Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatcrisis: peuters en bejaarden in Phoenix lopen brandwonden op door loeihete trottoirs en brievenbussen

  •  
22-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2621 keer bekeken
  •  
phoenix

Phoenix, de vijfde stad van de Verenigde Staten, gaat gebukt onder een extreme hittegolf. Het is de eerste grote Amerikaanse stad waar de gemiddelde (!) maandtemperatuur hoger ligt dan de lichaamstemperatuur, 37 graden. Al meer dan twintig dagen komt het kwik boven de 43 graden. Het koudst was het deze maand in de eerste paar uren in de nacht van 1 juli: 27 graden.

Airconditioning wordt een basisvereiste om te kunnen overleven, schrijft de Washington Post. Overdag naar buiten gaan, is gevaarlijk. Peuters die blootvoets op de stoep of het balkon belanden, lopen brandwonden op. “Het ging zo snel”, vertelt een vader aan de krant. Zijn zoontje van 18 maanden schreeuwde het al na een paar seconden uit van de pijn. “Er zaten meteen blaren op zijn voet.”

Ook bejaarden die vallen, worden met brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. Het zijn niet alleen trottoirs die gevaarlijk zijn: loeihete brievenbussen en veiligheidsriemen blijken eveneens een bron van ellende. Elk jaar worden de problemen groter in Phoenix. Werden er in 2015 nog 43 mensen met brandwonden opgenomen tijdens de zomer, vorig jaar waren dat er al 85. Zeven mensen overleden.

Blootstelling aan de extreme hitte leidt bovendien tot veel meer directe sterfgevallen dan voorheen. Overleden er in de staat Arizona tussen 1970 en 1990 gemiddeld 16 mensen per jaar door de hitte, in 2022 waren dat er al 257.

Hittegolven zorgen wereldwijd voor oversterfte. Vorig jaar waren er in Europa 61.000 hittedoden. De hitte vergroot onder meer de kans op een hartaanval.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.