Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatdemonstrant? Dan mag je niet zomaar de wijkraad in

  •  
28-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1470 keer bekeken
  •  
roodpotlood

© cc-foto: ulleo

Twintig Rotterdamse wijkraadsleden konden vorige week niet worden geïnstalleerd omdat hun Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nog niet binnen was. Zo worden ze in de uitoefening van hun democratische rechten beperkt: de twintig kunnen zich bijvoorbeeld niet kandideren voor het voorzitterschap van een wijkraad.

De redenen waarom de wijkraadsleden langer op hun VOG moeten wachten, lopen uiteen. Zo kunnen sommige gekozenen bizar genoeg nog niet de wijkraad in omdat ze in het buitenland zijn geboren, melden de Rotterdamse PvdA en Leefbaar Rotterdam tegenover het AD.

Ten minste een gekozen wijkraadslid, Renkse Wienen, moet langer wachten omdat ze heeft deelgenomen aan demonstraties van Extinction Rebellion. Daarbij is ze ook herhaaldelijk opgepakt. In een brief aan de gemeenteraad schrijft ze: “Tijdens deze acties krijg ik vaak de opmerking ‘doe eens wat met je leven’ of ‘bewandel gewoon de normale weg’. Dus besloot ik de wijkraad in te gaan. Dé democratische, maatschappelijke en niet te radicale manier om toch verandering af te dwingen.”

cc-foto: ulleo

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

pahan
pahan30 apr. 2022 - 5:42

Wat een vreemd verhaal. Veel politici zijn hun carrière begonnen als activist, en hebben hun voetenwerk gedaan bij verschillende kleine of grote organisaties. Je hebt blijkbaar een strafblad. Op de site van Justis wordt aangegeven dat dat in basis geen probleem is, maar dat er dan gekeken wordt of dat je hindert bij de baan waar je de VOG voor aanvraagt. Dus of er is meer aan de hand, of de doorlooptijd is gewoon wat lang.

agnar123
agnar12328 apr. 2022 - 14:04

Als je volkomen legaal protesteert tegen stelende banken, krijg je geen zakelijke bankrekening. Om een webwinkel te kunnen openen met mogelijkheid tot online betalen, heb je een zakelijke bankrekening nodig. Zelfs de ASN doet mee aan dit spel. Zie: https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2872&n1=79 De Nederlandse overheid speelt een uiterst geniepig en wreed spel met mensen, die zich niet conformeren of die om een of andere reden niet behoren tot de klasse van welgestelde blanke Nederlanders. Dat mag je geen discriminatie noemen, want dat doet Nederland nooit. Het is gewoon een hogere vorm van onderscheid maken, die onbegrijpelijk is voor minderheden.

Jozias2
Jozias228 apr. 2022 - 8:57

Waarom zou je een vog nodig hebben voor een functie als volksvertegenwoordiger? Het passief kiesrecht kan je alleen door de rechter ontnomen worden en dan alleen in bijzondere gevallen (terrorisme). Wellicht dat er in een wijkraad andere regels zijn om de vermenging van onder- en bovenwereld te voorkomen. Ik snap dat je wil voorkomen dat georganiseerde criminaliteit via een wijkraad ongewenste invloed krijgt maar ook dan is een crimineel verleden an sich geen belemmering voor zo’n functie.

wittecisnoot
wittecisnoot28 apr. 2022 - 8:08

Wat? Moet je jezelf als demonstrant ook aan de regels houden van de democratische rechtstaat? Dit allemaal zoals normale stervelingen? Het heeft gevolgen als je de wet breekt? Gelukkig zijn mensen gelijk voor de wet, ook als ze demonstreren. (Waar mevrouw voor veroordeeld is, dat ontbreekt in dit artikel. Mocht dat zijn voor demonstreren op een geoorloofde plek: andere koek)

2 Reacties
Karingin
Karingin28 apr. 2022 - 9:29

Ga toch heen, onze overheid houdt zich al jaren zelf niet aan de wet, en niet een beetje schipperen of zo hè, gewoon keihard de rechtsstaat schenden, creatief boekhouden (kuch), mensen kapot maken en/of laten verroten en het verneuken van de aarde actief ondersteunen, en daar nog amper sorry voor zeggen... En dan ga je janken over iemand die op de weg gaat zitten of zich aan een hek vastketent omdat ie daar tegen protesteert?? Gatverdamme, het is werkelijk godgeklaagd

wittecisnoot
wittecisnoot28 apr. 2022 - 14:31

@Karingin: de "maar Pietje doet het ook". Dan kunnen we de hele rechtstaat wel afschaffen en zeker CO2 beleid. Want al die regeringsleiders produceren veel meer CO2 met hun privejets...

Ewout Pool
Ewout Pool28 apr. 2022 - 7:46

Beste redactie, Ik zou graag het onderliggende artikel willen lezen. Kunnen jullie een link plaatsen?

r v b
r v b28 apr. 2022 - 7:18

je mag in het kabinet zonder VOG, daar zitten gewoon veroordeelde criminelen. Maar in de gemeenteraad heb je wel een VOG nodig?

6 Reacties
tempest
tempest28 apr. 2022 - 8:36

Oh ja? Wie is er dan veroordeeld? En waarvoor dan wel?

Bert van der Neut
Bert van der Neut28 apr. 2022 - 9:18

En wie zijn dan die veroordeelde criminelen volgens jou?

Karingin
Karingin28 apr. 2022 - 9:21

Rutte en Wilders zijn beide veroordeeld voor aanzetten tot discriminatie. Maar ook zat andere boefjes in gemeenteland zitten gewoon nog of weer comfortabel in het pluche. Jij toont aan waarom; het boeit veel mensen niet, zolang ze er zelf maar geen last van hebben. Maar iemand die burgerlijke ongehoorzaamheid vertoont om een oprechte bezorgdheid te uiten, waar die de plucheplakkers gewoon schijt aan hebben, wil je natuurlijk wel voorgoed gecanceld zien. En maar zeiken over de cancelcultuur. Gast, kijk 's in de spiegel

Bert van der Neut
Bert van der Neut28 apr. 2022 - 13:13

Onzin Karingin, Wilders zit niet in het Kabinet en Rutte is als persoon nooit ergens voor veroordeeld.

Volrin
Volrin28 apr. 2022 - 17:45

@Bert van der Neut Misschien eerst even een google search doen voor je anderen beschuldigd van onzin verkopen: https://www.nu.nl/algemeen/1082182/rechtbank-rutte-zette-aan-tot-discriminatie.html

Bert van der Neut
Bert van der Neut29 apr. 2022 - 20:11

Onzin Thomas, het ging hier om de staatssecretaris en niet om de persoon. Je bent in de war.

tempest
tempest28 apr. 2022 - 6:51

Dus het probleem is dat sommige mensen ofwel zelf niet tijdig hun VOG aanvragen ofwel dat de behandeling van de VOG aanvragen soms te lang duurt? Dat is toch echt iets anders dan wat de kop doet vermoeden…