Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatcrisis: vliegtuigpassagiers krijgen meer last van turbulentie

  •  
14-06-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1318 keer bekeken
  •  
vliegtuig

De klimaatcrisis heeft ook gevolgen voor een van de sectoren die er zelf een forse bijdrage aan levert: de luchtvaart. De kans op turbulentie op plaatsen waar geen wolken zijn, neemt flink toe naarmate de aarde verder opwarmt. Dat blijkt uit onderzoek dat vorige week is gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

De kans op zogeheten clear-air turbulence (CAT) is tussen 1979 en 2020 al met 55 procent toegenomen bij vluchten boven de Atlantische Oceaan. Volgens onderzoeker Paul Williams zal de turbulentie in de toekomst alleen maar verder toenemen.

Turbulentie kost luchtvaartmaatschappijen nu al honderden miljoenen per jaar, schrijft The Verge. Het fenomeen leidt tot beschadigingen aan vliegtuigen, vertragingen en verwondingen bij passagiers. De radars van vliegtuigen kunnen bepaalde vormen van turbulentie detecteren, maar tegenover clear-air turbulence staan de systemen machteloos. Dat betekent dat piloten deze vorm van turbulentie niet kunnen omzeilen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.