmakerij! Dat er een energietransitie moet komen is vaststaand feit. Dat kan dit landje best wel betalen. Te lang wachten kost meer.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 feb. 2019 - 21:49

@Joe Dit landje wel. Maar buiten een handjevol rijke landen de rest dus niet. Dat handje vol gaat het verschil niet maken Daarom zijn drastische keuzes nodig

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde11 feb. 2019 - 22:21

Raymond, en dan heb jij het over naïviteit ? Economische krimp betekent dat je mensen gaat verbieden economisch actief te zijn. Hoe wil je dat doen? Winkels sluiten, arbeiders ontslaan, producten onbetaalbaar duur maken? Iedereen verplicht aan de armoede? Volgens mij heb je geen idee wat economische groei inhoudt. Minder mensen in Nederland, ik zou zeggen, geef het goede voorbeeld en pak je koffers. Of minder kinderen krijgen? Je ziet waar dat toe leidt met de huidige vergrijzing, tot een enorme stijging van lasten van degenen die het werk moeten doen. Ik begrijp dat dit soort mantra's tot de vocabulaire van dom links horen want ik hoor het al jaren. Het komt me over als ijdeltuiterij, geen idee hebben waar je over praat.

Tom8
Tom811 feb. 2019 - 22:39

@RaymondenJoop "Minder mensen in NL" Uw gebeden worden in Economische dankbaarheid ontvangen. Jonge sterke sprankelende leiders denken ook aan alles, top gewoon die genialiteit, die ratio in donkergroene/bruine letters geschreven. https://www.hln.be/nieuws/buitenland/nederlandse-partij-groenlinks-wil-70-plussers-niet-meer-automatisch-medische-behandeling-geven~a14faf01/

Piet de Geus
Piet de Geus11 feb. 2019 - 23:34

"Dat handje vol gaat het verschil niet maken" Dat hangt er vanaf hoe verstandig die landen hun geld besteden en welke technieken ze ontwikkelen. Er zijn ook tal van landen die zich na een watersnoodrampje (want meer is het internationaal gezien niet) als in Zeeland geen Deltaplan kunnen permitteren. Toch exporteren we de kennis die we daarmee ontwikkeld hebben nog steeds wereldwijd. Ook naar landen die zich die investering zelf niet hadden kunnen permitteren. Behalve dat je andere landen er een handje mee kunt helpen is het ook nog eens een heel mooi verdienmodel. Volgens het oud-Hollandse principe dat de kost voor de baat uitgaat.

JanB2
JanB212 feb. 2019 - 0:50

Minder mensen in NL Kunnen ze elders doorgaan met CO2 uit te stoten. Het is uitermate kwalijk om te zien dat rechts de energietransitie alleen schijnt te omarmen als middel om geld te "verdienen" danwel om de eigen stokpaardjes te berijden. Minder mensen (Marokkanen?) in Nederland gekoppeld aan de klimaatproblematiek. Hoe haalt iemand het in z'n hoofd! Hoe ver heen moet je dan zijn? Niet dat die plannen van Klaver hout snijden (dat is een ander probleem) maar uw plannen hebben even weinig zin.

HM van der Meulen
HM van der Meulen12 feb. 2019 - 3:04

RaymondenJoop - Dat handjevol rijke landen consumeert anders wel 80% van de grondstoffen van deze wereld, dus juist daar zul je de terreinwinst moeten boeken.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 feb. 2019 - 5:43

@ Eirda "Het leuke van investeringen in duurzame energie is dat energie vrijwel gratis wordt en dat levert zeer interessante (economische) mogelijkheden op. Wensdenken van de bovenste plank, we moeten onszelf niet rijk rekenen. Windmolens, zonne-collectoren en warmtepompen vergen flinke investeringen die veelal niet kostendekkend zijn en hebben slechts een beperkte levensduur. Isolerende maatregelen hebben wel positief rendement.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 feb. 2019 - 7:04

'Maar buiten een handjevol rijke landen de rest dus niet.' Waar baseer je dat op? De rest van de wereld is niet achterlijk. In bijvoorbeeld China en India hebben ze ook wel door dat ze binnenkort een probleem hebben als ze niets doen dus ook daar zijn ze bezig met die transitie. Wind- en zonneparken kennen ze daar ook. Plus je kan ook daar wachten op strengere maatregelen. Daarnaast is het gewoon een slap excuus om onder het mom van 'wij maken toch geen verschil' achterover te leunen. Dit landje heeft een ecologische voetafdruk die vier keer zo groot is als haar oppervlak en zit steevast in de top waar het gaat om de grootste welvaart etc. Welvaart die we niet te danken aan huilebalkjes zoals de Baudetjes van deze wereld maar aan mensen die wat kunnen.

itsme3
itsme312 feb. 2019 - 13:26

@Joe Speedboot "Maar buiten een handjevol rijke landen de rest dus niet.’ Waar baseer je dat op? De rest van de wereld is niet achterlijk. In bijvoorbeeld China en India hebben ze ook wel door dat ze binnenkort een probleem hebben als ze niets doen dus ook daar zijn ze bezig met die transitie. Wind- en zonneparken kennen ze daar ook. Plus je kan ook daar wachten op strengere maatregelen." Blijkbaar zijn ze wel achterlijk. In 2018, CO2 groei in China 4.7%, CO2 groei in India bijna 6%.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 feb. 2019 - 15:31

'Blijkbaar zijn ze wel achterlijk.' Misschien moet je wat verder vooruit kijken dan alleen de dagkoersen en wat meer gaan lezen. Dit is lange termijnwerk. En je ook even bedenken voor welke markten die fabrieken produceren. Nederlandse huizen staan ermee vol. In bijv China alleen zijn er vorig jaar meer windmolens bijgekomen dan in de hele EU en zo kan er nog wel tig opnoemen. Het is een tamelijk achterhaalde gedachte dat dat soort landen technologisch heel ver achter zouden lopen. Per jaar studeren er alleen al in China 1 miljoen ingenieurs af. Met zoveel slimme jongens en meisjes gaan technologische ontwikkelingen snel. https://www.cnbc.com/2018/06/04/from-china-to-brazil-these-are-the-world-titans-of-wind-power.html http://www.climateaction.org/news/record-growth-for-wind-and-solar-energy-in-india http://www.bbc.com/future/story/20180822-why-china-is-transforming-the-worlds-solar-energy

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 feb. 2019 - 20:54

@MartinvdLinde Je kan economisch consolideren wat je hebt. Denken dat je oneindige groei kunt bewerkstelligen zonder de natuur te schaden is pas naïef. In NL zetten we nu bijv massaal in op aardwarmte, terwijl we niet eens weten wat de seismologische gevolgen kunnen zijn van al die gaten in de grond. Met het gas van Groningen hadden we toen ook geen aardbevingen verwacht. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden. laag hangend fruit is prima, maar als er hele grote investeringen nodig zijn, kan je beter over de grens kijken wat daar voor laag hangend fruit aanwezig is tegen een fractie vd kosten hier. @Tom De uitspraken van GL liggen wat genuanceerder, maar een discussie is wel op z'n plaats @Piet de Geus Eens, ik chargeerde inderdaad. We moeten doen wat we doen kunnen, ook dit. Maar wel pragmatisch en realistisch vooral @JanB Minder Marokkanen is niet relevant. Wel relevant is dat de grootste bevolkingsgroei zich de komende jaren in Noord-Afrika plaats vindt. Daar wat aan geboortebeperking doen levert hier ook winst op tav klimaatvluchtelingen die zeker komen gaan uit die streken en het M-O @HM van der Meulen Klopt, maar terwijl we de vierde economie van de EU zijn kan NL ten hoogste 0,2% invloed hebben op de CO2 reductie wereldwijd. Dat is nog niet eens de foutmarge van landen als China en de USA. Dan lijkt het me een stuk zinvoller om armere landen in Oost Europa, Noord Afrika en Azie op weg te helpen met ons geld en daar wat laaghangend fruit te scoren. Verder zetten we bijv hier massaal in op subsidie slurpende Tesla's. Echter, zetten we in op hybride dan is het binnenkort 2,5l op 100 km, ipv 4 op 100 met het beleid dat we nu hebben. Simpelweg omdat mensen zo'n dure bak niet kunnen betalen. Realisme is ook nodig, en dat geeft meer resultaat dan dat mensen in hun relatief vervuilende auto moeten blijven rijden. @Joe 'In bijvoorbeeld China en India ...' De groei in China is de komende 10 jaar meer dan de gehele CO2 uitstoot van de EU bij elkaar. De plastic soep komt voor 90% uit twee Chinese rivieren. Je idealistisch denken is mooi, maar dat houd de plastic niet tegen en daar kan je geen dijken tegen op bouwen bwv Tav minder mensen in NL, dan is dat een effectieve manier om minder CO2 uitstoot te bewerkstelligen. Dat je dan alleen aan de cijfers op nationaal niveau voldoet en dat het milieu niet op houdt bij de grens lijkt me navenant, dat geeft alleen maar het ridicule aan van de huidige maatregelen En ja, ontwikkelingen gaan snel. Maar reken jezelf niet rijk. Lithium batterij technologie is bijv de afgelopen 10jr 50% meer effectief geworden. Maar van niks is het het nu een beetje. Ontwikkelingen waarvan men dacht dat ze in deze industrie 3 jaar duurde, duren in werkelijkheid 10 jaar. Vergeef me mijn negativiteit. Maar echt, we zijn het station van positiviteit allang voorbij. Moeder natuur corrigeert hardhandig de komende decennia. Dan hebben wij het geluk dat we in NL wonen, technologisch kan dit 'handjevol' mensen zich wel redden Een oplossing is alleen mogelijk met een internationale aanpak zonder politieke insteek. Dit gaat alleen niet gebeuren. Zo'n verdrag waarbij bijv kerosine nog steeds geen kerosine krijgt en vliegtuigbewegingen niet meegeteld worden met de CO2 berekeningen en ons eigen Schiphol weer verder mag groeien, tsja... Maar ook media als de volkskrant met een artikeltje wat het scheelt wat een lamp uit doen doet, met eronder een advertentie van de meest vervuilende vakanties die er bestaan... We hebben allemaal boter op ons hoofd...

RaymondenJoop
RaymondenJoop12 feb. 2019 - 20:58

'Zo’n verdrag waarbij bijv kerosine nog steeds geen kerosine krijgt en ...' Correctie: tweede kerosine moet natuurlijk accijnzen zijn

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 feb. 2019 - 6:51

'De groei in China is de komende 10 jaar meer dan de gehele CO2 uitstoot van de EU bij elkaar. ' Al eens overwogen de enorme economische groei van China in je sommetjes mee te nemen? Vorig jaar was die groei 6,5% en groeide hun CO2 uitstoot met 4,7%. Zo heel slecht doen ze het dus niet. Zeker als je de ecologische voetafdruk van de Chinese burger zelf vergelijkt met die van een Nederlander. Als je de industrie weglaat zijn wij pp veel erger. En nogmaals: voor wie produceren al die fabrieken? Wij hebben de vuile industrie voor een groot deel naar landen als China verplaatst en nu hypocriet gaan staan te wijzen dat zij de vervuilers zijn, terwijl wij de grootste afnemers zijn. Ipv Ikea junk kan je ook hoogwaardiger spullen kopen die een levenslang meegaan, veel milieuvriendelijker zijn en gewoon in Europa zijn gemaakt. Kwestie van sparen ipv aan je laten leiden door korte termijn consumptiedrift. 'De plastic soep komt voor 90% uit twee Chinese rivieren.' Dat is gewoon flauwekul! China is erg, maar niet zo erg. En oja naar welk land exporteerden wij ons plastic tot voort kort? Wat niet weet wat niet deert.. https://www.statista.com/chart/12211/the-countries-polluting-the-oceans-the-most/ https://www.volkskrant.nl/economie/china-wil-ons-plastic-niet-meer-dus-gooien-we-het-hier-in-de-verbrandingsoven-~b7460dd7/ Weet je wat wij van Chinezen kunnen leren? Snel veranderingen doorvoeren ipv eindeloos te gaan lopen 'ja maren'.

RaymondenJoop
RaymondenJoop13 feb. 2019 - 10:16

@Joe begrijp me niet verkeerd. Ik veroordeel niemand. Vind alleen dat we grensoverschrijdende problematiek als deze niet lokaal moeten oplossen en al helemaal niet met een politiek sausje. Daarvoor hebben we geen tijd genoeg. Bekijk het pragmatisch en laat idealisme achterwege, alleen dan heb ik er vertrouwen in dat het goed gaat komen. NL is op milieugebied relatief gezien peanuts, ook al zijn we relatief vervuilend. Echter, niet op economisch gebied. Daar kunnen we dus het verschil maken. Doet niets aan het feit af dat we, zoals Piet de Geus boven al zei, ook onze eigen expertise op bepaalde vlakken kunnen inzetten (behalve ons geld) en ook hier dingen kunnen doen. Verder hoop ik ook dat 1 van die nieuwe duizenden ingenieurs uit bijv China iets vinden om de problemen het hoofd te bieden.

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 feb. 2019 - 14:21

'alleen dat we grensoverschrijdende problematiek als deze niet lokaal moeten oplossen' Dat is mooie theorie, maar in praktijk onhaalbaar. Voordat je al die landen op een rijtje hebt ben je op zijn minst tien jaar verder. Zie ook mijn reactie elders op deze pagina bij Gadfly.

Gaitj
Gaitj11 feb. 2019 - 19:40

een enkele emotiegedreven beslissing kan ik nog wel begrijpen, maar een leider met lef neemt beslissingen gebaseerd op feiten, reële te verwachten resultaten en rendement, en met een goede kosteninschatting, vooral als het om miljarden euro's gaat.

9 Reacties
ton14024
ton1402411 feb. 2019 - 22:26

Gisteren de warmtepomp, vandaag de Waterstof-CV-ketel, morgen Mr. Fusion, zondag naar de kerk.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 feb. 2019 - 6:11

Precies, je zou GL van klimaatpopulisme en/of klimaatopportunisme kunnen betichten. Zij gaan veel verder dan het nastreven van een hoog ambitieniveau, dit neigt naar eco-fascisme.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 feb. 2019 - 8:04

@ Gadfly, Wat is dat eco-facisme? Staat niet in de van Dale.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 feb. 2019 - 12:23

'dit neigt naar eco-fascisme.' Weet je wat eco fascisme is? Niets doen en/of de kiezers voorliegen door simpelweg te ontkennen dat er een probleem is zoals bijv. Baudet doet met zijn Forum voor Demagogie.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 feb. 2019 - 14:51

@ Alfred Op een autoritaire en dominante wijze een ultra-stringent milieubeleid opleggen aan de gehele Nederlandse bevolking. Gelukkig is hier geen politieke meerderheid voor te vinden. @ Joe Speedboot Ben ik met jou eens. Ik heb helemaal niets op met klimaatontkenners, maar ik geloof meer in het effect van internationale maatregelen/afspraken dan de door SP gepropageerde nationale "Alleingang".

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon12 feb. 2019 - 14:58

SP moet natuurlijk GL zijn. Oprechte excuses aan alle SP'ers !!

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 feb. 2019 - 15:57

'ik geloof meer in het effect van internationale maatregelen/afspraken ' Dan kan je lang wachten. Die transitie is lange termijnwerk waarbij niemand nu al een pasklare oplossing heeft omdat die nog moet worden ontwikkeld. In zo'n geval is het goed dat er doelen worden gesteld en gezond dat er nog verschillende kanten op wordt gedacht door diverse landen. Nu is het een warmtepomp, morgen is het iets anders en uiteindelijk wordt het waarschijnlijk een nog te ontwikkelen andere oplossing(en). Gewoon beginnen! Het is voor leken, met name conservatieven, lastig te accepteren dat die facetten gewoon horen bij ontwerp- en transitieprocessen. Zo'n proces is nooit een rechte lijn van A naar B maar altijd een kronkelweg.

korheiden2
korheiden213 feb. 2019 - 13:34

@Joe : 'Weet je wat wij van Chinezen kunnen leren? Snel veranderingen doorvoeren ipv eindeloos te gaan lopen ‘ja maren’. In China kan het snel gaan. het is dan ook een dictatuur van één partij en ze hebben geen last van democratie. Voor de Olympische Spelen van Bejing gingen hele woonwijken tegen de vlakte. Om maar wat te noemen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 feb. 2019 - 14:29

'en ze hebben geen last van democratie' Als ik bijvoorbeeld Baudet of Weird Duk op dit gebied weer eens ongefundeerd hoor kakelen denk ik weleens: misschien kunnen we er met het oog op het klimaat maar beter even tijdelijk een verlichte dictatuur van maken. Niet dat ik dat echt wil maar met dat soort voortdurende ruis schieten zaken niet op.

Peeman
Peeman11 feb. 2019 - 19:23

'Echte leiders nemen hun verantwoordelijkheid en wijzen niet naar andere landen om niets doen te rechtvaardigen' Maar wat bereiken wij straks daadwerkelijk? Ik wil het resultaat weten van mijn veel hogere energierekening op het minder opwarmen van de aarde. Kortom, ik wil eerst weten waar ik voor betaal. Aan puur idealistische maatregelen hebben we niets als andere landen ons verminderde verbruik zo weer 'goedmaken'.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt11 feb. 2019 - 20:17

Je betaalt onder meer voor het voorkomen van Amersfoort of Tilburg aan Zee. Voor het voorkomen van zwarte regen, zoals nu 'slechts' alleen in Wijk aan Zee. Voor het voorkomen dat volgende generaties met monddoekjes moeten lopen. Voor het zo ver (lang) mogelijk weg van ons houden van extreme weersomstandigheden.

Peeman
Peeman11 feb. 2019 - 21:31

Dus als Nederland deze maatregelen neemt voorkomen we die scenario's sowieso?

HM van der Meulen
HM van der Meulen12 feb. 2019 - 0:32

Peeman wil gewoon eerst zeker weten dat al die mensen die nu nog net boven het bestaansminimum leven, niet ietsje meer willen, voordat hij een stukje van zijn rijkdom gaat inleveren

Jacoba2
Jacoba211 feb. 2019 - 18:23

Ik heb een vraag aan al die lijsttrekkers: moet het CO2 gehalte naar nul?

8 Reacties
Oki Doki
Oki Doki11 feb. 2019 - 19:22

Je denkt toch niet dat het CO2 gehalte in de lucht al dichtbij 0% is?

vdbemt
vdbemt11 feb. 2019 - 20:19

Je hebt iets te veel op, pils. De wereld kan niet zonder CO2. Maar wat de mens aan de natuurlijke CO2 toevoegt, is ook niet goed voor de wereld.

Gaitj
Gaitj11 feb. 2019 - 20:56

oki doki, met een percentage van 0,03 % kun je het CO2-gehalte al behoorlijk dicht bij 0% noemen. In absolute vorm: van alle 10.000 moleculen waaruit lucht bestaat, zijn er 3 tot 4 CO2-moleculen. Zie deze link voor de samnstelling van lucht: https://www.lenntech.nl/lucht-samenstelling.htm

ton14024
ton1402411 feb. 2019 - 22:02

Gaitj, ´3 of 4´ als empirisch bewijs in een halszaak? Een kleuter huivert.

HM van der Meulen
HM van der Meulen12 feb. 2019 - 0:20

Kees Pils denkt vermoedelijk dat hij een strikvraag stelt en wil het eigenlijk over Baudet hebben en hoe goed die CO2 is voor de plantjes..

JanB2
JanB212 feb. 2019 - 0:51

Neem er nóg één!

Jacoba2
Jacoba212 feb. 2019 - 7:14

vdbemt, dit was een testvrasg.

Jacoba2
Jacoba212 feb. 2019 - 7:16

JanB, neem er zelf een.

DePisang
DePisang11 feb. 2019 - 18:19

Goeie GL jongeren aktie. Yes we can! uit het boekje weer. En niet morgen maar nu. Alleen nog even zeggen hoe ze het zelf gaan doen want dat ontbreekt nog. Het zal er toch niet bij blijven dat ze ''leiders'' nodig hebben. Dat klinkt nogal eng. Fijn dat jongeren het voortouw willen nemen. En vandaag al. Gaan ze bedenken hoe ze zelf minder CO2 kunnen gaan uitstoten. Helaas geen vliegvakanties meer en al dat andere genot waar hun ouders het milieu mee hebben verpest. Intussen hopen we er maar op dat vervuilers gaan betalen en niet zoals het er nu naar uitziet (en al gebeurt met de Tesla subsidie) subsidie gaan krijgen.

1 Reactie
Satya
Satya12 feb. 2019 - 7:14

Het is wel de jeugd die verder moet en betrokkenheid tonen is alleen maar toe te juichen. Jouw stelling bij alles dat iedereen het fout doet zal tot niets leiden, ja stilstand. Ik krijg sterk het idee dat jij voor alles de oplossing hebt we schuiven het probleem door en leggen de rekening bij anderen.

itsme3
itsme311 feb. 2019 - 18:07

"Klimaatgeneratie vraagt om leiders met lef" Persoonlijk zie ik meer in leiders met verstand. Leiders die nadenken en niet met alle hypes mee waaien. Leiders die een goede afweging maken van wat wel en niet nut heeft, en wat wel en niet betaalbaar is. Helaas, die zitten niet bij Groenlinks.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt11 feb. 2019 - 20:21

Vertel. Want die ons land leiden, hebben dat verstand ook niet.

ton14024
ton1402411 feb. 2019 - 21:41

Wat lul je over betaalbaar. Over 10 jaar bezit één persoon meer dan de halve wereldbevolking.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 feb. 2019 - 23:18

hypes? Iedere goede oplossing is goedkoop? De last moet naar het bedrijfsleven, dat gedrag moet veranderen om optimaal te kyunnen concurreren. Dus nu niet meteen gaan jammeren over dat het bedrijfsleven kosten doorberekent (dat begrijp ik ook nog net) maar op het effect dat een basisprincipe van het kapitalisme is het zo goedkoop mogelijk willen produceren, niet zo duur mogelijk. En een heel klein beetje maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken, al was het maar voor marketingredenen.

Joop den Uil
Joop den Uil11 feb. 2019 - 17:37

wel erg gemakkelijk van GL: verantwoordelijkheid nemen en anderen laten betalen (en niet zo weinig ook). Zo lust ik er nog wel meer …. (en shame socialisten om zo doorzichtig de populist uit te gaan hangen)

2 Reacties
vdbemt
vdbemt11 feb. 2019 - 20:23

Nee. Joop. je let niet op. GRL wil de vervuilers, en dan vooral de grote vervuilers, laten betalen. Het is dit kabinet, en dan met name VVD en CDA, dat die grote vervuilers juist ontziet. En de kosten bij de burger legt.

HM van der Meulen
HM van der Meulen12 feb. 2019 - 0:13

Joop den Uil kan of wil niet begrijpen dat het juist de rechtse partijen zijn die de schoorsteen willen laten roken op kosten van de gezondheid en het welzijn van hem en zijn kinderen. En dat is altijd al zo geweest, ook na het rapport van Rome in 1968. Dus als hij dat nu nog niet begrepen heeft,dan kun je de moed beter opgeven. Er zijn ook mensen die moeilijkheden hebben met rekenen, dat is nou eenmaal zo.

Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin11 feb. 2019 - 17:34

Dit lijkt mij grootspraak. Nederland als postzegellandje en zelfs Europa als geheel kan niet voorkomen dat de jaarlijkse uitstoot van CO2 toeneemt. Landen als India, China en het continent Afrika zijn in ontwikkeling. In die landen zal de productie van goederen in de nabije toekomst toenemen, met alle gevolgen voor toename van uitstoot van CO2. In Nederland miljarden uitgeven om van fossiele brandstof af te komen zal in de wereldwijd weinig zoden aan de dijk zetten. Wel juich ik het toe als bijvoorbeeld kolencentrales worden gesloten. Die stoten veel milieuonvriendelijke en voor de mens schadelijke stoffen uit. Vliegen is ook zo'n boosdoener. Dat gaat gepaard met veel milieu- en ruimteschade. Van het gas af? Duitsland en Rusland zijn juist bezig een tweede pijpleiding voor gas van Rusland naar Duitsland aan te leggen.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt11 feb. 2019 - 20:40

Ik ben blij te zien dat je toch wel baat ziet in het sluiten van de kolencentrales. En het matigen van het vliegen. Maar we zullen toch ook met CO2 moeten matigen? Nee. Dat zal niet veel uitmaken als alleen Nederland dat doet. Maar het is niet alleen Nederland die dat doet (misschien van plan is). Het is bijna alleen Nederland die dat NIET doet.

JanB2
JanB212 feb. 2019 - 0:55

Nederland als postzegellandje en zelfs Europa als geheel kan niet voorkomen dat de jaarlijkse uitstoot van CO2 toeneemt. Jawel. Een CO2-taks (een forse) op alle producten uit landen die op een zwarte lijst van overmatige CO2-uitstoters staan. Europa is nog steeds één van de de grootste economieën. Moet je eens kijken wat dat gaat schelen! Mag dan in de plaats komen van die schandelijke verhoging van het lage btw-tarief waarmee den Haag het grootkapitaal ontziet bij het binnenharken van de noodzakelijke miljarden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 feb. 2019 - 23:11

Pjotr Wat is het eerste dat gevraagd wordt als je iemand iets vraagt iets doen? volgens mij is dat 'En jij dan?' Als je dan niks doet is dat het einde van het gesprek? De bal moet gaan rollen en omdat wij 150 jaar voorsprong hebben op de Chinezen en andere aziaten is het misschien een goed idee dat wij het voortouw nemen. Zoals we zo langzamerhand goed in kaart hebben gebracht zit er in NL al minstens 150 jaar roet in de schoorsteen. Zoveel zelfs dat je er volgens sommigen Afrikaan van wordt.

Mr Ed
Mr Ed11 feb. 2019 - 17:29

Er staan 2 concrete punten in dit stuk: CO2 heffing voor bedrijven en sluiten kolencentrales. Allebei punten waar de provincie volgens mij niet over gaat. Zijn dit dan de toekomstige leiders met lef?

3 Reacties
ton14024
ton1402411 feb. 2019 - 21:32

Toppie, echt recht voor de raap. Die campagne begint morgen met Rutte en deze punten.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen12 feb. 2019 - 8:06

@ Abel U bent abuis. De provincie heeft wel degelijk een buitengewoon belangrijke rol op et gebied van de leefomgeving en de handhaving van milieunormen. Uitstoot is daar één van. Er gaat geen kolencentrale open zonder vergunning van de provincie. Ik stel voor dat u uw mening herziet.

Mr Ed
Mr Ed12 feb. 2019 - 11:06

@Alfred De provincie kan wel eisen stellen aan de uitstoot voor zover dat betrekking heeft op de luchtkwaliteit, maar zeker niet op CO2 uitstoot. Dit geldt ook voor gemeenten, ze kunnen wel een milieuzone instellen voor uitstoot van bv fijnstof maar niet voor CO2.