Spanje en Portugal hebben de heetste april ooit gemeten achter de rug. Aan het einde van de maand stegen de temperaturen tot boven de 30 graden Celsius. Op sommige plekken werd het bijna 40 graden.
Volgens een rapport van EU-observatiebureau Copernicus was afgelopen maand de op drie na warmste april die wereldwijd is gemeten. Delen van Afrika, het gebied rond de Kaspische Zee, Zuidoost-Azië, Japan en het noorden van Noord-Amerika waren allemaal veel warmer dan gemiddeld.
De extreme hitte in het westelijke Middellandse Zeegebied zou onmogelijk zijn geweest zonder klimaatverandering, concludeerde een ander wetenschappelijk rapport vorige week al. Door de mens uitgestoten broeikasgassen hebben de planeet sinds de pre-industriële tijd met ongeveer 1,2°C opgewarmd. Alle jaren sinds 2015 horen bij de warmste jaren ooit gemeten.
De gemiddelde temperatuur op het Iberisch schiereiland lag in april 3 graden boven het gemiddelde tussen 1991 en 2020, liet ook het Spaanse meteorologische bureau Aemet maandag weten. De maximumtemperaturen gedurende de maand waren 4,7 graden boven het gemiddelde, met als uitschieter de 38,8 graden geregistreerd op de luchthaven van de zuidelijke stad Córdoba. Dat gebeurde op 27 april.
De hittegolf vond plaats te midden van een wijdverspreide droogte die de regio voor het tweede achtereenvolgende jaar treft. April was volgens Aemet de droogste maand in Spanje sinds het begin van de metingen in 1961. De maand was ook droger dan gemiddeld ten zuiden van de Alpen, in regio's van mediterraan Frankrijk, Noordwest-Scandinavië, de Baltische staten en een groot deel van West-Rusland.
Dit jaar zullen de gemiddelde temperaturen naar verwachting erg hoog blijven, terwijl de kans groter wordt dat er in de tweede helft van het jaar een El Niño-evenement zal plaatsvinden. Dit fenomeen doet zich voor wanneer de equatoriale Stille Oceaan opwarmt en reageert met de atmosfeer, waardoor weerpatronen over de hele planeet worden verstoord.
Dat de klimaatcrisis weerextremen met zich meebrengt, werd ook elders in de wereld duidelijk. Alaska, Mongolië, het Arabisch Schiereiland, India en Australië waren in april juist kouder dan gemiddeld. Ondertussen werden het zuidoosten van de VS, delen van Oost-Azië, Noordwest-Australië en Tanzania geteisterd door uitzonderlijk hevige regenval.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
De droogte die Spanje al een tijd in haar greep houdt, is slecht nieuws voor de olijfolieproductie van het land. Als de weersomstandigheden niet snel veranderen, wordt de oogst volgens boeren dit jaar ‘een catastrofe’. Daardoor dreigt olijfolie in de supermarkt ook een stuk duurder te worden. Maandag werd bekend dat de afgelopen maand april de warmste ooit gemeten was in Spanje. Daarnaast viel er met 14,2 millimeter regen nog geen kwart van de normale neerslag voor de maand. Daarmee was het de droogste april sinds het begin van de metingen in 1961, aldus de Spaanse weerdienst Aemet. Maar het klimaat veranderd niet en wordt ook niet extremer. Toch? Dat hele klimaat is gewoon een linkse hobby. Nietwaar?
Tuurlijk verandert het klimaat. Dus moet je je hiertegen 'wapenen'. De Spaanse regering heeft de afgelopen jaren tientallen dammen en stuwmeertjes weggehaald (EU richtlijn) dus water wordt niet meer lokaal vastgehouden. Ook de irrigatiesystemen zijn verouderd en inefficient. Dus ja zorgen om het klimaat maar als de Spaanse regering in de koplampen blijft staren (niet het einde van de tunnel) ipv van maatregelen neemt mbt watermanagement, wordt het nooit wat. En oh ja, de klimaatmaatregelen die Spanje treft zijn goed mbt het morele kompas, maar zullen geen donder uitmaken mbt opwarming van de aarde. Zelfde verhaal voor NL. Goed voorbeel prima, maar effect nul komma nul.
Tijdens de mei vakantie was het weer erg druk op schiphol , iedereen rijdt nog vrolijk rond in de auto en de industrie stookt maar door. De broeikassen verminderen zoals in de Corona periode lukt dus niet. Begin van het einde.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
De opwarming van de aarde veroorzaakt lokaal extreem weer. Overmatige hitte, afkoeling, regenval. https://www.carbonbrief.org/mapped-how-climate-change-affects-extreme-weather-around-the-world/
Het was niet bijzonder koud, wel nat voor een keer, en dat was hard nodig.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Zie ook: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/spaanse-wappies-bedreigen-meteorologen-wegens-aanhoudende-droogte
Klimaatcrisis? Er was én er is geen crisis. De aarde is wilens en wetens om zeep geholpen. Hopelijk kunnen de (hoofd)verantwoordelijken hiervoor binnen een aantal jaren berecht worden.
We hebben de aarde als mens inderdaad flink toegetakeld en wat processen in de natuurlijke cyclus versneld. Maar om dan te zeggen dat er nu geen crisis is? Als we als mens niet om kunnen gaan met de veranderingen in het klimaat zoals we die nu zien, is er gewoon een crisis. En die crisis zal alleen maar groter worden. Zolang onze overheid de fossiele industrie blijft subsidiëren zijn zij in ieder geval medeverantwoordelijk gelijk aan eenieder die neoliberaal stemt.
"De aarde is willens en wetens om zeep geholpen. " De aarde blijft gewoon bestaan hoor. De klimaatverandering maakt voor de aarde geen verschil.
De mens, dus ook u, is verantwoordelijk. De uitspraak is geweest en het vonnis wordt de komende jaren ten uitvoer gebracht door de natuur. Wen er maar aan.
@ihag "De aarde blijft gewoon bestaan hoor. De klimaatverandering maakt voor de aarde geen verschil." Voor de dode aarde maakt het geen verschil. Voor het leven er op wel. Het maakt jou huis ook niet uit of je er in woont of er uitgezet wordt.
"Voor de dode aarde maakt het geen verschil. Voor het leven er op wel. " De aarde gaat niet dood. Door evolutie komt er weer nieuwe en ander leven voor in de plaats. Zoals is dat al meerdere keren eerder gebeurd, denk maar aan de grote uitsterving van zo'n tweehonderdmiljoen jaar geleden of na de meteorietinslag die de dinosauriërs deed uitsterven (zo'n vijfenzestigmiljoen jaar geleden) of iets recenter na afloop van de laatste ijstijd (zo'n tienduizend jaar geleden).
@Ihag En je huis wordt ook weer bewoond. Als jij uitgezet bent komt er weer een nieuwe voor in de plaats. Voor het huis maakt het niets uit. Maar ik kan me zo voorstellen dat je je dat minder langs je schouders laat afglijden. Maar het is hetzelfde argument. Dat je niets met de aarde en haar bewoners (van nu en komende generaties) hebt wist we al. Wie dan leeft wie dan zorgt.
@IHAG. Ik maak me over het voortbestaan van de aarde ook geen zorgen. De planeet, die blijft wel bestaan. En het leven daarop ook. Ik ben er zelfs van overtuigd dat dat beter zal gaan als er geen mensen meer op leven. Zolang die er wél op leven, is dat wel een constante bedreiging voor het ándere leven op de planeet. EN het klimaat waarin ze leven. Dat verandert dusdanig dat het voor de mens onleefbaar gaat worden. Probleem opgelost. Jij lijkt blijer te zijn met het voortbestaand van de aarde, dan met dat van de mensheid en de toestand van de natuur.
"terwijl de kans groter wordt dat er in de tweede helft van het jaar een El Niño-evenement zal plaatsvinden" Waar kan ik kaartjes kopen? Maar serieus, misschien iets te letterlijk vertaald. En al met al zorgelijk. Mijn huisje in het mediterrane gebied is om deze reden een vraagteken. Ik ben bang dat de regio snel, als in binnen 20 jaar zal veranderen in een woestijn.
@JasDon: Binnen 20 jaar al? Beetje overdreven toch? Als de aarde zelfs tien graden warmer zou worden dan nog niet hoor. De huidige opwarming zal waarschijnlijk juist zorgen voor extra plantengroei en al helemaal als we wat helpen met irrigatie zoals bijvoorbeeld de Israeli’s gedaan hebben. Heel belangrijk is het dat wij bijvoorbeeld met boeren de natuur helpen met het herstel. Neemt niet weg dat er zeker schadelijke gevolgen zijn bij de opwarming, maar die 20 jaar is erg overdreven.
Polisario, Tot op heden zijn alle voorspellingen niet uitgekomen. De werkelijkheid is vele malen erger.