Joop

Klimaatcrisis: peuters en bejaarden in Phoenix lopen brandwonden op door loeihete trottoirs en brievenbussen

  •  
22-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2530 keer bekeken
  •  
phoenix

Phoenix, de vijfde stad van de Verenigde Staten, gaat gebukt onder een extreme hittegolf. Het is de eerste grote Amerikaanse stad waar de gemiddelde (!) maandtemperatuur hoger ligt dan de lichaamstemperatuur, 37 graden. Al meer dan twintig dagen komt het kwik boven de 43 graden. Het koudst was het deze maand in de eerste paar uren in de nacht van 1 juli: 27 graden.

Airconditioning wordt een basisvereiste om te kunnen overleven, schrijft de Washington Post. Overdag naar buiten gaan, is gevaarlijk. Peuters die blootvoets op de stoep of het balkon belanden, lopen brandwonden op. “Het ging zo snel”, vertelt een vader aan de krant. Zijn zoontje van 18 maanden schreeuwde het al na een paar seconden uit van de pijn. “Er zaten meteen blaren op zijn voet.”

Ook bejaarden die vallen, worden met brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. Het zijn niet alleen trottoirs die gevaarlijk zijn: loeihete brievenbussen en veiligheidsriemen blijken eveneens een bron van ellende. Elk jaar worden de problemen groter in Phoenix. Werden er in 2015 nog 43 mensen met brandwonden opgenomen tijdens de zomer, vorig jaar waren dat er al 85. Zeven mensen overleden.

Blootstelling aan de extreme hitte leidt bovendien tot veel meer directe sterfgevallen dan voorheen. Overleden er in de staat Arizona tussen 1970 en 1990 gemiddeld 16 mensen per jaar door de hitte, in 2022 waren dat er al 257.

Hittegolven zorgen wereldwijd voor oversterfte. Vorig jaar waren er in Europa 61.000 hittedoden. De hitte vergroot onder meer de kans op een hartaanval.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

Jonathan2
Jonathan223 jul. 2023 - 9:07

Waarom geen disclaimer plaatsen bij figuren die bewust proberen hier het zaakje te manipuleren met aantoonbare leugens en verdraaiingen zoals Stheno. Dat het hier gaat om aantoonbare onwaarheden is onweerlegbaar. Je weet dat dat vaak bewuste tactiek is en vanaf de meest gore sites figuren hier naartoe komen om hier het zaakje te manipuleren. Je mag je hier best tegen beschermen en de andere reageerders helpen om niet al die (des)informatie zelf te checken, wat bijna niet te doen is.

1 Reactie
Stheno
Stheno23 jul. 2023 - 15:46

Jonathan2, Ah, weer zo een die graag praat in termen van links en rechts. Hoe verrassend. Vooruit dan, ik ga erin mee: en al lezend is duidelijk te zien hoe links en woke culmineren in de cancelcultuur. De ware aard van dat beestje steekt regelmatig de kop op, Jonathan2, zo ook hier. We zouden kunnen beginnen om het verschil tussen weer en klimaat te bespreken maar ik vermoed dat dat zinloos zal zijn. Over goor gesproken, in aanvulling op wat ik hieronder bij TinoZ al zei: de lucht wordt steeds schoner. Een vervelend neveneffect is dat onze schonere lucht helaas bijdraagt aan een opwarmingsversnelling. Bovendien helpt in NL de NLse bevolkingsgroei niet in het realiseren van doelen die opgesteld worden waarbij richtlijnen genoemd worden toen het aantal inwoners een fractie was van nu. Denk hierbij aan o.a. de EU-natuurherstelwet. Een voordeel van de schonere lucht is wel dat er minder doden vallen door het weer: https://www.ad.nl/buitenland/oorzaak-van-smogramp-londen-in-1952-bekend~a4a20697

Ouru
Ouru23 jul. 2023 - 7:47

Kan mij dat wel voorstellen, in 2005 daar met de auto doorheen. gereden, bloedheet toen al, met de airco aan in de auto niets aan het handje natuurlijk,ben toen maar niet uitgestapt, was Juni dacht ik .terwijl het in Death Valley regende paar dagen later .Wel heerlijk autorijden in Phoenix, geen hond te zien , allemaal aan het slapen( veel gepensioneerden daar volgens mij) Glen Campbell heeft er nog een mooie song aan gewijd.

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 jul. 2023 - 21:45

Steden in de woestijn en een maatschappij zo asociaal dat families niet zorgen dat er schoenen aan voeten moeten bij hitte.

Greendutch
Greendutch22 jul. 2023 - 14:35

Laat de USA dit lezen mogelijk doen ze er iets aan!

11 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman22 jul. 2023 - 15:21

Wat zou de USA kunnen doen, wat meteen effect heeft?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine22 jul. 2023 - 15:30

@green, de CO2 emissies in de VS lopen ook al jaren af, vnl door het overstappen van kolen naar gas.

Stheno
Stheno22 jul. 2023 - 17:56

Greendutch, Maak je geen zorgen, De overheid aldaar weet echt wel dat Phoenix in de woestijn ligt, al sinds het ontstaan van de stad.. De gemiddelde(!) hoogtemp ligt altijd al boven de 41 graden en de nachtelijke laagtemp boven de 28. Hier de langjarige gemiddelden: https://www.usclimatedata.com/climate/phoenix/arizona/united-states/usaz0166 De alarmerende berichten zoals t joopbericht zorgen voor polarisatie, zeker indien onwetenden hierin meegaan, beste Greendutch. Tot voor kort waren dit normale waarden voor deze woestijnstad, tegenwoordig heet het KLIMAATCRISIS. Neem deze zin: "Het is de eerste grote Amerikaanse stad waar de gemiddelde (!) maandtemperatuur hoger ligt dan de lichaamstemperatuur, 37 graden. " Welnu, dat is daar al sinds mensenheugenis het geval, al voordat de stad gesticht werd.

Jonathan2
Jonathan222 jul. 2023 - 21:06

Hopelijk wel, want het wordt heel zorgwekkend in bepaalde zuidelijke staten. Stheno. Nou Einstein, probeer eens voor 41 en 28 de juiste verhouding te zoeken zodat de dagtemperatuur boven de 37 uitkomt. Zal je een beetje helpen, ga je niet lukken vandaar dat gemiddelde dagtemperatuur in Phoenix in de allerwarmste maand tussen 1990 en 2020 net boven de 35 uitkomt. Vervolgens wordt het helemaal hilarisch wanneer je anderen als onwetend neerzet en dan het volgende beweert. Dat gemiddelde maandtemperatuur als sinds mensheugenis boven de 37 uitkomt. Nu de werkelijkheid. De gemiddelde jaartemperatuur lag in Phoenix van 1990 tot 2020 rond de 24 graden. In de koudste maanden net boven de 13 en warmste rond de 34 a 35. https://www.climatestotravel.com/climate/united-states/phoenix Nu netjes zeggen, sorry lieve mensen, jullie hadden gelijk, en ik had in al mijn onwetendheid weer wat misleidende informatie uit de rechtse viskom gevist.

TinoZ
TinoZ22 jul. 2023 - 21:22

@Stehno - als je zoekt naar historische temperaturen voor Phoenix dan zie je dat daar door de jaren heen toch echt een fors stijgende lijn in zit, en dat dit jaar ook weer records gebroken worden. Het grootste probleem is dat door verstedelijking (verstening) de temperatuur in de nachten ook hoog blijft. Als je naar het grotere plaatje kijkt dan is wel duidelijk dat we nu overal op de wereld toch echt de gevolgen zien van klimaatverandering. Dat kan je proberen te bagatelliseren, maar feit is dat we eigenlijk al ver achter lopen in het nemen van maatregelen om de temperatuurstijging zoveel als mogelijk nog in te dammen. In die zin is er wel degelijk sprake van urgentie, en mag je spreken van een crisis.

onyxcumulus
onyxcumulus23 jul. 2023 - 10:23

@Jonathan2 22 jul. 2023 - 23:06 ###Nu netjes zeggen, sorry lieve mensen, jullie hadden gelijk, en ik had in al mijn onwetendheid weer wat misleidende informatie uit de rechtse viskom gevist.### Ben bang dat Stheno en al die lutsers die hem eem thumbs-up hebben gegeven na het lezen van de feiten gewoon afhaken en niets meer van zich laten horen..zo gaat dat met die sukkeltjes

Crunchy Frog
Crunchy Frog23 jul. 2023 - 10:37

@Stheno [De gemiddelde(!) hoogtemp ligt altijd al boven de 41 graden en de nachtelijke laagtemp boven de 28.] Al in de eerste alinea van het WaPo-artikel had je kunnen zien dat het hier niet gaat om een 'gemiddelde (!) hoogtemp' maar om een gemiddelde over dag én nacht. Je trekt wel een vrij grote broek aan voor iemand die zo overduidelijk appels en peren vergelijkt.

Stheno
Stheno23 jul. 2023 - 15:33

TinoZ, Twee dingen: W-en M Europa warmt (weer) op sinds het koudste van de Kleine IJstijd (ong 1587). Let wel, dit is dus ruim voor de Industriele Revolutie en ook de ontdekking van (de toepassing van) olie. De flink groeiende wereldbevolking helpt ook niet bepaald mee aan een reductie van de CO2 uitstoot. En als er wel goede technieken zijn om CO2 uitstoot te verminderen worden deze opties door juist de 'groenen' geblokkeerd. Denk aan de perfect werkende kerncentrales in DE die dicht moesten en er juist nu net ten oosten van Venlo enorme bruinkoolvelden afgegraven worden. Onbegrijpelijk, want als iets veel CO2 uitstoot is het wel de verbranding van bruinkool. En ook biomassa. Diegenen die op Timmermans willen stemmen moeten dat nog maar eens goed heroverwegen. Want leuk hoor, dat omhakken van die (oer)bossen, maar 1 zo een boom is in 10 minuten verbrand in de centrale maar doet er 10-tallen jaren over om te groeien. Tel uit je verlies. Het lijkt soms wel alsof de klimaatalarmisten juist hun uiterste best doen om zoveel mogelijk broeikasgassen de atmosfeer in te pompen. De kans dat wij de opwarming stoppen is 0. De kans dat de komende paar generaties dit gaan stoppen is ook 0. Daarvoor is de CO2-wisselwerking met het grootste deel vh aardoppervlak (water) te traag. De aarde is veel warmer geweest (geen ijskappen aanwezig maar wel gematigde regenwouden bij de Zuidpool) en ook veel kouder, denk aan het ijs dat tot halverwege NL kwam en ons de stuwwallen heeft opgeleverd.

Stheno
Stheno23 jul. 2023 - 15:35

TinoZ ten 2e: ZW-Amerika. Het zijn de anekdotische verhalen zoals in de tekst zelf die voorbij gaan aan de realiteit. En om er zelf 1 te gebruiken: toen ik voor de 1e keer daar woonde hadden auto's nog niet zoveel getint glas zoals nu en was de autobekleding vaak van leer/skai. Je gaat echt maar 1x in je leven met blote benen zitten op zo'n opgewarmde autostoel zonder eerst een handdoek ertussen. Een geluk bij deze hittegolf daar is dat die warmte uit droge woestijnlucht bestaat. Het gaat veel meer problemen opleveren als deze nog meer naar het vochtige zuiden trekt omdat ons menselijk lichaam meer moeite mee heeft om vochtige warmte te verwerken. De term klimaatcrisis is misleidend, omdat dit met zich meebrengt dat het klimaat (i.c. de aarde) als een soort levend wezen een probleem heeft. Dat is uiteraard niet zo. De aarde zal nog bestaan lang nadat de mensheid is uitgestorven. https://www.gezondheidskrant.nl/hoe-reageert-het-menselijk-lichaam-op-luchtvochtigheid/ Hier nog een plek waar je de historische temperaturen kunt bekijken, bijv juli 1970. Mss vallen de overeenkomsten je wel op. https://www.wunderground.com/calendar/us/az/phoenix/KPHX/date/1970-7 Crunchy Frog: Dus als er een hittegolf is (een weersverschijnsel), dan mag dit weertype op klimaat gegooid worden en bij klimaatgemiddelden mag je juist weer niet het woord klimaat gebruiken, bedoel je dat mss met appels en peren vergelijken vraag ik retorisch. Die newspeak blijft lastig zo.

TinoZ
TinoZ24 jul. 2023 - 7:23

@Stheno - ik heb geen idee waarom je hier nu deze zaken erbij betrekt, maar het zijn de overduidelijke talking points van de zogenaamde "klimaatcritici" (aka ontkenners). Aangezien je zelf wel weet dat je hier onzin verkondigt ga ik hier ook verder niet op in. De enige reden dat we niet in staat zullen zijn klimaatverandering in te dammen is doordat mensen het probleem blijven ontkennen of bagatelliseren uit puur eigenbelang; omdat ze geen zin hebben zich aan te passen, en denken dat het hun tijd wel zal duren. Je zal wel eens bedrogen uit kunnen komen.

Crunchy Frog
Crunchy Frog25 jul. 2023 - 9:13

@Stheno [bedoel je dat mss met appels en peren vergelijken] Nee. En dat had je ook zelf kunnen zien als je had gelezen om te begrijpen, in plaats van te lezen om bevestiging voor je eigen vooroordeel te vinden. Het gaat in dit artikel om een gemiddelde over dag en nacht. Om te kunnen doen alsof dat gemiddelde helemaal niet zo verontrustend is leg jij het naast een ander gemiddelde dat op een heel andere manier gemeten wordt, namelijk met alleen dagtemperaturen, en dat dus sowieso een hogere waarde zal opleveren. Dan kun je er opgeblazen woorden als ‘polariseren’ en ‘newspeak’ bij halen, maar het blijft een feit dat je twee zaken vergelijkt die niet te vergelijken zijn. Dat kan een oprechte vergissing zijn, maar gezien de hardnekkige manier waarop je je ingraaft in je mening begin ik toch aan iets anders te denken. [Dus als er een hittegolf is (een weersverschijnsel), dan mag dit weertype op klimaat gegooid worden] Niet per definitie. Maar misschien heb je ooit van klimaatattributie gehoord? ‘In Zuid-Europa en het zuiden van de VS zou de waargenomen hitte zonder de mondiale opwarming zelfs "vrijwel onmogelijk" geweest zijn.’ https://www.nu.nl/klimaat/6273707/huidige-hitte-in-zuid-europa-praktisch-onmogelijk-zonder-klimaatverandering.html

Mathijsco
Mathijsco22 jul. 2023 - 12:08

Ik ben geen klimaatkenner, maar ligt Phoenix Arizona niet (ook) aan de Sonora-dessert?

8 Reacties
Vuurrood
Vuurrood22 jul. 2023 - 13:42

Wat heeft dat met het klimaat van doen?

PVDB2
PVDB222 jul. 2023 - 15:13

Inderdaad Mathijsco. De woestjn ligt 200 km verderop. De afstand van Rotterdam naar Maastricht. Best een eind fietsen.

BrotherV
BrotherV22 jul. 2023 - 16:53

alles bagatelliseren en anders GL de schuld geven. Dat is een beetje jouw MO ouwe PVVer.

Mathijsco
Mathijsco22 jul. 2023 - 18:29

@Vuurrood, 'Wat heeft dat met klimaat te maken.' Niks. Een woestijn heeft niks met klimaat te maken.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk22 jul. 2023 - 18:43

Voor de VS is dir afstand om de hoek.

zeeman aan wal
zeeman aan wal22 jul. 2023 - 19:50

Ook in een woestijn kunnen temperatuur-gemiddelden oplopen en temperatuurpieken hoger worden en vaker voorkomen. En juist op plekken waar het al heet is, kunnen de gevolgen dat groot zijn.

Mathijsco
Mathijsco22 jul. 2023 - 20:05

@ Zeeman aan wal, "Ze waren hier nog maar net komen wonen of mijn gouden vulpen was verdwenen... -Maar Victor, die zat toch gewoon in dat andere jasje? Ja..daar gaat het niet om, het gaat om het principe!"

Ejoth
Ejoth23 jul. 2023 - 6:58

Vuurrood: Woestijnklimaat !

Eric Minnens
Eric Minnens22 jul. 2023 - 11:10

🥵 Voorlopig komen wij nog goed weg in NL...

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jul. 2023 - 11:26

Hier is Oslo mag het van mij ook minder regenen. Amerika is groot. Phoenix teruggeven aan de natuur kan ook. De omringende Sonoran desert is adembenemend mooi.

PVDB2
PVDB222 jul. 2023 - 10:52

Door de opwarming zullen klimaatzones verschuiven. Verwoestijning zal toenemen. Wat eerst steppe of prairie was zal door verder uitblijven van neerslag woestijnvorming ontstaan. Economische activiteit wordt minder rendabel of mislukt. Leefomstandigheden worden lastiger waardoor mensen gedwongen zijn te migreren naar hoger gelegen gebieden of het noorden (op het noordelijk halfrond). De afgelopen 50 jaar is de Sahara met ruim 10% gegroeid. Ook in Europa zullen gebieden (Spanje) verder verwoestijnen. Op (langere) termijn zullen mensen vanuit het zuiden van Europa naar het noorden trekken. Of vanuit het zuidenwesten van de VS; Phoenix, Las Vegas (47 C op dit moment) naar het noorden.

6 Reacties
ChefSache
ChefSache22 jul. 2023 - 11:55

Phoenix ligt in de woestijn..

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jul. 2023 - 14:59

De twee grootste steden van Arizona liggen in de Sonoran Desert. Niet zo'n handige keuze.

PVDB2
PVDB222 jul. 2023 - 15:08

Ja Chef, dat is de reden dat mensen dus op den duur naar het noorden moeten trekken. Precies wat hierboven vertel. Door ligging en omstandigheden kunnen dus hoge temperaturen voorkomen. Maar ook elders is het warmer dan normaal. El Paso, (40+), Dallas (40). Bovendien ligt Phoenix niet in de woestijn. Die ligt 200 km verder op. Las Vegas nog verder van Death Valley. Maar misschien moet je het artikel nog eens een rustig lezen. Het gaat over bestrating die zo warmer is dan je eraan kan verbranden. Over metalen brievenbussen. Boven de 37 graden gemiddeld wordt het lastiger voor het lichaam zichzelf te koelen. Organen functioneren slechter. Een groter zoutverlies door zweten. Als het dan ook nog in de nacht warmer kan lichaam zich voldoende herstellen. Je zal dus vaker in bepaalde gebieden er mee te maken krijgen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jul. 2023 - 15:13

Las Vegas ligt tegen de Mojave Desert aan. Ook al niet zo geschikt.

Stheno
Stheno22 jul. 2023 - 17:58

PVDB2, Het spijt me voor je maar Phoenix ligt echt in de woestijn. De temperaturen zijn daar welbekend en het effect op metalen objecten ook: vroeger werd er zelfs mee geadverteerd: bak een eitje op je motorkap. Het valt op dat sommige naievelingen nog vatbaar zijn voor opmerkingen als: bestrating die te warm is voor je voeten. Op geen enkele wijze is dit nieuw. Het is alsof jij zegt: oh hemeltje lief, een kind heeft een warme theepot aangeraakt en jij nu roept: alle theepotten moeten uit de handel. Voor de officiele klimaatgegevens zie mijn reactie bij Greendutch.

LaBou
LaBou 23 jul. 2023 - 16:25

"Voor de officiele klimaatgegevens zie mijn reactie bij Greendutch." Daar werd deze reaguurder inderdaad aardig afgedroogd door diverse beter geïnformeerde reageerders.