Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatcrisis: temperatuur op schoolpleinen loopt op tot 60 graden

  •  
19-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hittegolfthermometer
Tijdens de hittegolf vorig jaar in Australië liepen de temperaturen op schoolpleinen op tot boven de 60 graden Celsius. Dat blijkt uit onderzoek van Western Sydney University.
Behalve door de klimaatcrisis komt dat ook door de inrichting van de schoolpleinen, stellen de onderzoekers. Zo is er vaak geen beschutting. Door het gebruik van asfalt en kunstgras lopen de temperaturen ook verder op dan nodig. Hoofdonderzoeker Sebastian Pfautsch hoopt dat nieuwe scholen in Sydney lering trekken uit de ontwerpfouten van andere scholen, en bijvoorbeeld bomen neerzetten op speelplaatsen.
De extreme hitte in Australië vormt inmiddels een groot gevaar – niet alleen voor ouderen die tijdens hittegolven een grotere kans hebben om te overlijden, maar ook voor kinderen. Zij zweten minder en kunnen daardoor minder makkelijk afkoelen. De overheid van New South Wales heeft twee jaar geleden een half miljard Australische dollar (300 miljoen euro) uitgetrokken om airconditioning te installeren in scholen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Fredje3
Fredje320 okt. 2020 - 4:19

Lol, Airco's..... zijn die nu niet juist een onderdeel van het probleem? Natuurlijk zullen de kinderen het wel direct een stuk prettiger hebben, maar het klimaat met die energie slurpende airco's wordt er niet beter op. Ze hadden beter kunnen investeren in grotere bomen op de schoolpleinen. Maar ja, bomen, dat betekent onderhoud, vegen, vooral in de herfst... Al die moeite.... toch voortaan maar weer een airco. Dat lijkt wel voor veel mensen een argument te zijn als je al die pleinen, straten en tuinen tegenwoordig ziet.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt20 okt. 2020 - 8:46

"Al die moeite".. Maar dat is het simpelweg: gemakzucht. Daardoor gaat de wereld naar de kloten. Te beroerd een beetje moeite te doen. EN hebzucht: geld.

Greendutch
Greendutch19 okt. 2020 - 18:31

en vandaag is in het journaal te zien dat ze met een drone 40.000 zaden van bomen verspreiden om sneller de bomen weer telaten groeien die panda 's nodig hebben. nu nog 6000000 bomen planten op de schoolpleinen en bij ouderenwoningen en hopelijk doen ze daar niet zo dom als ik hier overal zie: tuintjes betegelen i.p.v. groen laten waardoor het regenwater direct in het riool stroomt op verschillende plekken ter wereld is men bezig de woestijn te vergroenen, in Australië lukt dat niet omdat de regering investeert in fossiele energie, dat brengt nú geld op voor de rijken, generaties die nog moeten leren kopen mogen het zelf uitzoeken.....wat geld met de menselijke hersens doet???

1 Reactie
adriek
adriek20 okt. 2020 - 9:38

Je geeft het antwoord zelf: dat brengt nú geld op voor de rijken Waarbij wij bijna allemaal 'de rijken' zijn.

Tom Meijer
Tom Meijer19 okt. 2020 - 18:20

Hoewel het bij ons wellicht niet zo bar en boos zal worden, althans niet op de korte termijn, zullen we toch goed moeten nadenken over de inrichting van ons land en met name van de steden. Eén van de beste remedies is meer en gevarieerdere begroeiing aanbrengen, niet alleen hoge (bomen) maar ook lage begroeiing (struiken; het best is natuurlijk beide tegelijk). Bovendien moeten we af van de monoculturen, niet alleen voor de landbouw maar ook voor de beplanting van/in steden. Om dat mogelijk te maken zullen ook (delen van) wegen die nu voor autoverkeer bedoeld zijn, moeten worden gebruikt.

4 Reacties
JanB2
JanB220 okt. 2020 - 1:44

Als men eens zou beginnen met grotere wegen in lanen te veranderen. Dus met het aanplanten van hoge bomen (of bomen die hoog kúnnen worden) daar waar er nog geen staan. En verder al dat steen uit de voetgangerszones natuurlijk. Juist daar waar nu al geen gemotoriseerd verkeer komt heb je een mogelijkheid bij uitstek voor flink wat lage aanplant met behoud van toegankelijkheid. Steen en bestrating daarentegen zijn een crime voor wat betreft de warmtehuishouding tijdens hitteperiodes.

JanB2
JanB220 okt. 2020 - 1:50

Nieuwbouw (vrij) naar Hunderwasser is natuurlijk ook een optie: https://en.wikipedia.org/wiki/Hundertwasserhaus

adriek
adriek20 okt. 2020 - 11:44

Begroeiing... Ik hoor de bewoners al klagen over blaadjes, stuifmeel, beestjes, scherpe takjes...

JanB2
JanB222 okt. 2020 - 0:13

@ Eirda Tja, dat soort lieden heb je. Ze wennen er maar aan. Misschien dat we voor de notoire zeikers zg. zeikwijken kunnen bouwen. Met alleen maar asfalt (zwart!) en tegels. Kunnen ze zeiken en sudderen tegelijk 's zomers.