De jaarlijkse sneeuwkrabbenvangst bij Alaska is voor het eerst ooit afgeblazen. De reden: miljarden krabben zijn spoorloos verdwenen uit het ijzige water van de Beringzee. Er zijn er nog maar zo weinig, dat het minimumaantal om op de schaaldieren te mogen vissen bij lange na niet wordt gehaald. Als gevolg van de klimaatcrisis is het water te warm geworden voor de krabben om te kunnen overleven.
In 2018 leefden er naar schatting zo’n 8 miljard sneeuwkrabben in de Beringzee. In 2021 waren daar nog maar zo’n 1 miljard van over. Een andere populaire krabbensoort, de rode koningskrab, mag voor het tweede jaar op rij niet worden gevangen om dezelfde reden.
De officiële reden is overbevissing. Dat is echter een technische term, die inhoudt dat er meer krabben werden gevangen dan er nieuwe bijkwamen. De reden voor het ineenstorten van de krabbenpopulatie is echter veel alarmerender. Sneeuwkrabben gedijen bij een watertemperatuur onder de 2 graden Celsius. De temperatuur van het water in de Beringzee ligt de afgelopen jaren vaak beduidend hoger dan dat.
Onderzoekers koesteren wel voorzichtig wat hoop voor de toekomst. Ondanks de stijgende watertemperatuur zijn er wel wat jonge krabben gesignaleerd. Daar klampen de onderzoekers zich dan ook aan vast: ‘Het is beter dan ze helemaal niet meer zien.’ De hoop is nu dat er een koelere periode volgt, wat samen met een vangverbod de komende jaren de krabbenpopulatie weer wat laat toenemen.
Onderzoekers koesteren hoop voor de toekomst. De hoop is dat er een koelere periode volgt. Hier spreken dus onderzoekers wetenschappers tegen die beweren dat de aarde minimaal 1,5 graad opwarmt.
Ik zou zeggen ga struisvogeltje spelen. Dat er een paar koelere jaren kunnen komen is ook bij een opwarming regionaal heel goed mogelijk. Maar voor jou bestaat de opwarming dan niet meer.
Daarom vind ik ook dat slechts één organisatie zich bezig moet houden met onderzoek naar zaken als klimaatopwarming. Dat zou de NASA kunnen zijn, die daartoe flink dient te worden uitgebreid en vestigingen moet krijgen in diverse landen. Conclusies van de NASA dienen dan leidend te zijn in de discussie over klimaatopwarming. Daar heb je meer aan dan al die losse clubjes en zelfs individuele wetenschappers die van alles en nog wat beweren en elkaar dikwijls tegenspreken. Klimaatonderzoek is 100% een taak van de mondiale overheid en moet worden verricht door mensen die voor het leven zijn verzekerd van een vaste baan, zonder vrees voor intrekking van subsidie vanwege niet-spectaculaire uitkomsten, in welke richting dan ook. Dus: geen marktwerking, neoliberalisme, kapitalisme, hoe je het noemen wilt, als het gaat om klimaat- en aanpalend natuur- en milieuonderzoek. Daarvoor is het onderwerp té belangrijk.
@eric 1 organisatie die wetenschappelijk onderdoek doet, dat klinkt duidelijk en overzichtelijk. Helaas werkt wetenschap niet zo. De discussie tussen verschillende wetenschappers met verschillende onderzoeken en ideeën is juist noodzakelijk. Je kunt ophouden met die discussie, maar dan is het weer geen propere wetenschap meer 😬
@nejras: Er werken dan ook meerdere wetenschappers bij NASA. Ik denk overigens niet dat het een taak voor NASA is, meer iets voor WWF of een dergelijke organisatie. De NASA is een ruimtevaartorganisatie, dit hoort thuis bij een organisatie die zich richt op natuur, milieu en klimaat.
@rvb --------------------- De NASA houdt zich wel degelijk bezig met onderzoek naar klimaatverandering. Het is daar al een taak geworden. Het WWF is een te lichte club. @nejras ---------------------- Die verschillende wetenschappers vechten het dan maar lekker uit binnen de NASA.
Over de hele wereld zijn er al meer of minder gerenommeerde instituten die zich met de verschillende aspecten van klimaatonderzoek bezighouden. Eén instituut voor klimaatonderzoek komt er niet.