Zuid-Europa zucht onder extreme hitte met ernstige gevolgen. Nabij Athene leveren brandweerlieden en een vloot aan blusvliegtuigen slag tegen het oprukkend vuur dat door harde windstoten wordt aangewakkerd. Enkele badplaatsen op het schiereiland Attica zijn al geëvacueerd.
Het AD meldt:
Bij de Griekse stad Korinthe is ook een bosbrand uitgebroken, die vlak bij een woonwijk van de badplaats Loutraki woedt. Hier zijn bijna zestig blussers met steun van zeven blusvliegtuigen actief. De autoriteiten hebben er 1200 kinderen geëvacueerd uit vakantiekampen, aldus de burgemeester van Loutraki tegen tv-zender Skai. Griekenland kampt vaak met bosbranden in de lange, hete zomers.
Ook Italië wordt getroffen door de hitte. Voor Sicilië wordt een recordtemperatuur gevreesd van 48,8 graden. Ook in andere delen stijgt de temperatuur tot boven de 40 graden door wat experts een 'hittestorm' noemen. De meteorologische dienst waarschuwt voor "de meest intense hittegolf van de zomer en tegelijk een van de meest intense ooit gemeten". De temperatuur ligt gemiddeld zo'n 8 graden boven de normale waarden. De bevolking wordt voorgelicht over te nemen maatregelen om de gevaren van het weer te bezweren. Zo moet een ieder minstens 1,5 liter water per dag drinken en moeten lichamelijke inspanningen overdag vermeden worden.
In Spanje is het niet veel beter. Op de Canarische eilanden werden duizenden mensen geëvacueerd vanwege bosbranden. Inmiddels kunnen de meesten weer terugkeren.
Inwoners worden geconfronteerd met onverwachte gevolgen van de klimaatcrisis. Zo stijgt door de hitte de geestelijke nood. NRC interviewde Raquel Naranjo, voorzitter van een Andalusische stichting die zich inzet voor mensen met mentale problemen door de hitte.
„Op dit moment is de temperatuur hoger, waardoor we het grootste deel van de dag thuis moeten doorbrengen om onszelf tegen de hitte te beschermen.” Naranjo deed samen met mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) onderzoek naar de gevolgen van de toenemende hitte in Spanje, voornamelijk in de zuidelijke regio Andalusië. Ze woont samen met haar partner Joaquin in Sevilla. Het koppel heeft zelf ook mentale problemen die verergerd worden tijdens de hittegolf. „Ik gebruik al twaalf jaar antidepressiva en ik merk dat wanneer ik ze gebruik, mijn lichaamstemperatuur meer stijgt dan normaal. Door de medicijnen heb ik veel minder energie en kan blootstelling aan extreme hitte gevaarlijk zijn voor mijn lichamelijke gezondheid.”
De hitte beperkt zich niet tot Zuid-Europa, ook andere delen op het Noordelijk Halfrond, van China tot de VS, zuchten onder extreme temperaturen en andere gevolgen van de klimaatcrisis. De Wereld Meteorologische Organisatie voorspelt dat augustus nog heter wordt, over de hele wereld, schrijft NRC.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Ik vraag me af hoe het gaat met de vluchtelingen in Griekenland, Italië en Spanje. Laten ze die gewoon lekker creperen? Of "zijn die het wel gewend"? Het zou deze "gastvrije" mediterrane landen allemaal goed uitkomen, ben ik bang. Gastvrij ben je natuurlijk alleen voor goed betalende toeristen...
Als er hele horden klimaatvluchtelingen ons land overstromen en de kosten voor klimaat adaptie onbetaalbaar worden durf ik er een kapitaal om te verwedden dat rechts het weer voor elkaar krijgt om links hiervan de schuld te geven.
Het onbewezen gerucht gaat -in ieder geval Palma en Griekenland- dat de brand aangestoken is. Ik denk dat met de toename van de ''ontevredenen'' dit wellicht veel meer zal plaatsvinden. Ook NL de klos ? De ingredienten zijn aanwezig.
@JdU: Ik stel voor onbewezen geruchten hier niet te spuien. Dat heet stemmingmakerij. En ja, branden beginnen niet uit zichzelf, een weggegooide gloeiende peuk is al voldoende, dus je zegt eigenlijk helemaal niks.
@Andreas. Branden kunnen weldegelijk uit zichzelf beginnen. Hooibalen die heel lang in de zon liggen, gaan broeien en kunnen in de vlam geraken. Dat kan ook in uitgedroogde natuurgebieden.
https://www.klimaatfeiten.nl/oorzaken/zon
Uw bron is éenzijdig, en aantoonbaar onjuist. Dit lijkt er misschien meer op: https://skepticalscience.com/translation.php?a=18&l=15 maar een beetje googelen en dan steeds de bovenste site uit de lijst kiezen lijkt me onvoldoende om tot gedegen kennis en inzicht te komen.
De lijst van websites in aanbevolen links getuigd nou niet echt van objectiviteit maar eerder van behoorlijke vooringenomenheid.
@Doomsdayshaman als je het maar vaak genoeg post gaan mensen het vanzelf geloven, of zo?
berend22: waar zit het gebrek aan objectiviteit dan in, en waar zit de vooringenomenheid dan? https://skepticalscience.com/about.shtml Lijkt mij behoorlijk goed onderbouwd en verifieerbaar.
"https://skepticalscience.com/about.shtml" Ziet er héél betrouwbaar uit. Maar dan wel op de manier van "wetenschap is ook maar een mening".
Het klimaat zal best opwarmen maar bosbranden zijn er natuurlijk elk jaar. En 48.8 is voor Sicilië geen nieuw record.
bosbranden nemen toe in omvang, duur, gevolgen. Gemiddelde temperaturen lopen op, waarbij de 'pieken' steeds hoger worden. Het is niet 'business as usual' zoals u suggereert.
@zeeman Dan moet men daar een artikel over schrijven. Nu gaat het vooral over het feit dat er, net als anders, bosbranden zijn met de suggestie dat daaruit de opwarming blijkt.
de opwarming blijkt niet uit de bosbranden. Er is opwarming, dat wordt jaarlijks objectief vastgesteld met metingen. Daarover is geen twijfel. Er is ook een toename aan bosbranden, in grootte, duur en gevolgen. Ook dat is meetbaar. Daar wordt een verband tussen gezien. dat is inderdaad niet experimenteel onderzocht door droge en minder droge bossen in de fik te steken en dan te vergelijken, maar wel uitstekend onderbouwd. Maar u wilt nog weer een artikel om overtuigd te worden?
@zeeman “Er is ook een toename aan bosbranden, in grootte, duur en gevolgen. Ook dat is meetbaar. Daar wordt een verband tussen gezien. “ Dat kan allemaal maar dat staat niet in het artikel. Niet dat de bosbranden erger worden noch dat er een verband is. Het enige wat beschreven wordt zijn de bosbranden zelf en de gevolgen voor de mensen die er mee te maken krijgen. En die zijn niet nieuw of anders op basis van die beschrijving. Als er al klimaatsceptici zijn is het denk ik een verkeerde zaak om alles wat er al was toe te dichten aan de klimaatverandering. Beschrijf dan het effect daarvan op de bosbranden.