Joop

Klimaatdoelen niet gehaald: Urgenda kan miljarden eisen

  •    •  
16-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2693 keer bekeken
  •  
amercentrale

De Nederlandse uitstoot van broeikasgassen was in 2021 hoger dan toegestaan. Volgens opeenvolgende rechters moet de uitstoot vanaf 2020 ten minste 25 procent onder de uitstoot van 1990 liggen, maar vorig jaar was de reductie slechts 23,9 procent, blijkt uit cijfers van het CBS en het RIVM.

Dat betekent dat Urgenda een dwangsom kan neerleggen bij de overheid wegens het niet naleven van het vonnis van de Hoge Raad. Vorig jaar verklaarde Marjan Minnesma van Urgenda dat die dwangsom tussen de 100 miljoen en 2 miljard euro kan bedragen.

In 2020 voldeed Nederland wel aan de klimaatdoelstellingen. Dat was te danken aan de zachte winter en de lockdowns.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

de passie preker
de passie preker16 mrt. 2022 - 18:40

Als de overheid niet 25% reductie maar 20% reductie had afgesproken, zou Urgenda nu de polonaise lopen van blijdschap.

PVDB2
PVDB216 mrt. 2022 - 18:35

Urgenda een lobbyist voor wie? En dat geld uitgeeft aan wat? Energie-experts en een advocaat, veel meer zal het niet zijn. Dat er een energietransitie nodig is en die traag op gang komt is duidelijk. Daar is praktisch de hele wetenschap wel over eens. Van NASA tot MIT, van Harvard tot Cambridge. Als de overheid zijn eigen afspraken – beloften niet nakomt welke door de hoogste rechter bevestigd is dat men dat moet doen, dan kan je een boete verwachten. Wil niet zeggen dat die er komt. Als een land dat stinkend rijk is en al meer dan 100 jaar CO2 uitstoot, een footprint heeft per capita dat veel groter is dan die van landen als China en India, dan mag je een boete verwachten. Dat weet je hoeveel industrie je hebt. We hadden het laatste kabinet ook Shell c.s. 1 kunnen noemen. Gasrotonde en waterstof. Wie dat betaalt? Wij allemaal natuurlijk. VVD is de grootste partij en de achterban is grootgebruiker van fossiele brandstof (auto, vliegtuig). De overheid vindt dat sommige zaken niet benoemd mogen worden. Vleesproductie (en dus consumptie). Te veel belangen, te gevoelig bij de achterban (VVD, CDA). Die willen ze niet kwijt. Maak er een progressieve belastingheffing van. Als je net als bij de toeslagen ouders er een algoritme op los kan laten dan kan dat hier ook. Vergoed (deels) de lagere en middeninkomens, niet daarboven. Voor de spaar taks hetzelfde. Vergoeding zal waarschijnlijk door iedereen gebeuren. Terwijl het de meer vermogenden zijn die vergoeding wil.

Gaitj
Gaitj16 mrt. 2022 - 18:17

We geven er al 60 miljard uit, dus die 2 kunnen er nog wel bij. Geld zat!

Jansen7
Jansen716 mrt. 2022 - 16:22

Voor de weinige rechtse stemmers op Joop: de handtekeningen van de VVD, CDA en D66 staan onder de wetgeving waarmee Urgenda nu haar gelijk haalt.

Marc Marc
Marc Marc16 mrt. 2022 - 13:54

Een Urgenda met een zak geld en oog voor energiearmoede zou toch beter in staat moeten zijn om op een eerlijke manier de energielasten te verminderen onder arme arme mensen in doorwaaiwoningen. Met 2 miljard kan je voor 800.000 huishoudens een lucht lucht warmtepomp van € 2.500 financieren (zijn meestal goedkoper). Je kan zelfs een bescheiden lease bedrag vragen dat ruimschoots te betalen is uit de gerealiseerde energiebesparing. Ontwikkel er een slimme thermostaat bij die op basis van de stroom- en gasprijs zowel de warmtepomp als cv ketel kan aansturen, of nog beter, doe er gelijk vraagsturing bij zodat de netbeheerders ook blij zijn dat gedurende de piekuren de stroomnetten enigszins ontlast worden teneinde zonder opwaardering van het net in de wijk toch een maximaal aantal warmtepompen kwijt te kunnen en iedereen is blij.

FredD2
FredD216 mrt. 2022 - 11:47

Ik ben benieuwd wie de dwangsom gaat betalen. Eigenlijk ook niet, ik zie de belastingverhoging wel tegemoet komen.

JaapBo
JaapBo16 mrt. 2022 - 11:29

En waar gaat die dwangsom dan naar toe? Naar de staat?

pahan
pahan16 mrt. 2022 - 11:14

Terecht. Een handtekening heeft waarde, zeker als die namens 'het volk' gezet is.

1 Reactie
wittecisnoot
wittecisnoot16 mrt. 2022 - 12:51

Wie is het volk hier? Niemand heeft ooit dat stelletje lobbyisten van Urgenda een mandaat gegeven.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 mrt. 2022 - 7:42

Geen probleem. We hebben tegenwoordig een klimaat- en transitiefonds. Dan kan Urgenda direct wat van dat geld uitgeven ipv de overheid.