In Frankrijk zijn voor het eerst verscheidene besmettingsgevallen van het Westnijl-virus aangetroffen die in het land zelf zijn opgelopen. Experts waarschuwen voor de toename van gevaarlijke muggensoorten in het land als gevolg van de klimaatcrisis.
Begin september staat de teller op 8 mogelijke dan wel vastgestelde besmettingen. Daarnaast zijn er in het zuidwesten van Frankrijk vier besmettingsgevallen gemeld met het gevreesde Usutu-virus dat tot zware ziektes kan leiden, zoals hersenvliesontsteking.
Muggenspecialist Anna-Bella Failloux verklaart tegenover France Info dat de toename ook een gevolg is van verbeterde detectie. "Het wil niet meteen zeggen dat het er meer zijn dan voorheen maar we zijn er zeker van dat de klimaatcrisis bijdraagt aan explosie onder bepaalde muggensoorten en daarmee ook de ziektes die ze verspreiden." Door de hogere temperaturen zijn de muggen in staat zich sneller voort te planten. De Westnijl en Usutu-virussen worden verspreid door andere muggen dan de tijgermug die al langer aan een opmars bezig is en onder meer knokkelkoorts verspreidt.
De muggen waren al langer aanwezig in het Middellandse Zeegebied maar gaan zich nu ook in andere delen van de republiek vestigen, zoals aan de Atlantische kust, meldt The Local. Er worden wel bestrijdingsoperaties uitgevoerd maar het probleem is dat de muggen snel resistent kunnen worden.
De Franse autoriteiten zien het Usutu-virus - nog - niet als een gevaar, in tegenstelling tot het Westnijl-virus.
In Nederland rukt de tijgermug steeds meer op. De NOS meldde vorige maand:
De NVWA roept vakantiegangers op om hun auto en caravan goed te controleren op muggen voordat ze naar huis rijden. Kampeerders kunnen vooral ook controleren of ze bloempotjes, bakjes of gietertjes hebben waarin regenwater heeft gestaan. Daarin kunnen eitjes van de tijgermug zitten die later uitkomen, zegt Stroo van de NVWA.
Die toename van diverse soorten gevaarlijke (tropische) muggen zien we al veel langer. Niet alleen de hogere temperaturen spelen daarbij een rol, maar ook het terechte verbod op diverse soorten landbouwgif. Denk daarbij aan het uiterst giftige DDT wat 50 jaar geleden nog uitgebreid insecten uit kon roeien. Of aan het verbod op Roundup.
Dat zou betekenen dat deze nare virussen hier ook rondwaarden voor de tijd van de bestrijdingsmiddelen?
@adriek: lees mijn antwoord op jouw andere reactie naar mij. Je haalt zaken door elkaar. Ik zeg niet dat het komt door verbod op gif, maar dat dit OOK een rol speelt.
Over dit soort invasieve exoten hoor je rechtse rakkers dan weer niet...
@Prisunic: Grappig hoor, maar ook zeker waar inderdaad. Denk maar aan het verbod op diverse soorten gif waardoor bepaalde insecten meer vrij spel hebben. Ik ga absoluut niet pleiten voor het opnieuw besproeien van landbouwgebieden met DDT, maar het zou zeker wel helpen.
Pola, voordat we ddt hadden, hadden we (ook) geen westnijlvirus. Maar daar heeft u ongetwijfeld ook een verklaring voor. De klimaatverandering is echt. Smoesjes helpen niet meer.
@adriek: nergens ontken ik iets of wil ik iets ontkennen. Ook gebruik ik nergens smoesjes. Je kan echter niet alles wat er gebeurt toeschrijven aan klimaatverandering. Ook die opmerking over het westnijlvirus kan je wat mij betreft daaronder scharen. Het is al best lang bekend dat diverse insecten meereizen met vliegtuigen en zich zo ongewenst kunnen verspreiden. Natuurlijk speelt het klimaat of zo je wilt de temperatuur daar een rol bij overigens, maar de verspreiding is niet primair daaraan toe te schrijven.