Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatcrisis vergroot kans dat virus overspringt van vleermuis

  •  
28-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
658 keer bekeken
  •  
vleermuizen

© cc-foto: Salmar

Wetenschappers verwachten dat de klimaatcrisis de kans vergroot dat virussen van de ene naar de andere diersoort overspringen. Ook mensen lopen daardoor meer risico, vooral in dichtbevolkte gebieden, schrijft Sky News.

Onderzoekers van Georgetown University hebben in kaart gebracht wat er gebeurt als de aarde in 2070 twee graden is opgewarmd. De verwachting is dat veel zoogdieren naar elders zullen verkassen omdat hun leefgebied te warm is geworden. De dieren zullen daarbij in contact komen met andere soorten, met alle risico’s op virusoverdracht van dien.

Ook de kans op zoönosen (infecties die van dieren op mensen kunnen worden overgebracht) neemt zo toe. Met name vleermuizen zullen hierin een belangrijke rol spelen. Vleermuizen hebben vaak virussen onder de leden die ook makkelijk overgebracht kunnen worden op mensen. Sars-cov-2 is oorspronkelijk ook een vleermuizenvirus.

cc-foto: Salmar

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.