Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Klimaatcrisis: nooit eerder zo’n extreem gevaarlijke orkaan zo vroeg in het jaar

  •  
01-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2773 keer bekeken
  •  
beryl

De tropische storm Beryl heeft zich ontwikkeld tot een extreem gevaarlijke orkaan van categorie 4 – de op een na hoogste categorie. Orkanen in deze categorie worden gekenmerkt door windsnelheden van boven de 200 kilometer per uur. Nooit eerder was er zo vroeg in het jaar al zo’n krachtige orkaan.

“Beryl is een extreem gevaarlijke en zeldzame orkaan voor dit moment in het jaar”, aldus deskundige Michael Lowry tegenover The Guardian. “Ongebruikelijk is een understatement. Nog voor Beryl aan land is gekomen, is het een historische orkaan.”

Volgens deskundigen kan het orkaanseizoen een stuk gevaarlijker worden door de opwarming van de aarde. Een groot deel van de toegenomen hitte wordt opgeslagen in zeeën en oceanen. Als gevolg daarvan is de Atlantische Oceaan in mei bijvoorbeeld al net zo heet als voorheen in augustus. Stormen worden krachtiger door het warme water. Ook gaan ze gepaard met meer regen, omdat een hetere oceaan tot meer verdamping leidt.

De NOS meldt dat er gemiddeld zeven orkanen per jaar zijn, waarvan drie grote. Voor dit jaar verwachten meteorologen dertien orkanen, waarvan vier grote.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

PVDB2
PVDB2
1 jul. 2024 - 16:01
In de wereld wordt door de G7 landen 1.300 miljard dollar uitgeven aan defensie. Maar op ander andere vlakken beduidend minder. Zoals armoedebestrijding. 3% van het bedrag dat deze uitgeven aan defensie is genoeg om de honger uit wereld te helpen. Honger die alleen zal toenemen naarmate het klimaat veranderd. Hogere temperaturen, periode van droogte of juist hevige regenval. Waar zoetwater voorziening steeds moeilijker zal worden, net als landbouwopbrengsten om families en leefgemeenschappen te kunnen onderhouden. Dergelijk noodzakelijke zaken kunnen conflicten uitgroeien welk de armoede zal doen toenemen. Een transitie in energie en landbouw kan in deze regionen ook helpen. Meer zon en wind die omgezet kan worden in waterstof en getransporteerd in plaats van diesel gebruik en stookolie die geïmporteerd wordt. Door ontwikkelingssamenwerking, het westen die de meeste uitstoot deed en de grondstoffen gebruikt van het continent dat het meest onder leiden zal hebben. Door ervoor te zorgen dat omstandigheden daar beter worden. Dankzij arbeids- en economische overeenkomsten. Waar het werk is zal men komen, zoals dat vroeger was, nu en straks zo zal zijn. En waar mensen aan mensen zullen verdienen, zolang populisten denken dat ze de oplossing hebben door dit juist te verbieden. Waar met 1% van het EU BBP jaarlijks de transitie betaald kan worden en een iets andere economie kan ontstaan. Aan beide kanten de komende 25 jaar.
Anco0588
Anco0588
1 jul. 2024 - 13:15
Het water is nog flink warmer dan normaal, dus geen verrassing. Echter wordt het verschil met normaal wel weer wat kleiner. Een aantal jaren terug werd er ook een veel hoger aantal orkanen dan normaal verwacht, maar toen viel het ook mee. Een verwachting hoeft gelukkig niet altijd uit te komen. Mocht het zeewater om wat voor reden dan ook veel warmer blijven, dan zou het wel eens heftig kunnen worden.
Leovana
Leovana
1 jul. 2024 - 9:41
Het lijkt erop dat we de doos van Pandora geopend hebben en er geen weg terug is. Door het ontdooien van de permafrost komen er megatonnen methaan vrij. Dit gas is zo'n 24 x sterker als CO2 als broeikasgas. Ondanks alle waarschuwingen lijken we als mensheid nog steeds andere zaken veel belangrijker te vinden. Helaas

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor