Joop

Klimaatdrama: duizenden koala's omgekomen in Australische bosbranden

  •  
27-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
49108144767_76fa177e79_k
In de Australische deelstaat New South Wales hebben duizenden koala’s de bosbranden niet overleefd. Door de aanhoudende branden is inmiddels 30 procent van het leefgebied van veel dieren verwoest. Naar schatting zijn minstens 8.000 dieren omgekomen, aldus minister van Milieu Sussan Ley vrijdagochtend in een radio interview.
In New South Wales leven zo’n 28.000 koalaberen. Hoe de populatie er op dit moment aan toe is, zal volgens Ley pas duidelijk worden als de branden zijn geblust. De regering heeft geld beschikbaar gesteld om de geredde koala’s weer uit te zetten nadat het gevaar is geweken.
Het overplaatsen van koala’s naar andere gebieden vinden veel biologen niet wenselijk. De koala’s in de rest van het land zijn vaak besmet met chlamydia en zo’n soa kan levensbedreigend zijn. Op Kangaroo Island hebben de koalaberen dan weer vaak last van een genetische afwijking door inteelt.
Na het doven van de branden dreigt er nog een groot probleem voor de dieren, namelijk uitdroging. Koala’s leven in eucalyptusbomen en zijn voor hun vochtvoorziening afhankelijk van de bladeren. Alleen al in november ging er in de deelstaat zo’n 16.000 vierkante kilometer aan eucalyptusbos in vlammen op.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

JanvdH2
JanvdH220 jan. 2020 - 20:49

Voor iedereen over de oorzaken van de bosbranden en natuurlijk de " spin' die eraan gegeven wordt https://www.youtube.com/watch?v=t0x46-enxsA En speciaal voor eigenwijs https://www.youtube.com/watch?v=-QCBDnJU2sQ

Eigenwijs2
Eigenwijs230 dec. 2019 - 19:24

Begin dit jaar was het recordkoud in de VS. Nog in 2018 was het zo koud in Siberië dat de thermometers barstten, bij -62. De grootste gletsjer van Groenland, de Jakobshavngletsjer, groeit iets aan.

Loebkesman
Loebkesman29 dec. 2019 - 15:49

Vdbemt en Joe Wat is er dan uitgekomen dan? Geen enkel punt uit het rapport van de club van Rome is uitgekomen. Zo ja welke? Ieder geval niet het punt dat we door de fossiele heen zouden zijn midden jaren 90. Tja, de ijsberen. Geologen (wetenschappers die feiten baseren op waarnemingen) weten bijvoorbeeld dat ijsberen zich ook uitstekend hebben gered in een periode met minder ijs. Denken jullie met z’n allen nou echt dat een beer de hele dag op een ijsschots zit? Daarnaast heeft Australië warmere periodes gekend in de jaren 30, 40 en eind 19e eeuw. Er zijn genoeg oude krantenberichten te vinden in de archieven. (Welke openbaar zijn) Perceptie is geen realiteit in veel gevallen. Jullie zijn toch geen kleuters? Hoewel het daar wel op lijkt aangezien er direct weer Baudet, Trump en consorten bij de haren bij worden getrokken. Tja. En dan denken dat CO2 een thermostaatknop is. Bizar. CO2 is een bron van leven. Dankzij geologisch onderzoek weten we bijvoorbeeld dat de concentratie CO2 vele malen hoger was tijdens het ontstaan van het leven op aarde.

5 Reacties
Loebkesman
Loebkesman29 dec. 2019 - 15:49

Fossiele moet zijn fossiele brandstoffen...

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 dec. 2019 - 17:13

'Geen enkel punt uit het rapport van de club van Rome is uitgekomen. ' Ongeïnformeerde prietpraat! Overbevolking, uitputting van grondstoffen, vervuiling van het milieu. Precies zoals de club van Rome voorspelde, het is allemaal aan de hand. Afvlakking van de industriële productie. Je kan erop wachten. Plus wat jij vergeet. Er is toen wel degelijk naar ze geluisterd. Waren er geen ontzwavelingsinstallaties, filters, katalysators, verbod op gebruik cfk's etc etc gekomen dan was de schade nog veel groter geweest. Dat de club van Rome er met haar voorspellingen omtrent de beschikbare olie naast zaten, wil niet zeggen dat ze flauwekul verkochten. https://www.groene.nl/artikel/de-grenzen-zijn-bereikt 'Jullie zijn toch geen kleuters?' Splinter, balk.

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 dec. 2019 - 17:19

'En dan denken dat CO2 een thermostaatknop is.' En dan denken dat het er doorheen jakkeren van 100 miljoen vaten olie PERD DAG ongestraft eeuwen door kan gaan. De dampring is maar 80km dik en de natuur is een uiterst subtiel evenwicht. Een gesloten systeem. Daar kan je niet onbeperkt roofbouw op plegen. Als het op is is het op en dan wordt het niet leuk en erg duur. Ga je eens wat beter inlezen!

Loebkesman
Loebkesman29 dec. 2019 - 19:44

Joe Inlezen. Ik lees blijkbaar andere onzin dan de onzin dat jij leest. Welke onzin is dan waar? Het rapport van de club van Rome heeft ontzettend veel kritiek gehad omdat veel punten dus onzin waren gebleken. Moet wel zeggen dat ik milieuverontreiniging ook verafschuw. Tijdens een korte boswandeling breng ik een hoop rommel richting prullenbak. Maar goed. We gaan het zien Joe Quichotte.

vdbemt
vdbemt30 dec. 2019 - 13:50

Volgens mij, Loebkesman, is de aarde plat. Er zijn mensen die dat wetenschappelijk (zeggen te) kunnen aantonen. Die 99.99% wetenschappers die beweren dat de aarde rond is? Die geloof ik gewoon niet.

harmmeijer
harmmeijer28 dec. 2019 - 13:27

“In Australië heeft een wielrenster gefilmd hoe een dorstige koala haar fiets beklimt om water uit de bidon te drinken.” https://m.facebook.com/nos/videos/dorstige-koala-klimt-op-racefiets-en-drinkt-uit-bidon/2552049914916347/?__so__=permalink&__rv__=related_videos

pietjansen
pietjansen28 dec. 2019 - 6:56

Ik vraag mij altijd af waarom de dood van een mens zwaarder telt dan dat van een dier. Daarom ben ik blij dat de omvang van een ramp nu eens in het aantal dode dieren wordt geduid. Normaal wordt dat gedaan door de dode mensen te tellen. Overigens gebeurt dat nu alleen omdat zo'n koala zo'n schattig aaibaar diertje is. Je zult echt niets horen over het aantal omgekomen ratten. Die doen er niet toe. Net als bij ons de varkens bijvoorbeeld.

Freek3
Freek327 dec. 2019 - 15:40

[Op Kangaroo Island hebben de koalaberen dan weer vaak last van een genetische afwijking door inteelt.] Dat zou reden moeten zijn daar juist WEL koala's van elders naar toe te brengen, komen ze misschien ook eens van die inteelt af.

1 Reactie
Gandalf2
Gandalf228 dec. 2019 - 0:03

Juist, zet ze daar uit en haal er een aantal vanaf. Dat gaat de inteelt tegen.

Leontrotsky
Leontrotsky27 dec. 2019 - 14:15

Ik heb in 1994 en 1995 anderhalf jaar in Australië gewoond. Onder andere 3 maand in Coffs harbour waar je niet alleen heel goed kon vissen (ja ik viste toen nog want was nog jong en onwetend in die tijd) maar waar je ook heel veel koala's kon zien in de bossen rond deze stad waar het echt wemelde van koalas. Het is echt jammer en eeuwig schande dat de Australiërs doordat ze klimaatsverandering ontkennen en er niks tegen willen doen, hun bossen laten opbranden en deze prachtige diersoort hierdoor hoogstwaarschijnlijk gewoon laten uitsterven. Het wordt hoog tijd dat Australie de klimaatsverandering erkent (het land heeft er heel veel last van) en maatregelen tegen klimaatsverandering gaat nemen, anders is het zeer binnenkort te laat om nog iets te doen

24 Reacties
MrIvez
MrIvez27 dec. 2019 - 15:53

Australie kan doen wat ze willen, maar de aarde zal hoe dan ook opwarmen

de Boer2
de Boer227 dec. 2019 - 15:54

Het lijkt wel een hype: iedereen wil erkend worden. en er is maar weinig erkenning te verdelen. Alle prijzen zijn inmiddels al lang weer verdeeld en alle podia weer leeg. .Geen wonder dat erkenning wat zeldzaam is geworden. Zelf gaat de erkenning dat het klimaat opwarmt de Boer redelijk soepel af, de wijngaard hier brengt ieder jaar mooiere en grotere trossen voort, maar meer dan de gisting in de tanks rustig haar gang laten gaan en het hoofd koel te houden zit er voor de Boer niet op. . .

itsme3
itsme327 dec. 2019 - 17:46

Even afgezien van of klimaatverandering hierbij wel een rol speelt, zelfs al zouden op dit moment alle Australiërs ophouden te bestaan dan zou dat geen invloed hebben op het klimaat.

Loebkesman
Loebkesman27 dec. 2019 - 18:21

Het is u dan tijdens het vissen niet opgevallen dat de ‘bushfires’ zoals men het daar noemt een ‘normaal’ probleem is wat veroorzaakt wordt door het droge klimaat in delen van Australië. September van 1994 had zelfs een record sinds de eerste meting 50 jaar eerder. Dadelijk gaan we beweren dat sneeuw in Zillertal ook door de klimaatcrisis veroorzaakt wordt.

MountEverest
MountEverest28 dec. 2019 - 0:47

@Loebkesman Er komen inderdaad onverwachte zaken naar boven wanneer je de claims van de klimaatactivisten controleert; ik had nog nooit gehoord van de Eastern Seaboard Fires. Het is inderdaad pathetisch en misleidend om aan elke bosbrand en elke hittegolf het etiket "klimaatverandering" te hangen. Het is inmiddels sterk afgekoeld in Sydney: 2020 begint met temperaturen van rond de 25 graden met wat regen. Er zijn wel grote verschillen: op 5 januari verwacht men 43 graden, de dag er na 27 met regen. https://en.wikipedia.org/wiki/1994_Eastern_seaboard_fires

Eigenwijs2
Eigenwijs228 dec. 2019 - 8:34

Ik kan u klimaatgek.nl aanbevelen. Wetenschappelijk onderbouwd tegengas. U zult leren dat de planeet al decennia lang vergroent door de verhoogde CO2 concentratie, dat de hoge temperaturen dit jaar in nl mede zijn veroorzaakt door de schone lucht (weinig aerosolen waardoor alle zonnestraling het oppervlak bereikt) en dat de ijsberenpopulatie nog nooit zo groot als nu is geweest.

Eigenwijs2
Eigenwijs228 dec. 2019 - 8:45

Susan Crockford bestudeert al heel lang de ijsberenpopulaties en is tot de conclusie gekomen dat het eigenlijk uitstekend met de ijsbeer gaat. Het aantal ijsberen is momenteel veel groter dan zo’n halve eeuw geleden en de dieren zijn over het algemeen in goede conditie. Het vervelende is echter dat de ijsbeer al een hele tijd het symbool is van wat klimaatverandering doet met de natuur. Foto’s van (al of niet gefotoshopte) zielige ijsberen die eenzaam op een ijsschots afdrijven zijn al een hele poos het handelsmerk van natuurorganisaties en van lieden die zich bezig houden met het verkondigen van het einde der tijden vanwege ‘klimaatverandering’.

Joe Speedboot
Joe Speedboot28 dec. 2019 - 12:26

'Wetenschappelijk onderbouwd tegengas.' Flauwekul! Een site die nog komt aanzetten met wetenschappers zoals bijv Lindzen (wiens voorspellingen aantoonbaar niet kloppen) is niet serieus te nemen.

Loebkesman
Loebkesman28 dec. 2019 - 16:34

Joe Voor voorspellingen kan je waarzeggers raadplegen op de kermis. Welke doemscenario‘s die afgelopen decennia zijn voorspelt door ‘de wetenschappers ‘ zijn uitgekomen overigens?

MountEverest
MountEverest28 dec. 2019 - 19:50

@Joe Ik dacht heel lang dat CO2 een dodelijk gif was, maar het bleek te gaan om koolstofmonoxide (CO), dat ook wel kolendamp genoemd wordt. CO2 is onmisbaar voor de groei van planten en bomen (koolzuurassimilatie), de basis van alle leven op deze planeet. Door de hogere CO2-concentratie is er meer groen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 dec. 2019 - 6:09

'Voor voorspellingen kan je waarzeggers raadplegen op de kermis.' Wetenschappers van Shell en Exxon hadden ze al in de jaren 80. Het slechte nieuws is hun voorspellingen blijken te kloppen. https://www.theguardian.com/environment/climate-consensus-97-per-cent/2018/sep/19/shell-and-exxons-secret-1980s-climate-change-warnings 'Ik dacht heel lang dat CO2 een dodelijk gif was,' Als je zo weinig verstand hebt van het onderwerp dan kan je je maar beter afzijdig houden van de discussie. Tenzij je jezelf voor gek wilt zetten..

Loebkesman
Loebkesman29 dec. 2019 - 11:08

Joe Ik doelde op andere voorspellingen zoals zeespiegelstijging en verdwijnen poolijs. Jouw ‘profeet’ Al Gore zei dat het ijs rond 2014 gesmolten zou zijn. Nu is de voorspelling bijgesteld tot... https://www.adn.com/arctic/article/expert-predicts-ice-free-arctic-2020-same-day-un-releases-climate-report/2014/11/02/ 2020. Je hebt nog een week Joe.

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 dec. 2019 - 11:53

'Jouw ‘profeet’ Al Gore' Profeet? Leg me geen woorden in de mond! Ik heb het nergens over Gore gehad. Waar ik het over heb zijn bijna 40 jaar oude voorspellingen die helaas zijn uitgekomen. Voorspellingen die het factfree gewauwel van klimaatgek.nl en van sukkels als Baudet, Trump en De Winter keihard onderuit halen.

Eigenwijs2
Eigenwijs229 dec. 2019 - 12:57

@joe U ontkent de vergroening ?

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 dec. 2019 - 13:23

'U ontkent de vergroening ?' Los van het feit dat het hier over het klimaat gaat en niet over vergroening, heb je vast wel wat wetenschappelijke onderzoeken waarmee je dat kan onderbouwen. Ik ken vooralsnog geen andere onderzoeken als dat de biodiversiteit achteruit holt. https://www.wur.nl/nl/nieuws/Achteruitgang-natuur-gaat-sneller-dan-ooit-in-de-geschiedenis-van-de-mens.htm

vdbemt
vdbemt29 dec. 2019 - 14:15

@itsme. Je wordt gemakkelijk, minder scherp. Je wilt natuurlijk blijven ontkennen dat de aanwezigheid en het gedrag van ca 8 miljard mensen op de aardkloot invloed heeft op het klimaat. Waarom zou het ? 8 miljard. Maar hier ontken je dat Australië, let wel: heel Australie, voor het eerst in haar bestaan wekenlang in temperaturen van boven de 40 graden zit. Dat is nog steeds geen klimaatverandering?

vdbemt
vdbemt29 dec. 2019 - 14:18

@Loebkesman. "Welke doemscenario‘s die afgelopen decennia zijn voorspelt door ‘de wetenschappers ‘ zijn uitgekomen overigens?" Om maar wat te noemen: de Rapporten van de Club van Rome. Het eerste was beginjaren '70. Die waarschuwden voor dat waar we nu in zitten. Niet geluisterd.

vdbemt
vdbemt29 dec. 2019 - 14:26

@Eigenwijs. De populatie ijsberen mag dan redelijk in stand blijven. Je gaat voorbij aan het feit dat ze steeds minder op ijsschotsen kunnen zitten en daarom steeds meer in de bewoonde wereld, tussen de mensen, hun heil moeten zoeken. Steeds minder ijs. Geen klimaatverandering???

Eigenwijs2
Eigenwijs229 dec. 2019 - 15:40

Waterdamp is het meest voorķomende broeikasgas (95%). CO2 is goed voor een veel kleiner aandeel (0,5%).

Loebkesman
Loebkesman29 dec. 2019 - 16:08

Vdbemt Steeds minder ijs? Dat baseer je op de hoeveelheid beertjes op ijsschotsen? Wat weet jij over het klimaat van Groenland? Daar kennen ze ook zomers hoor. Tja. Dan smelt er wat ijs en daarop denk jij vervolgens dat de wereld vergaat. Wauw. Klimaat verandert. Doet het altijd al. 15000 jaar geleden stond de zeespiegel 200 meter lager en huppelden de dieren van Nederland naar Engeland. De zeespiegelstijging van 200 meter in 15000 jaar tijd is veroorzaakt door de natuur en de globale stijging van anderhalve centimeter van de afgelopen 150 jaar is dan veroorzaakt door mensen?

Eigenwijs2
Eigenwijs230 dec. 2019 - 7:58

@Loebkesman. Doggersland verbond idd Nederland, Engeland en Denemarken zo'n 10.000 jaar geleden. We moeten ons meer zorgen maken over een nieuw Maunderminimum dat er over enkele decennia aankomt. De temperaturen in Europa zullen ook in de zomer onder het vriespunt dalen.

Eigenwijs2
Eigenwijs230 dec. 2019 - 8:02

Al Gore woont in een villa van $8,9 miljoeñ met 5 badkamers, 6 slaapkamers, 8 open haarden en 2 zwembaden. Hij heeft geen recht van links spreken meer.

vdbemt
vdbemt30 dec. 2019 - 13:54

@Loebkesman. "Steeds minder ijs? Dat baseer je op de hoeveelheid beertjes op ijsschotsen? Wat weet jij over het klimaat van Groenland? Daar kennen ze ook zomers hoor. Tja. Dan smelt er wat ijs en daarop denk jij vervolgens dat de wereld vergaat." Werkelijk, Loebkesman. Stop even opnieuw je hoofd in het zand. Als je dit nog nergens bewezen hebt gezien, kan het niet anders dan dat je daar je hoofd lang hebt gehad.

vdbemt
vdbemt30 dec. 2019 - 14:00

@Loebkesman "Dan smelt er wat ijs". "Wat ijs" ? Waarom denk je dat onder meer Rusland aanspraak aan het maken is op het arctische zeegebied, waar tot voor kort niet doorheen te komen was? Er kunnen nieuwe zeeroutes gevaren gaan worden en er kan olie en gas worden geboord. "Wat ijs"???